Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Atari 2600-as játékokat ástak ki egy új-mexikói szemétlerakóból

A legendás E.T. játék példányai is előkerültek egy dokumentumfilm forgatása során.

2014.04.29. 09:30 | szerző: Dino | kategória: Játék

Lassan úgy tűnik, a videojátékok is a régészet tárgyát képezhetik: pár nappal ezelőtt egy új-mexikói szeméttárolóból ástak elő az 1980-as évek elejéről származó játékcartridge-eket. Az egész projekt igazából alapvetően az Xbox Entertainment Studios dokumentumfilm-sorozatának forgatásához zajlott, Zak Penn (az Avengers és az X-Men 2 írója) rendezésében készül ugyanis egy epizód, amely kizárólag Xbox konzolokon lesz elérhető, és amelyben a hírhedt Atari 2600-as E.T. játék elásására keresnek bizonyítékot. Az 1982-ben megjelent E.T. The Extra-Terrestrialt sokan minden idők legrosszabb játékaként tartják számon. A fejlesztő 6 hetet kapott a munkára, hogy még karácsony előtt boltokba kerülhessen a játék (akkoriban legalább fél évet dolgoztak átlagosan egy-egy videojátékon), így aztán egy igen bugos és amúgy is elég borzalmas szoftver került a cartridge-ekre. Miközben az Atari mintegy 25 millió dollárt ígért Spielbergnek a licencjogokért, a jelentések szerint a négymillió eladott példányból 3,5 milliót visszaküldtek a kiadónak, aki a megmaradt készletet az új-mexikói Alamogordo melletti szemétlerakóban ásta el. Ezt aztán nem nagyon verték nagydobra, a dokumentumfilmhez azonban nemrég előszedték a történetet, és megszerezték a szükséges engedélyeket, hogy a mélyre ásva kideríthessék az igazságot. Mint az IGN helyszíni tudósítói beszámoltak róla, az ásatások során valóban nagy számú eredeti, dobozos játék került elő a föld mélyéről, köztük a hírhedt E.T. példányai is (lásd az IGN alábbi fotóján). Bár sokan úgy tartják, hogy ez a szoftver - amelyben főhősünk rengeteg mély lyukba pottyan bele, bármerre is császkál a pixeles területeken - volt a legfőbb oka az 1983-as nagy játékkonzolkrachjának, igazából inkább csak egy koporsószög volt a sok közül az akkorra konzolokból igencsak túltelítődő piacon, amelyek mellé akkoriban jelentek meg a háziszámítógépek (mint pl. a Commodore 64), újabb konkurenciát állítva az Atari és más gyártók gépeinek.
Igaz, jelenleg nincs hasonló kritikus helyzetben a konzolpiac, de játsszunk el a gondolattal: vajon harminc év múlva melyik játék példányai kerülhetnének elő egy hasonló ásatás során? Ötleteiteket a hozzászólásokban várjuk! ■

hozzászólások (3)

Zoo_Lee
Zoo_Lee 2014.04.29. 10:52
A játéktörténelem egyik legnagyobb urban legendjéről kiderült, hogy valóság. :D Manapság ez már másképp menne, egyszerűen egy idő után eltűnnének a játékok a boltok polcairól, az online áruházak kínálatából, a lemezeket valószínűleg bezúzatják valahol, és minden elintézve. A poén pedig az, hogy ehhez a folyamathoz a játéknak nem rossznak kell lennie, az utóbbi évek leggyengébb eresztéseit is viszonylag könnyen be lehet legálisan szerezni, viszont elég, ha a kiadó elveszti a licencjogokat vagy le akarja cserélni a korábbi részt az új és sokkal "jobb" folytatásra, máris kezdődik a temetés.
Dark Archon
Dark Archon 2014.04.29. 13:11
Manapság ennek úgy kéne mennie, hogy lenne egy külön szelektív kuka a szar játékoknak :D

Egyébként meg természetesen a Duke Nukem kerülhetne csak elő 30 év múlva, semmi más nem marad fenn :)
SMBX-fan
SMBX-fan 2014.10.21. 17:25
BIG RIGS: OVER THE ROAD RACING
ajánlott olvasnivaló