Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Zeitgeist

4741 levél
Válasz 12.02.20. 22:16 #43
Christoph
Most néztem meg az Addendumot. Tulajdonképp nem mond ez semmi újat arra jöttem rá, miközben néztem. Aki egy kicsit is ismeri a szabadpiac viszonyait vagy a világpolitikai tendenciákat az nem lepődhet meg ezen. Tudjuk, hogy a pénz, erőforrások nincsenek tisztességesen elosztva és azt is lehet sejteni, hogy a legfelsőbb gazdasági körök befolyással bírnak a politikára. Erről ennyit. Össze lehet ezt azzal foglalni, hogy ahol hatalom van ott pénz, ahol pénz ott visszaélések. Ez mindig is így volt, ez része minden rendszernek, csak a mértéke nem mindegy.

És akkor itt jön be ez a Venus-project, ami megoldás kínálna, kíváncsi is voltam, hogy mi lehet ebből az évezredes zsákutcából a kiút .
A probléma az, hogy ha végiggondolod a rendszert, akkor ebből semmi (jó) nem jön ki. Rengeteg benne a blődség és nem számol egy dologgal: az emberrel. Ez tulajdonképp egy robotoknak kialakított világ. Nincsenek törvények, olyanok akik irányítanak, nincsenek társadalmi csoportok, nincs munka (?). Akkor mi van? Bódoccsá? És akkor jön ez a nyú édzses maszlag, hogy egyesülés meg szeretet... azt miért kéne, ez nem ugyanolyan hit, mint amit kézzel lábbal támad? Hogy rendszabályozza meg azokat, akik mégis hinni akarnak valamiben, könyveket égetnek majd?
Elképesztő volt azt hallani, hogy a pénzvilág okozza az összes bűntényt, vagy nagy részét, és ha nincs pénz, nincs bűn vagy bűnözés. És az elmebeteg vagy akik csak úgy kedvtelésből bűnöznek stb. Az aberrációt nem igaz, hogy kizárólag a pénz okozza, ez megint olyan leegyszerűsítése a dolgoknak, amiből a szocializmus eszmerendszere születhetett meg. Egyébként megnézném azt az oktatási rendszert, ami kineveli az emberből gyökerestül a káros gondolatokat (kb. Mechanikus narancs...).
Ha nincs munka mi köré épül az ember élete, mi adja az értelmét? Vagy a munka is csak a civilizáció szülötte? Az emberi elme határtalan fejlődéséről beszél, de ha egy kicsit is tisztában lenne a rendszer kitalálója az emberek, a társadalom viselkedésével tudhatná, hogy sok embernek nincs is igénye az elmélyült gondolkodásra, sőt kifejezetten terhes neki (és ezzel nincs is baj). Persze arra mindig lehet fogni, hogy ezt csak beléjük/belénk nevelték... és még számos ilyen kisebb-nagyobb kérdés, ami annál ezerszer bonyolultabb, mint ahogy azt a filmben felvázolták.

Engem riasztott ez a techno-globalista utópia, ami valami szellemi hedonizmusra épít és ahol nem kell semmit csinálni csak élvezni az életet.
Ez amúgy mondhatni megvalósult: ott van Svájc, Ausztria vagy Luxemburg, vagy az északi országok, ahol nincsenek anyagi problémák, minden rendben van és mégsem ők a világ legboldogabb népei. Magas alkoholizmus, öngyilkossági ráta, nem születnek gyerekek.

A környezetvédelmi része (habár rendkívül közhelyes) amúgy nagyon szimpatikus, de hát ezt sajnos tudjuk, hogy így van. Az viszont elszomorító, hogy a XXI. század embere ilyen zsákutcákban keresi a választ. Ilyen az élet minden civilizációnak megvannak a buktatói, ezt el kell fogadnunk és nem utópiákba menekülni, a történelem úgyis írja önmagát.
33046 levél
Válasz 09.04.20. 10:40 #42
szbszig
Na, megnéztem én is az első Zeitgeist filmet, és őszintén szólva túlságosan nem nyűgözött le. Tizenkevés éves koromban még valószínűleg magával ragadott volna a dolgoknak egy ilyen teljesen más nézőpontból való bemutatása, és feltétel nélkül elhittem volna sok mindent belőle, de ma már túl öreg vagyok ehhez. Valószínűleg van benne igazság és helyes megállapítások is, de a többsége nekem akkor is túlságosan meredek. Egyébként nagyon korrekt kis matéria, meg kell hagyni, de többsége leginkább a Konspirációs teóriák blogra való. Amivel nekem semmi bajom, sőt még olvasgatom is néha, mert tud szórakoztató lenni, ha az ember nem veszi komolyan, és nem akar mindent, még az egymásnak homlokegyenest ellentmondó képzelgéseket is elhinni. Szóval úgy tűnik, hogy én már átverve fogok meghalni...

A konkrét témákról szándékosan nem írtam, mert sem időm, sem kedvem, hogy most egyesével végighaladjak az érveken, és tételesen véleményt alkossak felettük, vagy cáfoljam őket, ha szükségesnek érzem. De hogy egy példát azért említsek: az első rész egyik alapgondolata, hogy a kereszténység mindössze innen-onnan összelopkodott tanok gyűjteménye. Nos, egyrészt az kétségtelenül igaz, hogy az egyházatyák direkt emeltek át bizonyos elemeket más pogány kultúrákból, hogy ezzel is elősegítsék az emberek átszoktatását az új vallásra. Például hogy a nagy keresztény ünnepeket a mostani helyükre tették a naptárban. Én ebben nem látok semmi rosszat. A másik érdekesség, hogy érdemes megvizsgálni mondjuk az amerikai indiánok mitológiáját. Ott is fellelhetők olyan nem mindennapi motívumok, amik az európai mondakörökben. Például Huitzilopochtli azték főisten ugyanúgy felnőttként és teljes fegyverzetben szökkent elő szülője testéből, mint Pallasz Athéné. Nyilván mégsincs senki olyan elvetemült, aki feltételezné, hogy bármelyik sztori a másik alapjául szolgált volna. Pedig ez sem kevésbé meghökkentő, mint a halálból feltámadás. Félreértés ne essék, ezekből én nem akarok olyan messzemenő következtetéseket levonni, mint amilyenekkel a film gyakran él, hogy akkor most tutira hazugság, hogy a babiloni vagy egyiptomi mitológia hatott a judaizmusra és a kereszténységre, csak megjegyeztem.

A film három része köré iktatott filozofikus blablát pedig nem is igazán értettem. Valamit a béke és a szeretet fontosságáról meg arról hadovált össze, hogy álljunk ellent a társadalom divide et impera jellegű manipulációjának, váljunk eggyé egymással és a természettel, szüntessük meg a vallási és nemzeti különbségeket... Csak én éreztem, hogy ez amúgy tökre ellentétes azzal, hogy a harmadik részben még hevesen elutasította a világkormány lehetőségét?...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1750 levél
Válasz 08.12.03. 13:52 #41
X-com
2 levél
Válasz 08.12.03. 13:35 #40
Sajbi22
A Zeitgeist-ben van nagyon nagyon sok jó és igaz dolog, de sok olyan is van benne,ami hazugság. Nem szabad az egész filmet tuti biztosra venni. A kérdésedre van magyarázat, és azt a Bibliában fogod megtalálni. Jónéhány évtizede néhány irányítani vágyó ember elhatározta,hogy végigviszik a tervüket akkor is,ha ez már nem valósul meg az életükben. A cél az,hogy az embereket vezessék, a legmélyebb szinten irányíthassák, lenyomozzák,kövessék, irányítás és ellenőrzés alá vonják,hogy ne legyen magánéleted,eltűnjön a saját akaratod, azt akard,amit ők akarnak, és még ki tudja.. Ez mind a sátán munkája, ő fogja a világ élére állítani szolgáját,az antikrisztust is,aki kötelezővé fogja tenni minden emberben az RFID chipet.. Tudod mit ír erről a Biblia? Olvasd el figyelmesen. "..és megadatott neki,hogy mindenkit,kicsiket és nagyokat,gazdagokat és szegényeket,szabadokat és rabszolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg,és hogy senki se vehessen vagy adhasson,csak az,akin bélyegként rajta van a fenevad neve, vagy nevének a száma. Itt van helye a bölcsességnek! Akinek van értelme,számítsa ki a fenevad számát,mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig 666." <--- Jelenések 13:16-18 A következő erre vonatkozik: "Ha valaki imádja a fenevadat, és annak a képmását,és felveszi annak bélyegét a homlokára vagy a kezére, az is inni fog az Isten haragjának borából..." <--- Jelenések14: 9-10
Az antikrisztus a világkormány vezetője lesz, hamarosan összeáll az afrikai és a keleti unió is, így meglesz a négy hatalom, majd ezt a négy hatalom fog egyesülni, élén pedig a világvezető.. Közös pénz lesz az egész világon, mindent globalizálni akarnak. És jó úton járunk effelé,mert Isten véghezviszi akaratát. Az antikrisztus felépítteti majd Izraelben a 3. zsidó templomot, a tárgyalások már folynak ezzel kapcsolatban. Be fog ülni a templomba, mindenki fölé fogja magasztalni magát, és Istennek jelenti ki magát. További gazdasági világválságok jönnek, olyan nyomorúság lesz ezen a földön,amilyen még a világ kezdete óta sose volt. Úgy gondolom ez az ember meg fogja oldani a világ problémáit,hogy ezzel az emberek lelkét szerezze meg,és a kárhozatba juttassa. És valóban, az emberek isteníteni fogják őt. Alá fog írni egy 7 éves békeszerződést, de ez az ember beleviszi majd a világot a 3 világháborúba,amely Izrael ellen fog zajlani. Eközben az egész világon hirdetni fogják az evangéliumot, minden nyelvre lefordítják a Bibliát,hogy a világ legeldugottabb helyeibe is eljusson. Hatalmas nyomor fog az földre jönni, iszonyatos természeti katasztrófák következnek,földrengések, árvizek, éhinségek, még több háború.. Majd jön egy hamis béke és biztonság,amikor az emberek azt fogják hinni,hogy most végre béke van, és nyugalom. De ez nem tart sokáig,és a világ újabb és újabb mélypontra zuhan, és szenvedni fog minden ember. "..Azt pedig tudd meg,hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek. Az emberek ugyanis önzők,pénzsóvárak lesznek,dicsekvők,gőgösek,istenkáromlók,szüleikkel szemben engedetlenek,hálátlanok,szentségtelenek; szeretetlenek,kérlelhetetlenek,rágalmazók,mértéktelenek, féktelenek,jóra nem hajlandóak,árulók, vakmerők,felfuvalkodottak,akik inkább az élvezeteket szeretik,mint az Istent.." 2 Timóteus3: 1-4
"Mert az Úr napját megelőzi a hittől való elszakadás,amikor megjelenik a törvénytipró,a kárhozat fia. Ez majd ellene támad és fölébe emeli magát mindennek,amit Istennek vagy szentnek mondanak,úgy,hogy beül az Isten templomába is,azt állítva magáról,hogy ő isten. ..A törvénytiprás titokban már folyik,csakhogy annak,aki azt most még visszatartja,el kell tűnni az útból. És akkor jelenik meg nyíltan a törvénytipró,akit az Úr Jézus meg fog ölni szájának leheletével,és meg fog semmisíteni eljövetelének fenségével. Mert ennek a törvénytiprónak az eljövetele a sátán munkája a hazugság minden hatalmával,jelével és csodájával,és a gonoszság mindenféle csalásával azok számára,akik elvesznek,akik nem szerették az igazságot,hogy általa üdvözüljenek.." 2 Timóteus 2: 3-10
7 év nyomorúság jön a világra, amely második 3 és fél év lesz a nagy nyomorúság ideje.

Máté 24. fejezete így ír a mostani világról:

"1 És kijõvén Jézus a Templomból, Tovább méne; és Hozzámenének az õ Tanítványai, hogy Mutogassák néki a templom épületeit.
2 Jézus pedig monda nékik: Nem Látjátok-é mind ezeket? Bizony mondom néktek: Nem marad itt kõ kövön, mely le nem romboltatik.
3 Mikor pedig az Olajfák hegyén ül vala, Hozzá menének a Tanítványok magukban Mondván: Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek? és micsoda jele lesz a te eljövetelednek, és a Világ végének?
4 És Jézus felelvén, monda nékik: Meglássátok, hogy valaki el ne hitessen titeket.
5 Mert sokan jõnek majd az én nevemben, a kik ezt Mondják: Én vagyok a Krisztus; és sokakat elhitetnek.
6 Hallanotok kell majd Háborúkról és Háborúk Híreirõl: Meglássátok, hogy meg ne rémûljetek; mert mindezeknek meg kell lenniök. De még ez nem itt a vég.
7 Mert nemzet Támad nemzet ellen, és Ország Ország ellen; és lésznek éhségek és Döghalálok, és Földindulások mindenfelé.
8 Mind ez pedig a sok Nyomorúságnak kezdete.
9 Akkor Nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyûlöletesek lesztek minden nép elõtt az én nevemért.
10 És akkor sokan Megbotránkoznak, és Elárúlják Egymást, és gyûlölik Egymást.
11 És sok hamis Próféta Támad, a kik sokakat elhitetnek.
12 És mivelhogy a Gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegûl.
13 De a ki mindvégig állhatatos marad, az idvezûl.
14 És az Isten Országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész Világon, Bizonyságul minden népnek; és akkor jõ el a vég.
15 Mikor azért Látjátok majd, hogy az a Pusztító Utálatosság, a melyrõl Dániel Próféta Szólott, ott áll a szent helyen (a ki olvassa, értse meg):
16 Akkor, a kik Júdeában lesznek, fussanak a hegyekre;
17 A Ház tetején levõ ne Szálljon Alá, hogy Házából valamit kivigyen;
18 És a mezõn levõ ne térjen vissza, hogy az õ Ruháját elvigye.
19 Jaj pedig a terhes és Szoptató asszonyoknak azokon a napokon.
20 Imádkozzatok pedig, hogy a ti Futástok ne télen legyen, se szombatnapon:
21 Mert akkor nagy Nyomorúság lesz, a milyen nem volt a Világ kezdete óta mind ez ideig, és nem is lesz soha.
22 És ha azok a napok meg nem Rövidíttetnének, egyetlen ember sem menekûlhetne meg; de a Választottakért Megrövidíttetnek majd azok a napok.
23 Ha valaki ezt mondja akkor néktek: Ímé, itt a Krisztus, vagy amott; ne higyjétek.

24 Mert hamis Krisztusok és hamis Próféták Támadnak, és nagy jeleket és Csodákat tesznek, annyira, hogy elhitessék, ha lehet, a Választottakat is.
25 Ímé eleve megmondottam néktek.
26 Azért ha azt Mondják majd néktek: Ímé a Pusztában van; ne menjetek ki. Ímé a belsõ Szobákban; ne higyjétek.
27 Mert a miképen a Villámlás napkeletrõl Támad és Ellátszik egész napnyugatig, úgy lesz az ember Fiának eljövetele is.
28 Mert a hol a dög, oda gyûlnek a keselyûk.
29 Mindjárt pedig ama napok Nyomorúságai Után a nap elsötétedik, és a hold nem fénylik, és a csillagok az égrõl lehullanak, és az egeknek erõsségei megrendülnek.
30 És akkor feltetszik az ember Fiának jele az égen. És akkor Sír a föld minden nemzetsége, és Meglátják az embernek Fiát eljõni az ég felhõiben nagy hatalommal és dicsõséggel.
31 És elküldi az õ angyalait nagy Trombitaszóval, és egybegyûjtik az õ Választottait a négy szelek felõl, az ég egyik végétõl a Másik végéig.
32 A Fügefáról vegyétek pedig a Példát: mikor az ága Már zsendül, és levelet hajt, Tudjátok, hogy közel van a Nyár:
33 Azonképen ti is, mikor mindezeket Látjátok, Tudjátok meg, hogy közel van, az Ajtó elõtt.
34 Bizony mondom néktek, el nem Múlik ez a nemzetség, Mígnem mindezek meglesznek.
35 Az ég és a föld Elmúlnak, de az én beszédeim semmiképen el nem Múlnak.
36 Arról a Napról és óráról pedig senki sem tud, az ég angyalai sem, hanem csak az én Atyám egyedûl.
37 A miképen pedig a Noé napjaiban vala, akképen lesz az ember Fiának eljövetele is.
38 Mert a miképen az özönvíz elõtt Való napokban esznek és isznak vala, Házasodnak és férjhez mennek vala, mind ama napig, a melyen Noé a Bárkába méne,
39 És nem vesznek vala észre semmit, Mígnem eljöve az özönvíz és Mindnyájukat Elragadá: akképen lesz az ember Fiának eljövetele is.
40 Akkor ketten lesznek a mezõn; az egyik felvétetik, a Másik ott hagyatik.
41 Két asszony õröl a malomban; az egyik felvétetik, a Másik otthagyatik.
42 Vigyázzatok azért, mert nem Tudjátok, mely órában jõ el a ti Uratok.
43 Azt pedig jegyezzétek meg, hogy ha Tudná a Ház ura, hogy az Éjszakának melyik Szakában jõ el a tolvaj: Vigyázna, és nem engedné, hogy Házába törjön.
44 Azért legyetek készen ti is; mert a mely órában nem Gondoljátok, abban jõ el az embernek Fia.
45 Kicsoda Hát a hû és bölcs szolga, a kit az õ ura gondviselõvé tõn az õ Házanépén, hogy a maga idejében adjon azoknak eledelt?
46 Boldog az a szolga, a kit az õ ura, mikor haza jõ, ily Munkában Talál.
47 Bizony mondom néktek, hogy minden Jószága fölött gondviselõvé teszi õt.
48 Ha pedig ama gonosz szolga így Szólna az õ Szívében: Halogatja még az én uram a hazajövetelt;
49 És az õ Szolgatársait verni kezdené, a részegesekkel pedig enni és inni kezdene:
50 Megjõ annak a Szolgának az ura, a mely napon nem Várja és a mely órában nem gondolja,
51 És ketté Vágatja õt, és a Képmutatók Sorsára juttatja; ott lészen Sírás és Fogcsikorgatás. "
4741 levél
Válasz 08.11.24. 13:56 #39
Christoph
Zeitgeist cáfolat

A 2. és 3. részben nehéz megállapítani a hamis és igaz elemeket, mivel sok minden nem is hozzáférhető. Nameg közgazdasági ismeretek kénének (nekem ). A 911-ről meg szintén nehéz ítéletet hozni, a Fahrenheit 911 állításait is sorra döntötték meg. Ebbe is jobban bele kéne merülni.

Az első rész így másodjára nézve nagyon sok iszonyatos ferdítést tartalmaz... idézget itt mindenkitől, de valahogy sok nem is feltétlen elismert szerző VÉLEMÉNYÉT közvetíti. Oké, hogy valami 19. századi muki azt mondja, hogy a kereszténység a napimádat paródiája... és? 10-ből 9 témában jártas meg körberöhögi... ez semmit nem jelent.
Valahogy a kereszténységes részről az jut eszembe, hogy egy ateista ember álmainak valóra válása. Namost kiderült, hogy az álszent kis idegesítő szentesdkeő balfékeket átverték. Hehe csak nekem lett igazam.
A cáfolatban nagyszerűen össze van szedve a Bibliából a hozzá illő idézet. Ami becsapós a filmben, hogy maguk az kulturális egyezések valósak csaképpen hozzákölt valami jól hangzó összeesküvés elméletet. EZ az ami igazán félrevezető, mert sokszor vannak jó alapigazságok, csak kiszínezi a szája íze szerint.

konrad: egyetértek a valláshoz fűződő elgondolásoddal.
13056 levél
Válasz 08.11.24. 11:39 #38
konrad
Persze, tök igazad van, én vagyok a hülye! Hogy honnan maradt meg bennem, hogy a srác miskolci, holott az ELTE kutatócsoportjában van.... Úgyhogy bocs, akiket "félrevezettem".

Vallás kérdésében csak néhány gondolat, egyetértve Cristophhal sok mindenben és nagyon sajnálva azt, hogy pada érdemben már nem tud reagálni...(thx) Én úgy érzem, úgy látom, hogy a mai globalizált, elanyagiasodott világban mind nagyobb szükség van a több évezredes vallástörténeti hagyományok, értékek őrzésére, továbbvitelére. Nyilván pro és kontra vádolhatók a nagy világvallások sok mindennel (eretnekség, boszorkányüldözés, vallási alapon történő mészárlások stb., manipulálás), de én úgy gondolom, hogy ezek a vallás, mint intézményesített és nem utolsósorban átpolitizált részét képviselték. A vallásos ember meggyőződésem, hogy értékhordó és közvetítő is egyben: saját magamból kiindulva a katolikus egyház intézményrendszerével kapcsolatban vannak "fenntartásaim", de a hit kérdése számomra megkérdőjelezhetetlen. A vallásos hit felé szerintem az ember nem azért fordul/gyakorolja, mert gyengébb lenne az ateista, idealista embertársainál, hanem mert alapértékeit, gondolkodását, egyáltalán lényének még teljesebb "kifejeződését" (szép magyar szóval) próbálja ezzel elérni. Mert Istentől való ez a gondolkodás vagy érzés, amely az ateistában is megvan, csak ő nem így gondolkodik róla, hanem objektívebben, ami természetesen nem gond.
3319 levél
Válasz 08.11.24. 08:20 #37
somesz83
Zeitgeist: Addendum a második film, ami most novemberben jött ki.

Az általad felvázolt dolgokkal pedig tökéletesen egyetértek!
4741 levél
Válasz 08.11.24. 01:55 #36
Christoph
Így visszaolvasva kicsit félreérthető volt az az asszíros meg azték hasonlatom. Szóval a lényeg az akart lenni, hogy bizony a hatalomra mindig mindenhol rá lehet fogni, hogy manipulál, ezért is hatalom valamilyen tekintetben, mert sokszor a béke vagy önös érdekek vagy tudja a fene mi... szóval fenntart egy állapotot, rendet. És persze hogy hazugásgra épül ez nem egyszer. Tulajdonképpen ebben az öszöd utáni országban miért is meglepőek ezek a filmek?? Nem erről szól öszöd is kicsiben??? Ott még ki is mondták az arcunkba az "igazságot" mégis sokak a gárdától tartanak. nem ugyanaz pl. a magyar gárda, mint amerikéban a terrorizmus elleni harc?? Dehogynem. Lásd Orwell-1984-Emmanuel Goldstein.

