Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Microsoft MapPoint 2001 European Edition

Egy külön megvásárolható térképprogrammal bővítették az Office csomagot.

2001.08.06. 00:00 | szerző: Dino | Egyéb

A Microsoft egy újabb alkalmazással bővítette az Office irodai programcsomagot, mégpedig egy térképprogrammal. A MapPoint névre keresztelt program 2001-es európai változatát tesztelhettük, mely kissé felemás érzéseket váltott ki belőlünk a kipróbálás során.

Microsoft MapPoint 2001 European Edition
Európa madártávlatból

A MapPoint európai kiadása tartalmazza Európa szinte összes települését, valamint az útvonalhálózatot, maximális részletességet azonban csak a három meghatározó területű országban, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban kapunk. Ezen országokban viszont olyan szintig vitték a részleteket, hogy egészen házszám pontossággal kereshetünk rá egy-egy helyre. Emellett egyes nagyvárosokban (pl. Bécs, Salzburg) is viszonylag részletesebb, a főbb utcákat is jelölő és a múzeumokat, szállodákat, éttermeket is tartalmazó térképet kapunk. Kelet-Európáig azonban sajnos már nem jutottak el az ilyen szintű részletes kidolgozással.

A program kezelése igen egyszerű, a billentyűzet és az egér használatával mozoghatunk a térképen, vagy zoomolhatunk egész közeli nézetekig, akár a görgővel is. A keresőmező segítségével tetszőleges helységet vagy helyszínt gyorsan megtalálhatunk, igaz, néha elsőre furcsának tűnő eredményeket is kapunk. Budapestet keresve például fővárosunk mellett minden egyes kerületet külön kijelez a találati lista, de megkapjuk rögtön a Budapest nevű éttermek vagy szállodák listáját is, valamint a budapesti pályaudvarokat és egy-két helyi nevezetességet. Ahogy már említettem, a térkép részletessége változó, a három felsorolt országban tényleg mindent megtalálhatunk, a kisebb országokat viszont már némiképp elhanyagolták. Budapest nevezetességei például igen érdekes helyeken vannak. A Halászbástya a Mátyás templomtól 200 méterrel északabbra található, a Vörösmarty tér és a Szabadság tér felcserélődött, a Szent Anna templom pedig 250 méternyire van a Batthyány tértől, a Duna partján délre haladva (a valóságban a tér egyik oldalán áll). A Parlament telefonszáma pedig 1-essel kezdődik, holott már pár éve nincsenek ilyen számok Budapesten. Tehát annak ellenére, hogy 2001-es megjelölést kapott a MapPoint, az adatok frissességét nem sikerült maximálisan megvalósítaniuk a Microsoft embereinek. A programban helyet kapott egy visszajelzés funkció, így ha valaki türelmes, ezeket a hibákat rögtön jelezheti is a fejlesztőknek.

Microsoft MapPoint 2001 European Edition
Budapest belvárosának nevezetességei - kisebb hibákkal

A térkép programok egyik hasznos szolgáltatása az útvonalkeresés. Ezen a téren sajnos nem minden esetben jeleskedett a MapPoint, igaz, lehet, hogy túlzottan nagyok voltak az elvárásaim. Sajnos nem lehet tudni, hogy pontosan milyen adatokat használ a program az útvonaltervek meghatározásához (utak típusa, egyes országokban megengedett maximális sebességek, sok közbeeső település, stb.), de néha látványosan rossz eredmények születtek. Például az osztrák Alpokba való eljutáshoz teljesen felesleges Bécset útba ejteni, mert Sopron felé haladva levághatjuk az utat, Budapestről Zebegénybe pedig jóval praktikusabb a pesti oldalon a 2-es utat választani, mint Visegrádnál komppal átkelni a másik partra. Az utóbbi útvonalnál persze jelzi a program, hogy nézzük meg a menetrendet, de arra nem gondol, hogy Magyarországon ez nagy valószínűséggel nem kivitelezhető online módon, max. a helyszínre érve derül ki, hogy mennyit kell várni a kompra. Valószínűleg a száraz adatokból nem alakulhat ki olyan jó útvonal, mint amilyet a tapasztalatok alapján tervez meg az ember, de például alternatív útvonalak kijelzésével javítható lett volna az eredmény.

Az útvonalkeresésnél egyszerűen meg kell adni az útba ejteni kívánt helyeket (városokat, vagy a fentebb említett országokon belül akár pontos lakcímeket), az esetleges pihenőpontokat, vagy akár azt is, hogy mikor szeretnénk odaérni, majd a Get Directions gombra kattintva várni, míg a program végrehajtja a keresést. Az eredményt a térképen színes csíkkal jelzi, és megjelenik egy részletes lista is, hogy mikor melyik úton mennyit kell haladnunk. Még napokra is lebontja az utat, reggel 9-től délután 5-ig számolva egy napot, így percre pontos menetrendet kapunk (de ember legyen a talpán, aki be is tudja ezt tartani :-). Összesítésül az út teljes hosszát és költségét is kiírja a program, igaz, ez utóbbit nem tudom, mi alapján, mert ez az érték az autó fogyasztásától, a benzin árától és az aktuális autópályadíjaktól igencsak függ. Az eredményeket - mind az útvonallistát tartalmazó felsorolást, mind a térképet - aztán pár gombnyomással kinyomtathatjuk.

Microsoft MapPoint 2001 European Edition
Utazzunk Bécsbe!

Praktikus funkció lehet néhány feladathoz az adatok importálása, melynek segítségével Excel táblázatokat (vagy Access ill. Outlook adatokat) kapcsolhatunk a térképhez. Így például bejelölhetjük, hol vannak partnereink, vagy hova mennyit szállítunk egyes termékekből, a térképen meg különbözőképpen jelöli utána ezeket a program (az egyszerű köröktől vagy emblémáktól kezdve az adatoknak megfelelően színezett térképig). A gyakorlatban úgy néz ki az adatok bevitele, hogy az Excel táblázat oszlopaihoz kiválasztjuk, hogy milyen adatként használja fel a program (pl. név, város, irányítószám), majd az importálás gomb megnyomásával egyszerűen beolvastatjuk azt. Persze szükséges egy kis segítség is, mert nem minden esetben egyértelmű, hogy melyik városra van szükségünk (például ha ugyanazon a néven több város is van). Az mondjuk érthetetlen, hogy miért adja ki a találati listán a Texasbeli Paris-t is Párizs keresésekor, hiszen a program európai verziójáról van szó (és az amerikai kontinensen a városok jelölésén kívül mást nem is találunk). Sajnos a táblázatból csak a címnek megfelelő különböző oszlopokat használhatjuk fel, illetve a nevet (max. két oszlopból), valamint mindössze egy kiegészítő információt, ez utóbbiak pedig sok esetben kevesek lehetnek. (Például ha a cégnév mellé a kapcsolattartó nevét és még egyéb adatokat is fel kívánunk tüntetni, igaz, az importálás után ezeket tovább módosíthatjuk egyesével.)

De nem csak importálhatjuk az adatokat, ugyanis lehetőség van a másik irányú adatcserére is, azaz bármelyik Office programba (Word, PowerPoint, stb.) egyszerűen átküldhetjük a kiválasztott térképrészletet, így akár bemutatkozó anyagunkat, prezentációnkat is díszíthetjük térképekkel. A program érdekessége még, hogy Windows CE 2.0 vagy újabb operációs rendszert használó palmtopokra, vagy egyes GPS (globális helymeghatározó) típusokra is áttölthetjük az adatokat, így akár magunkkal is vihetjük a szükséges térképet utazásunk során.

Microsoft MapPoint 2001 European Edition
Partnereink a térképen - gombostűk helyett színes pöttyök és feliratok

A MapPoint alapvetően nem egy rossz program, de a használhatósága inkább csak a már említett három nagy európai országra terjed ki, hiszen ezen területeken kívül már nem mindenre megfelelő a részletesség. Útvonaltervezésre kisebb-nagyobb fenntartások mellett (elsősorban külföldi részeken) azért használható, de nem árt jobban tájékozódni, mielőtt elfogadjuk az ajánlott utat. Referenciának is jól jöhet, főleg, ha sok külföldi partnerrel dolgozunk, vagy sokat utazunk Európa-szerte. Már csak abban kell reménykedni, hogy a következő verzióban a hazánkhoz hasonló kisebb országok is részletesebben (és pontosabban) szerepelnek. ■

Microsoft MapPoint 2001 European EditionMicrosoft MapPoint 2001 European Edition

hozzászólások (3)

Lacko
Lacko 2001.08.06. 10:08
Ez a Texasi Paris nagyon tetszett!!! Láttátok a Paris-Texas c. filmet? Mert abból az is kiderül, hogy ez nem is város, hanem csak egy bódé a sivatag közepén.
A film az jó, a microsoft meg...
Cyrus
Cyrus 2001.08.08. 08:32
Mi van???
Lacko
Lacko 2001.08.16. 12:54
Jad de primkó vagyok, de ilyen feladott labdát nehéz nem leütni:
Se**ed kivan!!!
ajánlott olvasnivaló