Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Látogatóban az Interware Szerverhotelében

A legnagyobb hazai co-location szolgáltatónál jártunk.

2003.06.14. 00:00 | szerző: Dino | Egyéb

Múlt hét csütörtökön tartotta az Interware új, 240 négyzetméteres szervertermének, vagy ahogy elnevezték, „Szerverhotelének” a megnyitóját. Sajnos az eseményen nem tudtunk jelen lenni, azonban az Interware munkatársai lelkesen fogadtak egy külön bemutatóra, mely során végigvezettek bennünket mindhárom meglévő szervertermükön, rengeteg érdekes információt elmondva közben.

Látogatóban az Interware Szerverhotelében
Szerverek tömkelege elölről...

Az Interware-ről annyit érdemes tudni, hogy a 100%-os magyar tulajdonban lévő vállalat hat éve (1997-től) kezdett internet-szolgáltatásba, folyamatos fejlődésük során Kft-ből Rt-vé alakultak, és mára a dial-up, bérelt vonal és ADSL internet-szolgáltatástól kezdve a domain regisztráción át a szerver co-location-ig gyakorlatilag az összes internettel kapcsolatos szolgáltatást biztosítják ügyfeleik részére. Náluk van elhelyezve a hazai hostingolt szerverállomány több mint fele (köztük a PC Dome szervere is :-), és ma már a BIX (a magyarországi internet kicserélő központ) fenntartását is az Interware rendszermérnökei végzik.

Megérkezésünk után először is megtudtuk, hogy épp egy nagy munkálat befejezéséhez közelednek, ugyanis aznap történt meg az átállás az új légkondicionáló rendszerre. A 120 négyzetméteres (első) teremben lévő 4-500 gép hűtésére pedig nagy szükség is van, ha nem lenne légkondicionáló, az összes gép fél órán belül "felforrna" (vagy túlmelegedne) odabent. Még bent voltak az ideiglenesen üzembe helyezett tartalék mobilklímák, és érezhető volt, hogy a gépek között lévő hőmérséklet magasabb, mint mikor legutóbb ott jártunk – az átállás 15 perce alatt 5 fokot nőtt a teremben a hőmérséklet, mely 3 perc alatt hűlt vissza a normális üzemi hőmérsékletre. Amúgy a terem polcain szépen megférnek egymás mellett a TV2 és az RTL Klub gépei, és itt van elhelyezve az index, a tár.hu és több más népszerű site szervere is. Szintén ebben a teremben kaptak helyet az Interware saját hálózati eszközei, melyek az itt tárolt szerverek hálózati elérését biztosítják. (A hálózatban redundáns üvegszálas GigabitEthernet technológia biztosítja a megfelelő sebességet és megbízhatóságot.) A szekrények tetejéből egy helyen antennák tucatjai ágaskodtak, itt működik ugyanis a fővárosi mobiltelefon alapú parkolóhely-fizetés központja is.

Látogatóban az Interware Szerverhotelében
...és hátulról

A második szerverterem az alagsorban található, ez már egy modernebb, álpadlós terem. Itt kapott helyet a többtonnás Powerware szünetmentes táp is, mely több szinten is redundáns módon biztosítja a védelmet. Ráadásul a bejövő áramot először egyenárammá alakítja, majd azt ismét váltóárammá, így „megtisztítva” a hálózati egyenetlenségektől, zavaroktól az elektromos művektől érkező villamosságot. Ugyanitt helyezték el a speciálisan szervertermek oltására szolgáló gázzal működő tűzoltó berendezést. Ennek különlegessége, hogy esetleges tűz esetén olyan oxigén-elvonó gázzal olt, mely nem rongálja meg a számítógépeket. Természetesen nem csak ez a helyiség van védve ilyen módon a tűz ellen, de a palackokat itt helyezték el. Mint megtudtuk, egy alkalommal már működésbe lépett ez a rendszer, igaz, nem a gépteremben, hanem egy szomszédos folyosón keletkező füst váltotta ki az oltást, mely a szellőzőrendszeren keresztül jutott be a gépterembe.

Ezután elérkeztünk a látogatás igazi apropójához, a harmadik emeleti új, 240 négyzetméteres szerverteremhez, mely egyelőre még üresen várta a polcokat és a gépeket. Mint megtudtuk, az év második felében – az ügyfelekkel együttműködve – folyamatosan fogják áthelyezni ide a gépeket. Természetesen ez a terem is álpadlós, ahol alulra fújják a légkondicionálóból a hideg levegőt, mely felfelé áramlik a gépek között, majd felül elszívják a meleg levegőt, vissza a hűtő részbe. A nagyteljesítményű redundáns berendezések egy perc alatt cserélik az egész terem levegőjét. Emellett maga az álpadló is érdekes, hiszen antisztatikus anyagból készült. Erre azért volt szükség, hogy az álpadlót leföldelve megakadályozhassák a terem és a benne dolgozók statikus feltöltődését, ezzel is óvva az érzékenyebb elektronikák – mint például a memóriamodulok – épségét. A kábelek is a padló alatt kerültek elvezetésre, külön csatornában az erősáramú- és a kommunikációs vezetékek.

Látogatóban az Interware Szerverhotelében
Néhány rack-szekrény a bejáratnál

Látogatásunk másfél órája alatt egy cseppet se unatkoztunk, a hallottak és látottak alapján pedig meggyőződhettünk arról, hogy szerverünk a legmegfelelőbb helyen van elhelyezve. Végül ezúton is köszönjük az Interware munkatársainak a lehetőséget, hogy személyes „tárlatvezetés” keretében ismerhettük meg géptermeiket. ■

Látogatóban az Interware SzerverhotelébenLátogatóban az Interware SzerverhotelébenLátogatóban az Interware SzerverhotelébenLátogatóban az Interware SzerverhotelébenLátogatóban az Interware SzerverhotelébenLátogatóban az Interware Szerverhotelében

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló