Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dome

Dome7 - Huszonöt éves a Super Mario

1985-ben jelent meg az első Super Mario játék, azzal a főhőssel, aki nevét egy tetemes tartozásnak köszönhette.

2010.09.13. 19:16 | szerző: Retee | kategória: Dome

Nincs is ember a földön talán, aki ne ismerné, vagy ne hallott volna Marioról, a lelkes kis olasz vízvezeték-szerelőről, aki a "Super" előtagot hivatalosan 1985-ben, azaz huszonöt éve kapta meg. Igaz, a szereplő már korábban is megjelent, úgyhogy emlékezzünk is meg történetéről picit:
Alkotója, a legendás Shigeru Miyamoto a Nintendónál kikötve azt vette a fejébe, hogy megdönti az akkoriban legyőzhetetlennek tartott Pac-Man sikerét, de legalábbis megközelíti annak szintjét. Ehhez viszont úgy gondolta, hogy sajátos, könnyen azonosítható karakterekre lesz szüksége, így először már jól ismert figurákat, például Popey-t akarta "megszerezni". Csakhogy a licencek közbeszóltak, s Miyamato hoppon maradt, így kénytelen volt saját terveinél maradni, melyek között egy Donkey Kong, illetve egy Jumpman (Mario) is szerepelt. Az első koncepció szerint amúgy a kis figura nem tudott volna ugrani, de mivel alapvetően ő csak "kiegészítő" hősként került volna be (és került is először 1981-ben) a Donkey Kongba, így ez egy ideig nem okozott problémát.
Igaz, ekkor még talán kevesen ismerték volna fel Mariót. A figura ugyanis a Jumpman átmenet után a Mr. Video nevet kapta, és az is maradt volna, ám... A játékot az USA-ba küldték, ahol is a helyi kirendeltség tetemes bérleti díjjal tartozott egy Mario Segale nevezetű úriembernek, aki épp akkor döntötte fel a bilit, s közölte, vagy fizetnek, vagy tűnés. A Nintendo emberei végül nagy nehézségek árán meggyőzték a tulajdonost, hogy hamarosan pénzhez jutnak és kiegyenlítik a tartozást, hálájuk jeléül pedig Mr. Video-t átkeresztelték "jótevőjük" nevére - Mariora. Érdekesség, hogy később maga Miyamato úgy kommentálta az esetet: "ha ez nem történik meg, akkor a figura valószínűleg sikerek nélkül tűnt volna el a föld színéről".
Az utolsó simítás pedig a karakter küllemét érintette: Mario eredetileg ugyanis asztalos volt, ám egy barátja meggyőzte a tervezőt, hogy a figura inkább vízvezeték-szerelőre hasonlít, így Miyamato itt is megváltoztatta elképzeléseit.
És ahogy már említettük, 1985-ben megérkezett az első, de nem az utolsó Super Mario játék, mely a videójátékok történetének egyik legnagyobb alakját teremtette meg.

Boldog Születésnapot!

hozzászólások (3)

VodevilX
VodevilX 2010.09.13. 22:59
Lehet hogy sokaknak, de nekem ez volt a NES legmeghatározóbb játéka, mondjuk nem csoda, nem volt olyan hatalmas a választékom, de mégis ez volt az igazi Mario! Bár még tartozom magamnak a jobb folytatások pótlásával, Super Mario Bros. 3, Super Mario World, illetve alkalom adtán a New Super Mario Bros. Wii-n.:-)
EnforcerHUN
EnforcerHUN 2010.09.13. 23:17
N64-en rongyosra játszottuk szinte az összes megjelenő Mario-t, és akkoriban más se volt csak Mario:P
Örökre a kedvencem marad:-D
Hofi
Hofi 2010.09.14. 19:36
Én egy kicsit régebbi kiadás vagyok, de nálam ez a játék valahogy kimaradt. Sose éreztem úgy, hogy látnom kell. Inkább a Giana Sisters.
ajánlott olvasnivaló