Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Visszatért a GSC Game World

A S.T.A.L.K.E.R.-t fejlesztő stúdió feltámadt hamvaiból és új játékon dolgozik.

2014.12.22. 15:33 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Az új évezred egyik legérdekesebb életpályáját a GSC Game World játéka, a S.T.A.L.K.E.R. járta be. A játékot hatalmas ambíciókkal és még nagyobb ígéretekkel kezdték fejleszteni, ám ahogy az évek egyre teltek, a játék úgy veszített egyre inkább fényéből, végül a megjelenésre az eredeti koncepció egy végtelenségig kibelezett, kicsontozott vázlatát kaptuk csak meg. Mikor ugyanis bejelentették, még nem volt divat minden FPS-be komoly szerepjátékos elemeket építeni, ahogy a szabadon bejárható nyílt világ is viszonylag ritkaságnak számított. Csakhogy a megjelenés sok-sok évet csúszott, s mire elérkezett a milliók által várt nagy nap, a fejlesztők kénytelenek voltak az ígért tartalom jelentős részét kukázni. Így a végeredmény nem volt több egy ezer sebből vérző, újító mivoltát réges-régen elveszítő tucatjátéknál, amit így csak egyedi hangulata vitt el a hátán. A fejlesztők később további két részt (vagy inkább önálló kiegészítőt) készítettek hozzá, amelyek már visszacsempésztek valamennyit a régi ígéretekből, de a S.T.A.L.K.E.R. lényegében soha nem válhatott azzá a játékká, aminek szánták - és aminek a játékosok várták.
A GSC Game World 2011-ben zárta be kapuit, a fejlesztők pedig két másik stúdióban (4A Games és Vostok Games) folytatták pályafutásukat. Az elmúlt években rengeteg hír érkezett a S.T.A.L.K.E.R. folytatásáról, de a második rész a stúdióval együtt tűnt el a süllyesztőben.
Valentine Yeltyshev, a GSC munkatársa a napokban egy interjú során jelentette be, hogy a stúdió visszatért és már dolgozik is új játékán. Erről persze egyelőre semmit sem árulhatott el, mindössze annyit tudni róla, hogy az eredeti S.T.A.L.K.E.R. rajongóknak szánt teljes értékű alkotásról van szó, amihez a régi S.T.A.L.K.E.R. 2 anyagokat és grafikus motort is felhasználják. Azt sem lehet egyelőre tudni, hogy a címnek lesz-e köze az elődhöz, vagy valami egészen más témában gondolkoznak a fejlesztők. Végül Yetyshev egy gondolat erejéig kitért a West Games ügyre is. Elmondta, hogy bár a stúdió úgy reklámozza magát, mint amit egykori S.T.A.L.K.E.R. fejlesztők alkotnak, ám ez nem teljesen igaz. Valójában csak egy flash alapú játékon dolgoztak, ami kötődött volna a szériához, de még ez sem látta meg soha a napvilágot. ■

hozzászólások (3)

Zoo_Lee
Zoo_Lee 2014.12.23. 11:09
Ez a cirkusz, ami a STALKER "nemhivatalos folytatásai"/"szellemi örökösei" körül zajlik, lassan követhetetlenebb és elborultabb, mint az eredeti játék megjelenéséhez vezető út volt...
GeryG
GeryG 2014.12.23. 12:13
Szívemből szóltál. :D
Van már itt Metro sorozat (bár azt sosem nevezték szellemi örökösnek, mivel tök más, önálló történetről, világról van szó, csak ugye a fejlesztők...), Survarium, Areal=STALKER Apocalypse, meg most már ez az új... És félő, hogy ezek közül kb. egyik se lesz jobb egy sokadik tucatjátéknál, feltéve, hogy egyáltalán elkészülnek. :)
erpy
erpy 2014.12.23. 12:51
Elfelejtettétek a Dezowave-es Stalker Lost Alpha-t :D Az is jó játék volna, csak sok benne a felesleges tartalom.
VIsszatérve, én akkor hinnék bármelyik csapatnak, ha az új rész lemeze itt lenne már a kezemben.
ajánlott olvasnivaló