Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Genius TwinTouch 720e és LuxeMate 600 Laser

Két billentyűzet+egér kombót teszteltünk a periféria-szakma "nagy öregjétől".

2008.11.07. 00:00 | szerző: Phoenix | Kütyü+hardver

Az utóbbi időben megismert viszonylag új perifériagyártók – mint például a Lexma vagy a Perixx – meglepően jó minőségű termékei után a szakma "nagy öregjének" számító Genius két drótnélküli desktopját (azaz egér+billentyűzet kombóját) átvéve maximálisan bizonyos voltam afelől, hogy nem fogok különösebben zavaró problémákkal találkozni. Lássuk, mik voltak a gyakorlati tapasztalatok!

Genius TwinTouch 720e és LuxeMate 600 Laser
Genius TwinTouch 720e

Elsőként a TwinTouch 720e-t csomagoltam ki dobozából. A vezetékkel ellátott vevőegységgel a kapcsolat minden gond nélkül létrejött, az univerzális driver pedig rögtön felismerte az egeret és a billentyűzetet is. A hagyományos méretű és elrendezésű klaviatúra-rész határozott, masszív billentyűin nagyon kényelmesen tudtam gépelni. A felső részen extra gombok garmadáját találjuk. Az első egy négyirányú D-pad, mely az egérgörgő funkcióját ismétli: fel-le illetve például Excelbenjobbra-balra görgethetünk segítségével. Ez akkor lehet praktikus, ha mondjuk egy dokumentum vagy táblázat szerkesztésekor nem szeretnénk átnyúlni egyik kezünkkel az egérhez, rögtön kézre esik a D-pad a billentyűzeten. Sajnos azonban egy görgőhöz képest kicsit máshogy viselkedik ez a vezérlő, így nem is használtam - emiatt különösen sajnáltam, hogy nem volt lehetőség az átprogramozására. A következő öt gomb a médialejátszó kezelésére szolgál: a MediaPlayer elindítására, valamint a play/pause, stop és hangerőszabályzás fel/le funkciók elérésére. A középen lévő három gomb a rajtuk szereplő ikonok alapján a három fő Office alkalmazás (Word, Excel és PowerPoint) indítására szolgál, de tetszés szerint átprogramozhatjuk ezeket. A jobb oldalon négy további gomb programozható különböző funkciókra (alapesetben e-mail kliens, böngésző, üzenetküldő és kereső indítása), mellettük pedig egy ötödik az aktuálisan futó program bezárására szolgál (ld. Alt-F4). Végül jobb oldalon, a numerikus rész felett kapunk még három gombot. Az első alaphelyzetben a fotóalbumot nyitja meg, a másodikkal a futó alkalmazások között válthatunk (ez a kettő átprogramozható igény szerint), míg a harmadik, fix funkciójú gomb a Windowsból kijelentkezésre szolgál. Kár, hogy ezt nem állíthatjuk át másra, mert ez a funkció nem tűnt számomra annyira fontosnak. Csalódottságot éreztem amúgy a fenti gombsor minősége miatt: benyomáskor más keménységűek, és anyagukban is eltérnek egymástól, az egyik pedig még be is szorult a teszt során. Emellett pedig a jobb oldali hármas csoport két szélső gombját rejtélyes módon felcserélték. A gombokhoz hozzárendelt funkciókat amúgy a driver nagy, rikító zöld betűkkel írja ki a képernyőre, ha akarjuk, ha nem. Ez pedig hosszú távon zavaró tud lenni, sajnáltam, hogy nem lehetett kikapcsolni. A terméket amúgy cseppállónak jelzik, ezen tulajdonsága érdekében került az aljára pár rés, melyen keresztül a belé kerülő folyadék tud távozni – bár egy ragacsos lötty esetén csekély esélye van ennek. A készlet részét képező drótnélküli optikai egér egy átlagos, szimmetrikus formájú eszköz. Kialakítását tekintve egész kényelmesnek találtam, azonban funkciót tekintve igencsak minimalista: a két gombon hagyományos és a köztük lévő görgőgombon kívül semmi nincs rajta.

A TwinTouch 720e okozta kisebb csalódottságomat a LuxeMate 600 Laser desktop enyhítette. A pendrive méretű vevőegység és az univerzális driver ebben az esetben is azonnal felismerte a két perifériát. A klaviatúrát kellemes íves vonalú, de visszafogott design jellemzi, a manapság divatos, fényes fekete műanyagot alkalmazó oldalsó résszel. A lapos billentyűkön nagyon kellemes volt gépelni, és persze játszani is. Elrendezését tekintve kicsit összesűrítették a gombokat, egyes megoldások inkább a notebookokat idézik: a funkciógombok sűrűn egymás mellett vannak, nincsenek négyes csoportba rakva, mint egy hagyományos klaviatúrán. Sőt, a PrintScreen, Scroll Lock és Pause gombok is ezekkel egy sorban vannak, kihagyás nélkül folytatva a sort. A numerikus rész fölött kapott helyet egy sorban az Insert, Delete, valamint a Page Up és Page Down, ezek megszokása időt vesz igénybe. Még inkább különös, hogy a Home gombot áthelyezték bal alulra a Control és Windows gombok, míg az Endet a jobb Control és a kurzor balra billentyű közé. A klaviatúra felső részén a TwinTouch 720e-hez képest öttel kevesebb funkciógombot találunk, ezekből 11 testre szabható a driver segítségével. Az csoportban itt is a médialejátszó gombjai találhatók (lejátszó indítása, play/pause, stop, elnémítás, hangerő fel/le), míg jobb oldalon lévő öt gomb alaphelyzetben például a böngésző vagy az üzenetküldő indítására szolgál. Az utolsó, nem programozható gomb pedig itt is a kijelentkezés, mely jól elkülönül a többitől: belesüllyesztették a billentyűzet felszínébe. Az extra vezérlőgombok ezúttal kifogástalanok voltak, mindegyik tökéletesen használható. A LuxeMate 600 készletben lévő egér optikai helyett komolyabb, lézeres érzékelőt kapott, formája pedig ennek is egyszerű, szimmetrikus, funkcióit tekintve azonban ez se több a fent jellemzett társánál: mindössze két gomb és egy görgőgomb található rajta.

Genius TwinTouch 720e és LuxeMate 600 Laser
Genius LuxeMate 600 Laser

A két Genius desktop tesztje vegyes érzéseket hagyott bennem. Míg a LuxeMate 600 Laser pontosan azt nyújtotta, amit elvártam tőle, a TwinTouch 720e kipróbálása során kisebb-nagyobb problémákkal kellett szembesülnöm. Ezek egy része minőségi volt (a felső gombok), míg másokat a driver átírásával ki lehetne javítani (például a mindenáron megjelenő zöld feliratok). Úgy érzem, nem ártana még egy kicsit csiszolniuk ezen a Genius mérnökeinek. A TwinTouch 720e csomag ajánlott végfelhasználói ára 5900 forint, míg a LuxeMate 600 Laser ára bruttó 6500 forint körül alakul. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.