25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

A lakásdzsungelek kora (x)

Írta: hirdetés (x)

Sokan csak a világjárvány hatására kezdtek el növényekkel foglalkozni. Pár éve, amikor ez az egész berobbant, mindenki azonnal futott a boltba, hogy beszerezzen pár különleges fajtát otthonra. Pedig, ha jobban belegondolunk, előtte is rengetegen tartottak a lakásban ilyen vagy olyan változatot. Már a nagymamáinknál is bőven akadt pár hatalmas pálma, citromfa vagy éppen futó növény.

De vajon, hogyan lett a mostani időszak a lakásdzsungelek kora? Ebben a cikkben erről írunk részletesebben.

Az életünk részei

A Tropical Home-nál is kapható futónövények már évezredek óta velünk vannak. Mindig nagy jelentőségük volt, nem véletlen, hogy már az őseink is tudták, hogy ahol ezek élnek, ott bőven van víz és táplálék. Idővel az ősemberek nekiláttak hát bogyókat és leveleket gyűjteni, amiket aztán megfőztek, míg más fás szárú típusokból inkább odúkat és fekhelyeket építettek.

A lakásdzsungelek kora (x)

Az évek folyamán az emberek egyre több és több házat építettek maguknak, elkezdtek beköltözni, és vitték magukkal a növényeket is. Kínában már időszámításunk előtt 1000 évvel is bent nevelték ezeket a fajtákat, majd később ugyanezt tették a rómaiak. Ők a díszes épületeikbe, kertjeikbe, valamint a fürdőkbe is bevitték őket, hogy jobban érezzék magukat. A helyiségeket olyan fajtákkal díszítették, mint a citrusfélék, a páfrányok, a pálmák vagy éppen az olajfa és a borostyán.

A futónövényeket szívesen használták az oszlopok mellett, ahol azok boldogan futottak felfelé. A szökőkutak és a kerti tavak köré azonban inkább olyan virágzó darabokat választottak, mint a méltán híres levendula.

Mikor jelentek meg itthon az első trópusi növények?

Hazánkba a felfedezések korának köszönhetően kerültek be a trópusi fajták. Az európai botanikusok hajóra szálltak, majd több mint 5000 fajt hoztak a kontinensre. Ezeket főleg Dél-Amerikából, Ausztráliából és Ázsiából szerezték be. Persze nem mindegyik fajta élte túl a hosszú utat, így ennek hatására, amik mégis eljutottak a szárazföldre, nagyon drágák voltak.

Később, úgy a 17-18. század körül a mediterrán területekről származó citrusok voltak népszerűek. A mostanában kedvelt orchideák pedig a 19. században kerültek Magyarországra.

Idővel kisebb-nagyobb üvegházakat hoztak létre, hogy hazánkban neveljék őket. Ennek eredménye az volt, hogy már azok is megvehették őket, akik korábban ezt még nem engedhették meg maguknak.

A 2020-as évek

Teltek az évek, az évtizedek, majd jött a 2020-as év, amikor sokan ragadtak otthon, kezdtek el a home office-ból dolgozni. A bezártság és a stressz azonban senkire sem volt jó hatással, sokan kezdtek új hobbiba, mint például amilyen a szobanövények nevelése. Ez egyfajta kiút volt a kilátástalanságból.

Ezeknek a fajtáknak szinte azonnal megnőtt a kereslete, új hibridek jelentek meg. Mindenki kereste a ritka növényeket, amik hiába kerültek sokba, akkor is örömet hoztak a házba. Manapság igazi slágernek számít az ördöglevél, a könnyezőpálma, valamint a filodendron. Minél felkapottabb egy típus, annál előbb tüntetjük el őket a boltok polcairól, és ez jól is van így.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!