25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

WWE 2K23 teszt – Bajnokavatás?

A 2K Sports a lassan, de biztosan elvet követve apránként egyre jobbá teszi a franchise-t.

Írta: GeryG 0 hozzászólás

Bár a pankráció mint olyan sok évtizedes múltra tekint vissza, videojátékos fronton inkább csak a XXI. században kezdett divat lenni. Eleinte a THQ gondozásában készültek a játékok, majd éppen tíz évvel ezelőtt a jogok a 2K-hez kerültek, akik a 2K Sports labelen belül kezdték el formálni az immár nevükre vett széria jövőjét. Nem volt ez egy sétagalopp, és azt is mondhatnánk, hogy a gyenge kezdést erős visszaesés követte. Mint sok más évente érkező széria esetében, az érdemi fejlődés itt is legfeljebb nyomokban volt észrevehető. Aztán az igazi mélypontot a WWE 2K20 jelentette, ami már annyira pocsék kritikákat kapott mind a szakmától, mind a rajongóktól, hogy az már a 2K fejeseinek ingerküszöbét is megbirizgálta. Ezért úgy döntöttek, egy picit több időt adnak a Visual Concepts stúdió csapatának, akik két évig nem is jelentkeztek új résszel.

WWE 2K23 teszt – Bajnokavatás?

Több változás is jött azzal, hogy kimaradt a WWE 2K21. Egyfelől az addig tradicionálisan őszre (október-november) datált premiert eltolták a következő év márciusára. Másfelől ebből fakadóan az a hagyomány is megszakadt, hogy a játék címe mindig a következő naptári évre utal, hiszen a WWE 2K22 már nem 2021 októberében, hanem 2022 márciusában debütált. És bizony a hosszabb fejlesztési idő meg is látszott a végeredményen. A tavaly újra megalapozott játékélményre idén újabb epizód épült, de vajon csak egyszeri fellángolás volt-e a WWE 2K22, vagy képesek hosszabb távon is tartani a szintet? Netán még emelnek is rajta?

A WWE 2K23 beharangozásakor szokás szerint a csillagokat is leígérték az égről. Az egyik nagy ígéret a John Cena karrierjét feldolgozó Showcase játékmód. Ebben lényegében a pankrációból az utóbbi években egyre inkább Hollywood felé kacsingató megasztár pályafutását zongorázhatjuk végig. Több ikonikus összecsapást újra lejátszhatunk, ami jó lehet a Cenát utálók és a Cenát imádóknak is. Előbbiek annyiszor püfölhetik el utálatuk kedvenc tárgyát, ahányszor nem szégyellik. Utóbbiak pedig revansot vehetnek kedvencük néhány vereségéért. Bár én a magam részéről az ilyen játékmódoknak kevésbé vagyok híve, azt be kell látnom, hogy jól felépítették, a rajongóknak igazi csemege lehet.

WWE 2K23 teszt – Bajnokavatás?

Megszámolni is nehéz az alapból elérhető pankrátorok számát.Általánosságban elmondható a WWE 2K23-ról, hogy tartalom terén nagyon rendben van. Nem csak arról van szó, hogy megszámolni is nehéz az alapból elérhető pankrátorok számát (férfi és női, aktuális és veterán stb.), hanem arról, hogy játékmódból is igen bőséges a kínálat. Már akkor is el lehet veszni a lehetőségek között, ha egyszerű meccset indítunk, hiszen az 1v1, a 2v2 és hasonlók mellett tucatjával találunk itt különleges felállásokat, ketrecharcot és egyebeket. De említhetjük a MyRise módot, amely idén – a sorozat történetében először – nem egy, de mindjárt két sztorit is kínál. Az egyikben egy nagy sztár unokahúgát alakítva kell kilépnünk a nagynéni árnyékából, míg a másikban a jövő új reménységének bőrébe bújva kell a legnagyobb sztárrá válnunk.

Nem hiányoznak a MyFaction és a MyGM játékmódok sem. Előbbi hivatott a legnépszerűbb lenni, hiszen más sportjátékoknál elég jól működik a kártyákon sportolókat gyűjtögetős játékélmény. Én sosem voltam különösebben oda érte, de értem, hogy mások miért szeretik. Itt is megvan benne a hajtóerő, hogy minél több kártyát megkaparintsunk. A MyGM is visszatér tavalyról, de idén picit talán bőségesebb tartalommal. Öt népszerű menedzser valamelyikének bőrébe bújhatunk: Xavier Woods, Tyler Breeze, Kurt Angle, Eric Bischoff és Mick Foley. Mind más előnyöket kínálnak őket választva. A cél a csapatunkkal díjakat nyerni, és e téren van is előrelépés a tavalyi játékhoz képest. Ott lényegében csak a világbajnoki címért lehetett küzdeni (férfi és női oldalon), idén viszont másodlagos címeket is begyűjthetünk. Ráadásul immár végtelen számú szezonon keresztül játszhatunk.

WWE 2K23 teszt – Bajnokavatás?

Lehetsz akármekkora WWE 2K-veterán, igenis nagyon kell az az oktatómód!De ez mégiscsak egy pankrációs játék, szóval legyen benne akárhány sportoló és bármennyi játékmód, ha a lényeg – a bunyó – nem működik. Nos, ettől idén (sem) kell tartani. Itt megjegyezném, hogy aki botor módon azonnal át is ugorná a játékeleji oktatórészt, az most azonnal térdeljen be a sarokba tíz percet elmélkedni. Lehetsz akármekkora WWE 2K-veterán, igenis nagyon kell az az oktatómód! Az irányítás enélkül kimondottan kaotikusnak hathat, és simát átcsaphat egy-egy bunyó vad kontrollernyomogatásba. Vagy a másik véglet, amikor rájövünk, hogy egy bizonyos karfeszítést hogyan lehet elindítani és onnantól húsz percig ugyanezt csináljuk szerencsétlen ellenfelünkön... Szóval ezt megelőzendő és a játék lehetőségeihez mérten látványos bunyókat előcsalogatandó tessék szépen végigs*ggelni azt a tutorial módot!

Mert ha ez megvan, akkor tényleg egész jó kis pofozkodást lehet rendezni a ringben és annak közvetlen környezetében. A dinamikán már lehet húzni a szánkat, mert néha egy-egy animáció meglehetősen hosszúra nyúlik, és ugyebár a legritkább esetben szakíthatók meg. Apropó, megszakítás. Ahogy tavaly, úgy idén is piszok nehéz lekontrázni egy támadást, mivel nagyjából a másodperc tized részéig villan fel az ehhez szükséges ikon. Oké, valahol megértem ezt is, hiszen ha könnyű lenne kontrázni, akkor meg kb. másból sem állnának a meccsek, csak a kontrázásból. Emlékszik még valaki az első Assassin's Creed játékokra? Na ott az egyébként piszok látványos kardozás pont erről szólt: kivéd, kontráz, leszúr. Azért jó, hogy itt nem ennyiből állnak a meccsek... Vannak kisebb-nagyobb újítások is, például a leszorításból való kitörés. Ez idén egy külön mozgó vonal és sáv összehangolására épül, ha a kettő fedi egymást, akkor kell megnyomni a gombot, és pankrátorunk már ugrik is fel. Persze a századik csigolyatörő földön elvágódás után ez már nem lesz olyan könnyű mint eleinte.

WWE 2K23 teszt – Bajnokavatás?

Egyik-másik pankrátor tényleg mocsok jól néz ki.A látványvilággal ki is vagyok békülve meg nem is. A körítés most sem rossz, a közönség az ismétlődő animációkat leszámítva elég jól együtt él a meccsel. Az arénák is pofásak. Ami viszont fontosabb, hogy egyik-másik pankrátor tényleg mocsok jól néz ki. Cserébe viszont sokan mások meg nagyon nem. Ez a sok-sok évvel ezelőtti FIFA-játékokra emlékeztet, ahol még csak a legnagyobb sztárokat modellezték le többé-kevésbé felismerhetően. A többi focista meg örülhetett, ha a haja színét eltalálták. Itt szerencsére nem ennyire drasztikus a helyzet, hiszen mindenki felismerhető. Csak míg egy The Rocknak még az erek is ugyanott vannak a halántékán, mint a valóságban, addig egy kevésbé ismert pankrátor olyan, mintha egy két-három évvel ezelőtti epizódból rángatták volna elő a modelljét.

A WWE 2K23 jó kis játék lett. Nem mentes a hibáktól és bosszantó jelenségektől, de egyértelműen érezhető rajta az, ami a tavalyi játékon is: hogy van előrelépés. Ez érvényes a technikai kérdésekre (például tavaly értelmezhetetlenül hosszú töltési idők hullatták a hajunkat PS5-ön, idén ilyesmi már nem tapasztalható) és a tartalomra is. A jól ismert játékmódokat igyekeztek kissé felrázni, ami többnyire sikerült is. Azt viszont továbbra sem tudom elmondani a játékról, hogy picit is felcsigázott volna arra, hogy elkezdjek pankrációt nézni a TV-ben. Nem mintha nagyon lehetne...

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • A tartalomra most sem lehet panasza senkinek
 • Játékmódból is van bőségesen
 • Sokat javultak a töltési idők (PS5-ön legalábbis)
 • A grafikának vannak jó pillanatai
Negatívumok
 • Néhány pankrátor mintha csak két-három évvel ezelőttről származna
 • Az irányítás még mindig picit esetleges
 • A grafikának vannak rossz pillanatai

További képek

 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
 • WWE 2K23
GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK