Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Saitek X52 Pro Flight Control System

Felújították a joystick és tolóerő-kar kombinációt.

2007.07.28. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Korábban már bemutattuk a Saitek legkomolyabb botkormányát, a különálló tolóerő-szabályzó karral kombinált X52-t. A gyártó nemrég dobta piacra a joystick frissített, Pro megjelölésű verzióját, mely kisebb módosításokkal tette még használhatóbbá a repülőgép-szimulátorok vezérléséhez már eddig is szinte tökéletes vezérlőt.

Saitek X52 Pro Flight Control System

Míg formáját tekintve változatlan maradt az X52, a színekkel kicsit variáltak, az eddigi ezüstös árnyalatú részek sötétszürkére változtak, és a gombok, valamint az LCD kijelző megvilágításának színét zöldre cserélték. Ezzel együtt ugyanazt a masszív, elegáns megjelenésű eszközt kapjuk, melyet megszállott játékosok akár csavarokkal is rögzíthetnek asztalukhoz, ha nem elégednek meg a tapadókorongok erejével, és hosszú távon gondolkodnak. A két kar fogása kényelmes, puha érzetű műanyag borítja mindkettőt, a joysticknál a tenyerünket támasztó alsó rész magasságát szabályozhatjuk, ahogy a tolóerő-szabályzó erősségét is. Gombokból, nézőpont-váltó kapcsolókból, tekerőkből pedig a már korábban bemutatott alapmodell esetében is ismertetett óriási mennyiség áll rendelkezésünkre, és megtalálhatjuk rajta az egeret helyettesítő kis kart is.

Az X52 Pro legfőbb újítása a tolóerő-szabályzó talpazatán lévő, háttérvilágított LCD kijelző funkcióinak bővülése (igazi MFD, azaz multifunkciós kijelző lett belőle). Ugyanis most már nemcsak az aktuális profil és üzemmód kijelzésére szolgál ez, hanem ha a játék is támogatja, különböző visszajelzéseket is kapunk rá, vagy innen irányíthatjuk a program egyes részeit. Jelenleg kizárólag a Microsoft Flight Simulator X használja ezt, és a rádió és a navigáció egyes funkcióit vezérelhetjük segítségével. Az MFD kényelmes használata érdekében az eddigi három gombot két gombként is funkcionáló görgőre, valamint a stoppert kezelő két gombra cserélték le. Ötletes újdonság még, hogy a tolóerő-szabályzó kar elforgatásakor fokozatosan egyre több színes LEDek válik láthatóvá, ha pedig a felső sebességtartományba váltunk át, zöldről pirosra váltanak.

Saitek X52 Pro Flight Control System

A mellékelt driver nem változott, ugyanaz a kissé spártai kinézetű, de funkcióját tökéletesen ellátó meghajtót kapjuk, melynek segítségével a gombokat tetszőlegesen programozhatjuk. Ahogy a sima X52 esetében, itt is minden egyes gombra hat funkció állítható: a joystick tetején van egy háromállású elforgatható kapcsoló, mely a három üzemmód közül választ (például külön programozhatjuk a repülőtéri és a légi irányítást), és mindhárom módban másodlagos funkcióra válthatunk a jobb kezünk kisujjánál lévő gomb segítségével.

A Saitek X52 Pro ha nem is hozott igazán forradalmi újítást, remekül leporolta a korábbi X52 modellt, és a multifunkciós kijelző ügyes kihasználásával gyakorlatilag a maximumot nyújtja, amit egy ilyen vezérlőtől el lehet várni. Kár, hogy az ára jelentősen megugrott a korábbi típushoz képest, jelenleg bruttó 52-53 ezer forintért vásárolható meg. Hazai forgalmazója a BSC Kft. ■

Saitek X52 Pro Flight Control System

hozzászólások (7)

Morus
Morus 2007.07.29. 09:51
joban ettől nem fogod nyomni az is fix...
Kolin Mekré
Kolin Mekré 2007.07.29. 20:53
CSak az IL2-vel nyomultok ,vagy van más hasonlóan profi repcsi szimcsi, amit multiban lehet tolni?
Morus
Morus 2007.07.30. 01:04
sajnos nincs a piacon más hasonló.még a Lock on de az teljesen más nem az energia ill lendület tartás küzdelme inkább radar harc.
viszont ha szereted a vitorlázó repülést ajánlom figyelmedbe a Condor nevű progtamot.igen profi munka
Matt the rocker
Matt the rocker 2007.07.31. 13:49
na azért még a falcon4-et említsük meg
n.dani007
n.dani007 2007.07.31. 14:07
csak az IL semmi más :)
Volt egy kezdetleges próbálkozásom a Lockal de már a menüjétől felforrt az agyam :)
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.