Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Sziget Fesztivál 2008 előzetes

5+2 nappal vár idén a legnagyobb hazai fesztivál.

2008.06.23. 00:00 | szerző: Gerry | Egyéb

Nehéz sokadik alkalommal újra előzetest írni a nagyon sokadik Szigetről. Persze nem azért, mintha a fesztivál nem kínálna idén is rengeteg programot, és legfőképpen koncertet, hanem mert az ember fia már minden létező klisét ellőtt a Szigettel kapcsolatban. Úgy pedig hol maradnak a remek felütések? Alighanem a spájzban – azaz nini, csak akadt egy: „Rövidebb, tömörebb, vágatlan”. Az első, illetve sanszosan második olvasatra is furcsának ható szlogen oka igen egyszerű, hiszen emberemlékezet óta az idei lesz az első Sziget, amely nem egy teljes héten keresztül fogja szórakoztatni és egyben leamortizálni a résztvevőket, hanem „mindössze” öt plusz egy napig. Skandalum, mondhatnánk, azonban az mindenképpen tény, hogy a nagy nyugat-európai fesztiválok – és ezzel szinkronban a hazaiak is – szinte kivétel nélkül pár naposak csupán. Az pedig szintén tény, hogy a Sziget lassanként igen súlyos anyagi megterheléssé vált a magyar fiatalság anyagilag kevéssé elengedett, de fesztiválozni szándékozó része számára. Mindezt – és ki tudja még, mit – megoldandó nemes egyszerűséggel lecsaptak két napot a Sziget időtartalmából, hogy a megmaradó ötön változatlan jegyárakkal, és még több fellépővel várják a nagyérdemű publikumot. Hogy mindez mennyire tetszik a már említett publikumnak, az voltaképpen mellékes, így kezdjük el nagyon gyorsan megszokni az ötnapos Szigetek gondolatát, és ízlelgessük a „Kell öt nap együttlét” kissé furcsának ható mondatát.

Sziget Fesztivál 2008 előzetes
Iron Maiden

Az „átállás” roppant fájdalmas procedúráját megkönnyíteni hivatott, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz nulladik nap, sőt, nulladik előtti is. Az első blikkre szokatlan „mínusz egyedik nap” egy egészen sajátos produkciót, a Magyar Dal Napját hozza el a publikumnak, mely egy monstre, hét órás koncertet takar, amin megfordul majd a hazai zenei élet színe-java, legyen szó akár Ákosról, Lukács Laciról, a Tankcsapda frontemberéről, avagy éppen Hobóról és Lovasi Andrásról. Erre az alkalomra a szervezők tagadhatatlanul olcsó, 2500 forintos jegyárakkal készülnek, amely kétségkívül aprópénz a széles zenei kínálat tekintetében.

A nulladik napon a 2007-es esztendővel ellentétben nem hazai, hanem külföldi előadó teszi tiszteletét. Ezen fellépő pedig az oly sokak által kedvelt, a műfaja egyik őskövületének számító Iron Maiden lesz. A Nagyszínpadon előre láthatóan rajtuk kívül fellép még a további napokon a szintén nem mai gyerkőcökből álló Sex Pistols, a méltán népszerű Jamiroquai, a Magyarországon nem először előforduló, s magyar ősökkel is rendelkező Alanis Morissette, illetve Babyshambles formációjával fellép a drog- és alkoholbotrányairól hírhedt Pete Doherty is. Mindez már önmagában sem lenne kevés, azonban lesz itt még az új albumát bemutató R.E.M., a System of a Down immáron szólóban is bizonyított énekese, Serj Tankian, hogy a szerző személyes kedvencéről, a The Kooksról már ne is beszéljünk. A lista végét nem, azonban a közönség vájt fülű részének biztos szörnyethalását már annál inkább biztosíthatja, hogy a 2007-es évhez hasonlóan a fesztivált idén is a The Killers fellépése zárja majd. Rajtuk kívül – pontosabban őket megelőzően – azonban biztosan lesz Die Ärzte, Kaiser Chiefs, és Róisín Murphy is, míg a magyar csapatok terén a Nagyszínpadra bebetonozódott Kispál és a Borz és a Tankcsapda tartja majd a frontot.

Az iwiw Világzenei Nagyszínpad a korábbi években megszokott igen erős felhozatallal a megszokott tisztáson várja majd a szigetelőket, olyan nevekkel, mint például a Leningrad, Ky-Mani Marley, a Goran Bregovic Wedding & Funeral Band, avagy éppen Detti Picasso.

Sziget Fesztivál 2008 előzetes
Die Ärzte

A HammerWorld színpadon a mérsékelten vidám színek kedvelői csápolhatnak önfeledten többek között a Subscribe-ra, az Iced Earth-re, a Blind Myself-re, avagy éppen az újfent Magyarországra látogató Apocalypticára.

Az ezúttal a Mastercard égisze alatt szerveződő Party Arénában szintén igen változatosnak ígérkezik a felhozatal, hiszen fellép a Collins & Behnam, Dj Bailey, Hot X, Observer, hogy csak pár előadót említsünk a huszonegyből.

A Converse Wan2 színpadon, pontosabban sátorban a hazai előadók mellett fellép majd többek között José Gonzáles, a NewYork Ska Jazz Ensemble, és a Hocus Pocus is.

Sziget Fesztivál 2008 előzetes
Alanis Morisssette

Természetesen idén is lesz Blues Színpad Karen Carrol & Mississippi Grave Diggersszel, Arany Ászok színpad a honi zenei élet jeles képviselőivel, s a megszokott színpadok garmadáján túl idén bemutatkozik az A38-as Színpad is, amelyen elsősorban Kelet-Közép-Európából érkező zenekarok teszik majd tiszteletüket.

Mindez természetesen távolról sem fedi a fesztivál kilométernyi hosszúságban leírható színpadjainak és fellépőinek egészét, csupáncsak némi ízelítővel szolgál arról, hogy többek között milyen zenekarokkal számolhatunk idén. Azonban amint újabb fellépők tűnnek fel a láthatáron, úgy a hírek között minden bizonnyal fellelhetőek lesznek ezen roppant fontos információk is, akárcsak az egyéb Szigettel kapcsolatos hírek is.

Az információk tekintetében a rövidülés ellenére elviekben az idei fesztiválra is igaz lesz az, hogy „szebb, jobb, nagyobb”, hiszen ismételten csak kidolgozottabb infrastruktúra várja majd a szigetelőket, még több fürdőhellyel és szintén több kulturális programmal. Mindezeken felül pedig aligha kell majd más, mint kegyes időjárás, azaz a fesztivál előtt ne is váljon konszolidált félsivataggá a Hajógyári sziget, mint például tavaly, azonban ne is legyenek özönvízjellegű megnyilvánulások mint tavalyelőtt. A sort innen voltaképpen nyugodtan folytathatnánk tovább az elmúlt tizenöt évben bekövetkezett különféle természeti csapások széles skálájával, amelyek közül maximum az ufótámadások hiányoznak a palettáról, azonban szerencsére jelenleg ezek egyikére sincs kilátás idén. Így nem maradt más hátra, mint hogy mindenki szépen kiválassza a neki színpatikus fellépőket, és bekarikázza a naptárban az augusztus 11-től 18-ig tartó időszakot, hiszen ekkor újra jön a Sziget. ■

Sziget Fesztivál 2008 előzetesSziget Fesztivál 2008 előzetesSziget Fesztivál 2008 előzetesSziget Fesztivál 2008 előzetesSziget Fesztivál 2008 előzetesSziget Fesztivál 2008 előzetesSziget Fesztivál 2008 előzetesSziget Fesztivál 2008 előzetesSziget Fesztivál 2008 előzetes

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló