Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

European Super League

A Virgin kiadásában megjelent fociprogram elbújhat a FIFA sorozat mellett.

2001.07.02. 00:00 | szerző: Wotan | Ismertető/teszt

Jó estét, jó szurkolást kívánok, kedves nézőim! Pillanatokon belül kezdetét veszi a Wotan vs E.S.L. meccs, melyből megtudhatjuk, hogy sportkommentárunk milyen véleményt alkotott erről a focis játékról. Remélem már a sör hideg, és ropogtatni való is van a közelben, így már nem is marad más hátra, minthogy kezdetét vegye az idei év első kezünkbe került focis játékának az ismertetője.

European Super League

Hát nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én a focit nem szeretem. Tudom, ez kissé különös kijelentés, hiszen akkor miért én írom ezt a cikket, de hát tényleg nem értem, hogy miért jó azt nézni, ahogy egy rakás ember kerget egy labdát és ebből még meg is élnek a játékosok. Szerintem passzívan nézni, ahogy mások sportolnak, nem éppen a legjobb szórakozás. Az viszont már egy tökéletes kikapcsolódás, ha ÉN irányítom az eseményeket, miattam tombol a közönség, szóval aktív résztvevője vagyok az eseményeknek, még ha "csak" virtuálisan is. A FIFA-val sokat játszottam, így kíváncsian vetettem magam bele a virtuális futball gyönyöreibe, hátha egy még jobb játékkal tudok majd játszani és önfeledten, magamból kivetkőzve ordibálni, hogy "Mit csinál az a vak bíró, ilyen szemekkel inkább a büfében kéne dolgoznia, de ott is csak kisegítőként!". Sajnos csalódnom kellett, mert ez a program a közelébe sem ér a FIFA-nak.

A játék kezelése kicsit zavaros, és ez már a menüben is megmutatkozik. Egeret az egész játékban nem lehet használni, a nyilak is csak a játékosok irányításánál kapnak szerepet. A menüben lehet választani bajnokság, barátságos mérkőzés, gyakorlás és egy úgynevezett quick start között. A quick start lényege, hogy rögtön kezdetét veszi egy meccs, és nem kell különböző beállításokkal bajlódni. Természetesen a többi meccs előtt mindig beállíthatjuk a más programoknál már megszokott dolgokat, a játékosok felállításától kezdve a félidők hosszán keresztül azt, hogy milyen szigorú legyen a bíró.

European Super League

A játék kezelésének elsajátításához kell egy kis idő, de utána meg lehet szokni. Ami viszont nagyon idegesítő, hogy a játék magától vált játékost egy mérkőzés alatt, ráadásul nem is azt a játékost választja ki mindig, aki legközelebb van a labdához. Lehetőség van nekünk is játékost váltani, így nem értem miért kellett ezt az automataváltást ennyire erőltetni, és még csak kikapcsolni sem lehet. A játékosok alapból nagyon lassan futnak, sőt inkább csak kocognak és ezen még a "futás" funkció sem segít túl sokat, az is csak arra jó, hogy a játékosunk kimerüljön, mindhiába. A passzolás maga a katasztrófa, legalábbis én nem nevezném passznak azt, amikor a játékosom önként és dalolva átadja a labdát az ellenfélnek. Gólt lőni maga a lehetetlenség, az ellenfél sokkal erősebb, ők már a tizedik gólt varrják be a kapunkba, amikor mi még csak annak örülhetünk maximum, hogy már kétszer is hozzáértek játékosaink a labdához (a kapus tízszer is hozzáért már, bár mindig későn :). Nem látni és nem is lehet csinálni semmi extra mozgást, nincsen egy gyönyörű mozgássorozat a játékban, végig csak hagyományos lövésekkel, védésekkel találkozunk, amit mindenki már látott egy lakótelepi focizás közben.

A grafikával sem voltam megelégedve: három évvel ezelőtti látvány és hanghatások. A készítők még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább a kapu hálója megmozduljon. A közönség egy odarakott pacni, nem mozognak, nem lengetnek zászlót, nem csinálnak semmit. Csak egy monoton morajlás hallatszik felőlük, az is inkább egy sirató kórushoz hasonlít, mintsem fellelkesült tömegre. A játékosok meg úgy néznek ki, mintha a Kingpinből menekültek volna át ide, csak épp fegyvereiket az öltözőben felejtették. A karakterek részei néha eltűnnek, ez az egyik mellékelt képen is jól látszik. Egy gól után a játékosok úgy örülnek a sikernek, mint amikor Forrest Gumpot elektromos ösztökével bíztatják, szóval nem éppen valami örömtől sugárzó esemény. Ezt a frusztrált népünnepélyt többször is megnézhetjük a 3D-s replay segítségével, így teljesen ki tudjuk elemezni az eseményeket.

European Super League

Csak abszolút megszállott focirajongóknak merem ajánlani ezt a játékot, de nekik is csak félve. Kicsit furcsa, hogy a mércét állító FIFA sorozat mellett hasonlóan gyenge játékok is napvilágot látnak manapság. ■

értékelés

European Super League

Pozitívumok
  • Legalább megpróbálták...
Negatívumok
  • Nincsen multiplayer, gyenge az egész
5,5
grafika 6
hangok 5
játszhatóság 5
hangulat 6
European Super LeagueEuropean Super LeagueEuropean Super LeagueEuropean Super LeagueEuropean Super LeagueEuropean Super LeagueEuropean Super League

hozzászólások (1)

Brocy
Brocy 2001.07.11. 14:14
A fifa sem állított fel valami hatalmas mércét..
ajánlott olvasnivaló