Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Cyberpunk 2077

77 dolog, amit érdemes lehet tudni a Cyberpunk 2077 kapcsán #2: Cyberpunk zenék

Válogatás a SAMURAI-tól más cyberpunk kötődésű előadókig.

2020.10.12. 15:00 | Dino | kategória: Játék

Ma már egyre gyakoribb, hogy egy-egy videojátékhoz akár exkluzívan készít egy-egy előadó zeneszámot, gondoljunk csak például a Death Stranding esetében a walesi Chvrches banda azonos című dalára. Mivel a Cyberpunk 2077-ben a Keanu Reeves által megformált Johnny Silverhand maga is zenész – a SAMURAI banda énekese –, a CD Projekt RED játékában is fontos szerepet kapnak a különböző zenék. Most ezt a témát boncolgatjuk egy kicsit, kisebb kitekintésekkel.

1. A SAMURAI banda
A játék fő zenekara egyértelműen a bevezetőben is említett SAMURAI, akik a chrome rock stílusban utaznak, jelentsen ez bármit is. Életre keltésükhöz egy svéd hardcore punk zenekart választottak a lengyelek. A Refused a kilencvenes évekbeli ténykedése után kis szünetet tartott, majd 2014-ben kezdtek a tagok újra közösen muzsikálni, például ilyeneket: New Noise, Blood Red.
„Tudom, hogy a stúdióban többen is rajongói a zenekarnak, köztük egyik zeneszerzőnk, Piotr Adamczyk is. Ő keresett meg az együttműködés ötletével. És igazán örülök, hogy így tett, mert nagyon megfogtak azok a masszív riffek, energetikus dobtémák és erős dallamok, amit a Refused SAMURAI-ként nyújt. A Cyberpunk 2077 zenéjének punksága átüti a mennyezetet.” – mondta még a bejelentést követően a játék zenei igazgatója, Marcin Przybyłowicz.
Az együttműködés keretében pedig egy EP-re való anyagot is rögzítettek a játékhoz, köztük a Chippin' Int.

2. További közreműködő zenészek
Tavaly az is kiderült, hogy nem a Refused az egyetlen banda, amely közreműködik a játék soundtrackjében. Rajtuk kívül olyan előadók is beszálltak a produkcióba, mint a Run the Jewels, Grimes, A$AP Rocky, Gazelle Twin, Ilan Rubin, Richard Devine, Nina Kraviz, Deadly Hunta, Rat Boy és Tina Guo.

3. Grimes: 4ÆM
Elon Musk párja, és fura nevű (X Æ A-Xii) gyermekük anyja, a kanadai Grimes (eredeti nevén Claire Elise Boucher) a Cyberpunk 2077-hez készült 4ÆM című számát a tavalyi The Game Awards során élőben is előadta, és ő lesz a játékban egy popsztár, Lizzy Wizzy hangja is.

És most kicsit vonatkoztassunk el a Cyberpunk 2077 játéktól, és lássunk pár más, cyberpunkhoz kapcsolható előadót/albumot!

4. Vangelis: Blade Runner soundtrack
Ridley Scott 1982-es sci-fije, a Szárnyas fejvadász mindenképpen fontos mozifilmnek tekinthető, számos cyberpunk kapcsolódással. Bár a sztori 2019-es időpontja ma már a múltnak számít, a Vangelis által szerzett zenei aláfestés örök alapmű marad.

5. Billy Idol: Cyberpunk
Személyes rajongásom miatt nem hagyhatom ki az összeállításból Billy Idol Cyberpunk című albumát (ha meg kéne neveznem öt kedvenc lemezemet, ez köztük lenne). A brit fenegyerek 1993. júnus 29-én megjelent ötödik stúdiólemeze egy koncepcióalbum, amelyet a címválasztás alapján se tagadhat le, hogy milyen téma inspirált. Igaz, a zenész magát az albumot kb. letagadta, egy budapesti koncertjén történt bekiabálásra (erről szeretett volna valaki egy számot) csak annyit reagált, hogy nem játszanak róla. Talán a megjelenéskori negatív visszajelzések és rossz eladások miatt lett ez az eredménye, szerintem mindenesetre egy zseniális korongot állított össze.
Érdekesség még, hogy a borítón szerepelt Billy Idol akkori e-mail címe is (idol@well.sf.ca.us) – ez a kilencvenes elején még igencsak újdonságnak számított. A lemezről a Shock to The Systemet mindenesetre valószínűleg elég sokan ismerik.

A lemezt bevezető, hangulatteremtő narráció pedig így szól:
„The future has imploded into the present
With no nuclear war, the new battlefields are people's minds and souls
Mega-corporations are the new governments
Computer generated info domains are the new frontiers
Though, there is better living between science and chemistry
We are all becoming slavebots

The computer is the new cool tool
Though we say, "All information shall be free," it is not
Information is power and currency of the virtual world we inhabit
So we mustn't trust authority

Cyberpunks are the true rebels
Cyber-culture is coming in under the radar
An unordinary society, an unholy alliance with the tech world, and a world of organized descent

Welcome to the Cyber Corporation, Cyberpunks”

6. David Bowie
A zenei kaméleonra is kétségkívül hatással volt a cyberpunk stílus, amely talán legjobban a Brian Enoval készített, 1995-ös Outside albumon figyelhető meg (ezen található például a Hallo Spaceboy, amelynek a Pet Shop Boys közreműködésével készült remixét rengeteget játszották anno a zenecsatornák). De Bowie nevét és zenéjét adta például a The Nomad Soul (Omikron) című videojátékhoz is, amely szintén cyberpunk beütésekkel rendelkezik.

7. Fear Factory: Demanufacture
Sokat gondolkodtunk, mi legyen jelen összeállításunk hetedik eleme, végül a Wikipediát hívtuk segítségül, és ráböktünk az egyik előadóra. A Fear Factorytól a Demanufacture is egy koncepcióalbum, amelynek története egy ember küzdelmeiről szól egy gépek irányította kormányzat ellen. A banda a Terminátor című filmet jelölte meg inspirációként a lemez kapcsán.
Az albumról három szám instrumentális verziója bekerült a Carmageddon zenéi közé, többet hallhattunk belőlük a Shiny Entertainment 2000-es Messiah játékához kiadott válogatáslemezen is, de a Mortal Kombat mozifilmhez is adtak róla egy számot, a Zero Signalt.

Ha érdekel a játék, csatlakozz Cyberpunk 2077 Hungary Facebook-csoportunkhoz!

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Cyberpunk 2077
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Cyberpunk 2077

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló