25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Genesis Radium 400 mikrofonteszt – Szövegládák ne kíméljenek!

Profi eszközhöz profi körítés dukál.

Írta: Sityi

Genesis Radium 400 mikrofonteszt – Szövegládák ne kíméljenek!

Nem értem azokat, akik a mikrofonos fej- és fülhallgatókat tervezik. Illetve értem, hogy ezeknél a hangsúlyt a hangvisszaadás kapja, de hogy sokszor még a drágább termékeknél is milyen ergya mikrofont képesek berakni, az azért több mint furcsa. Világos, hogy egy sima játék közbeni Discord vagy egyéb VoIP csacsogáshoz több elméletileg nem kell, de azért nem lenne baj, ha nem második világháborús katonai rádiók színvonalán kellene kommunikálnunk élőszóban. Ha pedig esetleg saját kommentárral ellátott videókat szeretnénk kiposztolni az internet közösségi felületeire, akkor végképp elvéreznek ezek a „primitív” módszerek.

Szerencsére a Genesis megbízhatóan áll elő megfizethető megoldásokkal, ezúttal egy kifejezetten streamerek részére kigondolt mikrofon került az asztalomra, a Radium 400. Kicsomagolás után ahogy GeryG, úgy én is meglepődtem magának az eszköznek a súlyán – ebben aztán van anyag, pedig a korábban tesztelt Radium 600-zal ellentétben itt semmilyen vezérlés nincs.

Genesis Radium 400 mikrofonteszt – Szövegládák ne kíméljenek!

Sebaj, itt más kunsztok vannak: a csomagban ugyanis a szivacssapkán és a popfilteren, valamint a 2,5 méteres USB-kábelen kívül egy asztalra csavarható egykönyökös állítható kar, valamint egy rezgéselnyelő tartó is lapul. Ami nekem kicsit hiányzott, az egy darabka tépőzáras szalag, amivel a kábelt a könyökhöz rögzíthettem volna (persze ezt nagyon könnyű pótolni), ezt leszámítva abszolút elégedett voltam a csomaggal, jól átgondolt pakk ez.

A technikai paraméterei magának a mikrofonnak igencsak impozánsak: 192 kHz-es mintavételezési gyakorisághoz 24 bites felbontás társul, a frekvenciatartomány pedig 30-16000 Hz. Ehhez jön még a kardioid hangkarakterisztika, valamint az, hogy ez egy kondenzátormikrofon, így minden adott a jó minőségű felvételhez. 100% hangerőn némi vágás (clipping) befigyelt, de 95%-ra levéve a hangerőt már semmi ilyesmi nem fordult elő még kiabálva sem.

Genesis Radium 400 mikrofonteszt – Szövegládák ne kíméljenek!

Férfi énekhanghoz még megfelelő a Radium 400, de a feleségem szoprán énekhangja már kicsit sok volt neki: a magas hangokat sajnos kissé szétkeni, nem tiszta visszahallgatva. Persze tudom én, hogy ez már extrém felhasználásnak tekinthető (pláne, hogy operaáriákkal teszteltünk), de nem árthat tudni.

Száz szónak is egy a vége: a Genesis Radium 400 igencsak remekül sikerült. Általános USB hangeszközként szinte minden platformmal tökéletesen működik mókolás nélkül, a hangminősége pedig abszolút rendben van. Legalábbis szövegelős streamekhez/felvételekhez, VoIP-hívásokhoz – zenéhez, énekhez érdemesebb célszerszámot keresni inkább.

A bemutatott terméket a Genesis biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!