For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Budapesten a Nokia Nseries kamion

Fővárosunkban járt a Nokia új készülékeinek demonstrációs kamionja.

2006.04.08. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A napokban fővárosunkat is útba ejtette a Nokia világjáró kamionja, melyben szakavatott demonstrátorok a Nokia digitális otthon jövőképét mutatták be. A mobilgyártó olyan termékeit mutatták be – konkrétan az Nseries termékcsaládot –, melyek a digitális tartalmak eléréséhez és elkészítéséhez nyújtanak segítséget használóiknak, így például a legújabb, fényképezésre, filmnézésre vagy internetes böngészésre alkalmas telefonokat. Nem is telefonnak nevezték már a bemutató során ezeket a készülékeket, hanem multimédiás számítógépeknek.

Budapesten a Nokia Nseries kamion

Az egyik fő téma a fotózás és filmkészítés volt, ezt az N90-es készülékkel prezentálták. A telefonban 2 megapixeles kamera található, Carl Zeiss optikával, autófókusszal, húszszoros digitális zoomal és beépített vakuval. A fényképeket és a videofelvételeket közvetlenül a telefonban is szerkeszthetjük, például állíthatjuk a kép világosságát és kontrasztját, vagy színeffektet alkalmazhatunk rajta. A viszonylag nagyméretű telefon két ponton is forgatható, így kijelzőjét akár a videokamerákhoz hasonlóan is hajthatjuk, és a kamerát is tetszés szerinti irányba fordíthatjuk. A fotók megosztására aztán több lehetőség is van a különböző készülékekben: elküldhetjük MMS üzenetként, Bluetooth segítségével másik készülékre, számítógépre, vagy akár közvetlenül egy megfelelő nyomtatóra, de akár fotóblogot is létrehozhatunk belőlük a Nokia oldalán.

A második téma a zenehallgatás volt: az N sorozatú telefonokban FM rádió és digitális zenejátszó található (MP3 és más formátumok kezelésével), az N91-es pedig például 4 GB beépített winchestert tartalmaz, így rengeteg zene tárolására képes. A zenehallgatásra természetesen célszerű valamilyen fejhallgatót csatlakoztatni a telefonhoz, vagy otthoni audiokészülékre, aktív hangszóróra kötni a készüléket (a Nokia erre a célra a Sennheiser, Bose, harman/kardon és JBL márkákat ajánlja elsődlegesen).

Budapesten a Nokia Nseries kamion
Belső felvétel egy N91-es telefonnal

Fontos témakör volt az internetezés is. A telefonok kis képernyőjéhez átalakított böngésző érdekes funkciója a Mini Map, mely nagy segítséget nyújt a csak részleteiben látható honlapon történő böngészésben. De az eltárolt oldalak címei is praktikusan egy-egy screenshot kíséretében kerülnek eltárolásra, így vizuálisan kereshetünk közöttük. Külön érdekesség volt a 770-es típusszámú készülék, mely nem is telefon, így SIM kártya se kell bele. Ez egy netezésre kitalált eszköz, mely jóval kisebb egy notebooknál, azonban nagyobb képernyője van, mint egy PDA-nak. Az internetre WiFi vagy Bluetooth segítségével tud kapcsolódni, persze a megfelelő kommunikációs berendezés megléte esetén (pl. wireless router, vagy Bluetooth telefon GPRS-sel). Linux operációs rendszer fut rajta.

A Nokia N92 telefon az első DVB-H-t tartalmazó, azaz televízióadás vételére alkalmas mobilkészüléke. Kijelzője ennek megfelelően nagy (7,1 cm képátlójú), 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes, és praktikusan oldalirányban hajtható ki. A bemutatón csak előre rögzített felvételt nézhettünk rajta, hiszen nem volt a helyszínen fogható semmilyen megfelelő adás. Kisméretű MMC kártyán azonban lehetőség van filmek megvásárlására is, így például megvehetjük telefonunkhoz a Gyalog galoppot. 128 MB-os kártyára van tömörítve ebben az esetben a teljes film.

Budapesten a Nokia Nseries kamion

A közel másfél órás bemutató során átfogó képet kaptunk a Nokia fejlesztéseiről, melyekből látszik, hogy igencsak erőteljes multimédia képességekkel ruházzák fel a legújabb telefonokat. Ha így haladnak, lassan már sokadrangú funkció lesz a hagyományos hang-kommunikáció a készülékekben, cserébe viszont tényleg egy rengeteg praktikus funkcióval felszerelt eszközzel mászkálhatunk. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.