25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

National Geographic Maps: The War Series

Írta: Lacko

Ha a táj nem egyezik meg a térképpel, a táj szerint kell eljárni - mondja a svéd katonai közmondás. És ez a mondat nem csak azért passzol ennek a leírásnak az elejére, mert ma divat külföldi közmondásokkal előrukkolni, hanem azért is mert a National Geographic Társaság háborús térképeinek CD ROM-járól szól.

A NG mostanában egyre több CD-t ad ki a The Learning Company segítségével. Megjelent egy világatlasza, valamint a magazin összes eddigi száma egy nagy rakás CD-n és most ez a háborús térképek kiadvány is elkészült.

Nagy várakozással téptem fel a celofánt a dobozon, hiszen egyrészt nagyon szeretek minden térképet, másrészt hobbim a háborúk történetének körültanulmányozása… Lehet, hogy a cím alapján túl sokat is vártam ettől a CD-től - egy kis multimédiát, háborús adatbázist, a harcrendek elhelyezkedését, és a hadműveletek mozgását, katonai részletességű térképeit konkrét csatáknak… Ehhez képest nagyot csalódtam.

A CD-n nincs egyéb, mint az NG magazinban eddig megjelent háborús térképek, amik nincsenek is sokan (34 db). Ezeken kívül van még egy kis térképészet-történeti áttekintés, valamint a NG Society története és szerepe az amerikai háborús győzelmekben.

A térképek pedig egyáltalán nem részletesek: a II. Világháború európai hadszinteréről 1 darab akkora térkép van, amin Angliától Magyarországig minden látható. Ebbe természetesen belezoomolhatunk, de katonai részletességről nem beszélhetünk. Megdöbbentett az is, hogy milyen kevés a térképek kapcsolata az adatbázissal. Hogy ezek után nincsenek rajta konkrét csaták harcrendjei azon már nem is csodálkoztam, de azért egy - az elöbbiekben felvázolt - hatalmas térképen több topicot is el tudnék képzelni, mint Berlin, Ausztria és Franciaország…

Ezek láttán megrémültem, hogy lehetséges-e, hogy akkor a térképek tartalma se túl pontos, de szerencsére ebben nem találtam hibát, valódi korabeli állapotokat takar (Nem úgy mint sok egyéb amerikai térkép, ahol 1944-ben jelölik Dunaújvárost…) Szóval a térképek pontosak és tanuláskor segítséget adhatnak a globális áttekintésben.

Hasznos lehetőség az is, hogy a térképek kijelölt régióit kinyomtathatjuk és felhasználhatjuk oktatásban, tanulásban vagy akár szobánk falának díszitésére is.

Aki megveszi a National Geographic Maps - The War Series CD-ROM-ját, nem kap többet - de kevesebbet se - mint a magazin háborús térképeinek elektronikus gyűjteményét.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Nyomtatható, zoomolható térképek
Negatívumok

    További képek

    • National Geographic Maps: The War Series
    • National Geographic Maps: The War Series
    • National Geographic Maps: The War Series
    • National Geographic Maps: The War Series

    National Geographic Maps: The War Series

    Platform:

    Kiadó: The Learning Company

    Minimális rendszerigény: Pentium 60, 16 MB RAM, SVGA

    » Tovább a játék adatlapjára

    Lacko

    Lacko
    Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

    HOZZÁSZÓLÁSOK

    Még nincs hozzászólás, légy Te az első!