Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Megbékélt egymással Andrzej Sapkowski és a CD Projekt RED

Megbékélt egymással Andrzej Sapkowski és a CD Projekt RED

Sok évnyi huzavona, majd perrel fenyegetőzés végére került pont karácsony előtt.

2019.12.28. 16:17 | szerző: GeryG | kategória: Játék

A The Witcher játékokat még azok is ismerik, akik egyébként nem kedvelik különösebben a fantasy szerepjátékokat. És vélhetően ugyanígy a legtöbb játékos számára ismerősen cseng a The Witcher – itthon Vaják – univerzumot megálmodó és azt számos regényben leíró Andrzej Sapkowski neve is. És ha így van, akkor bizonyára arról is majd’ mindenki tud, hogy nem túl modoros író barátunk annak idején mennyire lefitymálta és alábecsülte a CD Projekt RED csapatát, amikor azok felkeresték egy videojáték ötletével.

Megbékélt egymással Andrzej Sapkowski és a CD Projekt RED

Sapkowski akkor – a 2000-es évek elején – abszolút hülyeségnek érezte a videojátékokat, nem hitte, hogy valaha is komolyabb pénzt hozhatnak a konyhára. Éppen ezért ahelyett, hogy a játékok utáni mindenkori bevétel bizonyos %-ára igényt tartott volna (a CD Projekt RED ugyanis ezt ajánlotta fel neki anno), inkább egy előre meghatározott, utólag nevetségesen alacsony összeg kifizetését kérte. Meg is kapta.

Cikkajánló
The Witcher 3: Wild Hunt
Megszületett a 2015-ös év szerepjátéka?
» Olvasd el!

Majd fordult egyet a történelem kereke, a The Witcher trilógia pedig a világ egyik leghíresebb és legsikeresebb (nem feltétlenül legjobb) szerepjátékává nőtte ki magát, ami rengeteg pénzt hozott a CD Projekt RED számára. Itt koppant nagyot Sapkowski, aki ebből felocsúdva tavaly mozgósította is ügyvédi haderejét, és potom 4,5 milliárd forintnyi összeget követelt a stúdiótól mindenféle szerinte elmaradt jogdíjak után.

A fenti események tükrében nem meglepő, hogy a stúdió és az író között évek óta meglehetősen rideg volt a viszony. De a hírek szerint csak mostanáig. Idén karácsonykor ugyanis új megállapodást kötöttek a felek, így elméletileg újra szent a béke. Ezt a CD Projekt RED jelentette be hivatalosan, ám a december 20-án aláírt megállapodás részleteire nem tértek ki.

Megbékélt egymással Andrzej Sapkowski és a CD Projekt RED

Így nem tudni, hogy pontosan mire és meddig terjed ki, mire kaptak jogokat a fejlesztők, mit ajánlott fel Sapkowski, illetve milyen jogdíjakat kap meg a jövőben. De legalább abban biztosak lehetünk, hogy a jövőben sem tűnik majd el a videojátékos köztudatból a The Witcher széria. Ki tudja, talán egy The Witcher 4 lehet a stúdió új játéka a Cyberpunk 2077 után…? ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló