25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

World Cup 98

Írta: Dino

Az Electronic Arts a futball világbajnokságra időzítve kiadott egy nagyon szépre sikerült fociprogramot World Cup 98 címmel. A játék talán a korábbi FIFA sorozat különkiadásának is tekinthető, de annál jóval több, szebb grafikával és sok egyéb újítással. A játékban az idei franciaországi világbajnokság csapataival játszhatunk, de miután megnyertük a bajnokságot, extraként egy újabb menüponttal bővül a főmenü: a korábbi világbajnokságok döntőit játszhatjuk le. Ilyenkor persze a grafika is változik, minden a régi kornak megfelelően (ha elég régi meccset választunk, akkor fekete fehérben játszhatjuk végig a félidőket).

A játék főmenüjéből alaphelyzetben bemelegítésre, barátságos játékra, bajnokságra és hálózati játékra nyílik lehetőség (ezek mellé kerül majd a bajnokság megnyerése után a régi döntők lejátszása). Az opciók menüben sokminden fontos dolgot beállíthatunk, például azt, hogy egy félidő a valóságban hány perces legyen (így lehet például 4 vagy 6 perces, vagy sokkal hosszabb félidőket játszani - mindez csak attól függ, hogy mennyire vagyunk kitartók, meddig szeretnénk kapunkat védeni, az ellenségnek pedig gólokat rúgni). Beállíthatjuk csapatunk felállását, stratégiáját (támadó/védekező), valamint egyéb hasonló paramétereket.

A játék a csapatok bevonulásával kezdődik. Ekkor már látható, hogy igen aprólékosan kidolgozott játékról van szó, ugyanis a bejövő játékosok ugrándoznak, lábukat rázzák bemelegítésként, vagy futva igyekeznek helyükre. Bajnokság esetén minden mérkőzés elején középen felsorakoznak a játékosok, és meghallgatják a himnuszt, majd utána állnak fel a mérkőzés indítását várva. Egy nagyon ötletes és jól kivitelezett dolog még, ami rögtön kezdéskor feltűnik, az a meccs kommentálása. Ugyanis egyszerre két kommentátor közvetíti a mérkőzést, egymásnak átadva a szót, vagy néha a másik szavába vágva.

A sípszó után a játékosok elkezdik kergetni a labdát, és az első gólig mindenekelőtt arra koncentrálunk, hogy belőjük a labdát az ellenség kapujába, nekünk viszont ne rúgjanak gólt. Az első gól után újabb meglepetés következik: a játékosok örömükben ugrálni kezdenek, cigánykereket vetnek, térden csúszkálnak, néha pedig kicsi a rakást játszanak. Mindezt elég változatos módon, hol 3-4 ember áll össze ugrálni örömében, egymás hátát veregetve, néha pedig az egész csapat egy emberként éljenez. (A másik csapat pedig szomorkodik, a földre borul bánatában.)

A játék irányítása nem túl bonyolult, de sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy igazán profin tudjuk a passzokat végrehajtani, ugyanis különböző helyzetekben speciális rúgásokat is alkalmazhatunk. Irányításhoz egyébként a billentyűzeten kívül gamepad-et is használhatunk, ekkor jó, ha elég sok gomb van rajta, ugyanis mindnek hasznát vehetjük játék közben.

A csapatok erőviszonya nagyjából a valóságosat tükrözi, de a győzelem elsősorban rajtunk múlik (annak ellenére, hogy a gép elég sokat segít - hacsak az opciók állítgatásával ezen nem változtatunk). Ha a bajnokságban két félidő nem hoz eredményt, akkor első lépésnek hosszabbítás következik kétszer 15 percben, és aki az első gólt rúgja ez alatt az idő alatt, az nyer. Ha még ez se dönt, akkor pedig tizenegyes rúgásokkal határozzák meg a nyertest.

A World Cup 98 tehát egy nagyon szépen kidolgozott, igazán jól sikerült játék, melyet még azok is szívesen fognak játszani, akik egyáltalán nem szeretik a focit. A grafika igen élethű, az egyes csapatok mezein jól felismerhetőek a márkajelzések, a csapatok híresebb játékosainak az arca is nagyjából a valósra hasonlít. 3D gyorsítókártyával természetesen sokkal szebb a játék.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

93%
Pozitívumok
  • Gyors, szép grafika
  • Két kommentátor
  • A közönség ordítása a játszó csapatoktól függ
Negatívumok
  • Nem realisztikus árnyékok
  • Csak az ismertebb játékosok arca élethű

World Cup 98

Platform:

Fejlesztő: EA Sports

Kiadó: Electronic Arts

Minimális rendszerigény: Pentium 100, 16 MB RAM

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!