Assassin's Creed Origins
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Hozzászólások, megjegyzések

»» Bethesda - egyre nehezebb PC-re fejleszteni (Hírek)

1025 levél
Válasz 11.11.11. 18:20 #58
Sityi
Csak a warez miatt előny a PC? Elég erős kijelentés... Eleve olcsóbbak rá a játékok újonnan, hamarabb mennek le az árak, no meg Steam/Direct2Drive/GreenManGaming/stb. akciók is szoktak lenni brutális leárazásokkal. Plusz ha a fejlesztő nem lusta, sokkal szebb látványban(-hangzásban) is részesülhetünk, mint konzolon, erre jó példa a Battlefield 3.

Féreértések elkerülése végett: nem vagyok konzolellenes, sőt. Az én filozófiám a "virágozzék minden virág". De kategorikusan kijelenteni, hogy márpedig csak az egyik vagy csak a másik jó, ökörség (Shing, ezt ne vedd magadra, ezt általánosságban írtam).
8 levél
Válasz 11.11.11. 16:03 #57
Shing
Konzol jobban megéri. Aki megvette anno 6 éve(?) még mindig elvan vele.
Viszont ilyen túlzásokat ne tegyünk már, hogy 200k egy normális gép. Aki nem tud 140k-ből összerakni egy normálisat, az nem ért hozzá.
Konzolra egyébként nem kell fizetni multihoz? És nem véletlenül nem warezolnak annyit, vmit bütykölni kell rajta ami miatt meg nem multizhatsz... de ehhez én nem értek, mert sosem volt konzolom. Az meg, hogy egy magyar ember konzolra megvesz minden játékot... Nagy a jólét... Azért valljuk be, hogy a PC, warez miatt valahol előny is... Csak a kiadónak nem. De nem hiszem el, hogy itt most mindenki megakar venni mindent.
3084 levél
Válasz 11.11.11. 13:57 #56
gregmerch
"Anno, amikor a C64 és az Amiga kihalt, a PC aranykorában nem drivereket telepítgettünk meg Windowst raktunk helyre, hanem config.sys meg autoexec.bat állományokkal szórakoztunk. Egyik játéknak XMS kellett, a másiknak EMS... Azok voltak a szép idők..."

Ne is mondd, majdnem elsírtam magam az emlékek hatására! Mit össze tököltem még a DOS-os érában, hogy életet leheljek eg-egy programba! Emlékszem, volt olyan is, hogy a frissen beszerzett Fields of Glory (Microprose remek Bonaparte Napoleon híresebb csatáiról, real time hadviselés rengeteg egységgel, kb. a Total War ezen oldala ősének fogható fel) az Istennek sem akart elindulni bevezető mozival együtt, és utolsó elkeseredésemben a *.com parancsfájlt átneveztem *.bat kiterjesztésűre. És voila, ment minden remekül! A Windows 3.0-t meg baromira utáltam először! Aztán nézd meg, mi lett belőle mára...
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
1025 levél
Válasz 11.11.11. 13:49 #55
Sityi
"A tisztelt fejlesztők meg lehet kicsit "elkényelmesedtek" a nagy konzolos unitarializálódásban, és már kényelmetlen, meg macerás nekik a ma általánosan Pc-n fellelhető kb. 3 oprendszer és ugyanennyi directx, no meg a különböző driverek figyelembevétele."

Valami ilyesmit érzek én is. Mondjuk az oprendszer kb. tökmindegy szvsz, mert a DirectX kezeli a dolgokat. A driver pedig valamennyire irreleváns, hiszen papíron az csak a DirectX utasításokat hajtja végre. Persze vannak gyártóspecifikus kiterjesztések, de nem hiszem, hogy ezeket rendesen megírni és kitesztelni akkora meló lenne.

"Gondolom ez a mai programozói nemzedék már nem ugyanaz, mint 10-20 évvel ezelőtt, akik még pixelről pixelre tökéletesítették a produktumot."

Erről jut eszembe: a Pixelhősökben olvastam, hogy a Lords of Midnight készítője a kód egy részét a képernyőn megjelenő kék égbe rakta be, mert csak így fért bele a memóriába. Na, az tudás volt akkoriban. Ma pedig már nem gépi kódban programoznak, hanem színes-szagos SDK-k segítségével - ami ugyan még mindig szakértelmet követel, de gondolom jóval kényelmesebb, mint az "ősi" módszerek.

"Hja, változik a világ, csak mi, "öreg" játékosok nem tartunk lépést vele."

