Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Több pénzt akar Sapkowski a The Witcher játékok után

Több pénzt akar Sapkowski a The Witcher játékok után

Mintegy 4,5 milliárd forintnyi összeget szeretne kapni a CD Projekt RED-től a lengyel szerző.

2018.10.03. 21:52 | Dino | kategória: Üzleti

Valószínűleg Andrzej Sapkowski neve nem cseng ismeretlenül a gamerek többsége számára. A lengyel író a Vaják könyvsorozat szerzője, ami ugye az utóbbi évek egyik legjobban sikerólt RPG-jének szolgált alapul, jelesül a The Witcher szériának. A sorozatot - és spin-offját, a GWENT-et - fejlesztő CD Projekt RED a 2000-es évek elején Sapkowskinak százalékos részesedést ajánlott a nyereségből, az úriember (bár viselkedése alapján lehet, hogy nem megfelelő ez a szó rá) azonban ezt visszautasította, és inkább egy fix összeget kért előre. A hírek szerint ez kb. 2,5 millió forintot jelentett. Sapkowski ugyanis nem bízott a projektben, a videojátékokat hülyeségnek tartotta, és inkább a zsáknyi pénz érdekelte. Ezt a döntését azonban egy tavalyi interjúban leírtak alapján azonban erősen megbánta. ("Hülye voltam. Mindent a kezükbe adtam, mert nem hittem a sikerükben. De ki láthatta volna előre a sikerüket? Én nem...")

A sztori pedig most vett új fordulatot: Sapkowski ügyvédeket fogadott, akik levéllel fordultak a CD Projekt RED-hez, kb. 4,5 milliárd forintnyi lengyel zlotyit követelve a fejlesztőktől, néha kicsit már fenyegetőző stílusban. Egy lengyel törvényre hivatkoznak a többoldalas - ügyvédekhez méltóan sok helyen nyakatekert megfogalmazású - dokumentumban, amely szerint ha aránytalanság állapítható meg a cég nyeresége és a szerzőnek fizetett kompenzáció között, akkor a szerződés megtámadható. Arra is hivatkoznak, hogy szerintük egyetlen játékra vonatkozott a megállapodás, nem pedig három részre és kiegészítőkre.

A megkeresésre természetesen reagáltak a CD Projekt RED részéről (az ügyvédek angolra fordított levelét is ők tették közzé). Szerintük teljesen alaptalanok a vádak, és ahogy Sapkowskiék is barátságos megegyezést szorgalmaznak, ők is ezt szeretnék elérni.

Nem valószínű, hogy a CD Projekt RED egy ekkora összeget valóban kifizessen a sokszor igen nyers stílusban kommunikáló Sapkowskinak (a budapesti közönségtalálkozójáról is ezt lehetett hallani róla), különösen annak fényében, hogy szerintük nem sértették meg a szerződést. Kíváncsian várjuk mindenesetre, hogy az ügyvédek hova lyukadnak ki a kérdésben, mi lesz a vége a vitának. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (6)

bebokbarni
bebokbarni 2018.10.04. 03:07
szánalmas egy "úriember"
Madrac
Madrac 2018.10.04. 06:09
Kapzsi voltam és megszívtam, most leszek még kapzsibb.
Trufa
Trufa 2018.10.04. 13:49
Pedig mennyi ilyen van a világban... ahol az eredeti szerző / feltaláló nyomorban hal meg, míg az írása / találmánya milliókat hoz másoknak.

Ha a szerződés valóban csak egy játékra vonatkozott, Sapkowski jogosan van kiakadva. De úgy egyébként elsőre baráti megközelítéssel bizonyára többre ment volna.
Madrac
Madrac 2018.10.04. 17:26
Nem egészen ugyanaz a helyzet, mert itt az alapajánlat épp az lett volna, amiért most pereskedni akar kb.
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Juraviel.Ihuan.Bedvin 2018.10.05. 13:05
Brandon Sanderson ingyen odaadná a CDPR-nek a Ködszerzet jogait, hogy csináljanak belőle játékot:

https://i.redd.it/ib3nszdxc8q11.jpg
ajánlott olvasnivaló