Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2012

gamescom 2012: magyar stand a Business Centerben

Hét hazai cég jutott ki támogatással Kölnbe egy közös standra.

2012.08.29. 11:00 | szerző: Dino | kategória: gamescom 2012

A nagyközönség számára nyitott területen egyetlen magyar cég, a Neocore csapata képviselte magát az idei kölni kiállításon (impozáns standdal és csinos hostessekkel népszerűsítve The Incredible Adventures of Van Helsing játékukat). Azonban rajtuk kívül a szakma számára fenntartott Business Centerben egy másik magyar részleggel is találkozhattunk. A nemzeti színű dekorációt meglátva gyorsan le is álltunk náluk egy kis beszélgetésre.
Mint Pausits Lillától, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal munkatársától megtudtuk, a kormány által létrehozott szervezet célja a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatása. Így jöttek képbe a hazai fejlesztőcsapatok is, akik segítségükkel igen kedvező feltételekkel juthattak ki a gamescomra, ahol aztán üzleti tárgyalásokat folytathattak az érdeklődőkkel, potenciális partnerekkel. Jellemzően a kisebb méretű cégek közül éltek páran a lehetőséggel (bár ha jobban belegondolunk, sajnos az egykor szebb napokat látott hazai játékfejlesztésből sorban fogyatkoztak az egykor 50-100 főt foglalkoztató cégek), azonban több, széles körben is ismert névvel találkozhattunk a standra kihelyezett táblán. Beszélgettünk például Pierrot-val, akinek Private Moon Studios csapata gyakorlatilag készen van a Jumurdzsák gyűrűje angol nyelvű iOS verziójával, már csak kiadót keresnek hozzá. De készül az újabb AGON játék, a Tale of the Four Dragons, iPadre kijöttek az AGON táblás játékai, és hidden object játék is készül Adventures of the Black General címmel. De kint volt a Nemesys Games (Fortix, Ignite), a Tonuzaba Entertainment (Magic Test Dummies), az Otherside Outsourcing grafikai alvállalkozó cég (akik többek közt a Sine Mora, King Arthur és Overlord 2 játékokon dolgoztak már, 3D modelleket, karaktereket és egyéb elemeket szállítva a fejlesztőknek), valamint a nemrég alakult Prior Games is. A listán szerepelt még a Twofish és a Cyberphobx, velük azonban nem futottunk össze.
Lilla elmondta, hogy további lehetőségekkel is támogatni szeretnék a hazai játékfejlesztést, így például már szervezik a dél-koreai Busanban novemberben megrendezésre kerülő G-Star Global Game 2012 kiállításon való részvételt, ahol egy közös magyar-lengyel standon képviselhetik magukat a hazai cégek. (Önköltségként itt is a kiutazás, szállás és étkezés költségeit kell fizetniük a jelentkezőknek.) ■

hozzászólások (2)

Sityi
Sityi 2012.08.29. 20:18
Azon gondolkodom, hogy a Pixelhősökben olvastam, milyen sikeres játékokat tudtak a magyarok összehozni C64-re meg Spectrumra. Azóta valahogy elfogyott a lendület (tisztelet a kivételnek). Ez akkor most azt jelentené, hogy - adja az ég - megint fellendülőben a magyar videojáték-ipar?
keesz
keesz 2012.09.04. 08:44
Nem a lendület, a pénz fogyott el
ajánlott olvasnivaló