25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Sucker Punch - beharangozó

Gobiakos | 2011.02.21. 16:44 | kategória: film

Zack Snyder neve sokaknak ismerős lehet már így 2011 elejére, hiszen az idén 45 éves rendező letett az asztalra ezt-azt. A 2004 előtt főként reklámfilmeket készítő Snyder a millennium után 4 évvel kapta meg a lehetőséget, hogy a gyöngyvászonra is „varázsolhasson”. Ez volt George A. Romeo sikeres horrorjának a Holtak hajnalának a remake-je. Jól sikerült munka lett, még így hét évvel később sincs oka a szégyenkezésre a zombiktól hemzsegő produktumnak.
Aztán 2006-ban kaptunk Zack bácsitól egy olyat, hogy a fal adta a másikat! Frank Millar azonos című képregénye alapján filmre vitte a 300 című hőskölteményt. Leonidász király és hű katonáinak története olyan újragondolást kapott az eredeti mondához képest, hogy a nagyérdemű néha még pislogni is elfelejtett.
A fentebb említett adaptációt egy újabb képregényes megbízás követett; ez volt a Watchmen – Az őrzők, ami – a 300-hoz hasonlóan – kockáról kockára másolódott a füzetekből a mozivászonra. A filmben a bemutatott hősök története ugyan megosztotta a nézőket, de hál’ Istennek a Watchmen azért a fontosabb helyeken illetve elismert személyek szemében pozitívan és a helyén lett értékleve.
Tavaly libbent be a filmszínházakba az Őrzők legendája, ami nem a Watchmen folytatása ( :-) ), hanem egy különálló animációs film baglyokkal a főszerepben. Sokak meglátása szerint a történet a lélegzetelállító látvány rovására ment, ám én többet láttam benne, mint egy szimpla „jó a rossz ellen” sztorit; nekem tetszett.

A wisconsini születésű rendező idén egy újabb filmmel lep meg minket, ami saját ötletén alapul: ő a sztori kiagyalója, ő írta a forgatókönyvet és még a rendezői székbe is ő ült bele. Egy szó, mint száz a Sucker Punch egy ízig-vérig Zack Snyder film lesz. Meglepődik még valaki, ha ezek után azt mondom, hogy a látvány itt sem adja alább, mint korábbi filmjeinél? Ugye, hogy nem…
A magyar mozikba Álomháború címen érkező alkotás középpontjában egy hányattatott sorsú, mostohaapja által folyton zaklatott fiatal lány áll, akit az 1950-es években elmegyógyintézetbe zárnak, és azt követően lobotómiát akarnak végrehajtani rajta.
A lány – Baby Doll – egy saját maga által kreált fantáziavilágba menekül, ahova magával visz még pár hasonló cipőben járó beteget. Az öt hölgyeménynek – Baby Doll-nak, Blondie-nak, Rocket-nek, Amber-nek és Sweet Pea-nek – feltett szándéka a gyötrelmektől való végleges megszabadulás. Ez úgy érhetik el, hogy ebben a roppant fura és extrém világban összegyűjtenek öt különböző tárgyat: egy térképet, a tüzet, egy kést, egy kulcsot és egy titokzatos ötödik dolgot.
Az álomvilágban való küzdelmük és kutakodásuk során rengeteg mindent látnak és tapasztalnak a szolidnak korántsem titulálható csajszik. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere: német katonák, túlméretezett szamurájok, sárkányok, robotok, nyuszi mintás óriáslépegető és más egyéb fantázialények.
Snyder szerint ez a fantasy-akció-thriller olyan lesz, mint "az Alice Csodaországban, csak gépfegyverekkel". Ugyan én az aranytéglákon botorkáló hölgyemény meséjét sosem szerettem tiszta szívvel, de ez a hasonlat azért elgondolkodtatott és mosolyt csalt az arcomra.
A film bannere azt plántálja belénk, hogy „erre nem lehet felkészülni”, és az alább megtekinthető trailer is azt bizonyítja, hogy a gyengébb idegzetűek minimum kössenek egy pelenkát, mielőtt beülnek az Álomháborúra.
A magyar bemutató az idei év március 24-ére van datálva, így pontosan egy nappal előbb lehetünk tanúi a nagy szabadulásnak, mint az amerikai rajongók.
A főbb szerepekben Emily Browning, Vanessa Hudgens, Abbie Cornish, Jamie Chung, Jena Malone, Carla Gugino, Jon Hamm, Oscar Isaac és Scott Glenn lesznek láthatóak, a film sorsát pedig a Warner Bros. Pictures egyengeti.

És most pedig lássuk a már korábban emlegetett előzetest!

Hozzászólások

1 | rootshaper 2011.02.21. 18:46
lesz benne csöcs, robbanás, sárkány, kardozás, robotok, diliház, molesztáló mostohafater. ami csak kell mostanság. nem várok sok jőt ettől a cucctól, de remélem meglepődök.
egyébként miért kell bepelenkázódni hozzá? mi olyan durva benne, aminek már a trailer alapján át kéne jönnie, hozzám mégsem ért el?
2 | ShuleyvA 2011.02.21. 19:30
Az első percig azt kérdeztem magamtól, mi ez a szar? Utána meg csak tátottam a szám. :D Juj de jó lesz ez! Nekem bejönnek az ilyenek.
3 | rootshaper 2011.02.21. 19:36
nekem már a 300 sem tetszett. gondolom ez is tele lesz eyecandy-vel, ami kiszorítja az összes többit ami egy filmet nézhetővé tesz.
4 | ShuleyvA 2011.02.21. 19:38
Akkor tekintsük látványorgazmusnak. :-) Abban pedig... húúááá. :D
5 | rootshaper 2011.02.21. 21:28
az a baj ezzel, hogy közben nem lehet elolvasni mondjuk egy könyvet, mert arra is oda kell figyelni... pedig milyen jó lenne. nézed a filmet és közben egy jó sztorit olvasol :)
Aryx
6 | Aryx 2011.02.21. 23:11
Hát-hát. :) Felemás a hozzáállásom ehhez a bulihoz. Zack Snyder életművéből csak a Watchment láttam, 2x is. Elsőre nem jött át, később újra bepróbáltam, és rögtön top képregényfilm lett nálam. Kiábrándultam már a képregényfilmekből, a Watchmen viszont teljesen más; inkább egy novellafüzér, ami remek történeteket mesél el, zseniális ending-gel. Darkos-depresszív-katatónikus atmoszféra + olyan szintű önirónia, ami nagytotálban beleröhög az egész amerikai álomba. Nálam nagyon eladta magát, egy valamivel nem tudtam megbarátkozni:
az akciójelenetek... pfff. Csillagos 5/5 lett volna, ha a bunyókat és kivégzéseket nem ilyen mesterkélten, előre megkoreografáltan adják elő.
Emiatt nem néztem meg a 300-at sem, és szerintem nem is fogom. Épp elég volt anno egy kaszabjelenet belőle, ahol a pozitív szereplő úgy harcolta végig a balhét, mintha előre látná az összes ellenfele következő lépését, és mintha tudatában lenne annak, hogy kamerák veszik, ezért a leglátványosabban kell mozogni és kardot suhogtatni. Teljesen illúzióromboló, + magát a Spárta-témát túlságosan szeretem ahhoz, hogy ilyen kiadásban lássam viszont.
(A zombik és baglyok meg szimplán nem érdekelnek, ennyi. :) )

Remélem Shu nem haragszik meg, ha mégis, majd pénteken a nyugatinál, de pont ellentétes véleményen vagyok a trailerrel kapcsolatban: 1:05-ig valami hihetetlen magával ragadó az atmoszféra, az alapján jó kis borongós-szorongós cuccnak tűnik. Aztán jön a tömény idétlenkedés, amivel nem lenne baj, csak az egész nagyon inkoherensnek jön le. És azért valljuk be, egy vállaltan idétlen filmhez sem ártana valami épkézláb sztoriféleséget összeírni, mert ezek a szedj-össze-5-tárgyat-5-helyről küldetések már a ’90-es évekbeli Kaland-Játék-Kockázat könyvekben és a Kacsamesékben is cikik voltak.
Szóval igen, a Watchmen egy tök jó dolog volt, amit kitaláltak az emberiség történelmében, azonban nem tudom, mennyire lesz képes lekötni agyonplasztikázott műmacák lőfegyverrel és katanával való hadonászása, ahogy ledarálnak sárkányt, robotot, nácit meg szamurájt. Legalább az a sminkelt pofijuk koszolódna ilyen kalandok után. Pár hónapja még várós volt ez a film, most viszont előbújtak a Naaaaagy Kétségek a felszín alól.
Látványfilmnek ez mindenképpen jó lesz, a többi még erős ’?’, de hátha érdemes lesz letölteni. Ha most nem értek ehhez a műfajhoz, oké, de ma már mindenki látványozik, mert hűűűha és aztageci. Inkább váltanátok jegyet a planetáriumba. Bár az is lehet, hogy míg pár hónapja a feliratos trailert nézegettem, addig ez a gyatra magyar szinkron most (is) tönkrevágja a hangulatot. A magyar címről nem is beszélve, fordították volna ehelyett "Répatortának". 100.
7 | ShuleyvA 2011.02.22. 09:07
Nem tagadom, nekem egy percig semmi hangulat nem jött át. Ha nagyon beleakarnám magyarázni, akkor sem... nem ragadott el a hangulata. Viszont ami egy perc után jön, az valami eszméletlen látványorgia. Itt pedig teszek is egy pontot, mert én ugyan nem reménykedem semmiféle sztoriban, egyszerűen csak jó lesz nézni, tehát NÉZNI a filmet. :D Az A-ból B-be való vonalvezetés pedig, ahogy mondtad, tönkre vágja az egészet, mert hát miért kell az arcunkba vágni ilyen konkrétan, hogy az egész valaminek a gyűjtögetésével fog foglalatoskodni. Lejárt, elcsépelt, de ami a legrosszabb, hogy várod, történjen valami más is, azonban nem fog, mert az egész erre épül. Talán az a titkos ötödik tárgy majd ad némi vigaszt, hogy mi is lehet az, de nagyjából ennyi.

A magyar címeken, illetve fordításokon meg nem kellene már meglepődni. :D
8 | limbless 2011.02.22. 10:53
Látvány jeles lesz, a többit meg reméljük hogy jó lesz, de ebben én nem vagyok kicsit sem biztos. Zack filmjeit én csípem, de nálam már a Guardians is csak látványorgia volt, valami hihetetlen gagyi történettel. Ja, és a szinkron ke-gyet-len rossz!
Gobiakos
9 | Gobiakos 2011.02.22. 17:59
Megeshet a sztori B-kat szagú, de a látvány az első rangú lesz, ez már az előzetesből is leszűrhető. A fanyalgóknak meg szíve-joga nem-beülni a moziba erre a filmre, hisz oly' sok más premier film lesz még pont akkor... Cirkusz Kolumbia, Ébredj velünk!, A kártyavár összedől, A sas. Ezek mind-mind ugyan aznap debütálnak. ;-)

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.