25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Budapesten járt Terry Gilliam

A Grimm című film bemutatója alkalmából hazánkba látogatott a Monty Python csapat egyik tagja.

Írta: Dino

A Grimm című film bemutatója alkalmából fővárosunkba látogatott a Monty Python csapat egyik tagja, a mostanában leginkább rendezőként tevékenykedő Terry Gilliam (12 majom, Brazil, Félelem és reszketés Las Vegasban, stb.). A november 6-án, vasárnap hazánkba érkező Gilliam mindenek előtt egy napot magánemberként városnézéssel töltött, a kivilágított város különösen nagy hatással volt rá, szuvenírként pedig néhány üveg villányi bort is vásárolt. Hétfőn először a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival beszélgetett, ezt követően pedig a film sajtóvetítése után sajtótájékoztató keretében válaszolt a moderátor szerepét betöltő Galla Miklós, valamint a megjelent újságírók kérdéseire.

Megtudhattuk például, hogy nagyobbik lánya az asszisztense, fia pedig a Grimmben kapott egy kis szerepet, de amúgy is színész szeretne lenni. Azért szereti bevenni családtagjait a produkcióiba, mert így többet tud együtt lenni velük (kisebbik lánya is szerepelt már: Michael Palin karakterének lányát alakította a Brazilban). Meglepődött, hogy hazánkban 16 éves korhatárt kapott a film, miközben Nagy-Britanniában 12, Amerikában pedig 13 éves kortól tekinthető meg. Nem értette, mit találtak benne a cenzorok, amikor ezt a döntést hozták. Mindenesetre bízik a hazai gyerekekben, hogy a 16 év alattiak is megtalálják a módját, hogy bejussanak a filmre. :-) Szóba került az is, hogy eredetileg valami dudort szeretett volna Matt Damon orrára, hogy a karakter külseje az általa elképzelthez közelebbi legyen, azonban a producer ellene volt ennek, így végül megmaradt Damon eredeti arca a plakátokhoz (és természetesen a filmhez is). Gilliam bár amerikai születésű, ma már brit állampolgár, mint viccesen elmondta, inkább a „menekülést” választotta, nem akar felelősséget érezni azért, amit az USA művel a világgal. Egyúttal azt is megtudhattuk, hogy kedvenc meséje gyerekkorában nem egy Grimm mese, hanem „A császár új ruhája” volt. Sajnos a Monty Python csapat újra összeállására nem sok esélyt lát: mindannyian más úton járnak, más dolgokat tesznek, és nehéz lenne újra úgy együtt dolgozniuk, ahogy korábban. Öt évvel ezelőtt a csapat 30 éves évfordulójára a BBC hívta össze a csapat még élő 5 tagját egy műsor elkészítésére, de Gilliam véleménye szerint az eredmény nem volt az igazi.

Az eredeti címén The Brothers Grimm mozifilm története amúgy meglehetősen lazán kapcsolódik a nagy mesemondó testvérpárhoz, ha élnének még ma, valószínűleg nem ismernének magukra a filmet látva. A rendező inkább egy olyan meseként jellemezte a filmjet, melyben két testvér történetét mondják el, a főhősök pedig valamelyest kapcsolatba hozhatók a Grimm fivérekkel. A sztoriban megjelennek az ismert mesehősök, mint például Jancsi és Juliska vagy Piroska, azonban nem ők viszik előre a cselekményeket. A két főszereplő, Wilhelm és Jacob Grimm (Matt Damon és Heath Ledger) különös történetekkel járják a francia megszállás alatt álló Németországot, hogy az általuk kitalált démonok és lények „elkergetésével” szedjenek össze pénzt maguknak. Azonban egyik helyen egy valódi varázserejű átokkal találkoznak, így minden bátorságukat összeszedve kell megküzdeniük a Tükör Királynővel (Monica Bellucci). A film egyik mondanivalója, hogy ha hiszünk a mesékben, akkor az átkot is meg tudjuk törni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Budapesten járt Terry Gilliam
  • Budapesten járt Terry Gilliam
  • Budapesten járt Terry Gilliam
  • Budapesten járt Terry Gilliam
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!