25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Budapesten a Nokia Nseries kamion

Fővárosunkban járt a Nokia új készülékeinek demonstrációs kamionja.

Írta: Dino

A napokban fővárosunkat is útba ejtette a Nokia világjáró kamionja, melyben szakavatott demonstrátorok a Nokia digitális otthon jövőképét mutatták be. A mobilgyártó olyan termékeit mutatták be – konkrétan az Nseries termékcsaládot –, melyek a digitális tartalmak eléréséhez és elkészítéséhez nyújtanak segítséget használóiknak, így például a legújabb, fényképezésre, filmnézésre vagy internetes böngészésre alkalmas telefonokat. Nem is telefonnak nevezték már a bemutató során ezeket a készülékeket, hanem multimédiás számítógépeknek.

Az egyik fő téma a fotózás és filmkészítés volt, ezt az N90-es készülékkel prezentálták. A telefonban 2 megapixeles kamera található, Carl Zeiss optikával, autófókusszal, húszszoros digitális zoomal és beépített vakuval. A fényképeket és a videofelvételeket közvetlenül a telefonban is szerkeszthetjük, például állíthatjuk a kép világosságát és kontrasztját, vagy színeffektet alkalmazhatunk rajta. A viszonylag nagyméretű telefon két ponton is forgatható, így kijelzőjét akár a videokamerákhoz hasonlóan is hajthatjuk, és a kamerát is tetszés szerinti irányba fordíthatjuk. A fotók megosztására aztán több lehetőség is van a különböző készülékekben: elküldhetjük MMS üzenetként, Bluetooth segítségével másik készülékre, számítógépre, vagy akár közvetlenül egy megfelelő nyomtatóra, de akár fotóblogot is létrehozhatunk belőlük a Nokia oldalán.

A második téma a zenehallgatás volt: az N sorozatú telefonokban FM rádió és digitális zenejátszó található (MP3 és más formátumok kezelésével), az N91-es pedig például 4 GB beépített winchestert tartalmaz, így rengeteg zene tárolására képes. A zenehallgatásra természetesen célszerű valamilyen fejhallgatót csatlakoztatni a telefonhoz, vagy otthoni audiokészülékre, aktív hangszóróra kötni a készüléket (a Nokia erre a célra a Sennheiser, Bose, harman/kardon és JBL márkákat ajánlja elsődlegesen).

Fontos témakör volt az internetezés is. A telefonok kis képernyőjéhez átalakított böngésző érdekes funkciója a Mini Map, mely nagy segítséget nyújt a csak részleteiben látható honlapon történő böngészésben. De az eltárolt oldalak címei is praktikusan egy-egy screenshot kíséretében kerülnek eltárolásra, így vizuálisan kereshetünk közöttük. Külön érdekesség volt a 770-es típusszámú készülék, mely nem is telefon, így SIM kártya se kell bele. Ez egy netezésre kitalált eszköz, mely jóval kisebb egy notebooknál, azonban nagyobb képernyője van, mint egy PDA-nak. Az internetre WiFi vagy Bluetooth segítségével tud kapcsolódni, persze a megfelelő kommunikációs berendezés megléte esetén (pl. wireless router, vagy Bluetooth telefon GPRS-sel). Linux operációs rendszer fut rajta.

A Nokia N92 telefon az első DVB-H-t tartalmazó, azaz televízióadás vételére alkalmas mobilkészüléke. Kijelzője ennek megfelelően nagy (7,1 cm képátlójú), 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes, és praktikusan oldalirányban hajtható ki. A bemutatón csak előre rögzített felvételt nézhettünk rajta, hiszen nem volt a helyszínen fogható semmilyen megfelelő adás. Kisméretű MMC kártyán azonban lehetőség van filmek megvásárlására is, így például megvehetjük telefonunkhoz a Gyalog galoppot. 128 MB-os kártyára van tömörítve ebben az esetben a teljes film.

A közel másfél órás bemutató során átfogó képet kaptunk a Nokia fejlesztéseiről, melyekből látszik, hogy igencsak erőteljes multimédia képességekkel ruházzák fel a legújabb telefonokat. Ha így haladnak, lassan már sokadrangú funkció lesz a hagyományos hang-kommunikáció a készülékekben, cserébe viszont tényleg egy rengeteg praktikus funkcióval felszerelt eszközzel mászkálhatunk.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Budapesten a Nokia Nseries kamion
  • Belső felvétel egy N91-es telefonnal
  • Budapesten a Nokia Nseries kamion
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!