25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sajtóközlemény/hirdetés

Mit lehet tudni a vegyi anyagok kezeléséről? (x)

Írta: hirdetés (x)

A központi, Európai Unió által megvalósuló szabályozás egy olyan célkitűzés, amely már egy ideje zajlik, elsősorban azt zászlajára tűzve, hogy minden egyes tagállam kiemelt és egyformán gondos odafigyeléssel kezelje a vegyi anyagokkal kapcsolatos történéseket.

A technológiai háttér és a jogszabályi rendszer egyformán történő biztosítása nem egyszerű feladat, mégha igencsak nemes is a törekvés, hogy az egészség- és a környezetvédelem szempontjából minden a lehető legkedvezőbben valósuljon meg. Az itthon működő vállalkozások számára is nehézséget jelent, hogy mindennek következtében sokféle változás és folyamatos előírásbeli módosítások születnek a témát illetően.

Az InnovaTox, akik például biocid engedélyeztetéssel is foglalkoznak, felmérést kezdeményeztek a tavalyi évben arra vonatkozólag, hogy milyen problémás, nehéznek bizonyuló területek vannak. Ismerjük meg közelebbről is az eredményeket.

Mit lehet tudni a vegyi anyagok kezeléséről? (x)

Kik vettek részt a felmérésben?

Elsősorban mikrovállalkozások, valamint kisvállalkozások vettek részt a felmérésben, akik valamilyen formában gyártóként, forgalmazóként vagy felhasználóként vegyi anyagokkal foglalkoznak. A nagyjából kétszáz céget számláló, s így elég nagyszabásúnak számító kutatás alapján a következő megállapítások születtek.

A felmérésben résztvevő cégek közül több, mint 50% itthon, majdnem 20% az EU-ban, míg majdnem 10% azon kívül is foglalkozik vegyszerek forgalmazásával.

A leginkább előforduló termékkategóriák

A háztartásokban előforduló vegyszerek az egyik legnagyobb termékcsoport (amelybe tehát olyan készítmények tartoznak bele, amiket az otthonokban rendszeresen alkalmaznak). Ilyenek a különféle takarítószerek, a mosáshoz és mosogatáshoz használt vegyszerek, az autók tisztítására, illetve ápolására szolgáló készítmények, valamint a WC-illatosítók.

A másik nagyobb kategóriát a biocid termékek alkotják, valamint a fehérítésre, illetve fertőtlenítésre szolgáló vegyszerek. Végül a harmadik csoportba a festék, a ragasztó és a lakk típusú termékeket sorolhatjuk.

Milyen következtetéseket szűrhetünk le?

A vizsgálatban résztvevők közül sokan törődtek részletesen azzal, hogy milyen elvárásoknak, illetve jogszabályoknak kell megfelelniük, hogy egy esetleges ellenőrzést kapva is minden a lehető legnagyobb rendben legyen. A válaszok alapján azonban az rajzolódik ki, hogy nem biztos, hogy mindenre igazán felkészültek már.

Mivel a lakosság mindennapjaiban is jelen vannak a különböző típusú vegyszerek, különösen nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a felhasználókhoz minden szükséges (és valós) információ eljusson a fogyasztókhoz. Segítséget jelenthet, ha hozzáértő szakemberek vagy akár a hatóságok véleményét, tanácsát is megkérdezik, amikor valami nem egyértelmű. Az InnovaTox kémiai biztonsági tanácsadásban és kivitelezésben is hatékony támogatást tud biztosítani, ha szükséges.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!