25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Mulholland Drive DVD

David Lynch filmje kétlemezes kiadásban jelent meg.

Írta: Dino

David Lynch korábbi filmjeit nem ismerve talán egy kissé túl bátran vágtam neki a nemrég DVD-n is megjelent Mulholland Drive megtekintésének. Bár a film sok nyitott kérdést hagyott maga után, és igen sok mindent nem értettem belőle, mégis valamiért azon filmek közé sorolom, melyek tetszettek. Erről pedig valószínűleg egyedi hangulata és a rendező érdekes stílusa tehet.

Mulholland Drive DVD

A történet több szálon fut, a fő vonal egyik főszereplője Rita (Laura Elena Harring), aki egy autóbaleset túlélőjeként, amnéziás állapotban sétál be egy, a filmcsillagok életéről álmodó lány, Betty (Naomi Watts) lakásába. A két lány közösen kezdi megpróbálni kitalálni, kicsoda is valójában Rita – aki amúgy egy plakátról választja magának ezt a nevet –, eközben pedig egy igen érdekes és sötét oldalát ismerhetjük meg Hollywoodnak. Ennél többet talán nem is érdemes elárulni a film történetéről, mivel akkor lelőném az utolsó harmadnál bekövetkező csavart, aminek jelentésére nem feltétlenül lehet egykönnyen rájönni.

A DVD kiadás dobozában két korong található. Közülük az elsőn a két és negyed órás filmet találhatjuk, Dolby Digital 5.1 angol hanggal és DD 5.1, valamint DTS magyar hangsávval. A menü magyar nyelvű, feliratnak pedig magyar és angol is választható. Az átirat jó minőségű lett, a sok sötét jelenet ellenére gyakorlatilag tökéletes képet láthatunk.

Mulholland Drive DVD

Az extrákat a második lemezre tették. Kapunk egy „Hogyan készült” filmet, valamint két interjút. Bepillantást nyerhetünk Lynch munkamódszerébe, megtudhatjuk, hogy a filmet eredetileg sorozatnak tervezték, és persze ebben a werkfilmben is mindenki dicséri a másikat, hogy milyen jó együtt dolgozni vele. Az első interjúban francia nyelven, 6 percben nyilatkozik Mary Sweeney, a film vágója, míg a második, 16 perces interjú a zeneszerzővel, Angelo Badalamentivel készült. Érdekes interjú ez, például megtudjuk, hogy már a film tervezésekor, forgatás előtt elkészítette a zene nagy részét, és beszél a filmbeli mellékszerepről is, amit rá osztottak. Ezután megtekinthetjük a készítők filmográfiáját, és találunk egy aláfestő zenével kísért fotógalériát is a lemezen, a forgatás helyszíneiről. Végül megnézhetjük a film mozielőzetesét, valamint további filmek előzetesét. Minden extra magyar feliratot kapott, ami dicséretes. (Szerencsére egyre inkább kezd ez számítani standardnak a hazai kiadású DVD-t között.)

Mivel a Mulholland Drive egy olyan film, melyet maximum pár ember képes elsőre megérteni, David Lynch stílusának kedvelői biztos nagy örömmel helyezik majd polcukra ezt a korongot, hogy onnan minél többször kerüljön DVD játszójukba. A filmet nagyszerű átiratban, szinkronnal tartalmazó DVD egyértelműen a minőségi kiadványok közé sorolható, még akkor is, ha egy-két extra elfért volna még rajta (egy rendezői kommentár igazán hasznos lett volna ennél a filmnél).

Fotók © 2001 - Universal Pictures

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Mulholland Drive DVD
  • Mulholland Drive DVD
  • Mulholland Drive DVD
  • Mulholland Drive DVD
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!