Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sajtóközlemény

Intelligens tolmácskesztyű készül

Az Euronet Zrt. és az MTA SZTAKI dolgozik az új terméken.

2013.03.12. 16:00 | szerző: Dino | kategória: Sajtóközlemény

Egy konzorciumként indult az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett pályázaton az Euronet Zrt. és az MTA SZTAKI. Céljuk egy olyan innovatív termék létrehozása, ami alapvetően változtathatja meg a fogyatékkal élők mindennapjait.
A Tolmácskesztyű projekt célja egy olyan innovatív, intelligens segédeszköz megalkotása, ami minden korábbinál intuitívabb módon valósítja meg a beszéd- és halláskárosult emberek kommunikációját a külvilággal.
A jelnyelv ezidáig csak azok számára volt érthető, akik hosszas tanulással megtanulták értelmezni azt. Nem volt lehetőség arra, hogy egy beszédkárosult ember ezzel a módszerrel bárkivel kapcsolatot teremthessen, csak néhány ember, a körülötte élők és a jeltolmácsok értette meg a mondanivalójukat.
A Tolmácskesztyű segítségével nagymértékben kitágulnak a lehetőségek. A segédeszköz ugyanis szinkrontolmácsként működik, a fogyatékkal élők a segítségével jelnyelven kommunikálhatnak az ép hallású, jelnyelvet nem értő embertársaikkal. A kommunikációhoz egyik félnek sem kell elsajátítani semmilyen plusz ismeretet, a tolmácskesztyűnek köszönhetően a szavak gépi hangként, beszédként hangzanak el.
Az eszköz jelentősen előremozdítja a fogyatékkal élők társadalmi integrációját, a használói képesek lesznek hivatalos ügyeket intézni jeltolmács vagy más, nehézkes megoldás segítsége nélkül, csakúgy, mint ép embertársaik. Üzletekben, ügyfélszolgálatokon, a piacon vagy a boltban is segít a tolmácskesztyű, vagy akár az utcán leszólíthatnak bárkit segítségnyújtás céljából.
A projekt egy komplex, integrált hardver- és szoftverrendszer kiépítését foglalja magában. A tolmácskesztyű a Daktil betűkön kívül egyedi gesztusokat is képes értelmezni, maga az eszköz ergonomikus, többféle kéztípusra készül, a szenzorokat és elektronikát ideális módon integrálja az eszközbe. A kommunikációs modul a felhasználó mobiltelefonjához kapcsolódik, ami többek közt a jelsorozat természetes nyelvi feldolgozását végzi el, majd ebből szöveget állít elő, melyet felolvas. A szoftver iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is elérhető lesz. ■

Forrás: Euronet

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló