Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Megkezdődött a VI. BME-KTH Nemzetközi 24 órás programozóverseny döntője

2006.04.22. 14:49 | Dino | kategória: Egyéb

Reggel 9 órakor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Informatika épületében megkezdődött a VI. BME-KTH Nemzetközi 24 órás programozóverseny döntője. A korábbi évekhez hasonlóan az előválogató legjobb 30 csapata vágott neki a pontosan 24 órás döntőnek. A három fős csapatok a feladatok megoldásához bármilyen magukkal hozott segédeszközt használhatnak, a szervezők egyetlen feltételként az egymással és a külvilággal való kommunikációt tiltották meg. Az eseményt a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium rendezi a Fornax Rt. támogatásával. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra vasárnap 16 órakor kerül sor.
A verseny hivatalos nyelve az angol, a pontban reggel 9 órakor megkezdődött 24 óra feladatait is angol nyelven kapták kézhez a csapatok, melyek 8 különböző országból érkeztek, Magyarországon kívül Ausztriából, Spanyolországból, Svédországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Romániából, Szerbiából és Lengyelországból. A feladatok idén főként a bankinformatika téma köré épülnek, illetve sok egyéb mellett a csapatoknak egy virtuális ország irányításával is boldogulniuk kell. Egy 3D játékban erődítményeket és városokat kell építeniük, valamint megfelelő diplomácia és stratégiai érzékkel a győzelemre törni. A feladatok összeállításában idén először külföldiek is segítettek, a kiírást a Stockholmi Királyi Műszaki Egyetem (KTH) hallgatói készítették, akik maguk is többször szerepeltek már eredményesen a 24 órás versenyen.
A 24 óra letelte után a feladatok kiértékelése következik, a csapatok által írt mesterséges intelligencia programok birkóznak meg egymással a játék keretein belül. Az összességében legtöbb pontot elérő csapat viheti haza vasárnap délután a vándorkupát, és a legjobb csapatok osztozhatnak az összesen 8000 Euró értékű ajándékokon.
A decemberi meghirdetést követően összesen 309 csapat regisztrált a versenyre, 5 kontinens 24 országából. A legfiatalabb résztvevő 16 éves, de a legtöbben egyetemisták, vagy frissen végzettek. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló