25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

A Canon új digitális fényképezőgépei

A tavasz során hat új digitális masina várható az egyik legnagyobb gyártótól.

Írta: Dino

A Gundel étteremben tartott sajtótájékoztatóján a Canon Hungária Kft. egyrészt beszámolt előző évi sikereiről, majd bemutatta, milyen új digitális fényképezőgépek jelennek meg a közeljövőben a Canon kínálatában. Ezekről a gépekről írunk cikkünkben.

Canon PowerShot A300
Canon PowerShot A300

A Canonnak elég nagy tapasztalata van már a fényképezés terén, hiszen évtizedek óta készít fényképezőgépeket, és az elsők között volt a digitális képalkotás terén is. Ez egyrészt az optika kiváló minőségében látható, amire különösen nagy szükség van a digitális gépeknél, mivel a képet sokkal kisebb érzékelőre kell leképezni, mint a hagyományos film esetében. Az új gépekben megjelenő újítás a DIGIC elnevezésű képfeldolgozó processzor, ami például a pontos színvisszaadásért és a zajcsökkentésért is felel. No de lássuk egyenként a hat új digitális fényképezőgépet!

A legkisebb kategóriát a PowerShot A300 típusjelű gép képviseli. Ez egy 3,2 megapixeles, optikai zoom nélküi masina, az olcsóbb árkategóriát megcélozva. A (kisfilmes formátumra számítva) 33 mm-es objektív elég nagy látószöget eredményez, így táj- és csoportképek céljára is jól használható a gép. 5 pontos AiAF (mesterséges intelligenciával vezérelt automatikus élességállítás) gondoskodik a kép élességéről. A képekhez 60 másodperces hangfelvételt kapcsolhatunk (például emlékeztetőnek, hogy hol fotóztuk), és lehetőség van 3 perces mozgókép rögzítésére is. (Itt megállnék egy pillanatra, egy kis személyes megjegyzés erejéig. A digitális fényképezőgéppel kapcsolatosan a cégek előszeretettel kiemelik a filmrögzítési lehetőséget. Fontosnak tartom leszögezni, hogy egy fényképezőgép fényképezni van, filmezésre pedig videokamerát kell vásárolni. Amelyik készülék az egyik téren jó, az a másikban maximum gyenge minőségre képes, különféle korlátozással, így csak ritka esetben van értelme arra használni, akkor is maximum inkább a poén kedvéért.) A zársebesség 1-1/2000 mp között állítható, míg érzékenység tekintetében ISO 50-400 közötti értéket választhatunk. Az április végén megjelenő A300-hoz egy 16 MB-os CompactFlash kártya jár, az ára bruttó 79.900 Ft lesz.

A következő két gép az A30/A40-es termékek felújított változatai, név szerint a PowerShot A60 és A70 típusokról van szó. Az előbbi 2, az utóbbi 3,2 megapixeles CCD érzékelővel rendelkezik, míg mindkettő háromszoros optikai (35-105 mm-es, f/2,8-4,8 fényerejű) zoom-objektívet tartalmaz. Szintén 5 pontos AiAF rendszer található ezekben, és 15-1/2000 mp-es rekeszidőt választhatunk. Sorozatfelvétel módban 2,6 (A60) illetve 2,2 (A70) képet készíthetünk másodpercenként. Az A70-es képes fél perc hosszúságú 640*480-as videofelvétel készítésére is. A 12 felvételi mód között lehetőség van manuális, rekesz- ill. záridő előválasztásos üzemmód használatára is, és a fénymérési módot is több közül választhatjuk ki (kiértékelő, középpontosan súlyozott, átlagoló és spot-mérés), így a kicsit komolyabb igényű fotósok is elégedettek lehetnek a gépekkel. A PowerShot A60 95.900 Ft, az A70 119.900 Ft áron lesz kapható, március végétől.

Canon PowerShot A60
Canon PowerShot A60

A Digital IXUS sorozat elegáns tervezésű gépekkel képviselte magát eddig is. Új tagja a rozsdamentes acél burkolatú Digital IXUS 400, egy 4 megapixel felbontású CCD érzékelőt tartalmazó, háromszoros optikai zoom-objektívű gép (36-108 mm, f/2,8-4,9 kezdő fényerő). 32 MB-os CF kártyával március végétől lesz kapható, 175.990 Ft-os áron.

A felső kategóriához esik közelebb az S sorozat újabb modellje, a PowerShot S50. Felbontás tekintetében már 5 megapixelt kapunk, egy 35-105-ös, háromszoros zoom-objektívű gépben (f/2,8-4,9 kezdő fényerő). A fentiekben ismertetett gépektől eltérően ebbe már 9 pontos AiAF rendszer került, és egy Flexizone elnevezésű élességválasztó is megtalálható. JPEG mellett akár RAW formátumban is tárolhatjuk felvételeinket. Az érzékenység ISO 50-400 között állítható, a záridő 15-től 1/5000 másodperc közötti lehet. A hat előre beállított fehéregyensúly érték mellé további két értéket rögzíthetünk. A beépített vaku 4 méterig biztosít elegendő megvilágítást. 13 felvételi módot kínál a gép, köztük például témafüggő automata beállításokat (portré, éjszakai felvétel, tájkép, stb.), fotóeffektusokat (élénk, semleges, lágy, stb.), és panoráma felvételi módot. Másodpercenként két kép rögzítésével egyszerre nyolc felvétel készíthető sorozatban. A 32 MB-os CF kártyával szállított készülék március végén kerül a boltokba, bruttó 219.990 Ft-os áron.

Utoljára maradt a profiknak szánt, digitális tükörreflexes gép, a Canon EOS 10D. Ebben egy CMOS érzékelő található, 6,3 millió pixeles felbontással. További fontos jellemzői a 7 pontos, nagy felületű automatikus élességállító rendszer, az ezek bármelyikéhez köthető 35 zónás kiértékelő algoritmus, a 3 kép/másodperces, gyors sorozatkép készítési lehetőség (egymás után 9 kép készíthető), valamint a masszív magnézium-öntvény váz. Az érzékenység ISO 100-1600 között állítható, de speciális funkcióként lehetőség van az érzékenységi skála kiterjesztésére, így ISO 3200-as beállítással is dolgozhatunk. A gép JPEG és RAW formátumban képes elmenteni a képeket, és lehetőség van arra is, hogy egyszerre mindkét formátumú kép tárolásra kerüljön. Az EOS 10D április végétől lesz kapható hazánkban, 629.990 Ft-os áron.

Canon PowerShot A70
Canon PowerShot A70

Ezek lettek volna az elkövetkező hónapokban várható új gépek. A végén lássunk még egy funkciót, amit ezek a gépek támogatnak, mégpedig a számítógép nélküli fotónyomtatás lehetőségét. Megfelelő nyomtatóra akár közvetlenül is rákapcsolhatjuk a fényképezőgépet, és ilyenkor az LCD monitoron beállított paramétereknek megfelelően kerülnek kinyomtatásra fotóink. Megadhatjuk a nyomatok számát, méretét, vagy akár a szükséges képkivágást is.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Canon Digital IXUS 400
  • Canon PowerShot S50
  • Canon EOS 10D
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!