25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Trust 1210K PowerC@m Optical Zoom

4 megapixeles Trust fényképezőgép 3-szoros Samsung zoom-optikával.

Írta: Dino

A Trust újabb digitális fényképezőgépe egy olyan elektronikára épül, melyet a Samsung is felhasznált egyik fényképezőgépébe: gyakorlatilag a külső borítás és a menü designjában különbözik a két gép. A benne lévő háromszoros zoomátfogású optikát a Samsung gyártotta, a 4 megapixeles CCD érzékelő pedig a Sony gyártósoráról származik. A gép lehetőséget biztosít a CCD fizikai 2272*1704-es felbontásánál nagyobb, interpolációval előállított 5 megapixeles kép készítésére is. A 15 MB beépített memória SD vagy MMC memóriakártyával tovább bővíthető, akár 256 MB-ig.

A fényképezőgép felső részen egy eltolható kapcsolóval kapcsolhatjuk be a gépet, az exponáló gombot körülvevő tárcsával pedig a következő módok közül válaszhatunk: fotózás, filmezés, visszajátszás ill. beállítások. A gép hátán a kis LCD kijelzőtől balra három gombot találunk. Az első az LCD-t kapcsolja ki, a másodikkal a menübe léphetünk be, a harmadik pedig felvételnél a makró módot kapcsolja, lejátszásnál pedig a törlést jelenti. Jobbra találjuk a zoom kétállású kapcsolóját, alatta pedig egy négyirányú kapcsolót, közepén egy OK gombbal. Ezzel navigálhatunk a menüben, amúgy pedig olyan funkciókat vezérelnek, mint a vaku, az időzítő, valamint a fotózás utáni hangrögzítés bekapcsolása.

Fényképezés során elsődlegesen a teljesen automata mód használata a javasolt, de aki ezzel nem elégszik meg, a pontonként, kissé lassan megjelenő menüben mászkálva találhat jó pár manuális beállítást is. ezek között olyanokat találunk, mint az ISO érzékenység állítása (auto/100/200/400), az expozíciós-idő korrekció (-2 és +2 között feles lépésekben), a fehéregyensúly beállítás, vagy a fókusz állítása (automata mód mellett 1 ill. 3 méterre, vagy végtelenre állíthatjuk), és kiválasztható a fénymérés módja is (középre súlyozott átlagoló vagy szpot). Végül három extra opcióval a témának megfelelő automatikus beállításokat érhetjük el: tájkép, éjjeli fotózás, háttérvilágított téma fotózása. Természetesen ezek mellett állítható a képméret is, 4 fokozatban, 544*408-tól az említett interpolált 5 megapixeles felbontásig. A képminőséget (azaz az eltárolt JPEG tömörítési fokát) három fokozatban állíthatjuk. Választhatunk effektet a képre, ez jelen esetben a fekete-fehér vagy szépia (sárgás-barnás árnyalatú, régies hatású fotó) módot jelenti.

A beállítások menüben törölhetjük a teljes memóriát, és állíthatunk be olyan lehetőségeket, mint az automatikus kikapcsolás ideje, az LCD fényereje, a dátum vagy a nyelv. Két ceruzaelemmel (vagy -akkuval) működtethető a készülék, az opcionális plusz memóriát az elemek melletti nyíláson helyezhetjük be. Ahogy a Trustnál már megszokhattuk, a fényképezőgépei mellé bőségesen pakol kellékeket, és most sincs ez másként: kapunk egy övre fűzhető tokot, egy kis műanyag háromlábú állványt, valamint a szükséges kábeleket (USB és TV), egy csuklópántot, két ceruzaelemet, valamint egy képfeldolgozásra alkalmas szoftvert.

A gép kezelése és az általa készített képek vegyes érzéseket váltottak ki belőlem. Teljesen automata módban jó fényviszonyok között jó képek készíthetőek, de szobában vagy kevesebb fény esetén már néha baja akadt az élességállítással. Bár lehetőség van bizonyos korlátok között manuális beállításokra is, ezek elérése a menüben elég körülményes, főleg a lassú menümegjelenítés miatt. A vaku bekapcsolása után elég sokat kell várnunk a feltöltésére, de furcsa például az is, hogy makró módra váltáskor automatikusan kikapcsolódik a vaku. A képek mentése és a fókuszálás terén se ez a leggyorsabb gép, amivel találkoztam. Mindezek ellenére készült vele pár meglepően jó kép a teszt során.

Alapvetően nem választott rosszul a Trust, amikor a Samsung optikáját és a hozzá tartozó elektronikát választotta gépéhez, melyet valahol az alsó- és középkategória határára lehet helyezni. Korlátozott és nehezen elérhető manuális beállításai miatt inkább a „point and shoot” fotózást preferálók számára lehet alternatíva, ha inkább az olcsóbb árkategóriájú gépek között szeretnének választani. További információ: Trust, multimedia.hu.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Trust 1210K PowerC@m Optical Zoom
  • Trust 1210K PowerC@m Optical Zoom
  • Trust 1210K PowerC@m Optical Zoom
  • Trust 1210K PowerC@m Optical Zoom
  • Trust 1210K PowerC@m Optical Zoom
  • Trust 1210K PowerC@m Optical Zoom
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!