Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

A Canon új digitális fényképezőgépei

A tavasz során hat új digitális masina várható az egyik legnagyobb gyártótól.

2003.03.11. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Gundel étteremben tartott sajtótájékoztatóján a Canon Hungária Kft. egyrészt beszámolt előző évi sikereiről, majd bemutatta, milyen új digitális fényképezőgépek jelennek meg a közeljövőben a Canon kínálatában. Ezekről a gépekről írunk cikkünkben.

A Canon új digitális fényképezőgépei
Canon PowerShot A300

A Canonnak elég nagy tapasztalata van már a fényképezés terén, hiszen évtizedek óta készít fényképezőgépeket, és az elsők között volt a digitális képalkotás terén is. Ez egyrészt az optika kiváló minőségében látható, amire különösen nagy szükség van a digitális gépeknél, mivel a képet sokkal kisebb érzékelőre kell leképezni, mint a hagyományos film esetében. Az új gépekben megjelenő újítás a DIGIC elnevezésű képfeldolgozó processzor, ami például a pontos színvisszaadásért és a zajcsökkentésért is felel. No de lássuk egyenként a hat új digitális fényképezőgépet!

A legkisebb kategóriát a PowerShot A300 típusjelű gép képviseli. Ez egy 3,2 megapixeles, optikai zoom nélküi masina, az olcsóbb árkategóriát megcélozva. A (kisfilmes formátumra számítva) 33 mm-es objektív elég nagy látószöget eredményez, így táj- és csoportképek céljára is jól használható a gép. 5 pontos AiAF (mesterséges intelligenciával vezérelt automatikus élességállítás) gondoskodik a kép élességéről. A képekhez 60 másodperces hangfelvételt kapcsolhatunk (például emlékeztetőnek, hogy hol fotóztuk), és lehetőség van 3 perces mozgókép rögzítésére is. (Itt megállnék egy pillanatra, egy kis személyes megjegyzés erejéig. A digitális fényképezőgéppel kapcsolatosan a cégek előszeretettel kiemelik a filmrögzítési lehetőséget. Fontosnak tartom leszögezni, hogy egy fényképezőgép fényképezni van, filmezésre pedig videokamerát kell vásárolni. Amelyik készülék az egyik téren jó, az a másikban maximum gyenge minőségre képes, különféle korlátozással, így csak ritka esetben van értelme arra használni, akkor is maximum inkább a poén kedvéért.) A zársebesség 1-1/2000 mp között állítható, míg érzékenység tekintetében ISO 50-400 közötti értéket választhatunk. Az április végén megjelenő A300-hoz egy 16 MB-os CompactFlash kártya jár, az ára bruttó 79.900 Ft lesz.

A következő két gép az A30/A40-es termékek felújított változatai, név szerint a PowerShot A60 és A70 típusokról van szó. Az előbbi 2, az utóbbi 3,2 megapixeles CCD érzékelővel rendelkezik, míg mindkettő háromszoros optikai (35-105 mm-es, f/2,8-4,8 fényerejű) zoom-objektívet tartalmaz. Szintén 5 pontos AiAF rendszer található ezekben, és 15-1/2000 mp-es rekeszidőt választhatunk. Sorozatfelvétel módban 2,6 (A60) illetve 2,2 (A70) képet készíthetünk másodpercenként. Az A70-es képes fél perc hosszúságú 640*480-as videofelvétel készítésére is. A 12 felvételi mód között lehetőség van manuális, rekesz- ill. záridő előválasztásos üzemmód használatára is, és a fénymérési módot is több közül választhatjuk ki (kiértékelő, középpontosan súlyozott, átlagoló és spot-mérés), így a kicsit komolyabb igényű fotósok is elégedettek lehetnek a gépekkel. A PowerShot A60 95.900 Ft, az A70 119.900 Ft áron lesz kapható, március végétől.

A Canon új digitális fényképezőgépei
Canon PowerShot A60

A Digital IXUS sorozat elegáns tervezésű gépekkel képviselte magát eddig is. Új tagja a rozsdamentes acél burkolatú Digital IXUS 400, egy 4 megapixel felbontású CCD érzékelőt tartalmazó, háromszoros optikai zoom-objektívű gép (36-108 mm, f/2,8-4,9 kezdő fényerő). 32 MB-os CF kártyával március végétől lesz kapható, 175.990 Ft-os áron.

A felső kategóriához esik közelebb az S sorozat újabb modellje, a PowerShot S50. Felbontás tekintetében már 5 megapixelt kapunk, egy 35-105-ös, háromszoros zoom-objektívű gépben (f/2,8-4,9 kezdő fényerő). A fentiekben ismertetett gépektől eltérően ebbe már 9 pontos AiAF rendszer került, és egy Flexizone elnevezésű élességválasztó is megtalálható. JPEG mellett akár RAW formátumban is tárolhatjuk felvételeinket. Az érzékenység ISO 50-400 között állítható, a záridő 15-től 1/5000 másodperc közötti lehet. A hat előre beállított fehéregyensúly érték mellé további két értéket rögzíthetünk. A beépített vaku 4 méterig biztosít elegendő megvilágítást. 13 felvételi módot kínál a gép, köztük például témafüggő automata beállításokat (portré, éjszakai felvétel, tájkép, stb.), fotóeffektusokat (élénk, semleges, lágy, stb.), és panoráma felvételi módot. Másodpercenként két kép rögzítésével egyszerre nyolc felvétel készíthető sorozatban. A 32 MB-os CF kártyával szállított készülék március végén kerül a boltokba, bruttó 219.990 Ft-os áron.

Utoljára maradt a profiknak szánt, digitális tükörreflexes gép, a Canon EOS 10D. Ebben egy CMOS érzékelő található, 6,3 millió pixeles felbontással. További fontos jellemzői a 7 pontos, nagy felületű automatikus élességállító rendszer, az ezek bármelyikéhez köthető 35 zónás kiértékelő algoritmus, a 3 kép/másodperces, gyors sorozatkép készítési lehetőség (egymás után 9 kép készíthető), valamint a masszív magnézium-öntvény váz. Az érzékenység ISO 100-1600 között állítható, de speciális funkcióként lehetőség van az érzékenységi skála kiterjesztésére, így ISO 3200-as beállítással is dolgozhatunk. A gép JPEG és RAW formátumban képes elmenteni a képeket, és lehetőség van arra is, hogy egyszerre mindkét formátumú kép tárolásra kerüljön. Az EOS 10D április végétől lesz kapható hazánkban, 629.990 Ft-os áron.

A Canon új digitális fényképezőgépei
Canon PowerShot A70

Ezek lettek volna az elkövetkező hónapokban várható új gépek. A végén lássunk még egy funkciót, amit ezek a gépek támogatnak, mégpedig a számítógép nélküli fotónyomtatás lehetőségét. Megfelelő nyomtatóra akár közvetlenül is rákapcsolhatjuk a fényképezőgépet, és ilyenkor az LCD monitoron beállított paramétereknek megfelelően kerülnek kinyomtatásra fotóink. Megadhatjuk a nyomatok számát, méretét, vagy akár a szükséges képkivágást is. ■

A Canon új digitális fényképezőgépeiA Canon új digitális fényképezőgépeiA Canon új digitális fényképezőgépei

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD