25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

CT vagy MR: mi a különbség a két vizsgálat között? (x)

Írta: hirdetés (x)

Laikusként nem feltétlenül lehet eldönteni, miben más e két eljárás – pedig sok mindenben különböznek. Azt azonban, hogy melyik vizsgálatot végzik el rajtunk, a kezelőorvos állapítja meg, minden esetben. De mi alapján és hogyan működik a két berendezés?

Röntgensugárzás és fémek

Kezdjük az elején: az alapvető eltérések a két berendezés működéséből fakadnak. A CT-gép, azaz a komputertomográf röntgensugárzással működik, amely egy bizonyos mennyiség felett károsíthatja a szervezetünket. Az Affidea Magyarország CT-vizsgálatán professzionális CT-berendezés segítségével mutatható ki például a nyak meszesedése, a bélrendszeri daganat vagy egy belső vérzés felnőttek esetén.

Az MR-készülék viszont nem ionizáló sugárzással működik, így kisgyermekeknél, kismamáknál és csecsemőknél is alkalmazható. Ennél a vizsgálatnál arra figyelnünk kell, hogy került-e a szervezetünkbe korábban valamilyen fém tartalmú anyag, idegen test (protézis, mágnesezhető fém, pacemaker, stb.) - erről a kezelőorvos kérdezi is a pácienst, illetve tájékoztatja az ehhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókról.

CT vagy MR: mi a különbség a két vizsgálat között? (x)

Melyek az eljárások jellemzői bővebben?

A MR-berendezés ártalmatlansága és fémre való, érzékenyebb reakciója ugyanabból adódik: egy mágneses tér segítségével alkot képet az adott testrészről. A neve is ebből adódik, a mágneses rezonanciából (MR). Annak függvényében, hogy a test melyik részét és milyen betegség gyanúja miatt kell megvizsgálni, akár 15-60 percig is feküdhetünk a berendezés csőalagútjában. Ehhez a ruházaton sem szabad semmilyen, fémtartalmú idegen testnek lennie. Ennek oka, hogy az MR-gépben az ilyenkor elmozduló vasszilánkok komoly sérüléseket okozhatnak.

Ha használunk hallókészüléket, azt is előre el kell távolítanunk, ugyanis a készülék magához vonzhatja és tönkreteheti. A fogászati fémtartalmú tömések – bár kevésbé problémásak – szintén belezavarhatnak az MR-vizsgálatokba. Műtétek után pedig, esettől függően minimum 6 hétig - 3 hónapig nem végezhető el az eljárás. Előnyös ugyanakkor ennél a típusú vizsgálatnál, hogy a gerincvelő és a porckorong, valamint például a Crohn-betegség kimutatásához is nagyszerű módszer. Emellett jó tudni, hogy az új generációs pacemakerek már beállíthatóak MR-módba is.

A CT-vizsgálat rövidebb ideig tart, mint az MR. Ilyenkor egy, az MR-es csőalagútnál tágabb gyűrűbe kell befeküdni a betegnek. Mivel röntgensugárzással működik, kismamák és gyermekek esetén csak az életmentő diagnosztikai vizsgálatokhoz javasolt (pl. autóbaleset elszenvedése után).

A kezelések pontosságáról

A képalkotó diagnosztika az egyik leggyorsabban fejlődő tudomány. Akár már néhány milliméteres kiterjedésű elváltozásokat is ki lehet mutatni az alkalmazott képalkotási módszerek segítségével. A precíz diagnózishoz szükséges eljárást mindig az egészségügyi protokollnak megfelelően határozza meg a kezelőorvos. Így a páciens pontosan azt a kezelést kapja, amire szüksége van.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!