Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Robin Hood - The Legend of Sherwood

A legendás hős történetének feldolgozása a Commandos stílusában.

2002.12.20. 00:00 | szerző: Morello | Ismertető/teszt

Robin Hood történetét sok számítógépes műfajban fel lehet dolgozni, némelyek kézenfekvőek (FPS, RPG), másokra inkább gondolni sem mer az ember (mondjuk érdekes lenne egy szimulátoros feldolgozás :o). Bár már lehet, hogy ez sem lenne meglepő. Megtettek már hasonló gazságokat, elég például a Star Wars versenyes jelenetét említeni). Hogy egy Commandos-szerű játékmenet mennyire illik bele az atmoszférába, azt mindenki döntse el maga. Itt ugyanis egy ilyennel állunk szemben.

Robin Hood - The Legend of Sherwood
Velem van problémád, haver??

A játék fő alakja – minő csoda – Robin, az önkéntes erszénymegőrző- és biztonságtechnikai szakember. Ő éppen a Szentföldről tér vissza, ahol a nemzetközi helyzet egyre fokozódik, és az ottani viszonyok nagyjából megfelelnek a ma is aktuális helyzetnek, csak ekkor még az Oroszlánszívű (Lion King) Richárd király vezette PFSZ csap össze a török nehézpáncélos Merkava II lovakkal... Ilyen zűrös helyzetből tér haza hősünk, és meglepetten tapasztalja, hogy az otthoni helyzet még sokkal zűrösebb. Robinnak meg kellene fékeznie a nép fölött zsarnokoskodó sheriffet, ki kell szabadítania lojális barátait és szerelmét, Mariant, valamint a helyére kéne tenni végre a hatalmat bitorló János herceget. Mivel a királyi bíróság már akkor sem volt igazán hatékony eszköz, hősünknek saját kezébe kell vennie az ügyek intézését. Mivel a sheriff nem nézi jó szemmel szamaritánusi ténykedésünket, igen hamar törvényen kívüli haramiaként tekinthetünk a jövőbe. Mivel kastélyunktól megfosztottak, a menekültszállás pedig nem ad menedéket, a sherwoodi erdőben kell berendeznünk lakályos otthonunk.

Kicsiny lakunkat persze nem csak a mókusokkal kell megosztanunk, lesznek segítőink is, hiszen egy egész hadsereggel csak Rambo tud egymaga szembeszállni (mielőtt még örülni kezdenétek, megsúgom hogy ő nem lesz segítségünkre :o) ). Barátaink a kalandok előrehaladtával csatlakoznak majd hozzánk, és különféle speckó tulajdonságokkal bírnak (ne csodálkozzon senki, ha ezek egy része már ismerős a Commandosból...). Természetesen szerepelnek a már ismert arcok (Little John, Tuck barát, stb.), de soraink közé csábíthatunk „mezei” harcosokat is.

Robin Hood - The Legend of Sherwood
Nyomik vagytok, srácok! Én még innen is eltalálom a céltáblátokat!

A sztoriból már ismerős feladatok mellett (íjászverseny, behatolás a királyi palotába, stb.) érdekes lehetőség az útonállás. Mihelyt a táborhelyünkön összeszedtük a csapatot, a maradékot meg elküldtük, hogy tegye hasznossá magát (nyílgyártás, edzés, stb.), a térképen megtámadhatjuk az erdőn áthaladó kincses kocsikat vagy adószedőket. Ezeknél a küldetéseknél különféle csapdákat is az ellenség nyakába zúdíthatunk, ha beleeresztünk egy-egy nyilat a céltáblákba.

A grafikát tekintve, szerintem a Robin Hood inkább a Commandos első részével veheti fel a harcot, mintsem a másodikkal, ahol már forgatni is lehetett a terepet. Zoomolgatni itt gyakorlatilag fölösleges, mert akkora pixelek jönnek elő, mint egy ház. Egyébként a terep precízen kidolgozott, de csodákat felesleges lenne várni tőle. Becsületes iparosmunka.

Robin Hood - The Legend of Sherwood
Jó kis kéró! Johnny herceg tényleg nem rohad a mocsokban.

Ugyanezt lehet elmondani a hangokról. Bár hőseink minden egyes döfést kommentálnak, a sheriff katonái részegen énekelnek, az őrök jelentenek a parancsnokuknak, mire az kiadja a parancsokat (ez egyébként ügyes megoldás, azt hiszem a Commandosban nem láttam hasonlót), azért egy idő múlva már inkább zavaróan hat, hogy senkinek be nem áll a szája. A zene viszont kifejezetten kellemes, a hangulata is mindig összefügg az éppen aktuális eseményekkel.

A kezelhetőséget láthatóan igyekeztek egyszerűre venni a szerzők, de nekem valahogy mégis idegen. A Commandos-ban ugyan kismillió billentyű volt minden fegyvernek, de valahogy mégis jobban megszokható volt az egész. Persze ez szubjektív vélemény, másnak lehet hogy ez fog jobban tetszeni.

Robin Hood - The Legend of Sherwood
Íme az íjászverseny.

Ami viszont elég irreálissá teszi az egész játékmenetet, azok a harcok. Nyíllal persze távolról is legénykedhetünk, de ha már a nyakunkra jöttek a katonák, akkor ideje elővenni a gyíklesőt. Elvileg a bal egérgombbal támadhatunk, a jobbal védekezünk, de az egész gyakorlatilag kimerül a bal gomb eszeveszett kattogtatásában. Ha négy-öt emberünk van egy brancsban, akkor elég ritkán van ellenfelünk, mert simán elbánnak kétszer annyi ellenséges katonával is. Egyenként ki lehet ütni őket, a többi ütését meg többé-kevésbé automatikusan kivédik az embereink (elég érdekes, hogy sokszor még akkor sem szenvedünk sérülést, ha hozzá sem érünk az egérhez, vagy éppen nagyban püfölünk valakit, a másik meg közben a nyakunkba sóz hátulról... Hát ezt meg hogy a fenébe védted ki, testvér?). Sokszor pont az lenne a lényege az egésznek, hogy észrevétlenül lopakodni kéne, de általában jobban járunk, ha a királyi palota fél helyőrségét lekaszaboljuk (!). Ezt a hibát egyébként a Commandos mindkét részénél is fel lehetett hozni, ott is egyenként le lehetett lövöldözni az egész Wehrmacht-ot.

Amiben viszont előrelépést jelent a játék a Commandoshoz képest, az a riadó. Ott ugyebár az őr, amelyik észrevett minket, rögtön odaszalad, nézelődik, szaglászik, aztán lassanként visszatér a helyére. Itt össze-vissza keresnek minket, benéznek minden kapualjba a környéken. Ezután meg fellármázzak az egész várost, erősítést hívnak, a fél helyőrség keresztbe-kasul cikázik a városban. Szóval ha észrevesznek, sokszor hosszú percekig kell a búvóhelyünkön várakozni, amíg lecsendesül a felbolydult méhkas. Az őrök még azt is észreveszik, ha az egyik kollégájuk egyik percről a másikra eltűnik a posztjáról!

Robin Hood - The Legend of Sherwood
Most esküvőre vagy temetésre jöttünk?

Kicsit azért túlzás lenne a Commandos-klónok csoportjába sorolni a Robin Hoodot, de nem áll messze tőle. Ami megmenti ettől a sorstól, azok a változatos küldetések, az útonállás érdekes lehetősége, és az edzés során fejlődő szereplők. Igencsak hiányolom viszont az átvezető videókat, ilyenekkel ugyanis egyáltalán nem találkozhatunk.

Aki kedvet kapott a Robin Hood-hoz, annak leginkább azt tanácsolom, hogy ne várjon világrengető csodákat a játéktól, különben csalódásban lesz része. ■

értékelés

Robin Hood - The Legend of Sherwood

Pozitívumok
  • Változatos feladatok
  • Fejlődő szereplők
  • Kellemes zene
  • Jó hosszú játékmenet
Negatívumok
  • Kevéssé változatos helyszínek
  • Nincsenek videók
  • Elősegíti a Rambo-komplexust
  • A konkurencia talán jobb
Minimális rendszerigény: Pentium II 233 MHz, 64 MB RAM, 900 MB HDD
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 7
hangulat 8
Robin Hood - The Legend of SherwoodRobin Hood - The Legend of SherwoodRobin Hood - The Legend of SherwoodRobin Hood - The Legend of SherwoodRobin Hood - The Legend of SherwoodRobin Hood - The Legend of SherwoodRobin Hood - The Legend of Sherwood
Robin Hood - The Legend of Sherwood
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Robin Hood - The Legend of Sherwood

hozzászólások (3)

agaskiraly
agaskiraly 2010.08.12. 17:48
Szerintem a Robin Hood legend of sherwood korrekt kis játék lett, nekem nagyon tetszett( 3-szor vittem ki) főleg a hangok és a hangulata,és tetszett hogy akkár a pályákat 1 emberrel is meglehet csinálni és nem kell hozzá egy sereg,mint mondjuk sok más stratégia játékban. A történetet szépen feldolgozta,a lopakodás is szépen meglett oldva :-D
Nekem a kedven stratégia-i játékom.;-)
Simirebi01
Simirebi01 2010.11.02. 08:53
Sziasztok.
Ha valaki tud segíteni akkor lécc.
Annál a pályánál akadtam el ahol, a papot kéne leütni és bevinni a sekrestyébe.Ezt onnan tudom h ezen az oldalon írták kommentbe.
De én még a papot sem tudom leütni mert nem engedi.
Ha valaki tud segíteni h hogy lehet az lécci írja meg komiba, vagy levélbe.
előre is köszi:D:-)
ajánlott olvasnivaló