Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Hackerek - fejlesztők 1:1?

Eddig tartotta magát a Denuvo másolásvédelme?

2016.07.06. 15:37 | szerző: GeryG | kategória: Játék

„Nem veszek meg játékok, hisz úgyis fent van torrenten…” – hányszor, de hányszor hallottam már ilyen és ehhez hasonló bölcsességeket? És valóban, amióta videojátékok léteznek, a fejlesztők macska-egér harcot vívnak a hackerekkel, akik azzal töltik szabadidejüket (vagy ezt ma már főállásban is lehet csinálni?!), hogy feltörik a játékaikat, hogy aztán mindenki ingyen és bérmentve szórakozhasson velük.
Mára eljutott odáig a sztori, hogy külön cégek foglalkoznak azzal, hogy feltörhetetlen másolásvédelmi rendszereket fejlesszenek ki. Sok változat létezett/létezik, de ezek egyike sem tudta különösebben megnehezíteni a kódtörők dolgát: SecuROM, SafeDisc, StarForce, Tagès. Ezeket mind sikerrel feltörték (na jó, a StarForce és a Tagès talán okozott némi fejtörést anno).
Aztán nem is olyan régen felbukkant egy újabb technológia, a Denuvo. Persze ez sem feltörhetetlen, csak épp annyira bonyolult a kijátszása, hogy legalább azt elérték vele a fejlesztők, hogy játékaik ne virítsanak a legnagyobb fájlmegosztókon rögtön a premier napján (vagy néha még azt megelőzően…). Ezt a másolásvédelmet használja többek között a Ubisoft, a Square Enix, az EA és még sok más kiadó és fejlesztő. De úgy látszik, hamarosan ennek is leáldozhat.
Egy orosz hackercsapat ugyanis azzal henceg, hogy feltörték a Rise of the Tomb Raider védelmét. Erről egy bő húszperces videót is közzétettek, amelyen a folyamat és végül maga a játék is látható. Persze szinte azonnal jöttek a kételkedők is, akik szerint az egész hókuszpókusz hamisítvány. Hogy mi az igazság, az egyelőre bizonytalan, a Denuvo részéről is csak annyit nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, hogy nehéz lenne megmondani, valóban feltörték-e a rendszert. És hozzáteszik, hogy a Denuvo védelmét eddig is „csak” nehezen feltörhetőnek tartották, nem pedig feltörhetetlennek… ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló