Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Az EU törvénybe iktatja a digitális tartalmak újra eladását?

Fenekestül forgathatja fel ez a rendelkezés a piacot.

2012.07.03. 19:17 | szerző: rootshaper | kategória: Üzleti

Lehet, hogy az Európai Unióban is napszúrást kaptak egyesek, ugyanis épp most találták ki, hogy a vásárlóknak joguk kell, hogy legyen arra, hogy eladják megvásárolt játékaikat. Egy olyan világban, ahol a hatalmas mamut vállalatok azon fáradoznak, hogy amit megvásárolunk még véletlenül se legyen a miénk, ez komoly felfordulást okozhat.
Abban a rejtélyes EULA-ben, melyet mindenki kérdés és végigolvasás nélkül fogad el a telepítések megkezdésekor, olyan dolgok vannak felsorolva, melyek gyakorlatilag azt eredményezik, hogy a vásárló csak bérli a játékot, nem birtokolja azt. Ha a kiadó úgy döntene, hogy fogja és visszakéri a példányt, megtehetné, minden gond nélkül.
Igaz, hogy még vajmi keveset tudunk a következő generációs konzolokról, de az például világos, hogy a Microsoft és a Sony gőzerővel dolgozik azon, hogy ellehetetlenítse a konzolokhoz vásárolt játékok használtan való továbbadását. De nem Európában.
A szabályozás kimondja továbbá azt is, hogy ha a felhasználó eladja szoftverét, azt azonnal el kell távolítania számítógépéről, mert különben nem eladja, hanem másolja a szoftvert, ami továbbra is törvénysértésnek minősül. Azt azonban nem tiltja a szabályozás, hogy a szoftver törvényes birtokosa arról további másolatokat készítsen, ha ezt a program jövőbeni hibátlan működéséhez szükségesnek találja.
Az biztos, hogy az Origin és a Steam, a két legnagyobb digitális üzletház nincs felkészülve erre a rendelkezésre. Ráadásul, ha azon kapnának jelenleg, hogy kereskedünk a játékainkkal, akár ki is tilthatnának a közösségből. Ez egy olyan szabályozás, melynek bevezetése nagyon hosszú időt vehet igénybe. ■

hozzászólások (7)

RUSSIANBOY
RUSSIANBOY 2012.07.04. 10:01
"Ha a kiadó úgy döntene, hogy fogja és visszakéri a példányt, megtehetné, minden gond nélkül."


Persze bizonyos ellenértéket szolgáltatva érte.Ugyanis ha én anno megvettem X összegért és egy törvényre hivatkozva vissza kell azt adjam és semmit nem kapok érte akkor engem mint vásárlót megkárositás ért mert se pénz se termék.

Kérdés hogy pontosan mi számit digitálisnak mert ha valami lemezen van - pl egy játékot megveszünk - akkor az is digitális de onnantol már mondhatni a mienk mert kifizettük érte azz X összeget.

De pl egy olyan játékhoz amelyet pl a neten - legálisan - kell letöltenünk majd aktiválnunk az már más tészta.

"a vásárló csak bérli a játékot, nem birtokolja azt."

Mivel nincs konkrét leirás hogy mettől meddig bérli a játékos igy az - szerintem - már inkább birtoklásnak számit mivel bérlésnél gondolom lenne valami határidő hogy mettől meddig és mivel ez nincsen......
Azonkivül akkor a kiad is csak bérli a pénzemet utána adja vissza.
rootshaper
rootshaper 2012.07.04. 10:10
"Azonkivül akkor a kiad is csak bérli a pénzemet utána adja vissza."

ha te kiveszel a videó kölcsönzőből egy DVD-t, akkor amikor visszaviszed, visszakéred a pénzt? szolgáltatást vásárolsz, nem magát a játékot, ez a lényeg. és így gyakorlatilag bérled, ha mondjuk DVD-n van meg, ha pedig csak digitálisan, akkor gyakorlatilag nem birtokolsz semmit. csak a jogot arra, hogy játszhatsz a játékkal.
Dilikutya
Dilikutya 2012.07.04. 10:42
Maga a tartalom digitális marad akkor is, ha CD-n, DVD-n van. Legfeljebb a fizikai adathordozó lehet a tiéd.
Szoszomed
Szoszomed 2012.07.07. 22:04
Így van ahogy mondják.
Jogilag azt nem birtoklod ami a lemezen van csak magát az adathordozót,lemezt.
Jó persze a játék,film,zene a lemezen van,ami a tied így bajosan kérhetik vissza,vagy vonhatják meg a jogod hogy használd a terméket.De,pont ezért kezd egyre elterjetebb lenni főleg a játék iparban (egyenlőre) hogy minden terméket regisztálni,aktiválni kell egy rendszerben hogy használhasd és csakis te.Ezeken a rendszereken pedig úgy befolyásolhatják a hozzáférést a termékhez ahogy akarják.És ahogy a cikkben is irják,egyre inkább ebbe az irányba mozdult meg a világ.PC és mobil játék piacon ez már gyakorlatilag így van és az eddigi hírek alapján a konzolokat is ebbe az irányba akarják már terelni de nem lennék meglepve ha egyébb eszközökön is bevezetnék a jövőben,kötelező online kapcsolattal együtt.Gyakolatilag bármire bevezethetik ha akarják és szerintem akarják csak lassan adagolják a népnek hogy szokja.

A nagy mega cégek egy olyan jövőt álmodtak meg nekünk ahol mindenből csak újat lehet venni de semmi nincs a tulajdonunkban és központilag szabályozzák a hozzáférést így háttérbe szorítva,megnehezítve a warez-t és a használt piacot ami nem hoz pénzt nekik,ami nagyon el cseszett egy jövőkép szerintem.Ezért örülök hogy az EU a fejéhez kapott hogy ez így nem lesz jó és remélem hogy lesz is valami a törvényből.
Germinator
Germinator 2012.07.08. 11:56
Mikor eszmélnek rá a különböző szervek meg cégek, hogy a számítógép és az internet jelenlegi fejlettsége egy teljesen új hozzáállást követel meg az efféle digitális tartalmak értékesítéséhez? Ma, amikor már lehetetlen megmondani, hogy mi az eredeti, és mi a másolat, és ma, amikor már BÁRKI készíthet másolatot bármiről, végtelen mennyiségben, és ezt az interneten a lehető legkönnyebben elterjesztheti. Ezek olyan dolgok, amik egy szinte természetes és megakadályozhatatlan folyamat során jöttek létre, és ez kábé azzal kezdődött, hogy 60 éve valaki kitalálta a számítógépet, meg picit később az internetet. Ez van, srácok, ez a dolog idáig vezetett, idáig fejlődött, és ezt nem lehet(ett) megakadályozni. Most pedig ideje lenne átállni valami új rendszerre, nem kényszeresen visszanyúlni a régihez, mert az egyre megkérdőjelezhetőbbé válik.
ajánlott olvasnivaló