Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

A gyűrűk ura: A király visszatér DVD

Bemutatjuk a trilógia befejező részének mozi változatát tartalmazó kétlemezes kiadványt.

2004.05.23. 00:00 | szerző: Dino | DVD

A Mátrix után tavaly év végére a Gyűrűk ura mozifilm-trilógia is elért befejező részéhez, és a napokban megjelenik a harmadik részt tartalmazó DVD kiadvány is. A Warner jóvoltából lehetőségünk volt még megjelenés előtt betekintenünk a kétlemezes kiadványba, így erről olvashattok most egy kis bemutatót. (Igaz, egy váratlan áramszünet miatt kicsit össze kellett sűrítenünk a tervezett programot, így csak a fontosabb részeit néztük meg az extráknak.)

A gyűrűk ura: A király visszatér DVD

A korábbi két epizódhoz hasonlóan ezúttal is két változatban kerül kiadásra a film. A héten megjelenő kiadvány a film moziban bemutatott változatát tartalmazza az első lemezen, és számos extrát – dokumentumfilmeket, előzeteseket – a másodikon. Év végére pedig kiadják a harmadik rész bővített változatát, a szokásos igen bő körítéssel, várhatóan megint négy korongon.

A mostani doboz első lemeze tehát a több mint három órás filmet tartalmazza, Dolby Digital 5.1 EX angol és magyar hangsávval, a megszokott kitűnő kép- és hangminőséggel. A második lemez pedig most is több órányi extrát tartalmaz. Az első egy 22 perces, felirattal is ellátott werkfilm, „A rendező víziója” címmel. Ezt egy másik werkfilm követi, „Egy filmkészítő utazása – Így készült A király visszatér” címmel, 27 percben. Megszólal bennük minden fontosabb alkotó és szereplő, a rendezőtől a hobbitokig. A két összeállítás között elég nagy átfedés van, a második során elég sokszor volt déja vu érzésünk. A National Geographic egy nagyobb, és jóval komolyabb dokumentumfilmet készített, mely szintén helyet kapott a lemezen. Az 52 perces filmben párhuzamot vonnak a könyv fikcionális világa és Anglia történelmének eseményei és alakjai között, így például a középföldei csatákat hasonlítják a skóciai szabadságharchoz (ld. A rettenthetetlen – Mel Gibson) vagy Aragorn és Erzsébet királynő közös vonásait boncolgatják.

A gyűrűk ura: A király visszatér DVD

Az előző kiadványokhoz hasonlóan most is megtaláljuk a DVD-n a lordoftherings.net site számára készített 2-3 perces kisfilmeket. Ezekből ezúttal hat darab került a lemezre, köztük például egy-egy összeállítás a digitális lovakról, Minas Tirithről és a bátor Samuról. Nem kevesebb, mint tizenhárom félperces TV-s reklám és a film két előzetese mellett egy, a teljes trilógiát reklámozó, 8 perces „szuperelőzetes” is helyet kapott a korongon. Végül egy rövid bemutatót láthatunk az Electronic Arts kiadásában a film licence birtokában megjelenő játékprogramokról, így a The Lord of the Rings: The Return of the Kingről, és az EA Los Angeles-i stúdiójában a C&C Generals engine-jére alapozva készülő The Battle for Middle-Earth-ről.

A közel két és fél órányi extrával kibővített film egy újabb színvonalas kiadvány lett, azonban ezúttal is elmondható, hogy aki az extrákra – no és a film moziban látottnál bővebb változatára – hajt, annak még várnia kell pár hónapot, hogy gyűjteményében tudhassa azt. Persze biztos most is lesznek, akik megelégszenek ezzel, vagy annyira nagy rajongók, hogy mind a kettőt megveszik. Egy mindenesetre biztos: ha eddig is így tettek, ezúttal se fogják megbánni döntésüket. ■

A gyűrűk ura: A király visszatér DVDA gyűrűk ura: A király visszatér DVDA gyűrűk ura: A király visszatér DVDA gyűrűk ura: A király visszatér DVDA gyűrűk ura: A király visszatér DVDA gyűrűk ura: A király visszatér DVDA gyűrűk ura: A király visszatér DVDA gyűrűk ura: A király visszatér DVDA gyűrűk ura: A király visszatér DVDA gyűrűk ura: A király visszatér DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló