25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Genius TwinTouch 720e és LuxeMate 600 Laser

Két billentyűzet+egér kombót teszteltünk a periféria-szakma "nagy öregjétől".

Írta: Phoenix

Az utóbbi időben megismert viszonylag új perifériagyártók – mint például a Lexma vagy a Perixx – meglepően jó minőségű termékei után a szakma "nagy öregjének" számító Genius két drótnélküli desktopját (azaz egér+billentyűzet kombóját) átvéve maximálisan bizonyos voltam afelől, hogy nem fogok különösebben zavaró problémákkal találkozni. Lássuk, mik voltak a gyakorlati tapasztalatok!

Elsőként a TwinTouch 720e-t csomagoltam ki dobozából. A vezetékkel ellátott vevőegységgel a kapcsolat minden gond nélkül létrejött, az univerzális driver pedig rögtön felismerte az egeret és a billentyűzetet is. A hagyományos méretű és elrendezésű klaviatúra-rész határozott, masszív billentyűin nagyon kényelmesen tudtam gépelni. A felső részen extra gombok garmadáját találjuk. Az első egy négyirányú D-pad, mely az egérgörgő funkcióját ismétli: fel-le illetve például Excelbenjobbra-balra görgethetünk segítségével. Ez akkor lehet praktikus, ha mondjuk egy dokumentum vagy táblázat szerkesztésekor nem szeretnénk átnyúlni egyik kezünkkel az egérhez, rögtön kézre esik a D-pad a billentyűzeten. Sajnos azonban egy görgőhöz képest kicsit máshogy viselkedik ez a vezérlő, így nem is használtam - emiatt különösen sajnáltam, hogy nem volt lehetőség az átprogramozására. A következő öt gomb a médialejátszó kezelésére szolgál: a MediaPlayer elindítására, valamint a play/pause, stop és hangerőszabályzás fel/le funkciók elérésére. A középen lévő három gomb a rajtuk szereplő ikonok alapján a három fő Office alkalmazás (Word, Excel és PowerPoint) indítására szolgál, de tetszés szerint átprogramozhatjuk ezeket. A jobb oldalon négy további gomb programozható különböző funkciókra (alapesetben e-mail kliens, böngésző, üzenetküldő és kereső indítása), mellettük pedig egy ötödik az aktuálisan futó program bezárására szolgál (ld. Alt-F4). Végül jobb oldalon, a numerikus rész felett kapunk még három gombot. Az első alaphelyzetben a fotóalbumot nyitja meg, a másodikkal a futó alkalmazások között válthatunk (ez a kettő átprogramozható igény szerint), míg a harmadik, fix funkciójú gomb a Windowsból kijelentkezésre szolgál. Kár, hogy ezt nem állíthatjuk át másra, mert ez a funkció nem tűnt számomra annyira fontosnak. Csalódottságot éreztem amúgy a fenti gombsor minősége miatt: benyomáskor más keménységűek, és anyagukban is eltérnek egymástól, az egyik pedig még be is szorult a teszt során. Emellett pedig a jobb oldali hármas csoport két szélső gombját rejtélyes módon felcserélték. A gombokhoz hozzárendelt funkciókat amúgy a driver nagy, rikító zöld betűkkel írja ki a képernyőre, ha akarjuk, ha nem. Ez pedig hosszú távon zavaró tud lenni, sajnáltam, hogy nem lehetett kikapcsolni. A terméket amúgy cseppállónak jelzik, ezen tulajdonsága érdekében került az aljára pár rés, melyen keresztül a belé kerülő folyadék tud távozni – bár egy ragacsos lötty esetén csekély esélye van ennek. A készlet részét képező drótnélküli optikai egér egy átlagos, szimmetrikus formájú eszköz. Kialakítását tekintve egész kényelmesnek találtam, azonban funkciót tekintve igencsak minimalista: a két gombon hagyományos és a köztük lévő görgőgombon kívül semmi nincs rajta.

A TwinTouch 720e okozta kisebb csalódottságomat a LuxeMate 600 Laser desktop enyhítette. A pendrive méretű vevőegység és az univerzális driver ebben az esetben is azonnal felismerte a két perifériát. A klaviatúrát kellemes íves vonalú, de visszafogott design jellemzi, a manapság divatos, fényes fekete műanyagot alkalmazó oldalsó résszel. A lapos billentyűkön nagyon kellemes volt gépelni, és persze játszani is. Elrendezését tekintve kicsit összesűrítették a gombokat, egyes megoldások inkább a notebookokat idézik: a funkciógombok sűrűn egymás mellett vannak, nincsenek négyes csoportba rakva, mint egy hagyományos klaviatúrán. Sőt, a PrintScreen, Scroll Lock és Pause gombok is ezekkel egy sorban vannak, kihagyás nélkül folytatva a sort. A numerikus rész fölött kapott helyet egy sorban az Insert, Delete, valamint a Page Up és Page Down, ezek megszokása időt vesz igénybe. Még inkább különös, hogy a Home gombot áthelyezték bal alulra a Control és Windows gombok, míg az Endet a jobb Control és a kurzor balra billentyű közé. A klaviatúra felső részén a TwinTouch 720e-hez képest öttel kevesebb funkciógombot találunk, ezekből 11 testre szabható a driver segítségével. Az csoportban itt is a médialejátszó gombjai találhatók (lejátszó indítása, play/pause, stop, elnémítás, hangerő fel/le), míg jobb oldalon lévő öt gomb alaphelyzetben például a böngésző vagy az üzenetküldő indítására szolgál. Az utolsó, nem programozható gomb pedig itt is a kijelentkezés, mely jól elkülönül a többitől: belesüllyesztették a billentyűzet felszínébe. Az extra vezérlőgombok ezúttal kifogástalanok voltak, mindegyik tökéletesen használható. A LuxeMate 600 készletben lévő egér optikai helyett komolyabb, lézeres érzékelőt kapott, formája pedig ennek is egyszerű, szimmetrikus, funkcióit tekintve azonban ez se több a fent jellemzett társánál: mindössze két gomb és egy görgőgomb található rajta.

A két Genius desktop tesztje vegyes érzéseket hagyott bennem. Míg a LuxeMate 600 Laser pontosan azt nyújtotta, amit elvártam tőle, a TwinTouch 720e kipróbálása során kisebb-nagyobb problémákkal kellett szembesülnöm. Ezek egy része minőségi volt (a felső gombok), míg másokat a driver átírásával ki lehetne javítani (például a mindenáron megjelenő zöld feliratok). Úgy érzem, nem ártana még egy kicsit csiszolniuk ezen a Genius mérnökeinek. A TwinTouch 720e csomag ajánlott végfelhasználói ára 5900 forint, míg a LuxeMate 600 Laser ára bruttó 6500 forint körül alakul.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Genius TwinTouch 720e
  • Genius LuxeMate 600 Laser

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!