25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Alone In The Dark: The New Nightmare

Elkészült a horror-kalandjáték negyedik epizódja, csodálatos grafikai megoldásokkal.

Írta: JOKER 23 hozzászólás

Csaknem 10 évvel ezelőtt egy addig szinte ismeretlen cég, az Infogrames új játékstílust teremtett programjának kiadásával. A horrorisztikus jellegű, interaktív akciójátékot keverte a kalandjáték bizonyos elemeivel, amiből létrejött az Alone in the Dark nevű legendás alkotás. Ez volt az első olyan játék, melynek végigjátszása alatt többször végigfutott a hideg a hátamon, és a félelem jeges marokként szorította meg szívemet. A szinte utánozhatatlan, félelmetes hangulat, az érdekes, néha kis fejtörést okozó, megoldásra váró feladatok, a jól felépített történet sok számítógépes játékos kedvencévé tette a programot. A sikerhez hozzájárult az is, hogy a cselekmény Lovecraft művei alapján íródott, aki több híres horror és thriller írót megihletett már, így például - közülük talán a leghíresebb -, Stephen Kinget is.

A legendás program sikere nyomán, mint ahogy már azóta megszokhattuk, több folytatás is született. Az Alone in the Dark 2, majd a harmadik rész sikere azonban már meg sem közelítette a nagy elődét. Talán ez nem is csoda, hiszen ezek a folytatások igazán nagy újításokat nem hoztak sem a történet, sem a játékmenet tekintetében, sőt a harmadik rész kifejezetten gyenge volt. Mindezek után a kiadó úgy határozott, hogy az Alone sorozathoz egyelőre nem lesz több folytatás. Azonban néhány év után úgy döntöttek, hogy mégis csak előveszik a fiók mélyén heverő programot és leporolva, új köntösbe bújtatva megpróbálkoznak még egyszer a legenda újraélesztésével.

Annak ellenére, hogy a korábbi rossz tapasztalatok alapján vannak fenntartásaim az ilyen folytatások iránt, azért titokban reménykedtem, hátha most mégis valami jobb fog születni. Ezt a reményt táplálta a korábban kiadott trailer is, ami alapján nagyon király grafikára lehetett számítani. Nos, ebben a tekintetben nem is kellett csalódni, mert a gyönyörűen megrajzolt hátterek, karakterek tényleg minden igényt kielégítenek. A fény-árnyék megoldások is szinte tökéletesen kivitelezettek. A látvány egyszóval lenyűgöző. A történet is egész jó, a főhős ismét Edward Carnby, illetve játszhatunk még egy női karakterrel, aki Aline Cedrac névre hallgat.

A cselekmény - ellentétben a korábbi résszel - nem a múlt század elején, hanem napjainkban játszódik. Bár ez a környezeten nem különösebben látszik, lévén hasonló ódon várkastélyban játszódik a történet, mint ahogy korábban már megszoktuk. A feladatunk három ősi indián tábla felkutatása a Shadow Island nevezetű szigeten, ahová egy kissé balszerencsésen végződő repülőút végén, ejtőernyővel érkezünk. Itt annak megfelelően, hogy a férfi, vagy a női karaktert választjuk, más-más feladatok várnak ránk. Ez újítás a korábbiakhoz képest, mivel akkor gyakorlatilag mindegyik főhőssel ugyanazt kellett végigcsinálni. Aline a várkastély tetejéről kezdheti meg a kalandokat, míg Edward az udvaron láthat neki a rejtélyes táblák felkutatásának. Alinenak kezdetben csak egy zseblámpa a teljes fegyverzete, melynek fényével riogathatja az ártatlan szörnyeket. Edward egy pisztollyal szállhat szembe a rémekkel, de később komoly fegyverarzenál áll rendelkezésre, némelyik szerintem túlzás is. A háromcsövű shotgun, meg a plazmavető kicsit már elviszi már a játékot az FSP irányába, és ezzel szerintem alaposan lerontja a hangulatot.

Pedig a hangulat nagyon jó, csaknem annyira, mint a legendás első részben. A sötét helyszínek, a remek hangeffektusok, a gyönyörű környezet, a hirtelen felbukkanó szörnyek, mind segítenek a kellő félelem érzet kialakításában. Azért van néhány negatívum is, ami sokat ront a játék élvezetén. Ilyen például az irányítás, ami a régi DOS-os időket idézi. A készítők mintha elfeledkeztek volna arról, hogy Windows alá fejlesztik a programot, ugyanis az egér szinte használhatatlan az irányítás során. Azon kívül, hogy célozni lehet vele, meg lőni (azt is a jobb egérgombbal) semmi másra nem jó. Az előre beállított funkciókat pedig nincs lehetőségünk módosítani. Marad a billentyűvel, vagy a gamepaddal történő irányítás. Az egyes eszközeinket, fegyvereinket is csak a billentyűvel vezérelhetjük, méghozzá egy elég körülményes menü segítségével (szép kis segítség!). Ez az irányítás nagyon jól bevált 1992-ben, de azért manapság már ennél több az elvárás. Persze ezt is meg lehet szokni, de mindenesetre furcsa. Akik gamepad-et használnak azoknak kicsit könnyebb a dolga, talán még ez a leginkább javasolt irányító eszköz.

A játék során egy rádió segítségével lehet tartani a kapcsolatot a társaddal, ami azt az illúziót kelti, mintha nem is lennél egyedül a sötétben. A társ azonban semmilyen befolyással nincs a rád, mint ahogy te sem őrá, de a megfelelő hangulat megteremtéséhez jó ötlet. A játék során a már megszokott módon nem csak a szörnyeket kell halomba irtani, hanem egy-egy fejtörést is okozó feladatot kell megoldani a továbbjutáshoz. Ezek azonban nem túlságosan nehezek, egy kis körültekintéssel viszonylag rövid idő alatt megoldhatóak.

Nem tetszett még a mentés megoldása sem. Annyit menthetünk csak amennyi mentés talizmán a rendelkezésünkre áll, s ezek száma nem túl sok. Ráadásul a mentett játékot visszatöltve mindig az adott pálya elejére tesz vissza és lehet újra kezdeni az egészet. Ez szerintem elég nagy hülyeség, és ráadásul néha bosszantó is tud lenni.

Összességében véve elég jól sikerült az Alone in the Dark sorozat negyedik része, bár az első rész sikerét biztos nem fogja veszélyeztetni. A folytatások közül azonban a legjobban sikerült, különösen a grafikai megoldásait tekintve. A bosszantó hiányosságok, az irányítás nehézségei viszont sokat levonnak a játékélményből. Amennyiben ezeket a negatívumokat kiküszöbölték volna, talán újra születhetett volna a legenda. Így csak egy átlagosan jó horror akció-kalandjátékkal lettünk gazdagabbak.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

80%
grafika
9
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
6
Pozitívumok
 • Gyönyörű grafika
 • Jó hangulat
Negatívumok
 • Nehézkes, ósdi irányítás
 • Rossz mentési megoldás
 • A túl sok modern fegyver elveszi a hangulat egy részét

További képek

 • Alone In The Dark: The New Nightmare
 • Alone In The Dark: The New Nightmare
 • Alone In The Dark: The New Nightmare
 • Alone In The Dark: The New Nightmare
 • Alone In The Dark: The New Nightmare
 • Alone In The Dark: The New Nightmare

HOZZÁSZÓLÁSOK

Zéta_n1
Zéta_n1 [50]
http://www.gog.com/en/gamecard/alone_in_the_dark_the_new_nightmare
SkyLine008
SkyLine008 [34]
Nekem ez a játék eredetibe van meg... (na mondjuk ezt nem kellet volna leírni D:) én mindenkinek csak ajánlani tudom fanktertikus játék és sztem még félelmetes is... csak a controll el lett baszarintva :O:-D:-D:-D:-D
vandor79
vandor79 [1]
sziasztok.pc dome-tol rendeltem meg az alonét.az a bajom hogy hibás,és mikor az asztalrol fel akarok venni egy pipát kiakad a játék.visszavenni persze nem akarták.hol tudnám megszerezni a játékot,ami hibátlan,és müködik is?engem nem érdekel a pénz.csak kwára bosszanto.lefuttattam nod32-vel,hát érdekes volt a látvány.minden hibás pirossal volt stb.nem igaz h nincs egy jo tiszta verzioju teljes játék.help pls.elöre is köszi
Supersonica
Supersonica [1]
Sziasztok, lenne egy technikai jellegű kérdésem az "Alone in the dark: The new nightmare" játékkal kapcsolatban. A játékot WindowsXP alatt telepítette fel egy kedves barátom. Van egy mentett állása a "Carnby smoking lounge" - nál ahol a középen levő asztalról szeretné felvenni a csillogó valami dobozt vagy könyvet (mellette térkép, felette könyv, de azok nem csillognak a zseblámpa fényében, hanem ez). Ahogy a SPACE-szel szeretné a cselekvést, hogy felvegye, pufff, kivág a program. Semmi hibaüzenet, semmi választás.

Mi lehet ez? Rossz file?

Másik: Magyarítást valahol a játékhoz lehet találni?
robking1
robking1 [1]
Kéne egy segítség. Elakadtam a csávóval az elején a padláson mondja nekia csaj a rádión hogy van vmi ajtó a padlón és ha rálépek majd hallom, de én nem hallok semmit(!). nemtok továbbmenni ha vki tud pls help!!!!
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (23 db)