25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

London és a videojátékok – 3. rész: London Eye

Dino | 2014.09.25. 10:55 | kategória: Utazás

Ma kezdődik az EGX London, amelyhez kapcsolódóan nemrég elkezdtem bemutatni pár londoni nevezetességet. A The View from the Shard, majd a CoD: Modern Warfare 3-ban megjelenő városrészek után ismét egy aránylag frissebb látványosság kerül sorra, a városképben 15 évvel ezelőtt feltűnt óriáskerék, amely gyakorlatilag mindig előbukkan előbb-utóbb, ha Londonról látunk fotókat.

A Temze déli partján, a Parlamenttől nem messze (csak a túlparton) felhúzott London Eye pedig nem is akármilyen óriáskerék: 135 méter magasságával 1999-es építésekor a világ legnagyobbjának számított. Első támogatója után évekig British Airways London Eye néven futott, jelenleg egy energiacég a szponzor, így EDF Energy London Eye szerepel a prospektusokban. A 120 méter átmérőjű keréken 32 kabin megy körbe, amelyek mindegyikébe 25 ember fér el. A kapszulák folyamatosan mozgásban vannak, így a be- és kiszállás közben is, hogy aztán mintegy fél óra alatt tegyék meg a teljes kört. Eközben pedig természetesen Londont bámulhatjuk az üvegfalakon keresztül – akár a középső padokra leülve, akár közvetlenül az ablakoknál. Plusz tableteket is kihelyeztek, amelyekről extra infókat tudhatunk meg – bár ahhoz azért rövidnek érzem a kapszulában töltött időt, hogy a látvány csodálása helyett képernyőt lenne érdemes nézni. A legfőbb látnivaló innen persze a közeli Parlament, a Big Ben harang tornyával, de a hivatalos prosi szerint jó időben akár 40 km távolságra is ellátni fentről.
Öt évvel ezelőtt újabb extrát kapcsoltak az óriáskerék meglátogatásához: egy párperces 4D-s kisfilmet nézhetünk meg a jegypénztárak melletti teremben. Ez gyakorlatilag Londont mutatja be madártávlatból, pár látványos effekttel (meg füstgéppel és buborékfújóval) kísérve.
Az óriáskerekek szerelmeseinek mindenképpen ajánlott látványosság a brit fővárosban a London Eye, Európában ennél magasabbra nem kerülhetnek hasonló szerkezeten. Akik pedig inkább aprólékosan néznék fentről a várost, azoknak ott a korábban bemutatott The View from the Shard, ahol akár órákat is el lehet tölteni, ráadásul magasabb is.

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.