Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Hozzászólások, megjegyzések

»» Hearts of Iron IV [hozzászólások]

Kapcsolódó tartalom: Hearts of Iron IV
A D-napon érkezett a Paradox második világháborús stratégiája.

Hearts of Iron IV

Hearts of Iron IV
A legutóbbi Hearts of Iron IV cikkek, hírek
1533 levél
Válasz 17.01.02. 17:45 #12
jawsika
Sziasztok.

Megvettem a játékot, és kezdtem egy kampányt, ahogy minden HoI-ban, most is a németekkel.

Először is hadd mondjam el, hogy a gyártás, a fejlesztés, a készítés az fenomenális, imádom.

De lennének a harccal kapcsolatos kérdéseim.
Vagy velem van a baj, vagy valami nem oké, de a harc valahogy nem megy.
A problémám a következő: megtámadom Lengyelországot, de egyszerűen olyan lassan és kegyetlen veszteségekkel haladunk, hogy egyszerűen nem is értem. Eleve 3-4 hónapja vagyok a lengyel földön és még nem végeztünk, felőrlöm őket, de iszonyatosak a veszteségeim. A gyalogosok még nem is, de minden motorizált és tank divízióm oda. 2x próbáltam eddig, először összesen 2 sereggel (ez kb 50-50 divíziót takar), de nem igazán haladtak, rájöttem, hogy túl sok az egység. Ezután csináltam 7 sereget, van 3 tankos-motorizált sereg (darabja 10-12 egység) és 4 gyalogos sereg (darabja 20 körüli egység). Ismét támadtam, ezúttal egyenletesen elosztott egységekkel, mindenkinek egy kis határsávot adva. Az eredmény ugyanaz. Egyszerűen nem megyek át, vagy nem tudom, van egy 50% körüli winratem, ami siralmas, és alig haladunk. Ránézésre az egységek is sokszor csak állnak, de ahogy néztem ez ilyen pihentetős taktika lehet, mert le nem fagy senki, azért mennek. De nem tudom mit csinálok rosszul. Légifedezetet is küldtem. Van valami, amit nem veszek észre? Vagy hülye vagyok és valamit nagyon rosszul csinálok? Ék alakban kellene inkább benyomulnom és "katlan"-oznom?

Btw van egy olyan gondom, hogy folyamatosan kint van, hogy air wings with no mission, de ezzel nem igazán tudok mit kezdeni, ezt a részt nem látom át valahogy. Nem tudom, el tudná valaki mondani, mi ott a pontos gond és a megoldása? De részletesen kérlek, mert az tiszta ködös...


Köszönöm a segítséget.
Zaldrīzes buzdari iksos daor.
11070 levél
Válasz 16.09.29. 09:28 #11
Lacko
Volna egy kérdésem. Azt olvastam valahol, hogy az egyik patch kiszedte azt a lehetőséget, hogy Magyarország követelje Észak-Erdélyt és/vagy a Délvidéket. Ez igaz? Miért szedték ki, mi értelme ennek? Zavarta a román játékosokat? Le van szarva a történelem?
4 levél
Válasz 16.06.28. 21:12 #10
raulgb
Ja, oké. Nem tudtam hirtelen, mire gondolsz. Az mindig maxon van.
1724 levél
Válasz 16.06.28. 19:06 #9
TheHolyOne
Van mellette egy 3x5-ös mező, kattints arra. Mint itt.
"Hear the berserkers' roar, they call to mighty Thor, the fury in their raging eyes will burn forevermore""
4 levél
Válasz 16.06.28. 18:59 #8
raulgb
Köszi szépen!

Az, hogy állítsam rá a gyárakat, az mit jelent?
Bocsi, nagyon béna vagyok
1724 levél
Válasz 16.06.28. 18:21 #7
TheHolyOne
Köszi!
"Hear the berserkers' roar, they call to mighty Thor, the fury in their raging eyes will burn forevermore""
1724 levél
Válasz 16.06.28. 18:20 #6
TheHolyOne
Ha kijelölsz frontot, haditervet, partraszállást, akkor általában az éppen kiválasztott egységeket rendeli hozzá, az elsőhöz. Ha azt látod, hogy valamelyik fronton vagy haditerv nyilán 0 egység van (vagy bármennyi ami neked nem jó), ctrl+klik a nyílra/frontra, így tudod hozzáadni a kiválasztott egységeket.

A partraszálláshoz az érintett tengeri zónákra kell küldeni egy flottát convoy escort küldetéssel. Ezeknek ráadásul van bizonyos nap felkészülési ideje, előtte nem fog elindulni, hiába aktiválod egyből, mint pl a szárazföldi haditerveket.

Az egységeidnek nincs elég ellátmánya, felszerelése. A gyártósoron tegyél be infantry equipmentet, support equipmentet, motorized felszerelést, ha van olyan hadosztályod és állíts rá gyárakat. Ha sok hadosztályod van és sokat harcolsz, 3-4 nfantry equipment gyártósor is kell max kapacitással, hogy tartani tudd a lépést az amortizációval. Ezen ment el az olasz játékom.

Az atombomba csökkenti a national unityt. Ha egy országnak kisebb a national unity-ja, mint a birtokolt victory pontok száma (ezek főleg városok, pl London), megadja magát. De az is lehet, hogy az elvesztett VP-khez méri a NU-t, ebbe nem vagyok biztos. Az olasz játékban teleszórtam az UK-t atommal, de nem adták meg magukat, mert semmilyen fontos területét nem tudtam elfoglalni, partraszállás meg nem tudtam az átkozott flotta miatt..
"Hear the berserkers' roar, they call to mighty Thor, the fury in their raging eyes will burn forevermore""
4 levél
Válasz 16.06.28. 14:53 #5
raulgb
Köszi a válaszokat.

1. Partraszállás: A tábornokkal invasionre kattolok, kiválasztom a indulási és érkezési területet. Innentől kezdve vagy rendel hozzá egységeket vagy nem. Nem tudom, mit csinálok lényegében, vagy bejön vagy nem. Kiírja, hány nap a tervezés, letelik, be van pipálva, hogy menjenek, de nem történik semmi. Vagy alapból az írja, This is a not valid province for the invasion. Ha meg mégis, akkor a nyíl mutatja, hány division menne, de van, hogy nulla. Ezért kérdezem, hogy lehet hozzárendelni divisiont.
2. Németekre 18 atomot dobtam, semmi hatása nem volt. Ahol volt lég fölényem, az összes városra dobtam, Berlinre kétszer is. Meg se hatotta. Már több, mint 100 atomom volt, de így nem volt értelme ledobálnom őket.
3. A Boost party popularity-re gondolsz? A puccs meg a Stage a coup? Arra én is rájöttem, alkalmazom is, de nagyon lassú a folyamat. Évek alatt nem történt érdemi változás.
Most az USA-val kezdtem el, nem engedi megtámadni a környező országot, mert demokratikus mind, ezért kommunista államokká váltam. Megtámadtam mehikót, már majdnem elfoglaltam, mire ők szocialisták lettek, helyre állt az egész ország, a háború befejeződött, én meg buktam az egész addigi akciót.
4. A frontvonalon szétszóródásra van tipped? Vagy az is manuálisan megy csak?
11070 levél
Válasz 16.06.28. 14:27 #4
Lacko
@raulgb:
jobb lett volna számozni a kérdéseket, így nem biztos, hogy érteni fogod, hogy melyikre válaszolok:

- Hadosztály és repülők automatikus "lerakása": nincs, kézzel kell.
- Kontinens kikerülése tengeren: a mozgás parancsot ne a területre klikkeld, hanem a területen lévő kikötő horgony ikonjára. Ekkor hajóval fog menni.
- manpower: szerintem az csak csökkenni tud. De szívesen várom profik jobb válaszát.
- partraszállás: írd le pontosan, hogy mit csinálsz, mert nekem megy, szóval biztos egy lépést kihagysz vagy valami.
-Hogyan tudok egy tábornok alól kivenni egy egységet? Az egység legutolsó ikonja egy kifelé mutató nyíl, arra kell kattintani.
-Az atombombának azon kívül, hogy az adott nagyvárosban lerombolja az ún. épületeket mi haszna van? Én azt vettem észre, hogy kettőtől bárki besokall és megadja magát.
-Miért nem lehet más ideológiával rendelkező országgal szövetségre lépni? Teszem fel angolként a szovjetekkel a németek ellen? Lehet: a diplomácia oldalon kell supportálnod a te ideológiád pártját az adott országban és akkor egy idő után átáll. Én pl a demokratikus mexicot alakitottam át fasisztává (nem a puccsal!!!) és utna önként csatlakoztak a frakciómhoz. Sőt ők kérték.
11070 levél
Válasz 16.06.28. 14:18 #3
Lacko
Nagyon jó lett a cikk. Gratulálok.
Ez a hamburgi partraszállás nagyon mókás. A legutóbbi német játékomban, a kapott román fisifos gyaloghadosztályokat raktam hamburgba és körtyékére, így az összes partraszállás sikeretelen volt. Én pedig közben simán el tudtam foglalni Franciaországot.
Amúgy ez az MI partraszállás-mánia fordítva segített, mert az USA-ban nagyon megszorultam és az mentett meg, hogy a hülye olaszok (1-2 hadosztállyal) partraszálltak végig a keleti-parton.
Viszont szerintem még rohadtul nincs balanszolva rendesen a játék. Míg az orszokat iszonyat könnyen le lehet verni, addig az amerikaiakat kb sehogy. Volt négy fullos (24/24) hadseregem (Rommel és hasonló szupermenek vezetésével) akik simán legyakták a SZU-t, indiát, Ausztráliát. Ezen harcok során összesen ha 1-2 hadosztály veszett oda végérvényesen. Ám amikor partraszálltam az USA-ban és a kezdeti sikerek (Ottawa, New York és Washington elfoglalása) után megmerevedett a front, akkor egy fél év állóháború után teljesen le lett amortizálva az elitebbnél elitebb hadseregeim. Mindegyikben kb 7 hadosztály maradt és csak úgy tudtam tartani a frontot, hogy az összes ajándékba kapott szir-szar hadosztályokat átdobtam és velük bírtam feltartani az amcsikat, amíg - a fentebb írt módon - az olaszok be nem segítettek.
Megnéztem és Rommel 8-as szintű volt, ami érthető, mert végigharcolta az eurázsiai kontinenst. De az amcsi tábornokok mi a szartól voltak szintén 8-asok? És a ruszkik mitől voltak ilyen lepkefing gyengék?
Ezen még szerintem még lesz mit finomítani. De amúgy brutálisan magával ragadó játék. Több napomat elszarta... már jó értelemben véve.
4 levél
Válasz 16.06.28. 13:52 #2
raulgb
Az eddigi HoI-kat kihagytam, csak az EU 4-gyel és kiegészítőivel játszottam. Eléggé bonyolult ahhoz képest.
Lenne egy rakat kérdésem. Előre is bocsi

-Valamit nagyon bénán csinálok, mert állandóan a nullát veri a divisionök ereje és organizationje. Hogyan tudom őket növelni? Enélkül csak állóháború van, hiába vagyok számszerileg túlerőben, van hogy 50 divisionnel szopok 1 ellen, mert az MI-nek maxos mindkettő és nem tudom legyőzni.
-Hogyan tudom növelni a manpowert?
-Hogyan tudom befolyásolni a logisztikát? Folyamatosan mínusz ezrek, tízezrek hiányoznak support eszközökből, gyalogsági cuccokból, könnyű tankokból. Vagy befolyásol ez bármit is? Gondolom emiatt van, hogy folyamatosan Low supply-t jelez.
-A reinforcment prioritynak mi értelme van?
-Hogyan tudom automatikusra beállítani az egységlerakást? Nagyon idegesítő, hogy manuálisan kell, rengetegszer elfelejtem, mert épp harcolok. Esetleg több fronton is.
-Légierőnél ugyanígy. Azt is csak manuálisan lehet?
-A partra szállás elég nehézkesen működik. Hiába van információm a területről hajók által, hiába szerveztem meg az invasiont, nem történik semmi.
-Hogyan tudok hozzárendelni egységet a battle planhez? Például inváziónál ha nagy nehezen sikerül összehoznom, akkor akkor az adott parancshoz szeretnék egységeket hozzárendelni, hogy ne csak 1-2 divisionnel szálljak partra, hanem amennyivel lehetséges.
-Hogyan tudok egyik kikötőből a másikba utazni ugyanazon a földrészen. Gondolok itt arra, hogy mondjuk Dél-Afrikából akarok északra utazni, hiába van naval base-en az egységen, mindig gyalog indul el. És hát rengeteg idő gyalog Egyiptomba érni.
-Hogyan tudok egy tábornok alól kivenni egy egységet? Berakni már rájöttem, kivenni még nem tudok, pedig néha szükséges.
-Hogyan tudom megcsinálni (egyszer sikerül, egyszer nem), hogy szétszóródjanak az egységek a frontvonalon, ne manuálisan kelljen szórakozni vele? Akkor is, ha nem vagyok háborúban az adott országgal, csak elővigyázatosságból fel akarok állítani egy frontvonalat.
-Az atombombának azon kívül, hogy az adott nagyvárosban lerombolja az ún. épületeket mi haszna van?
-Egy idő után, ha van elég army exp, akkor a division designerben lehet okoskodni. Hogyan érdemes felépíteni egy template-et? Az első oszlop, a support evidens, a további 5-öt hogy érdemes felosztani?
-Valahogy ki lehet védeni az olyat, hogy ne csatlakozzon egy fakcióhoz egy ország? Például: szovjetek már-már elfoglalom a független törököket, mikor hirtelen csatlakoznak a szövetségesekhez és fél világ ellenem lesz, persze mivel szomszédos vagyok Brit Indiával, egyből elkezd foglalni, mivel én attól kva messze vagyok, fel sem készülhettem ilyen akcióra.
-Miért nem lehet más ideológiával rendelkező országgal szövetségre lépni? Teszem fel angolként a szovjetekkel a németek ellen? Nem lehet így két tűz közé fogni őket, csak várhatsz a csodára, hogy a szovjetek is meginduljanak ellenük.

Elnézést a sok kérdésért, de így elsőre nem könnyű.

Végül pár észrevétel:
Ha túl sok területet, túl sok országot foglalsz el, rettentően belassul, mint a Stellaris. Hiába van maxra állítva az idő, rohadt lassan pörög. Idegesítő, hogy percekig csak malmozol.
Ez, hogy bárkivel indulsz, az első, hogy a németek megtámadják a lengyeleket, ők csatlakoznak az angolokhoz-franciákhoz, nagyon unalmas. Utána pár nap alatt kapitulál Franciao. is, létrehozzák Vichy-t és mindig ugyanez. Hiába kapcsolom ki a Historical AI Focuses-t. Pedig azt érdemes kikapcsolni. Mert így volt, hogy Francóék elbuktak, nem csatlakoztak a németekhez, vagy USA nem csatlakozott, csak elvegetált.

Ui. amúgy jó játék.
1281 levél
Válasz 16.06.28. 11:43 #1
Baracklekvár
Paradox játék a megjelenés után egy évvel kezd játszható lenni. A Hoi1-től kezdve ez mindre igaz.
pogessor.pcdome.hu

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.