Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2013

gamescom 2013

Augusztusban gamescom – ismét kint lesz a Microsoft is

Egy év kihagyás után visszatér az amerikai cégóriás, várhatóan az új Xboxot prezentálva. Ez évben is szerepel magyar stand a szervezők terveiben.

2013.05.07. 16:50 | szerző: Dino | kategória: gamescom 2013

Pár héttel ezelőtt kisebb roadshow keretében kelet-közép-európai országokat kerestek fel a gamescom szervezői, hogy személyesen beszéljenek a legnagyobb európai játékkiállításról (amúgy a számadatok alapján világszinten is ez a legnagyobb olyan esemény, ahol bárki kipróbálhatja a legújabb játékokat). Akkor hivatalosan még csak az „elég valószínű” szavak kíséretében hallhattunk arról, hogy a Microsoft visszatér a kölni rendezvényre, mostanra azonban megtörtént a hivatalos bejelentés is, megerősítve a korábbi feltételezéseket. A Nintendo még februárban jelentette be jelenlétét, a Sonyra pedig az előző évek alapján ezúttal is számítunk, így ha minden igaz, teljes lesz a konzolgyártók képviselete Kölnben. És ez persze valószínűleg nem véletlen: a PlayStation 4 bejelentése már megtörtént, két hét múlva pedig várható, hogy a Microsoft is bemutatja az Xbox 360 utódját, így a gamescom tökéletes helyszín lesz arra, hogy az európai játékosoknak prezentálják az új konzolokat.
Augusztus 21-25. között persze nem csak a nagy konzolgyártók veszik be a kölni vásárváros, a Koelnmesse csarnokait. Mellettük kiadók és fejlesztők, valamint hardveres cégek is jelen lesznek kisebb-nagyobb standokkal, hogy szerdától vasárnapig lehessen megtekinteni aktuális és megjelenés előtt álló játékaikat, termékeiket. Idén először szerda délután is megnyitják a helyszínt a nagyközönség számára (eddig az egész szerdai nap csak a szakmai és sajtós látogatóknak volt fenntartva), ekkor korlátozott számban ugyan, de bárki bejuthat, aki előre megváltja a jegyét. A szombati napra szintén kizárólag elővételes jegyekkel lehet bejutni, ugyanis a szervezők eddigi tapasztalatai alapján ez volt mindig a legsűrűbb nap, és nem szeretnék, ha egyesek esetleg feleslegesen állnának sorba jegyvásárlási szándékkal.
Hazánkat tavaly a publikus részen a Neocore Games képviselte, impozáns standdal és csinos hostessekkel népszerűsítve The Incredible Adventures of Van Helsing játékukat, míg a Business Centerben lévő kis magyar részlegben hét fejlesztőcsapat munkatársai várták a potenciális üzleti partnereket. Az utóbbi cégek kintlétét a Nemzeti Külgazdasági Hivatal támogatta: ők fizették a standot és a belépőket, a fejlesztőknek pedig a kiutazást és a szállást kellett finanszírozniuk. A hazai fejlesztők ilyen formában történő támogatása idén is szerepel a tervek között. Egy közös, várhatóan kb. 40 négyzetméteres területet kapnak a magyar csapatok (legalább 8-10 céget várnak a németek), hogy nemzetközi porondon is bemutatkozhassanak. (Például külföldi kiadót találjanak játékuknak, vagy egy-egy új megbízáshoz jussanak, akár egész játék fejlesztésére, vagy grafikai stúdióként besegítő munkára, objektumok vagy más játékelemek elkészítésére.) A Koelnmesse képviselői elmondták, hogy 22 országból már biztosan érkeznek kiállítók az idei eseményre. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló