Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide

Egy öreg törpe varázsló tanítványaként folytathatjuk a tavalyi év RPG sikerét.

2003.08.06. 00:00 | szerző: Madrac | Ismertető/teszt

Hatalmas siker volt tavaly a Neverwinter Night, mely ugyan sokat késett az első ígéretekhez képest, mégis megérte a várakozást. A készítők természetesen ez után sem hagyták abba a fejlesztést, így elkészült a Shadows of Undrentide, az első kiegészítő. Ez nem folytatása az eredeti történetnek, hanem egy egészen új mese. Természetes, hogy egy új kalandért még nem venné meg senki a kiegészítőt, így rengeteg más fejlesztés is került bele.

Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide

A történet szerint egy öreg törpe varázsló, Drogan tanítványai vagyunk. Ő tehetséges fiatalokat gyűjt össze, és kalandozókat farag belőlük. Mi vagyunk a legidősebb tanítvány, de rajtunk kívül van még két olyan tanítványa, akik közül kiválaszthatjuk segítőnket. Az egyik Dorna Trapspringer, a törpe tolvaj, a másik pedig Xanos Messarmos a fél-ork varázsló. Épp a záróvizsgáról beszélgetnek a növendékek, amikor lentről harc hangjai hallatszanak fel az emeletre. Mikor leérnek, látják, hogy mesterüket egy kobold épp hátba szúrja. Azonnal közbelépnek, de mint kiderül, a baj már megtörtént, és a támadók megszereztek négy nagyhatalmú varázstárgyat. Ezeknek kell utána erednünk, ez lesz a mi záróvizsgánk.

Bár a tolvajoknak hamar nyomára akadunk, nem lesz könnyű dolgunk, mert a tárgyak már nem egy helyen vannak. Természetesen mindenki megbíz minket valami feladattal, de sok apróbb küldetés is adódik útközben. Remek lehetőségek kínálkoznak a trükközésre, alkudozásra. Nem feltétlenül egyféle módon lehet megoldani a problémákat. Az első fejezetben extra segítségként a rendelkezésünkre áll még egy gyűrű is, mely vissza tud teleportálni minket mesterünkhöz. Ez azonban a történet későbbi szakaszában már nem működik, mert túl nagy lenne a távolság.

Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide

A küldetéslemez természetesen tartalmazza az RPG kiegészítőkben szokásos fejlesztéseket: új varázstárgyak, szörnyek, varázslatok és hasonlók. Az ellenfelek listája szépen megnőtt, már vadászhatunk akár manticore-ra vagy hobgoblinra is. Előnyös az is, hogy az új lények erőssége jól elszórt, így végig találkozhatunk majd ismeretlen ellenfelekkel. Összesen tizenhat új lény került a kiegészítőbe, de ezek közül három már korábban is letölthető volt az weboldalról.

Új kasztok is kerültek bele, melyek között van pár úgynevezett presztízs-kaszt. Ezek nem indíthatóak alapból, hanem a megfelelő kitételek elérésekor lesznek választhatóak. Ilyen elvárás lehet valamelyik feat megléte vagy egy képzettség megfelelő szintű ismerete. Minden faj előtt nem áll nyitva minden kaszt, így induláskor tanulmányozzuk át jobban a leírásukat.

Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide

A lehetséges képzettségek tárháza is megnőtt, valamint pár új feat is helyet kapott. Az Appraise segít, hogy jobb áron adjuk el a találat tárgyakat, a Craft Trap segítségével pár gonosz csapdát helyezhetünk el a minket üldöző ellenfelek számára, míg a Tumble lehetőséget ad rá, hogy elvetődjünk az ütések elől. A feat-ok között az Arcane Defense (+2 mentődobás a választott mágiaiskola ellen), az Artist (+2 bonusz az ellenőrződobásra és a Spot tesztre), a Blind Fight (vakharc), a Blooded (+2 kezdemény és spot teszt), a Divine Shield (a karizma bónusz hozzáadható naponta egyszer az AC-hez annyi körre, mint a bónusz értéke), a Luck of Heroes (+1 minden mentődobásra) és a Zen Archery (bölcsesség bónusz az íjászatra az ügyesség helyett) mellett sok új található még meg.

Kapott új varázslatokat szinte minden kaszt. A bárd öt varázslattal lett gazdagabb, a pap tizenhéttel, a druida tizenöttel, a paladin hármat kapott, a vándor ötöt, míg a varázsló huszonkettőt. Szerepel közöttük olyan, mint a Tasha elfojthatatlan nevetése (varázsló), a Bigby erős keze (varázsló), a nagyobb mágikus agyar (vándor), az álcázás (druida), súlyos sebek okozása (pap) és a sebző suttogások (bárd). Ezekről részletes leírás található természetesen a kézikönyvben.

Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide

Néhány kaszt jobban kidolgozott lett, így a barbár, a druida és a vándor tud beszélni az állatokkal és több más hasonló apróbb módosítás kerül bele. Aki gonosz karaktert szeretne játszani annak is több lehetősége lesz itt már erre, sokkal részletesebben kidolgozták ezt az utat is.

További újításként használhatjuk a segítőnk hátizsákját is, így akár azt is elérhetjük, hogy ne mindig ugyanazt a már használhatatlan fegyvert forgassa, vagy pedig megszabadulhatunk pár súlyos, de értékes tárgytól. Az ide pakolt gyógyitalokat se használja el azonnal.

Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide

Három új terepfajta is megjelenik a kiegészítőben, a romok, a havas táj és a sivatag. Részletesen kidolgozott mindegyik, lehet nyomokat találni a hóban és az ott jellegzetes növényzet nő mindegyiken. Ezek természetesen a szerkesztőben is rendelkezésre állnak innentől.

A zenei aláfestés most is remek, hangulatos és sokáig szólhat, mire az ember megunja, bár addigra úgyis átér más helyszínre, vagy csatába keveredik, és változik. A hangok is remekbeszabottak, illenek a helyszínekhez és a szörnyekhez. Mind a két téren bővítették az alap Neverwinter Nightshoz képest.

Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide

A grafikán is pofoztak kicsit, inkább az új textúráktól lett szebb a játék. Az új helyszínek részletesen kidolgozottak és logikus elrendezésűek. A kaland ötletes, rengeteg taktikázásra és ügyeskedésre ad lehetőséget. A presztízs-kasztok és a gonosz út különbségei miatt többször is végigjátszható, bár ahhoz már valamilyen mértékű fanatizmus is kell. Méltó folytatása a játéknak. ■

értékelés

Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide

Pozitívumok
  • Érdekes újítások
  • Jó történet
Negatívumok
  • Túl erős főellenfelek
Minimális rendszerigény: Pentium II/AMD K6 450 MHz, 128 MB RAM, 32 MB-os videokártya, 1,2 GB HDD
8,5
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 9
hangulat 9
Neverwinter Nights: Shadows of UndrentideNeverwinter Nights: Shadows of UndrentideNeverwinter Nights: Shadows of UndrentideNeverwinter Nights: Shadows of Undrentide
Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló