Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Beszélgetés a játékokról

»» Az Év Játéka - kinek mi tetszett az idén?

4243 levél
Válasz 21.01.01. 18:11 #146
xeLaR
Top 5 2020:
5. XCOM: Chimera Squad
A nyáron végigjátszottam az XCOM 2-t több viccesebb moddal, és ezen felbuzdulva gondoltam kipróbálom ezt a spin-off rendőrős változatot. Kicsit problémás start volt, mert az egyik frakció végső küldetését vagy tízszer kezdtem újból, mert ironman módban kezdtem és az embereim se voltak rendesen felszerelve. Végül inkább egy új játékot indítottam, és az előző menet ismereteit felhasználva sokkal könnyebben ment a játék. Amúgy a megszokott XCOM játékmenetet hozzá kisebb változtatásokkal és egy átlagos sztorival. A pozitívuma az egésznek, hogy megpróbálja az XCOM 2 története utáni helyzetet elmagyarázni, hogy a különféle idegen lények és emberek miképp helyezkedtek el a világban. A probléma, hogy nem túlzottan lettek kidolgozva az embereink jellemei, nagy nyomot nem hagynak, csupán legfeljebb a képességeik miatt (pl. őszintén nem tudom, hogy Blueblood-nak milyen szövegei voltak a többiekkel, de ahogy az AP töltényekkel egy lövésből leterített több nehézsúlyú ellenfelet egy kör alatt, az persze megmaradt). Aranyos kis játék volt.

4. Resident Evil 3 (2020)
Egy év alatt nem igazán lehet nagy csodát végrehajtani, nem is igazán volt meglepő számomra, hogy többek szerint ez lehetett volna a második rész DLC-je. Elvileg több olyan dolgot kivágtak belőle, ami benne volt az eredeti játékban, és sajnos Nemesis se lett olyan jó, mint mondjuk Mr. X volt az előző részben. Ezek ellenére jól elvoltam vele, mert hát a játékmenete még mindig jó, még ha kevesebb feladvány is van. Emellett úgy éreztem, hogy ebben jobbak a szövegeket és a karakterek interakciói, sokkal szórakoztatóbbak voltak. Sokkal többet nem tudok mondani, egy korrekt folytatás volt.

3. DOOM Eternal
Nem hiszem, hogy jót tett a játéknak, hogy előtte játszottam ki az előző részét. A játékmeneteik főleg a mozgásban különböznek, mert bár mindkettőben fontos, hogy ne maradj egy helyben, de az Eternal elvárja, hogy kihasználd a mozgási lehetőségeidet, mert különben péppé vernek/szitává lőnek. Emiatt kicsit nehéz volt átállnom az új részre, amelyet az sem segített, hogy a UI "árkádos" kinézetet kapott. Több helyen is éreztem a játék alatt, hogy "nem fekszik, sehogy sem fekszik nekem ez a játék", de aztán 1-2 jól elkapott aréna vagy Slayer Gate után, vagy maga az alattuk lévő zene visszazökkentett, és újból szórakoztatóvá vált. Az előző rész sztem még mindig jobban tetszik, de válószínűleg újra lesz ez is játszva, ha az összes DLC kijön rá. Rip and tear.

2. Desperados III
Mivel itt a Dome-on jó páran oda meg vissza voltak a Shadow Tactics-ért, a nyár végén gondoltam kipróbálom azt. Játszottam már hasonlóval (Commandos vagy a Desperados első részével), de akkor még inkább szétcsaltam az egészet, minthogy rendesen kijátsszam őket. Miután azt befejeztem, nagyon kíváncsi lettem, hogy a Mimimi Games miképp ugrott neki ehhez a szériához, és egyáltalán nem csalódtam. Érezhető a grafikai és játékmeneti fejlődés az előző játékuk és a Desperados III között. Viszont a képességek többségét már láthattuk az előzőben, és ami új dolog van, az meg közel OP. Maga a történet se elképesztő, de jól van elmesélve, és a hangokkal sincs gond. A játékmenet meg egyszerűen zseniális, mert sok megoldási lehetőséget ad, és ha meg megragadtál vhol, akkor pedig a megoldás megtalálása fog örömet okozni a játékosnak. Nagyon várom, hogy mi lesz a következő játék ettől a fejlesztőgárdától.

1. Ori and the Will of the Wisps
Az utóbbi években ez volt a legjobban várt játékom, és bár a Blind Foresthez nem teljesen ér fel, így is lenyűgözött. A látványvilág még mindig elképesztő, a játékmenet úgyszintén, a zene lenyűgöző, és még magyar felirat is van. Nincs igazán mit mondanom róla, mindenki próbálja ki, ezt élveztem a legjobban az idei játékok közül.
-ReLax- Everything you know is wrong / black is white, up is down and short is long / and everything you thought was just so important / doesn't matter... -xeLaR-
26 levél
Válasz 20.12.27. 06:09 #145
Tropica26
Nálam az év játéka a Resident Evil 2, szvsz közelébe sem érnek ezek az arcade cuccok mint a Doom Eternal és nincs is tele annyi buggal mint a CP2027...
4735 levél
Válasz 20.12.24. 12:56 #144
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Mivel a RDR2-t idén vittem végig, nekem ez az év csúcsa, minden tekintetben (a karakterek, a történet, világépítés, a beleélés foka, az életszerűség).

Bár a TLoU PII-t csak streamen néztem, de ha játszottam volna vele, akkor is ide tenném. Hihetetlenül erőteljes volt számomra a története és szerintem a nézőpontváltás pont elérte a célját (mert ez is a lényege a könyvekben is, ahol nézőpontkarater fejezetek vannak, hogy megérthetővé tegye a "másik" "oldalt", khm Jaime).

Rövid játék, pont most jutok a végére, de simán ide rakható: Chicken Police! Magyar fejlesztés, klisékből építkező noir nyomozás, antropomorf állatemberekkel (és nem is egyedi a műfajban, mert megelőzi a spanyol-francia képregény, a Blacksad, amiből tavaly játék is készült), egy halom kikacsintással a műfajra, és magyar vonatkozásokra is. A dialógusok zseniálisak, angolul és magyarul is jól játszanak az állatos kifejezések csipkelődés és kakaskodás káromkodásként való használatával.

CP2077 - minden kritikám ellenére, mely a nyílt világ mechanizmusait érinti, a történet szokásos CDPR minőség, ez még úgy sem vitás, hogy a játék elején tartok.
24990 levél
Válasz 20.12.24. 12:34 #143
Peace
The Last of Us Part II egyértelműen magasan vert mindent számomra idén!!! Egyszerűen olyan játékélményt adott és olyan szinten belemászott a fejembe hónapokra, hogy nem is kérdéses, teljesen egyértelmű első helyezett.

Második a Csucsima! Fergeteges volt az is, imádtam minden pillanatát!

Harmadik pedig minden hibája ellenére a Cyberpunk 2077. Rettenetesen sajnálom, hogy úgy jött ki, ahogy és ennyi fícsör maradt ki belőle azok közül, amit eredetileg beígértek. De a story és a játékélmény meg a hangulat elrepítette a dobogó harmadik fokára.
3112 levél
Válasz 20.12.24. 12:31 #142
Shadowguard
Nálam egyértelműen az Immortals Fenyx Rising. Hatalmas pozitív meglepetés volt ez a cím az év végére.
Pedig az elején még abban sem voltam biztos tetszik-e ez nekem és a végén kicsit a szerencsére bízva vettem meg. Aztán 5 nap alatt 52 órát toltam bele.
Voltak még jó címek az idén, de ez az abszolút idei favorit.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
29650 levél
Válasz 20.12.23. 16:15 #141
Germinator
Mostanában csak erről a játékról szoktam beszélni, bele is öltem már 100 órát, szóval nem meglepő, de újra meg akarom említeni, hogy a DOOM Eternal mennyire jól sikerült. Ez egy személyes vélemény, de mintha jóval kisebb visszhangja lett volna, mint amekkorát szerintem újított az FPS műfajában - ez különösen izgalmas pont attól a franchise-tól, amely a műfaj egyik alapköve. Az Eternal játékmenete valami egészen elképesztő kihívás elé állítja a játékost, melyet fokozatosan kell elsajátítanod. Mindezt tökéletes arányérzékkel lőtték be, a nehézségi fokozatok iszonyatosan jól el vannak találva, a látvány nagyon jó, a zene pedig elképesztően hatásos. Egy retró játék tökéletes újraértelmezése úgy, hogy egyszerre marad retró, miközben új utat mutat a műfaján belül. Nyilván nem lehet minden FPS akciójáték ilyen, mint az Eternal, de nekem a first-person lövöldözés élményét szinte újraértelmezte és egy következő szintre emelte. Elképesztő tempó, elképesztő kihívások, a környezeted és az ellenfelek folyamatos nyomása, és egy nagyon pontosan kiszámolt tanulási görbe. Én teljesen rákattantam, meg arra is, hogy ezen a görbén én is végighaladjak, pedig én nem vagyok egy pro gamer. Márcsak azért is tudom, hogy nem vagyok ez, mert a mai napig megdöglök a legnehezebb nehézségi fokozaton, pedig a legtöbb streamer és YouTuber számára az az alapbeállítás. Nem tudom, hogy csinálják, de valszin tényleg csak én vagyok szar. Mindenesetre tanulom, tanulom, és a mai napig fejlődök. Nagyon várom a következő DLC-t, valamint a távoli jövőben a 3. játékot a reboot szériában, ugyanis a fejlesztők elmondták, hogy még mindig nem készítették el a tökéletes Doom játékot. Pedig az Eternal igencsak közel van hozzá.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
10519 levél
Válasz 20.12.23. 15:46 #140
davkar9
Technikai gebaszokat leszámítva én tudtam-tudom élvezni a C77-t, de kizárólag a pozitív dolgokra koncentrálva sem mondanám goty-nek. Nincs meg az a w3 féle érzés.

HZDt a hulladék játékdesign ellenére nagyon élveztem, örömmel gondolok vissza a sztorira és Aloyra.

Mafia remake időutazás volt, jól esett!

Resi 3, én azon kevesek közé tartozom akinek tetszett. Előtte pótoltam a resi2-t is, ahhoz képest tényleg gyengébb.
3073 levél
Válasz 19.11.25. 16:25 #139
RAI*DEN
Abban akkor egyetérthetünk, hogy mindegyik cím fenomenálisan sikerült. Eddig a generációból a 3 legerősebb cím egyértelműen a The Witcher 3, God of War és a Red Dead Redemption 2. Az RDR2 nálam meg egészen odáig megy, hogy felvehetem az ikonikus 2. részek listájára, ahol nálam olyan címek szerepelnek mint a Fable 2, Assassins Creed 2, Mass Effect 2. Ezek azok a címek amik csont nélkül hozzák a 10/10-et a mai napig is nálam és biztosra mondhatom, hogy az RDR2 beleillik ebbe a sorba.

Ami miatt viszont én kiemelem az RDR2-t, az konkrétan Arthur Morgan karaktere. Hihetetlen mennyire szimpatikus karaktert mutatnak be a személyében, aki többször is reflektál önmagára a történet során. Tisztában van vele, hogy ebben a történetben nem ő a jó fiú, de próbál jót tenni és mindent azért tesz, hogy a bandát védje, és segítse akár az élete árán is. Azok a részek amikor önmagáról beszél és betekintést enged a saját történetébe, azok a részek olyannyira megkapóak, hogy olyat gaming téren korábban nem igazán éltem át. God of War is ott van a szeren, de az RDR2-ben megalkotott karaktereket sokkal összetettebbnek, sokkal érdekesebbnek találtam. God of War széria már a PS2 korszak óta a kedvenceim közé tartozik és minden részével játszottam, kivéve a mobilossal. Ami viszont tény, hogy mindkét cím kiemelkedő
24990 levél
Válasz 19.11.25. 15:16 #138
Peace
De jó lenne, te jó ég!!!!!!!!
1426 levél
Válasz 19.11.25. 14:06 #137
Ricsi1976
33671 levél
Válasz 19.11.25. 14:04 #136
Creativ3Form
Én is a God of War tábort erősítem. Imádtam a RDR2-őt is, alsó hangon vagy 130 órát beleraktam, mire elértem a stáblistát, de a GoW valami olyan élményt adott nekem, amit egyszerűen nem lehet szavakkal leírni. De persze teljesen megértem, ha valakinek a RDR2 nyújtotta ugyan ezt, mivel az is egy zseniális játék. Plusz nekem a Horizon: Zero Dawn is adta, de persze az említett két címtől messze elmarad. Viszont nagyon adnám, ha a PS5 egyik nyitó címe egy második rész lenne.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
2232 levél
Válasz 19.11.25. 12:12 #135
jawsika
Nemtom, nekem ez a nomád-robot páros valahogy nem jött át. Mondom, majd még egyszer nekilátok. Lehet, hogy tévedtem, nem ez lenne az első. Mass Effect meg Kotor 2 is anno úgy, volt, hogy otthagytam, mert nem jött be, aztán meg hatalmas kedvencek lettek.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
24990 levél
Válasz 19.11.25. 12:10 #134
Peace
Mocskos jó játék!!!!
2232 levél
Válasz 19.11.25. 11:59 #133
jawsika
Hú, nekem a H:ZD akkora csalódás volt, hogy el se akartam hinni. Félre is dobtam egy idő után. Majd ha nagyon sok időm lesz, még egy sanszot adok neki.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
24990 levél
Válasz 19.11.25. 11:54 #132
Peace
H:ZD is köröket vert nálam a GoW-ra, bár az mintha nem tavalyi játék lett volna...csak ugye én a tavalyi PS vásárlás miatt nagyrészt 2018-ban pótoltam majdnem mindent.
24990 levél
Válasz 19.11.25. 11:52 #131
Peace
Mindenki ömlengett a GoW miatt, hatalmasak voltak az elvárások. Volt benne nem kevés "WOW!!!" pillanat, de összességében nekem egy "akkor ez is megvolt" kategória lett. Esélye nem volt nálam az RDR2 mellett, totálisan egyértelmű Arthur Morgan győzelme!!!!! Kinek mi ugyebár. Jővőre megint bajban leszek TLoU 2 és CP 2077 miatt. Izzadhatok majd rendesen, de szerintem ott sem fogok tudni egyértelmű nyertest hirdetni...
5400 levél
Válasz 19.11.25. 11:52 #130
Pras
Teljesen személyes - viszont egyetértek, igen.
Az RDR2 "tökéletesen megkomponált mestermunka", ami nagyon jól megragadja, hogy én például miért rakom elé a GoW-ot. Az RDR2-nek volt előzménye, valahol az RDR és a GTAV házasításának, majd a potméterek maxra tekerésének a logikus következménye. Minden grammra pontosan adagolva van, igen, de nem érzem benne azt a pluszt, azt a szellemet, ami a GoW-ot oda rakta, ahol van.
2232 levél
Válasz 19.11.25. 11:36 #129
jawsika
Érdekes, amit a GoW meg a RDR2 vonatkozásában írsz. Én idén játszottam mind a kettővel. A RDR2 egy elképesztően jó játék, él az egész, minden porcikája egyben van, óriási a szabadságod és tényleg hihetelenül össze lett rakva.

De a God of War talán a legjobb game, amivel valaha játszottam. Egy olyan játék, aminek minden eleme csodálatosan meg van komponálva és össze van illesztve. Nekem egy évtizedben 2x 3x van olyan játékélményem, amit a GoW nyújtott. Úgy, hogy nem játszottam a korábbiakkal GoW-okkal soha. Ha évtized végi mérleget kell vonni, bajban vagyok. Nem hittem az elmúlt négy évben, hogy lesz bármi, amiért a Witcher 3-ra azt mondom, hogy nem az az Évtized játéka. Ma nem vagyok ebben ennyire biztos. Valószínűleg a Witcher 3 lesz a nyertes, teljes joggal. Amit a lengyel srácok összeraktak, az hivatkozási alap lesz tizenöt év múlva is. De... a GoW az nekem végig, de úgy értem, hogy az első pillanattól a legutolsóig tizes. Amit utoljára az Arkham Asylumnál éreztem.
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
3073 levél
Válasz 19.11.25. 09:47 #128
RAI*DEN
Hát, kihívás erről nyilatkoznom. Elég sokszínű volt az év és idén van az, hogy rengeteg címet valószínűleg már csak jövőre fogok tudni pótolni, folytatni. Amik idén kimaradtak:
- Resident Evil 2 remake(megvettem, csak nem volt kedvem hozzá azóta sem)
- Metro Exodus(elővételben megvettem 5500-ért a teljes csomagot, de még nem volt hozzá kedvem)
- Anthem(1-2 órát játszottam vele, kéne folytatni...)
- The Division 2(pár órát töltöttem csak vele, kéne folytatni)
- Unravel 2(első részt nagyon szerettem, kéne rá időt kerítenem, megvettem)
- Rage 2(megvenni nem akartam, de gamepass-be bekerült. Még kedvem is van hozzá, szóval ezt még idén lehet ki tudom pipálni)
- Days Gone(alapvetően érdekel a cím, havertól kölcsönkérem, szerintem jövőre átcsúszik)
- Control(pótolnom kellene, érdekel is. Elvileg kapok kölcsönbe egy példányt, addig is kibírom )
- Borderlands 3(idén pótoltam a Borderlands 2 összes dlc-jét, kicsit besokalltam a végére. Kicsit belenéztem 1-2 órára, de az nagyon meggyőző volt. Amikor tudom mindenképp folytatom)
- Mortal Kombat 11(utóbbi 2 MK bejött, ez is tetszik. Valamikor be kéne szerezni)
- Call of Duty Modern Warfare(BO4 kimaradt, de ez az új érdekel. Majd kölcsön lesz ez is)
- The Outer Worlds(Itt a fórumon is, meg sok helyről is nagyon sok jót olvastam róla. GP cím, szóval amint tudom pótlom)
- Death Stranding(Sok az elmaradásom, de ezt mindenképp pótlom, csak nem tudom még mikor)
- Age of Empires 2 Definitive Edition(Sok szó nem esett róla, meg meglepetésszerűen is jelent meg, mert nem volt beharangozva, hogy mikor jelenik meg. GP cím PC-n, már csak hangulat kell hozzá. Gyerekkorom meghatározó játéka, szóval erre mindenképp fogok időt szakítani )
- Star Wars Jedi Fallen Order(Nagyon nyomnám, de egyszerűen túl sok az elmaradásom. Mindenképp pótlom amint lehetőségem nyílik rá)
- Darksiders Genesis(Eddigi videók alapján tetszik. Decemberben jelenik meg és ha tetszetős a gameplay és asszonyt is érdekli mint Diablo fant, akkor elképzelhető, hogy még az idei vétel is összejöhet)

Szóval igen, sok cím kimaradt nekem. Nem is tudom mennyire objektív a véleményem ebben a kérdésben, hogy ennyi cím kimaradt nekem. Tavaly ugye a legtöbb helyen a God of War lett a befutó az RDR2-vel szemben, amit megértek, csak nehéz elfogadni. Imádtam a God of Wart az elejétől a végéig szó se róla, de basszus az RDR2 egy olyan tökéletesen megkomponált mestermunka az utolsó fűszálig, hogy amellett nem lehet szavak nélkül elmenni. Egy olyan produktum, ahol a sztoriban eltöltött 200 játékórám végén csak azt tudtam mondani, hogy ez nem az év, hanem az évtized legjobb játéka. Mai napig megvetéssel gondolok a GTA5-re, hogy a 2013-ban megjelent játék 2015-ig nyerte évről-évre az év játéka díjakat(főleg, hogy annyira azért nem volt nagy szám), de úgy érzem az RDR2 tényleg megérdemelné, hogy a PC-s megjelenés apropóján idén megkapja a címet.

Tényleges idei címekből futott nálam a Devil May Cry 5(nekem csalódás volt, bár jó volt újra látni a régi Dantét), Apex Legends(több száz órát beletettem, letehetetlen és megunhatatlan, idei év egyik legjobbja), Blair Witch(kellemes játék volt, mindenképp megérte nekiülni így, hogy GP cím), Gears 5(Nagyon jó! Normal szinten már kitolva és most épp az insane végigjátszást nyomjuk egyik haverral, közben nagyokat anyázva. A felemás Gears 4 után nagyszerű folytatás). Kicsit kilóg a sorból az AC: Odyssey, de idén futottam vele egy kört. Egész kellemes epizód volt, bár még mindig a Black Flag marad a kedvenc epizódom. Mondjuk az eléggé nem szimpatikus gyakorlat az Ubisoft részéről, hogy az Atlantis DLC-vel zárul le az alapjáték sztorijának egy fontos része...
10519 levél
Válasz 19.11.24. 18:41 #127
davkar9
Gyorsan átfutva az idei megjelenési listát volt összesen 4 játék, a maradék pótlás. Igazából lehetett volna ez x cím is, nálam a JFO akkor is toronymagasan nyert volna. Hangulat, érzés, minden szinten betalált az a játék!

Idei adagból volt a Division 2, ami a kurvajó! és a törlömisapicsábaeztaszart között ingázott folyamatosan. Élvezetes a gunplay, de amúgy nincs benne semmi, viccből sem lenne goty. Chaosbane, világot szeretem, műfajt nem, elment. TW3K is ott volt, mint impulse buy, bár leginkább csak azért, hogy növeljem Cathay esélyeit a TWWH3-ban. Nem töltöttem vele elég időt, hogy bármilyen irányba is letegyem a voksomat, sajnos nem is tartom valószínűleg, hogy a *távolság* jövőben jobban el is mélyedjek benne. Amúgy jónak tűnik, csak hát sok tanulókör kéne hozzá.

Pótlás. A legnagyobb talán az ACOd. Remek játék van elrejtve többtizen óra filler mögé.
Divininty OS2 ha jól emlékszem az idei év elején történt, tetszett.
Battlefleet Gothic Armada 2-vel eltöltöttünk egy csodálatos 3 hetet.
Más nem ugrik be.

Guild Wars 2-vel a nyár elején újra egymásra találtunk, idén ez volt a ~legjelentősebb.
+ a szokásos TWWH2 sűrű hetek az új releasek környékén.
24990 levél
Válasz 19.11.24. 15:50 #126
Peace
BG3 is várós!!! Nekem kimaradt az 1-2 az életemből, és a világ összes ideje nem lenne elég pótolni őket, úgyhogy nekem a harmadik résszel indul majd a kaland. Csak bátyámat néztem, ahogy játszik velük meg az Icewind Dale-el és a többivel. Engem akkoriban nem érdekeltek ezek, most meg imádom őket. A casual fajtát, nem az agyfasz kategóriát. Azt meghagyom Nektek.
4292 levél
Válasz 19.11.24. 15:45 #125
gothmog
Pedig az elején direkt eléggé behatárolt az a terület, amit bejárhatsz (a mágikus köd nem enged túlzottan messzire a térképen).
Viszont, amikor írni kezdtem a hsz-met, a Tiéd volt az utolsó, és a frusztráció és agyvérzés kapcsán pont Te jutottál eszembe (Úgyhogy gondoltam is, hogy megjegyzem: ha nem ismernéd, de felkeltette volna az érdeklődésedet, inkább kerüld el, mert csak fel fogja b*szni az agyadat a játék ).

Komolyra fordítva: kár egyébként, mert pont a bárói cím megszerzése után (és miután az ember kicsit megbarátkozik a hirtelen a nyakába szakadt "kingdom management" rendszerrel, ami elsőre nekem olyan volt, mintha kidobtak volna a "kalandozó játékélményből" valami bürokratikus, királyság-építős akármicsodába, ám egy idő után megkedveltem, és teljesen természetes volt, hogy báróként ilyesmivel is foglalkozni kell, s végül totál jól beépült a játékélménybe, része lett annak) indul be a történet, szeded össze a többi lehetséges csapattársat, indulnak meg az ő sztorijaik (a Dragon Age: Origins egyik-másik karaktere óta nem nőttem hozzám úgy csapattagok, mint ahogy itt a játék végére kötődtem a csapattársak többségéhez, s nem csak azokhoz, akik rendre a partim részét alkották).

Egyébként nagyon durva, csak a végigjátszás után láttam, hogy van egy totálisan más befejezése is a játéknak (az utolsó pár órában szét is válnak a történések, és még a játék végi főellenfél harc sem lesz azonos...), egy amolyan "true ending"-nek nevezett valami (amit baromi nehéz elérni, ha az ember nem tudja, hogy mikor mit és miolyen ütemben csináljon pontosan). Ezt a következő végigjátszásra megpróbálom belőni.

Különben nekem netto 130 óra volt végigvinni. Brutál tartalom van benne. Nem is csoda, hogy az "epilógusban" a narrátor bő negyed órán keresztül dumált diáról-diára, hogy miként alakult a királyság, a fő karakter, a csapattársak, valamint egyes egyéb figurák sorsa a ténykedéseinknek köszönhetően.

Viszont a játék tényleg igényel némi erő/energiabefektetést. Sajnos nem olyan, mint a DOS2, ami hiába összetett, vakon beleugorhatsz, mert a játék úgy megtanít a rendszerére közben, hogy igazából észre sem veszed, hogy tanulsz.
Amúgy most a BG3-at készítik. DOS3 nem lesz egy darabig.
Endure. In enduring, grow strong.
33671 levél
Válasz 19.11.24. 15:28 #124
Creativ3Form
Az 5. helyen a GreedFall és a The Outer Worlds ugrál hetek óta, most épp olyan hangulatomban voltam, hogy a GreedFall-t tettem oda. De a Death Stranding és az új CoD után lehet már nem lesz ilyen problémám.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
24990 levél
Válasz 19.11.24. 15:26 #123
Peace
Fuhh, GreedFall nekem semmiképp nem kerül bele az első 5-be. De továbbra sem tudok dönteni, mert tényleg elképesztően csúcs játékokkal kényeztettek minket idén.
24990 levél
Válasz 19.11.24. 15:25 #122
Peace
Én kétszer ugrottam neki, de mindkét alkalommal feladtam pár óra játék után. Ötletem sem volt, hogy merre kellene tovább menni egy ponton túl, az időm vészesen fogyott a fő küldetésre és az internet sem segített. Totál megvoltam lőve. Elengedtem. Várom inkább a Divinity: Original Sín 3. részét, mint a Messiást!!!!!!!
33671 levél
Válasz 19.11.24. 15:23 #121
Creativ3Form
Ugyan a Death Stranding végigjátszással még én is adós vagyok (kb. 15 órám van még csak benne), valamint az új CoD Modern Warfare végigjátszása is átcsúszott decemberre, így ha ezt a két címet nem veszem bele, nálam így néz ki a TOP 5 jelenleg:

1. A Plague Tale: Innocence
2. Star Wars Jedi Fallen Order
3. Gears 5
4. Days Gone
5. GreedFall

Amúgy az elmúlt 4-5 évet nézve most tudom a legnehezebben eldönteni, milyen címek kerüljenek fel a TOP 5 listámra, és milyen sorrendben, annyi remek alkotáshoz volt szerencsém.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
4292 levél
Válasz 19.11.24. 14:59 #120
gothmog
Nagyon ki fogok lógni a többségből, és ráadásul nem is idei a játék (viszont a tavaly őszi megjelenése idején jóindulattal is csak valami pre-alfa-verzió minőséget képviselt és a leírások/beszámolók alapján nagyjából játszhatatlanul bugos/problémás volt... ezt pedig csak az idei "enhanced edition" megjelenésre tudták a készítők - keserves és rengeteg munkával - kipofozni), de a Pathfinder: Kingmaker számomra valami olyan Baldur's Gate életérzést idézett meg, amire sem a Bioware, sem az Obsidian, se más nem volt képest a 2000-es évek eleje óta. A játék távolról sem tökéletes, de ezzel együtt is valamiért úgy érzem most, hogy ebben a stílusban (csapat alapú, izometrikus nézetű, "klasszikus" cRPG) ez a legjobb játék, amihez a BG sorozat óta szerencsém volt.

A P:K (és dlc-i) egyébként közel egy évet ült a GoG fiókomban (még 2018 szeptemberében vettem meg), de csak idén augusztusban mertem nekiülni. Mostanra tényleg rendesen kipofozták: én nem találkoztam semmi komolyabb buggal, a játék végig stabil volt, a töltési idők is normálisak voltak stb..
Mit mondhatnék, áldom a türelmemet, mert így bosszankodások és mélységes csalódások keltette rossz szájíz nélkül, nagyjából olyan állapotában találkozhattam a P:K-rel, amit a fejlesztők megálmodtak neki.

Ha valakit esetleg érdekel, akkor két rövid videó Cohhcarnage-től (elég nagy cRPG rajongó figura).
Ez néhány gondolat tőle kb. 300 órányi játékidő után.
Ez pedig egy nagyon rövid és nagyon alap PoE2 vs DS2 vs P:K összevetés.

Annyit azért hozzátennék, hogy ez a játék nem "kazuár-barát". Míg bármelyik Pillars of Eternity-be vagy egy Divinity: Original Sin 2-be gyakorlatilag akárki fejest ugorhat, addig a Pathfinder: Kingmaker már a karakteralkotásnál ijesztőnek tűnhet, és ha az embernek lövése sincs a Pathfinder rendszerről (ami a D&D 3.5-ből nőtte ki magát, úgyhogy annyira talán mégsem vészes a dolog), akkor az alapból sem könnyű (bár nem is kegyetlenül nehéz) játék kellemes élmények helyett egy frusztráló, elkeserítő, agyvérzésbe kergető szívatás érzetét keltheti. (Persze a nehézségi szint állítható, sőt nagyon részletesen finomhangolható, így ha valaki könnyed hentelésre vágyik, vszg. meg tudja valósítani azt is.)
Endure. In enduring, grow strong.
3760 levél
Válasz 19.11.24. 14:42 #119
gregmerch
Tényleg, az A Plague Tale: Innocence és a Gears 5 se volt rossz!
"....money talks, and bullshit runs the marathon." /Chris Carter: Hunting Evil/
75 levél
Válasz 19.11.24. 14:32 #118
Archanelion
Én csak a technológiai gyengeségei miatt nem írtam oda az SW-t. Minden másban egyébként stimmel a játék.
24990 levél
Válasz 19.11.24. 13:57 #117
Peace
Amúgy nehéz kérdés tényleg. Fallen Order piszkosul élvezetes, de nálam szerintem nem év játéka. Ott volt a Plague Tale, Days Gone, RE2 Remake, Gears 5, Borderlands 3, The Outer Worlds, Metro: Exodus, amiket mocskosul élveztem!!!!! Nagyon nehéz lenne első helyezettet választanom....és még ugye lógok egy Death Stranding végigjátszással is, de azt csak valami igen erős akció alkalmával.
4902 levél
Válasz 19.11.24. 13:19 #116
subject17
Ebből az évből se tudnék semmit rávágni, nemhogy még listát is készíteni.

Fallen Ordert szerettem nagyon, még maradt is egy bolygón ez-az a 100%-hoz, azt befejezem, valamint félbemaradt miatta az ugyancsak nagyon szerethető Outer Worlds - viszont egyiknél sem érzem, hogy "év játéka" material lenne.
3760 levél
Válasz 19.11.24. 13:18 #115
gregmerch
Resident Evil 2 Remake, Metro: Exodus, The Legend of Zelda: Link’s Awakening Remake, Star Wars: Fallen Order, Mortal Kombat 11. Elsőre ennyi azok közül, amikkel játszottam, de összefolynak az évek a borzasztóan terjedelmes backlogom miatt...
"....money talks, and bullshit runs the marathon." /Chris Carter: Hunting Evil/
75 levél
Válasz 19.11.24. 13:04 #114
Archanelion
Resident Evil 2 Remake
Metro : Exodus
24990 levél
Válasz 19.11.24. 12:54 #113
Peace
11285 levél
Válasz 19.11.24. 12:24 #112
VodevilX
Év játéka.. még nem tudom Resident Evil 2 Remake egyelőre, mivel Sekiro, Fallen Order várat magára, RDR2 meg sosem fog úgy igazán elvarázsolni a téma miatt, lehet akár milyen piszok jó játékmenetben ha egyszer nem az én világom. Év végéig a Fallen Ordert mindenképp megpróbálom még letudni, esetleg az tudna első helyre ugrani

Viszont nem is ez az év érdekes, itt egy évtized vége
Át kell gondolom milyen különösen emlékezetes játékokat tudok felidézni egy 5-10es listához, mert azért na volt itt rengeteg minden, közte akad ami biztosan el is felejtődött mára, de részemről továbbra is áll amit féltávon teljes meggyőződéssel gondoltam
The Witcher 3: Wild Hunt
Apukám há te most nem engem vissza maga..ön...
24990 levél
Válasz 19.01.02. 14:31 #111
Peace
Annyira tényleg nem. Ideiek közül tényleg az RDR2, Mechanicus, Pillars of Eternity 2 voltak a kimondottan csúcs élmények számomra. Meg most a Vermintide 2, de azzal még csak ismerkedem. Detroit-ot is folytatni kellene, de nagyon nem kapott el a hangulata. Pedig kétszer elindítottam már, de 1-2 óra után ki is léptem. A többi az vagy nem volt akkora kiemelkedő élmény vagy nem idei.
4902 levél
Válasz 19.01.02. 13:22 #110
subject17
Azért mindenképp elgondolkodtató, hogy már egy ötös listára is becsúszott egy remaster nálad is. Mármint nyilván nem neked akarok beszólni, de beleillik itt a mintába, miszerint sokunknak nem tűnt túl kiemelkedőnek az év új alkotások terén.


(Amúgy majd figyelj, hogy a videóban ne "2019 top 5 játéka" legyen, pain in the ass azt utána javítani. )
33671 levél
Válasz 19.01.02. 11:32 #109
Creativ3Form
A szokásos "2019 Top 5 Játéka" videóban, és egy hozzá készült cikk formájában bővebben kifogom fejteni a tavalyi év nyerteseit, de előzetes spoilerként, azért leírom, mi lett a TOP 5 nálam:

5. Shadow of The Colossus Remastered
4. Detroit: Become Humans
3. Spider-Man
2. Red Dead Redemption 2
1. GOD OF WAR

Lesznek majd alkategóriák is a cikkemben, úgy mint rendezés, alakítás, zene, kedvenc jelenet stb. de ezek közül még nem mind végeleges, így ezeket nem leplezem le előzetesen.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
4243 levél
Válasz 19.01.02. 11:08 #108
xeLaR
Hát egy elég különös év volt ez. Amellett, hogy egy csomó nagynevű játék több szempontból is befuccsolt idén, az év második felére szinte minden hónapra jutott egy negatív hangvételű hír az iparágból. Idén a konzolok uralkodtak, pontosabban a PS4 és a Switch, amik exkluzív játékaikkal növelték az irántuk való keresletet, míg a PC-s indie cuccok kevésbé tudták megfogni a közönséget, vagy engem. Úgyhogy egy érdekes, de negatív hangvételű év volt. De azért össze tudok szedni egy Top 5-öt. Na, de előtte...

Legnagyobb Csalódás: (Activision) Blizzard
Alapvetően ide egy játék kellene, de amilyen mélyrepülést tudott összehozni a Blizzard mindössze 2 hónap alatt, azt meg kell "jutalmazni". A Far Cry 5 került volna ide, ami kb. feleslegesnek tekinthető, mivel nemsokára jön is a folytatása, de rettenetes története és karakterei nem feledtetik, hogy a játékmenet még mindig rendben van. A Blizzard viszont a Diablo Immortal fiaskójával, illetve az utána lévő információknak köszönhetően olyannyira megrendült a bizalmam a fejlesztőben, hogy az egyetlen pozitív újdonságukban, a Warcraft 3 remasterben sem bízok már. A Hearthstone-t is lényegében megölték, és nem hiszem, hogy újra tudják éleszteni. Nem gond, hogy más irányba próbálnak menni, de oda nem követhetem őket...

Legnagyobb Meglepetés: Clue/Cluedo: The Classic Mystery Game
Bár sok társasjátéknak van vmiféle videójáték adaptációja, kevés olyan van, amivel inkább játszadoznék gépen. Ez kb. a semmiből jött számomra, mert csak találni akartam volna vmi egyszerűt, amivel az unokaöcsém és -húgom tud játszani, illetve szavakat tanulni. Amit viszont kaptam, az teljes mértékben meglepett. A táblás Cluedo egy viszonylag hosszabb affér, ami nagyobb figyelmet is érdemel, hogy kitaláljuk ki tette mivel és hol. Viszont ez az adaptáció felgyorsítja az egész procedúrát, és aki még nem ismeri a játékot, annak nagy mértékben segít, lényegében megtanítja miképp játsszad a táblás verziót. És egy ilyenfajta játéknál úgy érzem ez fontos. Bár az extra táblák és a hozzájuk tartozó figurák sokba kerülnek, de vmennyit hozzáadnak az élményhez. Semmit se vártam, de nagy mértékben lenyűgözött.

És akkor jöjjön a Top 5...
5. Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom
Nem hittem, hogy év végén ez bekerül a legjobbak közé, de hát ez van. Erősen kezdett egy meglepő és szórakoztató bevezetővel, ami aztán csak bizonyos helyeken érte el ugyanazt a szintet. A játék maga aranyos volt, ha egy picit könnyű, de azóta már kapott nehezítést és egy DLC-t is. Bár nem egy óriási játékélmény, de pozitívan gondolok vissza rá, és egyáltalán nem bántam meg a végigjátszást.

4. Assassin's Creed: Odyssey
Bár az utóbbi időben kritikusan írok róla, de alapvetően egy pozitív játékélmény volt a legújabb rész az Ubisoft sorozatából. Ókori görög téma bejön, a sztori se a szokásos témát követte, és a szerepjátékos újdonságok is többé-kevésbé pozitívak. A probléma csak annyi, hogy egy korrekten összerakott 40 órányi tartalmat kb. a duplájára nyújtottak, ami miatt csorbul a játékélmény. Mindenesetre egy korrekt Assassin's Creed élmény lett.

3. Guacamelee! 2
Lényegében semmi újdonsággal jön ez a folytatás, és így is képes volt levenni a lábamról. Ugyanazzal a komolytalan hangulattal jön, hasonló nehézséggel és egy szép látványvilággal. Kár, hogy többet nem akart, de hát ha ez is elég a sikerhez, akkor minek belenyúlni?

2. Unawoved
A Wadjet Eye Games összehozott egy modern klasszikust, ami a megszokott kalandjátékos játékmenetbe úgy építi be a döntéseinket, amik tényleg kihatnak arra, hogy miképp érünk a lineáris történet végére. Az is segít, hogy nagyszerűen van megírva a történet, illetve a szereplők is. Kalandjáték rajongóknak egyenesen kötelező.

1. Dragon Ball FighterZ
Tavaly óriási meglepetést okozott, hogy az Arc System Works egy Dragon Ball verekedős játékon dolgozik, de már az első videók alapján eloszlattak minden kétséget a játékot illetően. Bár netcode-ra van panasz, maga a játékmenet elképesztő, szintúgy a látvány, amit nem lehet megunni. Még a nem túl érdekes sztori mód is szórakoztató volt a számomra, mivel a készítők vették a fáradtságot, hogy a karakterek orrba-szájba szívassák egymást a rajongók örömére. Nem hittem volna, hogy idén egy Dragon Ball verekedős játék lesz a toppon, de hát ilyen időket élünk

Mit várok:
Hááát...igazán még mindig csak az Ori and the Will of the Wisps-et várom, de amekkora elvárásaim vannak vele, valszeg csalódásként fogom megélni. Viszont jelenleg rengeteg olyan játékot fel tudnék sorolni, aminek a hype-ja engem is megfogott:
- Civilization 6: Gathering Storm - idén próbáltam elmerülni benne, mert azt hittem ennyi volt neki, de az új kiegészítő és a magyarok szerepeltetése miatt került a várólistámra
- Shovel Knight: King of Cards - a végső Shovel Knight kiegészítő, amivel végre teljes lesz a játék
- Resident Evil 2 - anno az egyik első 576kbyte-omban ez a játék is benne volt, és már akkor is érdekes volt, hogy mekkora hype-ot kapott, de erre az adaptációra én is kíváncsi vagyok
- Devil May Cry V - kicsit félek az online co-op és mikrotranzakciós pletykák miatt, de ez egy óriási marhaság lesz, alig várom
- DOOM Eternal - Rip and tear

Ennyi...
-ReLax- Everything you know is wrong / black is white, up is down and short is long / and everything you thought was just so important / doesn't matter... -xeLaR-
24990 levél
Válasz 19.01.01. 11:01 #107
Peace
Rengeteget számít persze a szentimentális és a rajongási faktor is. Nyilván mivel a legnagyobb kedvencem a WH40K, így a Mechanicus volt az egyik legnagyobb élményem idén. Szét is kürtöltem mindenfelé végigjátszás után. GoW-on is láttam, hogy egy iszonyat jól összerakott játék. De mivel sem előző részekkel nem játszottam, se nem ismertem az egész világot körülötte, így nem ütött akkorát. Warhammer Fantasy -ot sose szerettem, nem is olvastam utána. De 23-án megvettem a Vermintide 2-t és azóta csak azzal játszom. "Konrad" könyvet is elkezdtem gyorsan, hogy még inkább hangulatba jöjjek.
3937 levél
Válasz 19.01.01. 10:41 #106
Raistlin666
Lehet nekem azért jött be ennyire, mert a régebbi részek Kratos karakterét valahogy nem szerettem. Itt végre olyan volt ahogy maximálisan elképzeltem mindig is. Lehámozva a nosztalgia faktort és a személyes érzéseimet, valóban nem annyira kiemelkedő...kb. olyan ez mint a Póki PS4 egy nagy rajongónak. Nekem az nem nagy cucc mert egy Infamous klónt látok csak...

Egyébként ha kicsit csalok akkor a 2017-es Super Mario Odyssey nyert 2018-ban is. Tuti azzal játszottam a legtöbbet/segítettem lányomnak benne tavaly is.
Minden szempontból példás játék lett!!!:love
24990 levél
Válasz 18.12.31. 21:08 #105
Peace
Érdekes, hogy az meg nekem egynek elment aztán annyi. Kegyetlenül állat momentumok voltak benne és álleejtős jelenetek, de nem tudott teljesen levenni a lábamról. Jó kis akció játék de nekem ennyi.
24990 levél
Válasz 18.12.31. 21:06 #104
Peace
Nehéz kérdés, mert iszonyatosan sűrű volt az év a 15-16 PS4-es játékkal az év közepén. Érdekes amúgy, hogy amennyire vágytam a Detroit-ra, annyira nem játszom vele. Megvettem és azóta 2-3 órát toltam bele. Na de mind1 is. Mutant Year Zero, WH40K Mechanicus es RDR2, amik idei játékok és mocskosul élvezetesek voltak. Talán ezek állnak első helyen, de sorrendet nem tudnék felállítani. RDR2 az egy csoda és forradalmi királyság!!! Mechanicus pedig 7 év elteltével végre ismét egy mocskos hangulatos WH40K játék!!!! <3
3937 levél
Válasz 18.12.31. 21:04 #103
Raistlin666
Idén messze a God of War!

Lenne vagy másik 10 sorozat ami ilyen szintű restart-ot érdemelne!!!
5697 levél
Válasz 18.12.31. 18:35 #102
Dino
[OFF] Sucee: hú, köszi, hogy szóltál - kipróbáltam valamit, de nem számítottam erre a fura mellékhatására. Vissza is csináltam gyorsan.
4902 levél
Válasz 18.12.31. 16:59 #101
subject17
Őszintén azt se tudom, mi jelent meg idén. Oké, Odyssey és BF5, mert év végén voltak... Jól elvagyok/voltam én mindkettővel, tény, de egyiket se jelölném ilyen díjra.

Ami egész évben le tudott kötni, az továbbra is a PUBG, és boxra még meg se kaptuk az új mapot, szóval a következő évre is megvan a folytatás... Szóval nálam sem idei játék az idei év játéka.

Sztori játékokkal meg ideje valami újat felmutatniuk (The Outer Worlds ígéretes), mert amúgy csak újrajátszom a régieket (Witcher, Dragon Age, Mass Effect, egyszer-egyszer valamelyik régebbi AC), képtelen bármi más megmozgatni. Hardcore RPG-nek maga a játékmenete nem a stílusom, így hiába lennének jó történetek, az nekem kiesik - valami indie alkotásokkal is elég válogatós vagyok, néha nem tudja a történetvezetés felülírni az amatőr megvalósítást minden más téren.

Szerk.: Mi ez a retard szóelválasztás fórumon hirtelen? Kettévágja és új sorban kezdi random a szavaimat.
3760 levél
Válasz 18.12.31. 16:53 #100
gregmerch
Ami nekem idén valamiért különösen tetszett, vagy kiemelkedett a tömegből (minden egyéb hosszabb magyarázat, vagy platform hozzáfűzése nélkül):

- God of War
- Hitman 2
- Detroit: Become Human
- Shadow of the Tomb Raider (mint a TR eredet-trilógia záró darabja; önmagában inkább csalódás)
- Assassin’s Creed Odyssey (bár ez sem érte nálam el az Origins tetszési indexét)
- Forza Horizon 4
- Divinity: Original Sin II DE
- Starlink: Battle for Atlas
- Monster Hunter World

Amit még nem volt időm (alaposan, vagy egyáltalán) megnézni, de már most esélyes:

- Red Dead Redemption 2
- Spider-Man
- Battlefield V
"....money talks, and bullshit runs the marathon." /Chris Carter: Hunting Evil/
10519 levél
Válasz 18.12.31. 15:17 #99
davkar9
Meh, idén már custom kategóriákkal sincs kedvem hülyéskedni.

Hitman 2 meglepett.
Thronebreaker kellemes volt.
Vermintide 2 folyamatosan leköt.
Nem számoltam, de ez biztos nem haiku.

Új Lara volt még idei cím, de még negatív kategóriát sem érdemel. Felejtsük is el.

Guild Warst tizenév késéssel pótoltam. Nem adta annyira, alapon még nagy nehezen átvergődtem magam, de a kiegben meguntam a szenvedést, nem tudom be fogom e fejezni. F és NF kampányokat azért jó lenne majd egyszer átpörgetni.

XCOM2 a legacy packkal újra visszahúzott, Chosen kieget is sikerült pótolni. Továbbra is remek játék.

Év legjobb élménye idén is a Witcher 3, nagyon jó volt az a tavaszi maraton! W1 játékmenete és grafikája ugyan rosszul öregedett, a hangulata (lore, zene, minden) viszont néhol még a W3-ra is ráver!
7023 levél
Válasz 18.01.02. 21:10 #98
GustyX
Klassz, mint mindig!

Mondhatni csak elméleti alapon tudok nyilatkozni (ami idénről érdekelt, azokat bezsákoltam, ki is próbáltam hosszabb-rövidebb ideig, de komolyan nem merülhettem bele).

GotY 2017:
Ghost Recon Wildlands - téma, megvalósítás egyértelmű számomra. Bár jöhetne egy Future Soldiers 2 is, vagy inkább "Today Soldier", klasszikus egyjátékos móddal.

Future rész:

Beyond Good and Evil 2 - bár ha jól tudom ezt is megerőszakolták nyitott világgal, co-op-pal és in-game multiplayerrel.

The Crew 2 - ez olyan lesz, mint amilyennek még évekkel ezelőtt, a The Crew esetében szerettem volna a folytatást. Már imádom!

Psychonauts 2 - igaz, még kurva messze van....

A többi érdekel, majd jó lesz valamikor, biztosan:
Red Dead Redemption 2
új Ace Combat
Ni No Kuni 2
Darksiders 3
Biomutant
Többi meg csak remény, mint pl. Devil May Cry 5, Jade Empire 2 (vagy hasonló).
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
33671 levél
Válasz 18.01.02. 20:07 #97
Creativ3Form
Elkészült a legújabb "kedvenc játékaim 2017-ből" videómmal.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.