25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

A hálózat csapdájában - The Net S. E. DVD

A központosított számítógépes nyilvántartás veszélyeit eltúlzott formában mutatják be ebben a filmben.

Írta: Dino

Egy 1995-ös film került újrakiadásra DVD változatban, mégpedig a Sandra Bullock főszereplésével forgatott A hálózat csapdájában (eredeti címén: The Net). A történet egy, a külvilágtól kissé elzárkózva élő programozóról, Angela Bennettről szól, aki számítógépes kalózok nyomára bukkan egy rendszerben, és egyik pillanatról a másikra üldözötté válik. A magukat Pretoriánusoknak hívó szervezet meg akarja szerezni főhősünktől a bizonyítékot tartalmazó lemezt, és ennek során attól se riadnak vissza, hogy a központi számítógépes rendszerben tárolt adatokat megváltoztassák, megfosztva ezzel Angelát saját identitásától, legalábbis a hatóságok előtt.

A történet igencsak eltúlozva próbálja bemutatni, milyen lehet a világ, ha minden adat nyilvántartása központosításra kerül, és ezzel egyesek visszaélnek. Véleményem szerint azonban nagyon túlzásba vitték a készítők a dolgokat, de hát különben nem lenne miből tovább alakulnia a film konfliktusának. Arra azonban odafigyelhettek volna, hogy ne ejtsenek olyan hibákat, mint például a hibás IP címek (egy ilyen szerepelt például az egyik monitoron: 52.136.434). Ezek kiküszöböléséhez egyetlen informatikus szakértő alkalmazása is elég lett volna. (Persze az is elképzelhető, hogy egyes dolgok hátterében ugyanaz áll, mint ami miatt a filmekben az összes amerikai telefonszám 555-tel kezdődik... Bár itt elég lett volna egy 192-vel kezdődő lokális IP :-)

Az új DVD változat magyar szinkront nem tartalmaz, csak feliratot. Az audio sávból azonban így is többet kapunk, ugyanis kommentárt hallhatunk egyrészt a rendezőtől és a producertől, egy külön sávon pedig a történet írója nyilatkozik. Elég sok érdekességet tudhatunk meg, például azt, hogy a kiállítási jelenetet egy valódi MacWorld kiállításon forgatták, ahol egy saját standot kellett építeniük, hogy ott filmezhessenek. Természetesen megtaláljuk a filmográfiákat és az elmaradhatatlan filmelőzetest, melyet egy másik Sandra Bullock film ajánlója kísér, a 28 Days (28 nap). Nagyobb extrákként két 20 perces dokumentumfilm kapott még helyet a korongon, az egyik a HBO filmje a forgatásról, a másik pedig „A forgatókönyvtől a filmig” címmel egy interjúkkal tarkított kisfilm, melyben legtöbbet az egyik producert hallhatjuk.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • A hálózat csapdájában - The Net S. E. DVD
  • A hálózat csapdájában - The Net S. E. DVD
  • A hálózat csapdájában - The Net S. E. DVD
  • A hálózat csapdájában - The Net S. E. DVD
  • A hálózat csapdájában - The Net S. E. DVD
  • A hálózat csapdájában - The Net S. E. DVD
  • A hálózat csapdájában - The Net S. E. DVD
  • A hálózat csapdájában - The Net S. E. DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!