Valahol igazad is van, meg nem is. Anno, amikor a C64 és az Amiga kihalt, a PC aranykorában nem drivereket telepítgettünk meg Windowst raktunk helyre, hanem config.sys meg autoexec.bat állományokkal szórakoztunk. Egyik játéknak XMS kellett, a másiknak EMS... Azok voltak a szép idők...
3084 levél
Válasz 11.11.11. 13:39 #54
gregmerch
Szerintem az ideális kombó egy jó közepes konfig főleg munkára, és mellé egy konzol játékra. Én is megvettem a gépeimet, és azóta mennek, csak a régi PS3-mal van baj, de szerencsére avval sem nagy (CD-t már nem olvas, csak DVD-t és BR-t).

A tisztelt fejlesztők meg lehet kicsit "elkényelmesedtek" a nagy konzolos unitarializálódásban, és már kényelmetlen, meg macerás nekik a ma általánosan Pc-n fellelhető kb. 3 oprendszer és ugyanennyi directx, no meg a különböző driverek figyelembevétele. Gondolom ez a mai programozói nemzedék már nem ugyanaz, mint 10-20 évvel ezelőtt, akik még pixelről pixelre tökéletesítették a produktumot. Hja, változik a világ, csak mi, "öreg" játékosok nem tartunk lépést vele.

Az meg, hogy ki mire költi a pénzét, teljesen fölösleges vitatéma. Van, aki egy ritka érmére ver el sokmilliót akár kőkemény valutában, mások a csak hiperérzékenységű műszerrel bemérhető tiszta hangzásért költenek el rengeteget, megint mások meg a verdájukat tuningolják ezerrel nem kevés pénzért. És van, aki a gémerkedés mellett kötelezte el magát, és inkább nem iszik egy pofa sört hónapokig, de megveszi azt a nyavajás új alkatrészt, ha avval jobban muzsikál a konfiguráció. Egyikük sem bolond, egyikük sem nyomtatja a sufniban a pénzt, csak van ami fontos nekik. Ez meg nem hiszem, hogy baj lenne.
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
1025 levél
Válasz 11.11.11. 13:21 #53
Sityi
Kicsit unom már, ahogy mindig lesajnálják a kiadók/fejlesztők a PC platformot. Warez ugyanúgy van konzolra is, csak ott nagyobbak az eladások. Mondjuk ezt megértem, mert csak kényelmesebb a lemezt betenni, mint a Windows-zal, driverekkel bíbelődni.
Viszont a programozás miatti geccsölést már nem vágom. Nem vagyok programozó, de annyit még én is tudok, hogy PC-re ott a DirectX fejlesztői környezet, ami pont arra való, hogy ne milliónyi hardverre kelljen optimalizálni. Mondjuk annyiban ma kuszább a helyzet ezen a platformon, hogy két (három) DirectX van, amire gondolni kell: a 9-es és a 11-es (esetleg a 10-es). Nem hiszem el, hogy ez annyira megnehezítené a dolgot...
2550 levél
Válasz 11.11.11. 12:52 #52
Pomee
ez mind szép és jó, de pl. az ilyen magamfajta hikomatoknak semmi nem tudja helyettesíteni a billentyűzet+egér combot...

