Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Saitek X52 Pro Flight Control System

Felújították a joystick és tolóerő-kar kombinációt.

2007.07.28. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Korábban már bemutattuk a Saitek legkomolyabb botkormányát, a különálló tolóerő-szabályzó karral kombinált X52-t. A gyártó nemrég dobta piacra a joystick frissített, Pro megjelölésű verzióját, mely kisebb módosításokkal tette még használhatóbbá a repülőgép-szimulátorok vezérléséhez már eddig is szinte tökéletes vezérlőt.

Saitek X52 Pro Flight Control System

Míg formáját tekintve változatlan maradt az X52, a színekkel kicsit variáltak, az eddigi ezüstös árnyalatú részek sötétszürkére változtak, és a gombok, valamint az LCD kijelző megvilágításának színét zöldre cserélték. Ezzel együtt ugyanazt a masszív, elegáns megjelenésű eszközt kapjuk, melyet megszállott játékosok akár csavarokkal is rögzíthetnek asztalukhoz, ha nem elégednek meg a tapadókorongok erejével, és hosszú távon gondolkodnak. A két kar fogása kényelmes, puha érzetű műanyag borítja mindkettőt, a joysticknál a tenyerünket támasztó alsó rész magasságát szabályozhatjuk, ahogy a tolóerő-szabályzó erősségét is. Gombokból, nézőpont-váltó kapcsolókból, tekerőkből pedig a már korábban bemutatott alapmodell esetében is ismertetett óriási mennyiség áll rendelkezésünkre, és megtalálhatjuk rajta az egeret helyettesítő kis kart is.

Az X52 Pro legfőbb újítása a tolóerő-szabályzó talpazatán lévő, háttérvilágított LCD kijelző funkcióinak bővülése (igazi MFD, azaz multifunkciós kijelző lett belőle). Ugyanis most már nemcsak az aktuális profil és üzemmód kijelzésére szolgál ez, hanem ha a játék is támogatja, különböző visszajelzéseket is kapunk rá, vagy innen irányíthatjuk a program egyes részeit. Jelenleg kizárólag a Microsoft Flight Simulator X használja ezt, és a rádió és a navigáció egyes funkcióit vezérelhetjük segítségével. Az MFD kényelmes használata érdekében az eddigi három gombot két gombként is funkcionáló görgőre, valamint a stoppert kezelő két gombra cserélték le. Ötletes újdonság még, hogy a tolóerő-szabályzó kar elforgatásakor fokozatosan egyre több színes LEDek válik láthatóvá, ha pedig a felső sebességtartományba váltunk át, zöldről pirosra váltanak.

Saitek X52 Pro Flight Control System

A mellékelt driver nem változott, ugyanaz a kissé spártai kinézetű, de funkcióját tökéletesen ellátó meghajtót kapjuk, melynek segítségével a gombokat tetszőlegesen programozhatjuk. Ahogy a sima X52 esetében, itt is minden egyes gombra hat funkció állítható: a joystick tetején van egy háromállású elforgatható kapcsoló, mely a három üzemmód közül választ (például külön programozhatjuk a repülőtéri és a légi irányítást), és mindhárom módban másodlagos funkcióra válthatunk a jobb kezünk kisujjánál lévő gomb segítségével.

A Saitek X52 Pro ha nem is hozott igazán forradalmi újítást, remekül leporolta a korábbi X52 modellt, és a multifunkciós kijelző ügyes kihasználásával gyakorlatilag a maximumot nyújtja, amit egy ilyen vezérlőtől el lehet várni. Kár, hogy az ára jelentősen megugrott a korábbi típushoz képest, jelenleg bruttó 52-53 ezer forintért vásárolható meg. Hazai forgalmazója a BSC Kft. ■

Saitek X52 Pro Flight Control System

hozzászólások (7)

Morus
Morus 2007.07.29. 09:51
joban ettől nem fogod nyomni az is fix...
Kolin Mekré
Kolin Mekré 2007.07.29. 20:53
CSak az IL2-vel nyomultok ,vagy van más hasonlóan profi repcsi szimcsi, amit multiban lehet tolni?
Morus
Morus 2007.07.30. 01:04
sajnos nincs a piacon más hasonló.még a Lock on de az teljesen más nem az energia ill lendület tartás küzdelme inkább radar harc.
viszont ha szereted a vitorlázó repülést ajánlom figyelmedbe a Condor nevű progtamot.igen profi munka
Matt the rocker
Matt the rocker 2007.07.31. 13:49
na azért még a falcon4-et említsük meg
n.dani007
n.dani007 2007.07.31. 14:07
csak az IL semmi más :)
Volt egy kezdetleges próbálkozásom a Lockal de már a menüjétől felforrt az agyam :)
ajánlott olvasnivaló