25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Terminátor 3 - A gépek lázadása DVD

A Terminator sorozat harmadik része kétlemezes DVD kiadásban kerül majd a boltokba.

Írta: mogyoro [UG]

Igaz, a Terminátor 3 DVD csak december 18-án kerül a kölcsönzőkbe, a boltok polcaira pedig már csak az év végi bevásárlási láz után, január 19-én, de a sajtó képviselői már megnézhették a lemezt egy prezentáció keretében. A szűk körű, irányított beszélgetésen megismerkedhettünk az extrákkal, s a film kép és hangminőségével. (A filmről készült cikket az Underground magazinban olvashatod el.)

A hangról nem is érdemes többet beszélni. Magyar 5.1 hanggal néztünk bele, s amit hallottunk, az meggyőzött. A magyar szinkron ugyanannyira profi, mint az angol nyelvű változat. Ugyanígy a kép minőségében sem lehetett hibát felfedezni. De ez természetes is, ha 4 hónapon át készítik fel a filmet a DVD kiadásra. (A prezentáción bemutatott lemez érdekessége volt, hogy egyes extrák még nem jól működtek, de állítólag ezeket a hibákat a végleges verzióra már kijavították. Ugyanígy a nyelvtani, fogalmazásbeli hibák is át lettek írva.)

A lemeznek a lejátszóba történő helyezése után 3 nyelvből lehet választani: angol, magyar, román. Ebből rá is jöhetünk, hogy az itthon kiadásra kerülő változat nem az egész európai piac lefedésére készült. A magyar menü kiválasztása után a hang automatikusan magyar 5.1 lesz, s az extrákra is magyar felirat kerül (így az angolul nem beszélők is megtudhatják a kulisszatitkokat; jó lenne a magyar feliratot a különlegesebb kiadványoknál általánosítani).

A T3 DVD csomagolása két lemezt rejt. Az első lemezen a film található 5.1 és DTS hanggal, illetve két kommentárral is megnézhetjük a filmet (de azt már csak Dolby Surround hangzással). Az egyik esetben a film rendezője a forgatásról mesél, a másikban a rendező és a szereplők anekdotáznak. Mindkettő érdekes lehet, időnk nem volt, hogy ezeket végignézzük, pedig az audiókommentár általában a legizgalmasabb extra.

A 2. lemezen az extrák találhatóak. A szokásos extráktól eltérően nem egy „fáról” választhatjuk ki a minket érdeklő csoportot, hanem egy oldal egy extra csoport, s lapozással juthatunk a következő tematikai egységhez. Három érdekesebb extrát emelnék ki a tizenkettőből, s kettő hiányát említeném meg. Kedvencem a „Cuki őrmester” jelenet, ahol megismerjük azt a katonát, akiről a T-101-et mintázták. Aranyos kisfilm a SkyNet promóciós kisfilmjével, külön a DVD kiadáshoz forgatva. A másik izgalmasnak tűnő extra „Készítsd el saját vizuális effektjeidet” címmel került fel a korongra. Mivel DVD-ROM-ot igénylő része nincs a kiadványnak, ezért ez inkább izgalmasnak hangzó rész, ahol a film három részének vizuális effektjeit változtathatjuk meg, ezáltal betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen alternatív megoldásokból választják ki a legjobbat. Egyszer érdemes kipróbálni! A harmadik említésre méltó a bakik, melyek közé – kivételes módon – pár vicces is bekerült.

A két hiány közül a legfeltűnőbb az, hogy a magyar Digic Picturesről egy szó sem esik, csak az amerikai szakemberek munkáiról (a kiadó indoklása szerint azért, mert az extrák készen jöttek, s Amerikában nem a magyar animátorokat reklámozzák). A másik hiányzó extra a „kimaradt jelenetek”. De ennek (állítólag) egyszerű a magyarázata. A szoros forgatási rend miatt nem készült olyan rész, ami a végső verzióba nem került bele, már az megalkuvást jelentett, mit ne vegyenek fel.

A Terminátor sorozat harmadik része tehát egy igen komoly DVD kiadással büszkélkedhet, mely képminőség, hangok és extrák terén is sokat nyújt. Egyetlen baj talán csak az, hogy a film maga elég gyenge...

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Terminátor 3 - A gépek lázadása DVD
  • Terminátor 3 - A gépek lázadása DVD
  • Terminátor 3 - A gépek lázadása DVD
  • Terminátor 3 - A gépek lázadása DVD
  • Terminátor 3 - A gépek lázadása DVD

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!