Létom, hogy van még olyan rész amit nem láttam, valami megoldásos rész lehet. Az milyen néven van fenn? Csak mert ahány hely annyi néven látom a filmeket. Nem igazán tudok eligazodni, hány darabból is áll ez az egész?
4741 levél
Válasz 08.11.24. 01:47 #35
Christoph
Na megnéztem a három részt (ennyi van összesen?):

Főleg a másodikkal az a fenntartásom, hogy elég nehéz utánajárni az igazságtartalmának. Mert nagyon meggyőző tud lenni, de ki tudja, hogy nem pont a Bush hatalmára törekvő emberek ügyeskedése e. Mert lehet, hogy kettőscsavar az egész és úgy vernek át, hogy azt hiszed rátaláltál az igazságra. Nem ismeretlen ez a politikában, nagyon nem!! Nem kötekedni akarok, de birka dolog kapásból elhinni amit eléd tolnak. Mert ezt is ugyanúgy elénk tolják, mint ami alapvetően elfogadott... ki garantálja, hogy épp ez a teljes igazság??
Ettől függetlenül figyelemre méltó, de utánajárást követel, mert nem egy cáfolata született, ahogy neten utánanéztem. Szóval csak fenntartásokkal ezt is.

A harmadik volt szerintem a legjobb. A bankos részről fogalmam sincs, hogy így van e nem vagyok járatos. Persze hitelesnek tűnt, de egy laikusnak nyilván az is... ami viszont legjobban megfogott az az iskolarendszer és az elbutítás. Mert ezt valahogy igazán tapasztalom. Valóban egyre kisebb a tananyag, egyre hülyébbek kerülhetnek be a felsőoktatásba stb. naés ugye a TV hülyítú hatása című klasszikus. Nem tudom mennyire irányított ez felülről, de mindenesetre a folyamatok erre engednek következtetni.
Ez a világkormány meg chipes dolog is elgondolkodtató, remélem nem igaz, ez ellen nem is nagyon tudunk védekezni...

Elgondolkodtatóak a részek, de továbbra is tartom, hogy ügyesen összeszedtek szabadkőműves és hasonló összeesküvés elméletes dolgokat. Azt meg nagyon nehéz megállapítani, hogy mi igaz és mi nem. Ennél sokkal jobban benne kéne lenni, akár tudományos szintre gondolok.

Az a végső összefüggés, hogy itt 1600 éve butítják az embereket szerintem badarság. Teljesen szükségtelen egy vallást létrehozni a pusztítás céljára. A Római Birodalom gyönyörűen megvolt kereszténység nélkül is a hatalmas hadjárataival. Ebbe senki nem gondol bele, hogy előtte sem volt békésebb a világ? Csak a keresztes háborúk meg az inkvizíció az emberiség szégyene? Ugyan elég csak egy kicsit az asszír történelmet ismerni. Betegebbek voltak, mint a legsötétebb középkor... vagy az aztékok emberáldozatai. A mögött is a gonosz Jézus állt?? Nem a vallásokban, hanem az emberi természetben kell keresni a "rosszfiút".

Amikor Constantinus államvallássá emelte a kereszténységet, csak stabilizációt és új alapokat akart, hol volt akkor még bármiféle korrupció... ezen is érdemes elgondolkodni. Nameg, hogy számos arisztokrata már keresztény volt, terjedt az magától is, erről sem szabad megfeledkezni.
4741 levél
Válasz 08.11.23. 18:35 #34
Christoph
Pont hasonlókat írtam (főleg a vallásos tudósokról), amikor még nem olvastam a hsze-ed. A francia forradalom jó példa.
Érdekes a legprimitívebb törzsi társadalom sem tudott meglenni transzcendens (és vallási vezetők) nélkül. Tehát egyszerűen úgy tűnik nem létezik teljesen vallás nélküli társadalom. Vagy ha igen akkor kommunizmusnak hívjuk, ami ugye tudjuk mennyire reális utópia .
4741 levél
Válasz 08.11.23. 18:31 #33
Christoph
"Flavius, mint a történelmi Jézus egyetlen (hamis?) tanúja. Ez szép.'

Olvass vissza: nem egyetlen, hanem egyik.

"Higgyél az istenedben, téged minősít."

Rendkívül bonyolult ember lehetsz. Milyen alapon nézed le a hívőket? Persze megteheted, ahogy sok "racionális"(=hülye) munkásember egyszerű fejével megteszi ezt. Csináld, ha ilyen okosnak hiszed magad. Remélem annál bonyolultabb a világ, mint ahogy benned él az elképzelés.

Pl. Einstein is Istenhívő (deista) volt, akkor ő is hülye? Nézd meg, hogy sokszor a legnagyobb tudású embereke a legvallásosabbak. Persze van ellenpélda is, de nevetséges dolog pusztán ez alapján ítélkezni. Megint az előítéletek... szóval óriási arroganciának tartom a vallások feletti ítélkezést. Mivel hitre épül ezért, kb. olyan mintha azon vitatkoznánk, hogy kinek milyen film vagy könyv tetszett. Ja de eszembe is jutott, hogy te már azoknak is az értelmi képességét vonod kétségbe, akinek más játék tetszik. Mert megteheted...?!

Ok, leírtál közhelyeket, amit általában mondanak a egyházhoz és valláshoz nem értő habzó szájú ateisták. Nem kétlem, hogy a vallás sokszor megosztó és a hatalmat keresi, kereste. II. János Pál pápa is bocsánatot kért már ezekért a kétségtelen bűnökért.
Persze Te is tisztában vagy vele, mint hozzáértő, hogy a vallás és az egyház nem ugyanaz. Az egyháznak lehetnek hamis "prófétái", de a vallás állandó. Nem az egyházban kell hinni. A protestánsok erre bizonyságot is tettek, hogy szembe lehet szállni vele ha nem jól működik (habár nem vagyok protestáns, nem őket akarom népszerűsíteni).

"Semmi jelentőssége, a vallásnak pedig nulla a gyakorlati haszna. Nincs semmi értelme, a hiecharhikus egyházrendszerről már nem is beszélve, amely természeténél fogva rangsorolja istenkéd teremtményeit."

Na ezen is gyorsan gondolkozz el. Hallottál már segélyszervezetekről, magas színvonalat biztosító iskolákról, kórházakról? Persze nyilván ez csak a látszat és itt mossák a pénzeket évszázadok óta. Bár számodra elképzelhetetlen, de sokaknak hitet, a létük alapját jelenti. És sokan elkötelezettjei, hogy segítség embretársaikat, mondjuk csak egy Jézus nevű személy miatt. Nevetséges?
Az meg, hogy a szomszéd vallásos néni gonosz, vagy buzi a pap nem az egyház vagy vallás hibája, kétszínű hamis ember, ennyi.
Természetüknél fogva rangsorolás? Örülök, hogy nem olyan világban élünk ahol a pedofil buzit ugyanúgy tisztelni lehet, mint egy szociális munkást. Szerinted rossz dolog a jó cselekedetek alapján rangsorolni? Jó lenne az a világ, ahol nem lennének alapvető értékek és bárki leszúrhatna az utcán? Mert a kereszténység mindössze a jó cselekedetek alapján rangsorol...

Egyébként képzeld el, hogy a vallásos emberek egészségesebbek és tovább élnek. Ezt szociológusok bizonyították MO-on. Az, hogy nincs gyakorlati haszna egyszerűen hazugság, ez tényekkel bizonyítható (ahogy írtam is a példákban fentebb).
Létezik olyan is, hogy civil vallás, ami azt jelenti, hogy még valakinek a számítógép is az "istene" lehet. Én nem tartom ezt igaznak, de mindenesetre a hitet nem lehet az emberekből eltörölni legfeljebb másban vezetik le vallásos hajlamukat.

És amit a legfontosabbnak tartok: Lehet szapulni az egyházakat és uszítót látni bennük csak egy a baj; Ha nincs egyház akkor majd más fog uszítani... vagy politika vagy valóvilág és további népbutítás. És én annak a híve vagyok, hogy a Biblia (mint világirodalmi érték) "butítsa" az embereket mint Stohl Buci.
Az egyháznak egyébként elvitathatatlan érdemei vannak a jogrendünk, államiságunk, értékrendünk kialakításában. Az más kérdés, hogy jól ki lehet magyarázni dolgokat, de nehogy a jobbágyságot vagy a keresztes háborúkat, inkvizíciót Jézus nyakába varjuk... a kereszténység csak egy jó álca volt egy csomó gaztetthez, de ez nem magának a vallásnak a hibája. Mint ahogy a robbantgatásokért sem a Korán a felelős, bármennyire szeretnék ostoba emberek rábizonyítani.

Hány és hány szent ember keresztény szekta akarta az egyház felszámolását... Tehát jó lenne, ha először tisztában lennél az egyház és a vallás különbségével. Mert néha ég és föld, főleg, amikor igaz keresztényeket égettek meg eretnekség vádjával...
3319 levél
Válasz 08.11.23. 18:09 #32
somesz83
Az viszont tény, hogy a legtöbb egyház szerepet tévesztett.
3319 levél
Válasz 08.11.23. 18:08 #31
somesz83
Egyébként mind megdöglünk.
3319 levél
Válasz 08.11.23. 18:04 #30
somesz83
Azért megnéznék egy hitetlen, maga mellét veregető "humánus" felvilágosult társadalmat! Ja, hogy volt már ilyen, mondjuk a francia forradalom! Kössz!

A legtöbb nagy tudós, filozófus, fizikus, matematikus eljut egy idő után arra a szintre, hogy hit nélkül nem több, mint egy üres senki, mindig eljut a megfoghatatlanhoz legyen az bármely tudományág, s vagy vallást "alapít" magának, vagy elfogad valamit, valakit! Kár pofánröhögni a létezést!

Azt, hogy a keresztény vallás korlátolttá tesz és visszatartó erő, megintcsak a mérleg másik serpenyőét tudom felmutatni, melyen olyan "korlátolt" személyek nyomják a súlyt mint II. János Pál, Teréz Anya vagy Batthyány-Strattmann László esetleg Apor Vilmos.

A Zetigeist ama 1. vallásgyalázó epizódja igazából saját maga hitelességét is megkérdőjelezi azzal, mikor rámutat, hogy a legtöbb vallás egy "tőről fakad"! IGEN, ÉS??? Ettől vagy ember, egy egész! Majd bölcsen hozzáteszi, hogy ez volt a környezettől való elszakadás első lépése! Mi? A minket körülvevő világ "feltérképezése" stb. Vicc!

A film többi részével egyetértek. Az Addendum is korrekt, bár a Venus Projekt erősen túlzó technokrata felfogása engem egy picit visszataszít. Az viszont tény, hogy nem itt tartanánk technikailag, ahol most, egy olyan világban, ahol inkább gyártanak szart a profitért, mintsem jót és örökérvényűt a fejlődés érdekében.
21647 levél
Válasz 08.11.23. 17:43 #29
padavan
Flavius, mint a történelmi Jézus egyetlen (hamis?) tanúja. Ez szép.

A 2. részben egyébként kifejtik, hogy Jézus a Ti logikátokat tovább gondolva akár maga a Sátán is lehetett. Persze nem volt az, mert Jézus olyan formában, ahogy ti hisztek benne, egyértelmüen nem létezett. Sátán sincs. De a hülye logikátokat felhasználva akár erre a következtetésre is juthatunk. És ezzel tetten érhető a hitetek tömény abszurdítása és hasznavehetetlensége, mihasznasága, kártékony mivoltja.

Nézd meg a 2. részt és a végén esetleg rádöbbensz hogy - egyebek mellett - a hülye hitetek, valássaitok nélkül milyen remek társadalmat lehetne kiépíteni.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
21647 levél
Válasz 08.11.23. 17:38 #28
padavan
Azért hatásvadász, mert az ellenpont is az. Kapcsold be a tévét. Hatásvadász műsorok, reklámok. Hatásvadász az egész gépezet. Megemelkedett az emberek ingerküszöbe, ehhez kellett alkalmazkodniuk a film készítőinek.

Amikor a röhögést vágják a szöveg alá, az szerintem teljesen rendben van, mert tényleg csak röhögni lehet azokon a tényeket, amiket ekkor megemlítenek.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
21647 levél
Válasz 08.11.23. 17:36 #27
padavan
Még ha gondolkodnál, esetleg nem köpnélek pofán, de így...

1. Jóember, nem tudom feltünt-e, de a film nem csak a vallásról szól, olyannyira nem, hogy az csupán az egész egyhamradát tölti ki.

Amúgy meg vallás: Higgyél az istenedben, téged minősít. Mármint az értelmi képességeidet. Ebben a világban bármiben/bárkiben hinni igen nagy ostobaságra vall, no és persze arra, hogy az illető nem töpreng túl sokat. Ha mégis, akkor azt felszínesen teszi és téves következtetésekre jut. Istenhit... Mi ad alapot neked erre? Hinni valakiben: Feltétel nélküli bizalom. Mire fel? Nézzünk csak körül, hű de fantasztikus, hogy olyannak lettünk teremtve amilyennek! Már ha teremtve lettünk, amire ugyebár egy centi bizonyítékod nincsen. Márpedig bizonyítékok nélkül elhinni bármit is, megint csak debilségre vall.

2. A felvilágosult istenhívő jelző sértés akart lenni, látom, nem ért át az sem. Ilyen körülmények között hinni egy legfelsőbb lényben, akinek a létezése önmagában is abszurdum... Vicc... De sebaj, csináld csak.

3. A vallások mindegyike egy megosztó baromság. Ennyi, ezt a film is kimondja és teljesen igaza van. Ilyen közösségek, olyan közösségek, mind-mind egy kibaszott érdekcsoport, amelyik egymással versenyez. Elszabdalt csoportokra osztja az emberiséget, megosztja, mint a hatalom legjobb kiszolgálója, a sok hülye pedig felekezetekbe tömörül, mintha bármilyen jelentőssége lenne annak, hogy hová tartoznak, illetve hogy hisznek e vagy sem. Semmi jelentőssége, a vallásnak pedig nulla a gyakorlati haszna. Nincs semmi értelme, a hiecharhikus egyházrendszerről már nem is beszélve, amely természeténél fogva rangsorolja istenkéd teremtményeit.

4. Összeesküvés-elmélet. Ezt már vártam, örülök, hogy szóba került. Szóval minden összeesküvés elmélet, amely megkérdőjelez globális eseményeket-folyamatokat. Ilyenek valójában nincsenek is, minden tök oké. Nincs semmiféle érdekcsoport, mindenki csak lokálisan gazember, de globálisan biztosan nem, mert ilyen marha jó fejek vagyunk mi, emberek. Háthogyne. És zöld a fű és kék az ég és a belvárosban szivárvány ragyog. Összeesküvéselméletezhetsz itt, csak mert a hülyeséged - vallásod, világképed - van megkérdőjelezve, de attól még rohadtul sok az olyan dolog a világban, amelyeket másképpen nem lehet megmagyarázni.

5. A kereszténységed a véráldozatra hamar és aránytalan módon felelt a keresztesháborúkkal, erőszakos térítésekkel, inkvizíciókkal, tizedekkel, stb. A te emberi és fenséges vallásod, amely Rómában ott tocsog a pompa és parádé közepette, néhány száz km-re arrébb pedig vesszenek csak éhen isten bárányai. Erre csak azt tudom mondani, hogy natakarodj.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
4741 levél
Válasz 08.11.23. 17:11 #26
Christoph
Ja és ugye 2 tárgyi tévedést véltem felfedezni: ezek közül Josephus Flavius Jézus létének az egyik legfontosabb bizonyítója (főleg mert kikeresztelekedett zsidó volt...). Ez alapjait rengeti meg a kereszténységnek, mégpedig egyértelműen hazug állítással.
Nyilván ez neked is feltűnt, ha már nekem birkának. Tehát ez az egy kis dolog "csak" Jézus létezését kérdőjelezi meg. Alapvető hazugság.

A film közepét egész jól összeszedett dokumentumfilmnek tartom, nem új, de érdekes észrevételekkel, az asztrógia számmisztika visszatérő elemeivel. Ez önmagában csak a kultúrák összekapcsolódását jelent. De nagy hiba ezek által Isten létezését firtatni... nincs is értelme, ez hit kérdése.
Mi értelme az egyház pénzszerző akcióit egybekötni Isten létezésével? Nyilvánvaló hogy sokan sokszor forgattak köpönyeget az egyházon belül pénzért és hatalomért.
Az egyházon belül is vannak imposztorok, de ne hozzuk már közös nevezőre I. Orbán pápát egy Teréz anyával...

Egyébként egy hívő is értelmezheti úgy a sok egyezést, hogy ez mind Isten megnyilatkozása, csak máskor más módon. Ha úgy vesszük ez pont egy nagy bizonyíték Isnten létezésére. Nézőpont kérdése.
4741 levél
Válasz 08.11.23. 16:54 #25
Christoph
Még egy kérdés: Egyébként ha annyira átütő ez a film miért kell hatásvadásznak lennie? Ha a zsidó vagy mohamedán vallást vagy bármelyik kisebb felekezetet röhögnék így ki (szó szerint a film alatt) akkor is nagyon felháborítana ez a kacaj. Nagyon olcsó módszer a lejáratásra.
Meg miért kell az elején az a megható 4 perc? Csak nem az érzelmeinkre akar hatni? Ezekre miért van szükség? Lehet, hogy amerikába ez nyerő, de iszonyat hatásvadász, ahogy a zene is az egész alatt. Tipikusan amerikai, le sem tagadhatná, egyszerűen hamiskás.
4741 levél
Válasz 08.11.23. 16:48 #24
Christoph
Nem bírod, ki hogy ne rúgj bele aki másként gondolkozik? Normális hangú cáfolatot nem várhatok? Mert azt tudod, hogy most aztán senkit nem cáfoltál meg... csak a szokásos ostoba ugatás jött. Le akarsz győzni a nagydumáddal? Előhúztad az egyetlen fegyvered az 1-2 mondatos oltogatást?
Mi alapján mondod, hogy sok volt nekem az információ?? Idézz valamit tőlem, ami erre a tudatlanságra utal. Mit nem értettem? Azt, hogy gyakorlatilag minden vallásnak azonos az alapja? Mert erről szólt a film, és ezzel részben egyet is értek, de sarkít nem kicsit.
Tehát: Nem hülyeség ezt nem mondtam, de már ne is haragudj erről pár éve sokkal részletesebben tanultam, persze tudom, hogy hülye birka vagyok, és nem akarom a világot megváltoztatni, mint a Da Vinci kód, de ez van. Tudom meglepő, de 1-2 részleten kívül ezekről mind hallottam, nem ért meglepetésként. Szomorú, ha az embernek a sokadik X után nyitják fel a szemét a bölcs amerikai testvérek...igaz?

Ja, hogy felvilágosult istenhívő vagyok? nevezz annak, ha így van sem tartom szégyennek, bár tudom nem trendi vallásosnak lenni. Ettől függetlenül tényeket írtam, nem az érzelmeimre hagyatkoztam.

Most őszintén szerinted, aki beleássa magát a vallásokba, mindnek csak az lehet a következtetés, hogy átverés? Szerinted egy katolikus pap nem tud semmit, arról, hogy a mohamedánok tanítójuknak fogadják el a megváltót?
Egyébként Jézus létesét ugyanúgy meg lehet cáfolni, mint bármelyik ókori történelmi személy létezését. Csak ő ugye sokaknak szúrja a szemét... mindenesetre a kereszténység finoman szólva sem volt nagy biznisz a korai időkban még is ezrek haltak meg érte... erre varj gombot. Vagy ez is csak átverés. nem én vagyok az aki kiröhögheti itt elsősorban egy instabil lábakon álló összeesküvés elméletet?
Ha megint oltogatni akarsz vagy fél szóval elintézni, tedd, de ettől aztán semelyikőnk nem lesz okosabb, legfeljebb megnyugodhatsz hogy én egy senki vagyok és helyre tettél.
5086 levél
Válasz 08.11.23. 16:36 #23
Toki
Nekem nagy kedvenceim a Zeitgeist filmek. Sajnálom hogy az első részben a vallási rész nem lett olyan jó, és félig-meddig kamu is. Viszont a lényege nem is az volt hogy teljesen igaz legyen, hanem hogy a lényegre rámutasson a vallásokkal kapcsolatban amit a második részben nagyon jól ki is fejt. Mégpedig hogy csak hátráltatnak, beskatulyáznak, eltérést, különbségeket és konfliktusokat szülnek. A többi része zseniális, úgy ahogy van. Kár hogy sokan nem értik meg.
302 levél
Válasz 08.11.23. 16:24 #22
köri
Téves következtetés. A 2. ill. 3. rész nem a vallásról szól. Előzetesben annyit, hogy a 2. szept. 11 - ről, a 3. a jegybankról szól. A vallási rész kifejezetten gyenge, ebben szerintem sokan egyetértünk, viszont a 2. 3. részek talán kárpótolnak majd.

Abbendumt még mindig nem láttam.
21647 levél
Válasz 08.11.23. 16:21 #21
padavan
Nna, megszólalt a felvilágosult istenhívő.

Egyrészt: Rohadtul nem értetted az egészet, ez világos. Sok volt egyszerre ennyi infó, mi?

A másik: Szépen kiemeltél egyetlen vitatott részt a filmből. Bravó, a többiről meg mélyen kussolsz, mert lövésed nincs róla. És fikázol - egy részletet. Ennyi voltál, második részt meg se nézd már, mert végképp csimpánznak éreznéd magad...
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
4741 levél
Válasz 08.11.23. 16:17 #20
Christoph
Na itt az újabb Da Vinci kód.

Eddig csak az első részt láttam, de ez aztán semmi újat nem mondott, de úgy mutatja be az egészet, mint valami világraszóló szenzációt. Az évszázadok során kutatók tömkelege látta ezeket. Marha hatásos, ahogy Hórustól Jézusig átöleli és "leleplezi" a kereszténységet, de ezt szerintem még egy tanult falusi plébános is tudja alapjaiban. Nyilvánvaló, hogy a 12 vagy a 3 minden kultúrában szent szám volt és vannak átfedések vagy a éppen zodiákus. Zoroasztertől Mithrászon át Jézusig nagy hasonlóságok vannak, ezt senki nem vonta eddig sem kétségbe, a pápa sem...
Azon is lehet vitatkozni, hogy miért épp Jézus futott be ekkora "karriert"... de erről Karinthy jut eszembe, aki Shakespeare létezését kétségbe vonóknak üzente valahogy így: Shakespeare szerintem sem élt, csak épp élt Stradforban ugyanekkor egy ugyanilyen író ember, akit mellesleg Shakespearnek hívtak, nade ez egy másik ember volt nem az a Shakespeare... Eleve a kereszténység ereje Jézus szavaiban rejlik, nem kell benne hinni, de zseniális volt, ez tény. 2000 éven át emberek milliárdjait tudja megszólítani, amikor sok könyv már 1-2 évtized alatt elveszíti az aktualitását. Hihetetlen milyen tökéletes minden egyes szava, bármire aktualizálni lehet bármikor.

Egyébként így elsőre kapsából 1-2 hiba is benne van: Horus története nem úgy van, ahogy azt elmesélik, de ami még ennél is ordítóbb az a film végén Josephus Flavius műveinek hamisítványnak nevezése... aha ettől még mindenhol tananyag, ja persze biztos találtak 1-2 zúgtörténészt, aki bebizonyította. És akkor még nem is nagyon ástam bele magam a témába és a cáfolatokba... a nagy igazság filmje ami kiemeli a számára kedvezőt, nagyszerű!

Gondolom a 2. részben bebizonyítják a keresztes háborúk által a keresztényég máglyán való helyét.

Ami még iszonyatosan ront a film hitelességén az az elején és végén előadást tartó fickó dumája alatti ördögi kacaj. Komolyan, ahogy fikázza a kereszténységet vagy épp Istent, úgy nevetnek alatta, mint valami sátánista szektában... több mint visszatetsző. Persze nyilván tetszhet azoknak akik eleve szkeptikusak az egyházzal és nagyon-nagyon racionális "józan" emberek, de ez bizony csak fél vagy áltudományos... könnyen be elehet vele csapni az embereket.
3319 levél
Válasz 08.11.21. 23:55 #19
somesz83
De gyerekek, szerintem nem miskolci...

pada, most nem vagyok formában, csak úgy alapján nem vagyok egy technokrata alkat, ígérem kifejtem bővebben.
13056 levél
Válasz 08.11.21. 22:18 #18
konrad
pm-ben elküldtem a linket!
1 levél
Válasz 08.11.20. 17:34 #17
kvpeter
konrad: ehhez a miskolci irashoz hozza lehetne jutni valahogy?
nagyon erdekelne..
koszi!
21647 levél
Válasz 08.11.19. 21:18 #16
padavan
Francokat van vége a fellángolásnak, csak eddig senki nem vitte tovább a beszélgetés fonalát. Én még mindig a hatása alatt vagyok, és jobbára meggyőződésem, hogy a Venus Project hosszabb távon megvalósítható lenne csaknem teljes egészében.

Így azonban nem tudok beszélgetni, csak annyit írtál, hogy kétségeid támadtak. Ha kifejtenéd, szívesen megvitatnám, hátha jutunk valamire.

Egyébként én már csatlakoztam is a közösséghez.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
3319 levél
Válasz 08.11.19. 16:01 #15
somesz83
Az Addendum és az ELTE FFEK együtt lényegesen tágabb ismeretet, lehetséges jövőképet nyújt. Nem szabad csak egy irányból tájékozódni. Bevallom elsőre én is belelkesültem a Zeitgeist által felvázolt Venus Projektes jövőképen, de hamar előbukkantak a hiányosságai és ellentmondásai. Ezek ugyanúgy meg vannak az FFEK jelentésben is, bár legalább tényszerű és nem beszél mellé.
13056 levél
Válasz 08.11.19. 15:20 #14
konrad
Én azt a tanulmányt is terjeszteném, illetve terjesztem is, amit a miskolci fizikus srác írt. Rokonaim, kollégáim, barátaim megkapták, most a söröscimboráim következnek. Számomra a film és a tanulmány mondanivalója iszonyatosan összecseng!
3319 levél
Válasz 08.11.19. 14:47 #13
somesz83
Látom vége a fellángolásnak, kár, pedig észben kell tartani és több emberhez eljuttatni az Addendumot, hogy tiszta legyen, miért is az a napi téma, hogy "sajnálom rá a pénzt", "hiteltörlesztés", "jöhetne már a hó vége" stb.
3319 levél
Válasz 08.11.14. 22:02 #12
somesz83
Hát jogos kérdések, amit felvetsz a vallással kapcsolatban, nem tudom... tényleg nem tudom elképzelni, de amilyen kemény - kétségbevonható - vallásmagyarázatot levágnak az első részben, az lehet nem mutat jó irányt. Itt azért tegyük hozzá, hogy amerikai film, s ilyen téren egy picit érthető a vallás elleni "harc", egy olyan országban ugye, ahol minden "100." ember prédikátor és saját egyháza van.

Széljegyzet: A kemény keresztényellenes megnyilvánulás pedig szintén nem korrekt, a mérlegnek két serpenyője van, egyik a keresztesháborúk, inkvizíció stb., másik pedig II. János Pál, Teréz Anya, Batthyány-Strattmann László stb.

A töréspont, mely során bekövetkezhetne a váltás iszonyat emberáldozatokkal járna. Kétlem, hogy a monetáris, végtelen termelésre építő világrendből fakadó túlnépesedésre hipp - hopp választ adhatna bármilyen rendszer embermilliók kipusztulása nélkül.
21647 levél
Válasz 08.11.14. 21:19 #11
padavan
Csak két hete? Irigyellek, én hosszú évek óta... És vagyok olyan hülye, hogy bedőlök ennek a Venus Projectnek, amiről tudom, hogy úgyis elhal a francba, mert az embermilliárdokból jó ha eljut néhány tízmillióhoz ez a film, abból meg néhány ezren veszik majd igazán komolyan. Oké, ettől a Project még megy a maga útján.

Azt azonban komolyan gondolom, hogy egy ilyen mértékű váltáshoz valami elképesztő erejű civilizációs-sokk fog kelleni. Valami olyasmi, amihez képest a II. Világháború egy laza kis perpatvar volt.

A kérdés az, hogy vajon mennyire elítélendő elősegíteni egy ilyen töréspont minél közelibb bekövetkezését, tudván, hogy százmilliók pusztulnak bele. A dilemma másik fel az, amit már leírtam: Veseny az idővel. Tehát nagyon gyorsan kell cselekedni, eltávolítani a monetáris bandát a világból, és valahogy lebontani az egész civilizációs struktúrát, úgy, hogy közben ne merüljünk alá az anarchiában.

Az sem világos számomra, hogyan integrálnánk a vallásokat pusztán filozófusi irányzatokba, főleg olyan fundamentalista gyökerekkel bíró esetekben, mint a muszlimok, vagy a judeanizmus. Vajon hogyan győzöl meg egy vallás nélküli, de jóval kiegyensúlyozottabb, társadalom szükségességéről egy mudzsahedint, vagy egy rabbit, illetve ezek népét?
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
3319 levél
Válasz 08.11.14. 20:37 #10
somesz83
Én kb. két hete vagyok apokaliptikus hangulatban.

SPOILER
Ezért nem rendeltem meg a Fallout 3 - at!
13056 levél
Válasz 08.11.14. 20:35 #9
konrad
Meg is néztem a filmeket, az agyam rendesen ledobta az ékszíjat. Papíralapú pénzforgalom 3 százalék, a többi digitális......pssssszzzzz.

PS: a miskolci fizikus tanulmányát "a nincs jövőről" kinyomtattam a munkatársaimnak, délben az étkezőben más sem volt a téma, úgy látszik mindenkit megérintett.
3319 levél
Válasz 08.11.14. 20:33 #8
somesz83
"Káin és Ábel pedig fikció, egy tanmese." - így van, de nem viccből találták ki, erős alapokon nyugszik az.

Nagyjából egyet értünk, a közösségi gondolkodás helyreállítása a kölcsönös bizalom helyreállításával kell, hogy elkezdődjön, s ez az, aminek nagyban útját állja a monetáris berendezkedés, melynek alapja pont hogy a bizalmatlanság. Bár erre asszem az öreg is rámutatott.

Silent: Első része amely a vallásfikázással kezdődik, majd a terrortámadás stb... A második része foglalkozik a monetáris világrend visszásságaival, hazugságaival, majd a Venus Projektel.
15516 levél
Válasz 08.11.14. 20:15 #7
Silent
Skacok, lehet hogy most nagyon összekevertem valamivel, de nem arról a doksifilmről beszéltek, amelyiken először a keresztényvallást veszi szemügyre(PART I), utána a FED -et (PART II), s végül a WTC terrortámadást (PART III)?
...mert szegény vagyok, csak álmaim vannak. Álmaimat a lábad elé terítem, Óvatosan lépkedj, mert az álmaimon lépkedsz....
21647 levél
Válasz 08.11.14. 20:01 #6
padavan
A Venus Project versenyt fut az idővel és vesztésre áll, ez kétségtelen. Erről azonban nem azok tehetnek, akik egy mainál jobb alternatíva kidolgozásán dolgoznak, ezért lebarmozni őket, hát... Képzeld el, ha még ők sem lennének. Ki a jóisten rángatna ki időszakosan az örökös apátiámból?

A pénz nélküli társadalom meglátásom szerint igenis járható út. (Mióta ugatom ezt!) Járhatóbb, mint a mai rendszer, hiszen látjuk, ez mit hozott magával. A filmben egyébként elhangzik, hogy nem találták fel a tökéletes társadalmat, olyan ugyanis nincs. Tehát nincs konkrét, bizonyítható megoldás arra sem, ha arra a bizonyos festményre mások is ácsingóznának. Egyébként erre - és ez már saját ötlet - megoldás lehet a periódikus/időszakos tulajdon, amikor az igényekhez mérten időszakosan változik egy-egy művészeti tárgy tulajdonlása, és kialakulna egy lista. Még jobb, ha a művészeti alkotások azonnal közösségi tulajdonba kerülnek és egy hatalmas tárlat keretein belül kiállításra. Az emberek pedig reprodukciókat kapnának. Szóval azért a féltékenységet, irígységet lehetne csökkenteni.

Káin és Ábel pedig fikció, egy tanmese.

A gép és az ember kiterjesztése: Erről szó nincs. Arról van szó, hogy a gép átveszi az ember helyét a munkafolyamatok gyakorlati részében, ez nem kiterjesztés, ez felszabadítás. Nagyságrendekkel megnő a mentális energia, a tudományos kérdések kutatására fordítható szürkeállomány, mindenkinek módja, lehetősége lenne a saját tehetségének megfelelően kibontakozni.

Tény, hogy idealista képet vázol fel a Venus Project, de egyszer az életben talán engedni kéne, hogy ez az idealizmus határozza meg a jövőnket.

A film mindenképpen egy látlelet korunkról, egy S.O.S. jelzés, a másodpercmutató ugrása a 12-es számjegy felé. Tehát igenis megoldásokat kell keresni, igen is ki kell nyitni az elméket, igen is idealistának kell lenni. A legfontosabb azonban a közösségi gondolkodás, az egység megalkotása. Ez egy tipikusan alulról jövő kezdeményezés, csupa nemes cél érdekében. Véleményem szerint - akármennyire idealista helyenként - ezért elítélhetetlen és pártolásra méltó.

Forradalom most!
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
24837 levél
Válasz 08.11.14. 19:47 #5
Peace
Nagyon jól hangzik. Tetszik a téma. Beszerzés alatt.
3319 levél
Válasz 08.11.14. 19:37 #4
somesz83
Na, mi ez a csönd? Csak nem kötöttétek még fel magatokat?
3319 levél
Válasz 08.11.14. 19:27 #3
somesz83
Bazz, két napja ajánlottam konradnak PM -ben ezt a sorozatot! Most terveztem topikot nyitni!

Csak egy apró megjegyzés a második részhez, gondolom azért nyitottad, hogy beszéljünk róla. Bocs, de most csak paraszt módon bemásolom azt, amit a bombagyar.hu - n kommenteltem:

Magam nem hiszek egy olyan társadalomban, melyet az öreg felvázol. Tény, igen, a mai társadalmat minden egyes visszásságával nagyban áthatja és vezérli a PÉNZ! De nyugodt lehetsz, hogy egy pénz nélküli társadalomban is előjönnének hasonló problémák....

Csak vegyük a festő példáját, amit ugye az öreg felhozott. Aki megfesti a képet és örömmel ajándékozza másnak. Aha, aztán egy idővel megjelennek a követelőzök, a féltékenykedők... ehhez nem kell pénz nélküli társadalmi berendezkedés, csupán emberi létforma. Káin és Ábel... egyik nélkülözése a másikkal szemben Apjuk felől stb.

Szóval túlságosan ideologizált a kép. Továbbá "a gép az ember kiterjesztése", egy darabig... aztán jöhet a butleri - dzsihád, nem?

"Akkor sajna nem érted a lényeget " - bocs, kinek mi a lényeg benne és hogyan értelmezi... tipikusan nem az a film, amit csak egyféleképpen lehet értelmezni, legalábbis a Venus Project reklámhadjáratát tutira nem.

Igen, kiragadtam belőle pár szót... Pár egetverő baromságot. Nem a monetáris világ tehet arról, hogy az ember olyan, amilyen, az csupán felerősítette a rossz oldalát.

A kijelentésem, hogy "Bő baromság a Venus Project" visszavonom, kicsit durván fogalmaztam! A megújuló energiahordozók kiaknázásának tekintetében csak egy dolog nem stimmel, egy dolgot felejtettek el hangsúlyozni, hogy ahhoz, hogy tökéletesen áttérjünk a geotermikus energiaüzemek létesítésére, már ma el kellene kezdeni az építkezéseket... ugyanis ha így halad a világ, nem lesz miből "környezetbarát" erőműveket emelni... tudod, nyersanyag.
19975 levél
Válasz 08.11.14. 19:19 #2
LiT
Az első nagyon tetszett és nagyon sok igazság is van benne szerintem!
Én nagy híve vagyok az összeesküvés elméleteknek, stb. Szóval igen szeretem az ilyen filmeket!

A második is megvan, nemsokára megnézem azt is.
We are the Universe... Observing itself... Observing itself... Destroying itself...
21647 levél
Válasz 08.11.14. 19:15 #1
padavan
Ez egy két részes dokumentum film, amely a maga globális mivoltában vizsgálja a problémákat, sőt, a második rész utolsó harmadában lehetséges alternatívát ad mindenre.

Most vagyok túl a 2. részen, hevesen ver a szívem, a vérnyomásom 600, és nagyon fel vagyok dúlva. Olyan érzés, mint amit Neo érezhetett, amikor közölték vele az Igazságot. A gond az, hogy évek óta keringenek a fejemben azok a gondolatok, amiket most ebben a két filmben láttam, és most végre látom, hogy nem vagyok teljesen egyedül. Sőt... Azt hiszem, ez lehet egy perspektíva, amiért érdemes küzdeni.

Nézzétek meg. Légy nyitott! Forradalom most!
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.