Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

LittleBigPlanet előzetes

A hónap végén érkezik a mókás és igen kreatív PS3 játék.

2008.10.10. 00:00 | szerző: Dino | Előzetes

Mark Healey neve még a Lionheadnél töltött munkássága idején vált ismertté, amikor mintegy magánszorgalomból elkészítette a Rag Doll Kung Fu-t. Ez egy aránylag egyszerű, a Steamen megvásárolható kis játék volt, de ötletessége miatt mégis egy élmény volt vele játszani. Alapvetően – és a címnek megfelelően – egy rongybaba volt a főszereplő, akit egerünk segítségével mozgathattunk, de nem a hagyományos fel-le-balra-jobbra mozdulatokat végezve vele, hanem például ha megfogtuk a kezét, a többi testrész a fizika törvényeinek megfelelően "jött utána". Healey néhány társával – Alex Evansszel, Dave Smith-szel és Kareem Ettouney-val – közösen pár évvel ezelőtt kiváltak Peter Molyneux cégéből, hogy frissen alapított saját vállalatuk, a Media Molecule keretein belül kezdhessék meg a munkát új projektjükön. Ez lett a PlayStation 3-ra hamarosan megjelenő LittleBigPlanet, melyet a Games Conventionön volt alkalmam kicsit kipróbálni.

LittleBigPlanet előzetes

A Media Molecule csapatának nagy szerencséje volt, ugyanis a Sony meglátta játékukban az aranytojást tojó tyúkot, és felkarolta a kis stúdió produkcióját. És míg egy évvel ezelőtt a halk hangú Healey a Games Conventionön zárt ajtók mögött mutatta be a sajtó képviselőinek a játékot, úgy az idei E3-on már a LittleBigPlanet főhőse, Sackboy rángatta elő egy speciálisan kialakított pályán a prezentáció grafikonjait, Lipcsében pedig a Sony stand elég nagy részének dekorációja készült az LBP világának megfelelően, óriás gördeszkával, napraforgókkal, és persze zsákfigurákkal. De úgy gondolom, meg is érdemli a játék a nagy felhajtást, mert tényleg üdítő színfoltja az igazi kreativitást egyre kevésbé mutató felhozatalban. No de lássuk, miről is szól a LittleBigPlanet!

A játékban egy zsákanyagból készült kis figurát, Sackboyt (vagy Sackgirlt) irányíthatjuk. Amellett, hogy a mai követelményeknek megfelelően aprólékosan testre szabhatjuk megjelenését – ruhák és matricák segítségével –, a pályákon is szabad kezet kapunk, és sok esetben azt építhetünk és oda, amit és ahova szeretnénk. Ez lehet például egy egyszerű fal vagy lépcső, de akár olyan összetett szerkezetek is, mint különféle járművek, melyeket főhősünk segítségével tudunk működtetni. Minden objektumra hatnak a fizika törvényei, és ez igen erős játékelem a LittleBigPlanetben: a gravitáció, az erő-ellenerő törvény mind megmutatkoznak a pályákon rohangálásunk során.

LittleBigPlanet előzetes

A játék Blu-ray lemezén helyből megtalálhatunk majd egy csomó pályát. Ezeken általában a startról egy kijelölt helyre kell eljutnunk, miközben hol logikai feladványok megoldásával, hol ellenségek kerülgetésével mehetünk tovább. A program igazi erőssége azonban a közösségben rejlik. Pályákat ugyanis mi magunk is létrehozhatunk, és az interneten keresztül megoszthatjuk azt az összes többi játékossal, vagy mi tölthetjük le a többiek fantáziájának kivetüléseként létrejött helyszíneket, feladatokat. Sőt, kooperatív vagy kompetitív játékmódokban másokkal közösen is jelen lehetünk a különböző pályákon. Ilyen esetben aztán egymásnak is segíthetünk az előrejutásban. Az egyik kipróbált szinten például egy libikókaszerű elemhez értünk, melynek segítségével tudtunk feljutni egy sziklára. Ha gyorsak voltunk, egyedül is megoldható volt a feladat, de ha társunk ügyetlenebb volt nálunk, a gerendán megfelelően helyezkedve segíthettünk neki a továbbhaladásban. Aztán volt, ahol egy kis kocsit kellett jobbra-balra tologatni, ebben is sokkal könnyebb dolgunk volt, amikor két oldalról ketten rángattuk, visszapasszolva ellenségünkre a fentről ránk dobált égő sziklákat. Többszemélyes módban egyszerre akár négyen is lehetnek egy pályán, akár egy gépen játszva, akár a neten keresztül – vagy e kettőt ötvözve.

Főszereplőnk egy eleven kis figura, és amellett, hogy tetszés szerint öltöztethetjük, rengeteget grimaszolhatunk is vele a gamepad segítségével. Ugrálhatunk vele, de bele is kapaszkodhatunk dolgokba, magunkkal rántva például valamit, de ha egy jetpack segítségével a levegőben lévő társunkat fogjuk meg, akkor vele együtt repülhetünk. Ahogy a Ubisoft a Rayman Raving Rabbids játékokban nyulakkal figurázta ki más sorozatainak szereplőit – például Sam Fisher éjjellátójával közeledtek felénk az idióta nyuszik –, úgy a LittleBigPlanet esetében főhősünk különböző megjelenési formái a Sony konzoljának sikeresebb játékaihoz kapcsolódnak: Kratos a God of Warból, Nariko a Heavenly Swordból vagy Old Snake a Metal Gear Solid 4-ből mind megjelenik zsákfigura formában.

LittleBigPlanet előzetes

Sokan úgy vélik, hogy a LittleBigPlanet "system seller" lehet a PlayStation 3 esetében, azaz várhatóan sokan fognak csak azért befektetni a Sony konzoljába, hogy ezzel a játékkal játszhassanak. Hogy ez tényleg így lesz-e, az az év végére derül majd ki, de az biztos, hogy Healey és csapata egy igen mókás és kreatív játékkal állt elő, mely nyitott játékmenetével és online lehetőségeivel korlátlan játékidőt ígér, mindezt fantasztikus grafikai megjelenítés mellett. Igen kíváncsian várjuk a pár hét múlva esedékes érkezését. ■

LittleBigPlanet előzetesLittleBigPlanet előzetesLittleBigPlanet előzetesLittleBigPlanet előzetesLittleBigPlanet előzetesLittleBigPlanet előzetesLittleBigPlanet előzetesLittleBigPlanet előzetes
LittleBigPlanet
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
LittleBigPlanet

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló