Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

Ferni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrája

512 mag, 3 milliárd tranzisztor az új processzorban.

2009.10.02. 11:24 | szerző: Dino | kategória: Hardver

Az NVIDIA az alapoktól tervezte újra grafikus processzorát, és tegnap a San Joseban megrendezett GPU Technology Conference keretében bemutatta a Ferni kódnéven futó új GPU-architektúráját. Ahogy már az elmúlt termékeik esetében is láthattuk, az NVIDIA-nál már nem kizárólag a grafikus feladatok számítását szánják a GPU-nak, sokkal inkább egy általános célú processzort terveztek. Ezt támasztják alá az új funkciók és megoldások is. Az eddig támogatott C, Fortran, Java, Python, OpenCL és DirectCompute nyelvek mellé már C++ támogatást is kapnak a programozók. A processzor ezúttal 512 CUDA magot tartalmaz, több mint kétszeresét az eddigi számnak, az új IEEE 754-2008 lebegőpontos szabvány támogatása mellett. Mindezt 3 milliárd tranzisztor felhasználásával valósítják meg. Az új GPU az ECC (hibajavító) memóriát is támogatja már. Az NVIDIA Parallel DataCache segítségével gyorsítják fel a különböző algoritmusok működését, a GigaThread Engine-nek köszönhetően pedig egyszerre futhat több azonos környezetet használó programszál, mint például a PhysX folyadék- és szilárdtest számítási eljárások. Így amellett, hogy természetesen a játékok grafikájának megjelenítése is mind magasabb szintre kerül, akár kutatási, tudományos célra használt szuperszámítógépeket is leválthatnak már az NVIDIA processzorával, a szuperszámítógépekhez viszonyítva alacsonyabb költségek mellett. Játékok esetében nagy szerepet tulajdonítanak a PhysX lehetőségeinek, mely a fizika realisztikus modellezését segítik: füst és víz, különböző anyagok és ruhák, szétrombolható tárgyak, részecskék és por - ezeket mind a PhysX segítségével jeleníti meg a számítógép. A DirectCompute segíti a képeken történő utómunkát: elmosódás, mélységélesség, árnyékok, de a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számítások is átadhatóak már a grafikus processzornak. Az új Fermi architektúra természetesen támogatni fogja a DirectX 11-et, a már említett PhysX-et, az NVIDIA 3D Vision játékokban és egyéb alkalmazásokban használható 3D-s megoldását, valamint segíti a raytracing számításokat.
Az alábbi képeken az NVIDIA két demojából láthatóak részletek, az első négyen egy falat rombolnak le rongybabákkal. A fal és a kialakuló törmelék összesen több mint 10 ezer szilárd testből áll össze, melyet a GPU egyesével árnyékol és számol. A második csoportban a folyadék-szimulációról láthatóak screenshotok, 128 ezer részecske alkalmazásával. A különböző folyamok és vízcseppek interakciójával alakul ki a realisztikus megjelenítés. ■

előző
következő
Ferni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrája
Ferni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrájaFerni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrájaFerni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrájaFerni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrájaFerni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrájaFerni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrájaFerni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrájaFerni - bemutatkozott az NVIDIA új GPU-architektúrája

hozzászólások (10)

gothmog
gothmog 2009.10.02. 16:55
Ja, csak kissé nagyon alultervezték a hűtését...:-D
gothmog
gothmog 2009.10.02. 17:08
Én nem bántanám Nvidiát. Tudnak ott, nagyon is, csak másfelé kacsintgatnak. A - belátható - jövőben úgyis az integrált megoldásoké lesz a főszerep. (Az más kérdés, hogy az Intel mit szól az Nvidia - "általános processzor felé kacsingatunk" terveihez)
Tény persze, hogy jelen pillanatban, játékos szemszögből, az ATI uralkodik szinte minden árszegmensben. Számunkra - játékosoknak - természetesen ez a fontos, és nem az, hogy a Tegra meg a Tesla meg a többi Nvidia kártya milyen brutális teljesítményt és minőséget képvisel a maga "alkalmazási szakterületein".
De "lesajnálni" az Nvidiat... szvsz erősen túlzás.
Neil
Neil 2009.10.02. 18:27
Ha nincs rajta hűtő akkor is elfogadnék egyet :-D
balays82
balays82 2009.10.02. 20:55
Eszem ágában sincs bántani, vagy lesajnálni az Nvidiát. Egy 8800GT-t használok lassan két éve, a legnagyobb megelégedéssel, sokkal jobbak a tapasztalataim, mint a korábbi ATI kártyákkal. Lassan azonban eljön a váltás ideje, és szeretnék is a márkánál maradni, de ahhoz szükség lenne egy megfelelő alternatívára is (a GTX 2XX családot inkább kihagynám, ha már eddig nem váltottam). Inkább aggódom egy kicsit, de bizom benne, hogy fölöslegesen.
Neil
Neil 2009.10.02. 23:14
Olvastam egy másik honalpon hogy: "Az Nvidia azt nyilatkozta hogy tanultak az előző generációs termék debütálásakor elkövetett hibákból, így nem fogják aránytalanul túlárazni az új modellt." Reménykedjünk hogy tényleg nem lesz olyan drága.:-)
ajánlott olvasnivaló