hiába vettem meg az Army Of Two-t PS3-ra 10 perc alatt feltoszott, mert analoggal lehetetlen gyorsan és pontosan célozni... és ha most egy Fallout 3-at kellene ugyanígy nyomnom, valószínűleg sosem viszem végig... uhogy fejlesszenek csak PC-re rendesen!
Never underestimate the power of the Dark Side...
4727 levél
Válasz 11.11.11. 12:15 #51
Christoph
Ha valaki a PC-n csak játszik, meg e mellett, netezik, zenét hallgat, filmet néz, szöveget szerkeszt, akkor tényleg nem érdemes állandóan azt fejleszteni. Meg kell venni a konzolt és az ősrégi gépen is lehet netezni, meg szöveget szerkeszteni ésatöbbi.
5086 levél
Válasz 11.11.11. 12:10 #50
Toki
Konzolra mit lehet a végtelenségig költeni? Megveszed oszt' megy. Nekem is van már pár éve, költeni eddig nem kellett rá. Ha meg azt nézzük hogy kerül kb. 45 ezerbe egy xbox 360 slim, és kaptam érte egy gépet amin játszani, filmet nézni, és zenét hallgatni is lehet, az már bőven megéri. Persze a PC-t alap, hogy nem lehet helyettesíteni.
827 levél
Válasz 11.11.11. 11:51 #49
_Sun_
Nem értem ezt a melyik kerül többe dolgot. Konzolra is PC-re is végtelenségig lehet költeni, és a végén annyiba fog kerülni az egész műsor, amennyit az ember megengedhet magának és hajlandó is rá elkölteni.
Gaming is about killing time, not killing people
1614 levél
Válasz 11.11.11. 11:36 #48
rootshaper
én meg a ferrarival mennék világkörüli útra, ha lenne annyi pénzem
de nincs, úgyhogy ami van, azt beleverem a gépbe, és ott megyek ferrarival világkörüli útra. ócsóbb, kényelmesebb
4727 levél
Válasz 11.11.11. 11:29 #47
Christoph
Ha fel tudod használni másra is akkor nyilván más a helyzet. De arra tényleg nem tudok más jelzőt találni, aki azért hogy még egy opciót fel tudjon venni a játékban magasabbra, beleöl a gépébe mondjuk +30-50 ezer forintot. Közben meg látványban alig lépett előre. Irigylem aki erre tudja elverni a pénzét.
Szerintem ésszerűen is lehet gépre költeni. De mondjuk nekem eleve nem életcélom, hogy a gép előtt üljek és játsszak, úgyhogy különösebben nem is foglalkoztat a téma, csak ha 5 évente kijön egy játék, ami nagyon érdekel és már nem megy a régi gépemen.
Persze lehet azt mondani, hogy akinek van pénze az verje el amire akarja, de ha lenne annyi pénzem, hogy vegyek egy Ferrarit, biztos másra költeném, mert meg lehet nézni kik ülnek a Ferrarikban... az a luxus aminek csak az az értelme, hogy mások előtt verd magadat, számomra nevetséges. Akkor annyi pénzből inkább világ körüli útra mennék. Akiket Ferrariban láttam, műpicsákkal inkább szánni tudtam, úgyhogy általában hülye aki Ferrarit vesz, pláne, hogy jóval kevesebbért kap Audit, ami még elegánsabb is...
10589 levél
Válasz 11.11.11. 11:07 #46
Dark Archon
Nem érzem magam hülyének pedig. Dolgozom már elég ideje, hogy megengedjem magamnak, valamint nem árt a kakaó a 3D tervezésnek. Vagy az is hülye, aki Ferrari-t vesz?
Dark Archon | i5-2500K - GTX 760 - 8Gb - Windows 7 x64 | BF4: DarkArchonHUN
1614 levél
Válasz 11.11.11. 10:50 #45
rootshaper
a monitor nem egy olyan dolog - meg a tévé sem - amit évente cserél az ember, szóval azért annak bírnia kell, nem kell egy kalap alá venni egyiket sem a PC fejlesztéssel. megveszel egyet, az jó esetben addig marad is, amíg nem akarsz egy nagyobbat... de persze miért akarnál?

aztán ott van az is ugye, hogy gépFEJLESZTÉSről beszélünk, nem pedig új gép vásárlásról. nekem most a gépfejlesztés meglesz 90ezerből, új alaplap, új proci, memória és vinyó. ezeket mindenképp egyszerre kell cserélni, mert ugye proci foglalat, memóriák típusa, SATA meg satöbbi... és már egyből az új konzolgenerációra is rávertem két kört, ami még meg sem jelent. aztán majd újabb 70-80-ból egy új videókari, valamikor a jövő év eleje táján és máris megvan a 4 évre szóló konfig. nem kell éhezni meg ilyenek
4727 levél
Válasz 11.11.11. 10:35 #44
Christoph
Lenne egy kérdésem, meg aztán egy észrevételem.

Konzolra miért alacsonyabb a warez? Sokan nem mernek belenyúlni a gépükbe? Nehezen tudom elképzelni, hogy a konzolosok tisztességesebbek csak úgy, mert miért lennének azok?

A másik pedig a költségekre vonatkozik. Ezek a horribilis összegek, amik a PC-re hangzottak el (200-250 ezer, meg akár ennek a duplája) szerintem nevetségesek. Ritkán költök pénzt a gépre, kb. öt évente cserélem a teljeset, de még ilyen réginek számító géppel is elvagyok. A mostani játékok elmennek közepes grafikán (1-2 kivétellel), amikor összesen 110 ezerért vettem a konfigot 2006-ban (!) + 15-ért cseréltem benne egyszer jobb VGA-ra, meg vettem bele + 2 GB ramit 5 ezerért. És a 110 ezerből már akkor is lejött az előző gépem, amit 50-ért adtam el. Már mindenkinek van PC-je, úgyhogy alig van aki 0-ról indul, mert úgy tényleg húzós beruházás.

Magyarul ráköltöttem 5 év alatt 70 ezret a gépre és még mindig tudok rajta játszani. Ha ésszerűen frissítek mondjuk két évente, akkor is évi 20-30 ezerből lehet javítgatni az összhatáson. Aki meg mindig minden beállítást maxra. akar tolni, tényleg bajban van, de valahogy úgy vagyok vele, hogy ha ilyen hülye meg is érdemli a horribilis összegű kiadásokat.

Egyébként nem azt akarom mondom, hogy a konzol drágább, sőt olcsóbb ha az ember csak játékra használja a PC-t, de azt se felejtsük el, hogy sokaknak munkaeszköze a számítógép meg a fél életünket ott éljük le mellette, míg a konzol "csak" egy szórakoztató eszköz. Ezt is figyelembe kell venni. Nem vagyok konzol ellenes, volt amikor elgondolkoztam is a váltáson, mert tényleg hosszútávon jó befektetés, de viszonylag korlátozott a felhasználása a PC-vel ellentétben.
7804 levél
Válasz 11.11.11. 10:25 #43
Lovi Tommy
3084 levél
Válasz 11.11.11. 09:54 #42
gregmerch
Nincs mit, de ez csak magánvélemény, nem empirikus tézis!!!
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
5086 levél
Válasz 11.11.11. 09:44 #41
Toki
Köszi a kimerítő választ.
10589 levél
Válasz 11.11.11. 09:22 #40
Dark Archon
Dark Archon | i5-2500K - GTX 760 - 8Gb - Windows 7 x64 | BF4: DarkArchonHUN
3084 levél
Válasz 11.11.11. 09:21 #39
gregmerch
Én inkább kussolok :-S...
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
10589 levél
Válasz 11.11.11. 09:19 #38
Dark Archon
Én. Alig egy hete (na jó, csak 220 volt monitorostul). De, hogy 3 évig nem fogok hozzányúlni, az is biztos. De vonjuk ki belőle a régiből eladott hardvereket is, mindjárt nem lesz olyan vészes.
Dark Archon | i5-2500K - GTX 760 - 8Gb - Windows 7 x64 | BF4: DarkArchonHUN
160 levél
Válasz 11.11.11. 09:00 #37
Dilikutya
És ki ad 250-et egy PC-ért?
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral.
8935 levél
Válasz 11.11.11. 07:58 #36
goodboy007
Pont, hogy azért linkeltem, hogy nagyon szajkózzák továbbra is, hogy a PC a warez melegágya, volt ugye, hogy ellopták az MW3 egyik lemezét, akkor most ez a hír, meg különböző bétaverziók is kikerültek idén a netre (pl.: Crysis 2, Deus Ex), mégis mostanában rendre azt látom, hogy mivel konzolra sok játék korábban jelenik meg, már aznap elérhető a "próbaverzió". Ezekről érdekes mód mégse hírez egyik oldal se és még mindig a PC a legszarabb platform és le vele.
In god we trust, all others we track!
3084 levél
Válasz 11.11.11. 00:10 #35
gregmerch
Teljesen igazad van abban, amit mondtál. Hasonlóképpen gondolkodom én is. Konzol nélkül nem ismerhetném az Uncharted-et, az Alan Wake-t, a God of War-t, a teljes Gears of War-t, a teljes Halo-t, a teljes Fable-t, a Red Dead Redemption-t, a Forza-t, a Gran Turismo-t, a Project Gotham Racing-et, az új Mortal Kombat-ot, és még nagyon hosszan sorolhatnám.

Régen ugyanez volt Amiga vs IBM fronton, akkor is nagy volt az anyázás egymásra. Ez van, úgy tűnik ez az emberrel járó sajátosság.
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
14264 levél
Válasz 11.11.11. 00:03 #34
balays82
Azért te is egy tipikus konzolokat gyűlölő, kissé elvakult PC-s vagy, így nehezen lehetne a véleményedet objektívnek nevezni a témában. Ami nem is baj, csak megjegyzem.
Soha nem tudtam megérteni egyesek elvakult konzolellenességét, ahogyan a konzolosok elvakult PC ellenességét sem. Mivel mindkét körben mozgok, rengeteg ilyennel találkozom és sokszor nagyon fárasztó ez a véget nem érő vita (amibe ennek ellenére sokszor én is belefolyok, mert néha nehéz csendben maradni).
Lehet itt dobálózni mindenféle számokkal, de a tény az, hogy aki nem nyit a konzolok felé, az eleve nagyon sok jó játéktól fosztja meg magát, ami persze mindenkinek az egyéni döntése, de a másik fél csesztetése véleményem szerint teljesen fölösleges. Nem örülök neki, hogy a PC az utóbbi időben így háttérbe szorult, de azt is be kellene látni, hogy ezért nem (csak) a két vezető konzol a felelős. Konzolok korábban is léteztek, jóval a PC előtt is, sokáig jól meg is voltak egymás mellett. A 90-es évek második felében, illetve a 2000-es évek első felében a PC elég erős platform volt, miközben a PS1 is letarolta a világot, mégsem volt ekkora ellenségeskedés. Szerintem ez nagy részben annak köszönhető, hogy a Microsoft látványosan elfordult a PC-től és piacra dobta az Xbox-ot, amit sokan nehezen tudtak megemészteni. Azóta meg a két tábor csak marni tudja egymást, aminek úgy tűnik, soha nem lesz már vége.

goodboy007: Egészen jó lenne ez a példa, főleg akkor, ha eltekintünk attól az apróságtól, hogy a 9 napja feltöltött Xbox360-as verziót 880-an töltötték eddig le, amíg a ma felrakott PC-s verziót máris több, mint 2300-an. Szóval nem biztos, hogy ebben az esetben a dátum a leginkább beszédes mutatószám. Azt senki nem tagadja, hogy a warez konzolon is jelen van, ahogyan az is tény, hogy mostanában az Xbox360-ra jön ki legkorábban egy játék tört verziója. Mindeközben azonban az új COD a megjelenés napján 9 millió példányban kelt el, amiből állítólag 150 ezer volt a PC-s verzió. Ez is beszédes adat.

Amit most leírtam, annak már nem sok köze van az eredeti hírhez, úgyhogy abba is hagyom.
3084 levél
Válasz 11.11.10. 23:54 #33
gregmerch
Semmi gond !

Három hírszerkesztőnk van (plusz Dino), és én nem vagyok köztük.
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
3898 levél
Válasz 11.11.10. 23:52 #32
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Mea culpa, mea maxima culpa. Azt hittem, te írtad, megkövetlek. Hínye, el is bujdosom.
3084 levél
Válasz 11.11.10. 23:48 #31
gregmerch
Nem én írtam a hírt.
Csak próbáltam itt megmagyarázni a magam feje szerint, hogy miért lehet ma népszerűbb a fejlesztők körében a konzol, mindezt Toki kolléga felvetésére válaszul.
Én is azt írtam itt a topikban, hogy a pécé a szívem csücske, hogy a konzol csak kompromisszum a részemről, de sajnos nem elhanyagolható szempont, hogy olcsóbb a hardver bekerülése. Mindazonáltal kiemeltem, hogy a nyilatkozó is elismerte, hogy balgaság volna leállni a pécés piacról.
Hát ezt írtam, akartam írni én.

i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
3898 levél
Válasz 11.11.10. 23:44 #30
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Nem, nem teljesen ezt írtad. Nem kőkemény kritikaként, de a te rövidített híred végkicsengése negatív, még a második bekezdés ellenére is. Láthatod, hogy nekiugrottak itt lent egymásnak, míg a másik hírnél ezt kevésbé tapasztaltam. Szerk. Ezt az első két kommentből is láthatod (a félreérthetőségét).
3084 levél
Válasz 11.11.10. 23:39 #29
gregmerch
Ezt írtam én is .
Örülök, hogy van, aki értette!
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
3898 levél
Válasz 11.11.10. 23:29 #28
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ritkán hozok másik oldalról hírt, de ez most kivétel kell, hogy legyen. Érdekes, hogy a Gamekapcson teljesen más hangvételű volt ugyanez a hír ugyanezen napon:

Szeretik a PC-t a Skyrim fejlesztői

Technológiai szempontból még mindig a PC a zászlóshajó - tudtuk meg Peter Hines nyilakozatából, amit legutóbb a Joystiq magazinnak adott. A Bethesda alelnöke szerint a platform milliónyi lehetséges felépítést rejthet hardver és driver szempontjából. Nem akarnak ugyanakkor a Rage hibájába esni, amin hiába dolgozott az id évekig, de néhány rossz videokártya-meghajtó képes volt lerombolni a kemény munkát annak ellenére, hogy nagyon stabil játékról volt szó.

Hines szerint nem az az elfogadott alternatíva a PC-s kalózkodás visszaszorítására, hogy egyáltalán nem fejlesztenek erre a platformra. Ez csak egy malőr, amivel foglalkozni kell és nem szabad feladniuk. "Szóval a legjobb amit tehetünk, hogy drákói intézkedések nélkül óvjuk meg a terméket és mi továbbra is lelkesen támogatjuk a PC-s fanokat olyan dolgokkal, mint a Creation Kit. Lehetőséget adunk arra, hogy korlátlan mennyiségű modot és plusz tartalmat hozzanak létre."

A Skyrim által kínált élmény alapvetően ugyanaz mindhárom platformon, sőt PC-n még teljesebb az élmény a modszerkesztővel és a durvább grafikával. A Bethesda továbbra sem tekint alternatívaként a közösségi oldalakra és az Apple-eszközökre.


Szóval, a nyilatkozat jóval hosszabb volt, nem csak abból állt, ami itt, a Dome-on le lett közölve. Félreértés ne essék, nekem ez ez az oldal első számú fórum, sőt, ott szinte nem i kommentelek, de a híreket ott is olvasom.

Az ott olvasott hír többi részéből nekem épp az ellenkezője jön le, mint amiről lent a diskurzus folyik, hogy a nehézségek ellenére nem probléma nekik, hogy PC-re is fejleszteniük kell.

_______________

Szerk: Hogy jött már ki RIP? ha még meg sem jelent? Csak az Xboxos változatról hallani, hogy előbb kikerült.
2011 levél
Válasz 11.11.10. 23:06 #27
Corvus5
3084 levél
Válasz 11.11.10. 23:04 #26
gregmerch
Öreg, asszem kevés embernek van akkora EREDETI játékgyűjteménye, mint nekem, bőven 1000+ címmel összesen 9 platformra.
SOHA nem warezoltam, lopásnak tartom, amit nem pártolok.
Egyébként Dome-os minőségemben nem folytatom ezt a "beszélgetést".
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
2011 levél
Válasz 11.11.10. 23:01 #25
Corvus5
"Számold már hozzá a gatyát is, amit hordasz használat közben, meg a fotelt is, amibe beleülsz" Értelem a köbön.

250-ben benne van a monitor is.
Te szóltál be nekem, nem én neked.
Azt tudod, h mostmár a vaknak is világos, h warezolsz ezerrel?
Amúgy érdemben is tudsz reagálni?
3084 levél
Válasz 11.11.10. 22:53 #24
gregmerch
Te szólsz be itt másoknak, matekzseni.

Számold már hozzá a gatyát is, amit hordasz használat közben, meg a fotelt is, amibe beleülsz.., Ja, akkor meg már a szobát is a kecóval együtt.

Mert persze pécéhez nem kell monitor, ott sosem kell szervízelni, és csak azon van torrent.

Ha valaki csak a gépet veszi meg, és nem fizet elő semmire, és még teszem azt tévéje is van, de oké, vegyen azt is, még akkor sem éri el a 250 rugót, mint az említett pécénél. Torrentezni meg itt is lehet orrvérzésig, de van itt is olcsó, meg használt játék.

Mindig kell lennie valakinek, aki kizárólag a basztatás kedvéért lép be egy topikba!

i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
2011 levél
Válasz 11.11.10. 22:46 #23
Corvus5
250-ből össze lehet rakni olyan gépet, amely 3-4 évig bőven megfelel a kívánalmaknak.

Konzol esetében megveszed az alapgépet 70-ért, veszel egy hozzá illő tévét 130-ért, veszel előfizetést a multihoz, vmint ha havi 1 játékot veszel egy évben átlagosan + 5 ezer Ft különbözettel, akkor az 60 ezer Ft plusz egy évben, ami 4 év alatt + 240 ezer Ft. Mennyinél is tartunk eddig? Ja persze a tv-be úgyis belekötnél, szóval vegyük is ki a képből.
Szóval alapgép 70 + játékok 240 + ha Xbox360-ról van szó, akkor előfizetés 17 ezer/év. Persze ha mindenből a minimumot vesszük, akkor talán kijöhet 250-ből. És akkor még az állandó szervízigényről nem is beszélek.
Szóval legközelebb mielőtt beszólsz próbálj meg gondolkodni, még ha fáj is.
7804 levél
Válasz 11.11.10. 22:37 #22
Lovi Tommy
Nevetséges...meg amikor nézem szünetben osztálytársam laptopját, s olyan játékkal tolja ami még meg se jelent hivatalosan (ilyen volt a cursed crusade s a war in the north)
8935 levél
Válasz 11.11.10. 22:31 #21
goodboy007
A jó öreg PC-s warez ugyebár
In god we trust, all others we track!
3084 levél
Válasz 11.11.10. 22:11 #20
gregmerch
Persze, hogy futnak, nem mondtam, hogy nem. Csak ugye jönnek az egyre nagyobb kompromisszumok, aztán előbb-utóbb valóban kénytelen lesz az ember új konfigot venni jó drágán. Még a jól átgondolt erős közepes pécé is belekerül 200.000 forintba, az erőművek meg akár kétszer ennyibe is. Ettől függetlenül nekem is a pécé a szívem csücske, mindig is az volt, és a konzol sosem volt, és sosem lesz ugyanaz. Ezért is tartom a magam részéről azt a kompromisszumos megoldásnak. Annak viszont tartós és kiegyensúlyozott. (Az is hozzá tartozik, hogy nem akartam én már nagyon pécére költeni játékok miatt, de a suli és a munka megkövetelte, ezért fejlesztettem idén februárban.)
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
7804 levél
Válasz 11.11.10. 22:04 #19
Lovi Tommy
Még jó hogy elvagyok egy-két mmoval ha épp játszani támad kedvem, így a 4(!) évvel ezelőtti gépemmel sincs semmi gondom. De amúgy a tavalyi-tavalyelőtti játékok is futnak a rootshaper által említett kompromisszumokkal
3084 levél
Válasz 11.11.10. 22:01 #18
gregmerch
Akkor te sem tudsz, vagy szeretsz...
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
2011 levél
Válasz 11.11.10. 21:59 #17
Corvus5
Unalmas már ez a sok sírás-rívás. Senki ne higgye, h akár csak egy percet foglalkoznának a PC-re való fejlesztéssel, ha nem érné meg. Ugyanolyan vállalkozások, mint a többi, csak a profit számít, semmi más. Ha veszteséges, úgyis leállnak, ha meg nem az, akkor meg kuss legyen, nem kell a parasztvakítás. Arról már ne is beszéljünk, h a fejlesztők maguk erősítették a warezt azzal, h nem adnak ki demót, h minősíthetetlen, kizárólag a 2. patch után, akár 3 óra alatt végigjátszaható konzolportot akarnak lenyomni a játékosok torkán.

gregmerch: A konzol semmivel sem olcsóbb a PC-nél, csak az emberek nem szeretnek (ill. nem tudnak) számolni.
3084 levél
Válasz 11.11.10. 21:46 #16
gregmerch
Nálam a kompromisszum az a konzol .
Amúgy nem tudok sajna, inkább nem foglalkozom a pécével, és ps-re, meg xb-ra veszek játékokat. Hja, "ez az én harcom"...
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
528 levél
Válasz 11.11.10. 21:46 #15
Yourmom
En csak annyit fuznek hozza, hogy ha ugyvesszuk, hogy PC re tobb munka megcsinalni egy gamet, a driverek miatt. Es az a tobb munka se fizetodik ki nekik, mert majdnem mindenki letolti, akkor lehet hogy igazuk is van...
1614 levél
Válasz 11.11.10. 21:37 #14
rootshaper
megláttam a hírt, mondom ez flémgyanús cucc lesz, lám tényleg

gregmerch: ha tudsz kompromisszumot kötni - és elmondom, hogy nem kell nagyon durvára gondolni, csak mondjuk antialiasing kikapcsolására - akkor nem kell 1-1,5 évente gépet fejleszteni. én 4 éves turnusokban gondolkodok és eddig bevált, most is 4 évre tervezem az új masinát és valszeg állni is fogja a sarat.
1560 levél
Válasz 11.11.10. 20:46 #13
Retee
Mivel ez az egész üzletről szól, nyilván csak és kizárólag a bevételek miatt. PC-n óriási eredmény 1 millió értékesített példány, de konzolon azt még a közepesen teljesítő játékok is hozzák, az igazán nagyok meg kb röhögnek egy ilyen eredményen.

Általánosságban a topikhoz: nem vagyok ugyan fejlesztő, de a kétszáz fajta és márkájú hardveralkatrész mellett gondolom az sem elhanyagolható, hogy jelenleg három oprendszerre kell fejleszteni. Megkockáztatom, hogy a Win XP SP 2 32 bit, a Vista Sp1 32 bit meg a Win 7 SP1 64 bit nem teljesen ugyanaz munka szempontjából. Arról nem beszélve, hogy valakinek xxx-es driverei vannak a videókártyához, a másiknak xxz-s, a harmadiknak meg a friss. Ilyesmivel a konzoloknál tényleg nem kell törődni. Minél nagyobb a játék világa, minél több a szereplő, az animáció, egyre több munkát jelent, hogy 100 fajta konfigon is normálisan, bugmentesen menjen és ne haljon meg valami, ha mondjuk az integrált helyett Creative hangkártyád van. Persze ezt is meg lehet csinálni, láttunk rá példát, de ehhez több embert kell fizetni, mint a konzolos fejlesztésnél, noha utóbbi jóval nagyobb bevételeket generál általában. Nem véletlen szerintem, hogy az asztali gépeknél is hódítanak az integrált cuccok, meg az sem, hogy próbálnak a gyártók gamer sorozatokat csinálni, amibe csak márkás, tesztelt, egymással békében élő cuccok kerülnek be.

