25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Genesis Thor 400 RGB billentyűzetteszt – Laposnak álcázza magát

A Genesis gamer billentyűzete kissé csalóka, de használni ettől még élvezetes.

Írta: GeryG 1 hozzászólás

Genesis Thor 400 RGB billentyűzetteszt – Laposnak álcázza magát

Sok-sok éve már, hogy itt írogatom hosszabb-rövidebb élménybeszámolóimat, tesztjeimet, kritikáimat, és persze igyekszem minden nap kiszolgálni a hírekre szomjazó olvasókat is. Ez idő alatt a munkát mindig is az éppen aktuális laptopomon végeztem. Így szoktam meg, hogy lapos billentyűzetet használok. Ez a szokás mára olyan szintű berögződéssé vált, hogy bár nem esik nehezemre hagyományos billentyűzeten gépelni, nem szeretem, kényelmetlennek érzem. Manapság a gamer billentyűzeteket már tényleg szigorúan csak játékra használom, ha bármi megírnivaló dolog akad, azt a laptopon intézem. Hogy jön ez most ide, amikor ez alapvetően egy billentyűzetről szóló beszámoló? Nos, a dolog nyitja maga eme írás alanya, a Genesis Thor 400 RGB billentyűzete.

Nem ez az első gamer klaviatúra, ami a kezeim alá került az évek során. De az első olyan, amely „lapos”. És itt most a macskakörömnek fontos feladata van, mert bizony a lapos ezúttal egyáltalán nem lapos. De kezdjük inkább az elején! A Thor 400 RGB egy mechanikus gamer billentyűzet, amely két verzióban érhető el. Hozzám a Kailh Red kapcsolókkal szerelt 400-as modell került, de létezik egy Kailh Brown kapcsolós kivitel is, csak épp őt Thor 401 RGB névre keresztelték. A kettő között valóban pusztán ennyi az eltérés.

A Kailh Red kapcsolók halk működése sokkal barátságosabb társsá teszi, hiszen sem nekünk, sem a környezetünknek nem kell a hangos kattogással megbarátkoznia. Tény persze, hogy sokaknak éppen ez az írógép feeling tetszik, de ez ízlés kérdése. A kapcsolók egyébként 45 grammtól már megadják magukat, az aktuációs pont 1,8 mm-en van. A billentyűzet, ahogy a neve is utal rá, RGB-világítással is rendelkezik, amit a külön letölthető szoftverrel vezérelhetünk. Itt tudjuk a makrókat is beállítani, illetve több profilt is készíthetünk.

Genesis Thor 400 RGB billentyűzetteszt – Laposnak álcázza magát

A kapcsolókon lapos profilú billentyűkupakok ülnek. Ezek első ránézésre megtéveszthetik az avatatlan szemet, és azt gondolhatják, hogy ez bizony egy lapos billentyűzet. De ez csak a látszat, használatra egyértelműen közelebb áll a hagyományos mechanikus billentyűzetekhez. Cserébe viszont a kapcsolók jobban látszódnak, az RGB-világítás is szembetűnőbb, ami elég egyedi megjelenést kölcsönöz a Thor 400 RGB-nek.

Ami egyébként funkcionalitás terén is remekül megállja a helyét. A makrózást már fentebb említettem, de vannak FN-billentyűvel elővarázsolható multimédia vezérlők is. Ez már csak azért is érdekes, mert amúgy a jobb oldalon, a numerikus billentyűzet felett dedikált vezérlőket is találunk. Sőt, itt még egy hangerőszabályzó görgő is van, ami kissé feldobja a designt is. Ezek mellett a Thor 400 a szokásos képességekkel bír, mint a teljes anti-ghosting vagy a windows-lock funkció.

A Thor 400 időtálló billentyűzetnek ígérkezik, amiről a double shot billentyűkupakok és az alumínium ház is tanúskodik. A kapcsolókat 50 millió lenyomásra hitelesítették, a kényelemről pedig egy mágnesesen kapcsolódó csuklótámasz gondoskodik. Bár utóbbi tiszta műanyag, vagyis kemény, de azért kényelmes, csak épp ha sokat mozgatjuk a billentyűzetet (én használat után mindig az asztal hátuljára tolom), könnyen leválhat, ami macerás tud lenni.

Genesis Thor 400 RGB billentyűzetteszt – Laposnak álcázza magát

Én eddig is szerettem a Genesis billentyűzeteit. Lényegesen olcsóbbak sok más gyártó eszközeihez képest, de mind ránézésre, mind anyaghasználatra és főleg használatra abszolút felveszik a versenyt a nagyokkal is. Persze lehetne még cifrázni a dolgot, további extra funkciókkal felvértezni, de akinek nincs ilyesmikre igénye, annak a 82,99 euróba kerülő Thor 400 RGB is remek választás lehet.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Baracklekvár
Baracklekvár [1681]
A billentyűk háttérvilágításának színe konkrét billentyűre is megszabható?
Vagy csak amolyan globális semmitmondó színbeállítások vanank?
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)