Persze a PC-s fejlesztésnek van előnye is, nincs jogdíj, hiszen nincs egy központi PC-s gyártó. Ellenben ha konzolra készítesz dolgot, azért perkálni kell a Sony-nak, vagy az MS-nek, vagy a Nintendonak. Végülis ez hozza be a gyártóknak a konzolok árát, mert maga a gép veszteséges szokott lenni. Nyilván azért, mert a - hasamra ütök - kétszázezerért összevásárolt boxot 100 ezerért árulják.
5086 levél
Válasz 11.11.10. 20:21 #12
Toki
3084 levél
Válasz 11.11.10. 20:05 #11
gregmerch
A Pc-t átlag másfél évente legalábbis érdemes újra tuningolni, ha játszani akarsz rajta a legújabb címekkel. A főbb alkatrészek, amiket cserélsz ilyenkor (processzor, gpu, stb.) pedig nagyon nem olcsók. Konkrétan minimum annyiba fájnak, mint egy, de inkább több vezető konzol bekerülési ára, amit viszont megveszel a Pc töredékéért, és utána használod orrvérzésig (no meg amíg valami ki nem pukkad benne, de akkor is sokkal olcsóbb). Gondolom ez a tény nem kerülte el a vásárlók figyelmét sehol széles e világban, így a Pc-t kezdte kiszorítani a játékkonzol a gémereknél. Anyu és apu is előbb kapható egy jóval olcsóbb masina megvételére, mint egy többször annyiba kerülő számítógépére (amit ráadásul fejleszthet méregdrágán rendszeresen újra és újra). Az én legrégebbi konzolom vagy 10 éves, és két évvel ezelőttig simán működött. A régebbi Pc-m majd' 4 éves, és már igencsak matuzsálemnek számít.

A nyilatkozatban felhozott érvek sokkal inkább úgy értendők az én olvasatomban, hogy a konzol ugye mind egyforma, minden háztartásban az Xbox és a Playstation az legfőbb technikai paramétereiben megegyezik, és teljesen egyforma az oprendszer és a driverek tekintetében is. Íg arra valószínűleg könnyebb egyöntetűen simán futó programot készíteni, mint egy olyan eszközre, amelyik minden felhasználó esetében igen változatos technikai jellemzőkkel és szoftverállománnyal bír. Ha jól olvastam azt is mondta a megkérdezett fejlesztő, hogy nagy hibát követ el az, aki elfordul a Pc-től, és csak konzolra fejleszt ezután. Éppen ezért én nem gondolnám, hogy a következő TES csak konzolra jönne majd ki, bőven lett volna idő már eddig is a Pc kirekesztésére a játékpiacról.

Nálunk mind a Pc-s, mind pedig a konzolos játékok ára lejjebb ment ezelőtt 2-3 évvel. Addig átlag 15-16ezer HUF áron lehetett konzolra játékot venni (nyugaton kb. 70-80EUR most is). Akkor nálunk 13ezer HUF-ra esett le a konzolos programok ára újonnan. Kivételt képeznek a Wii címek, amik most is 16-18ezer forintba fájnak, és a hazai forgalmazóval nem rendelkező, kintről a kereskedők által importált játékok. No meg persze a "húzócímek". 1999-ben a Diablo II nálunk is 12.666 forintba került. A CoD:MW3 pedig 60EUR jelenleg a Steamen, ami manapság majd 19ezer HUF, és itthon is sokkal drágább Pc-re, mint egy átlag játék a 8-10ezer forintos kezdő árával.

Egyszóval: én meg tudom érteni, hogy ma nehezebb hibátlanul futó játékot készíteni Pc-re, azt is megértem, hogy igen elterjedt ma már a játékkonzolok használata, de a játékok jóval drágábbak eredetiben megvásárolva ezekre. A Pc még mindig itt van, és szerintem sokáig itt is marad játékok terén is.
i7-6850K, Gigabyte X99-Ultra Gaming G1, 2x32GB DDR4/2400, Gigabyte GTX 1080 8GB GDDR5X 2xSLI; i7-4790, Asus Maximus VI Gene, 2x8GB DDR3/1600, Asus Strix GTX 1070 8GB GDDR5; XB, PS, ND, MOB
5086 levél
Válasz 11.11.10. 19:38 #10
Toki
Jó hát nyilván túlzok, csak az a durva, hogy a PC játékok ára az utóbbi évekhez képest csökkent, de még így is nulla az eredmény eladások terén.

Egyébként én nem vágom, hogy miért szorult ennyire háttérbe ennyire a PC-s játékfejlesztés, és miért nyomják inkább a konzolokat. Csak a warez miatt? Valaki világosítson fel.
14264 levél
Válasz 11.11.10. 19:00 #9
balays82
Azért erős túlzás, hogy a PC-s játékok fele annyiba kerülnek, mint a konzolosok, de tény, hogy jóval olcsóbbak (általában 3-4 ezer forint a különbség). Ennek ellenére azért nem érdemes abban a tévhitben élni, hogy PC-re mindenki megveszi a játékokat, ahogyan abban sem, hogy konzolra (értve ezalatt elsősorban a Xbox360-at) mindenki megveszi.
Érdekes egyébként, hogy a PC-s Skyrim szinte mindenhol hiánycikknek számít jelenleg. Ennek azonban sajnos nem az az oka, hogy rekord mennyiségben rendelték elő, hanem az, hogy olyan minimális darabszám érkezett belőle, hogy az előrendelőket is alig tudják kiszolgálni.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.