25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Canon Digital IXUS 980 IS

Kipróbáltuk a japán gyártó felsőkategóriás kompakt gépét.

Írta: Dino 3 hozzászólás

Elsősorban személyes kíváncsiságtól vezérelve döntöttem úgy, hogy ki kéne próbálni egy aktuális kompakt fényképezőgépet, hogy vajon mire képesek manapság ezek az apró digitális masinák. Életem első digitális gépe egy Canon G2 volt, majd ezt ugyanezen gyártó két DSLR-je követte, így logikusnak tűnt, hogy szintén egy Canon gépet próbáljak ki. Így esett a választás a nemrég megjelent Digital IXUS 980 IS-re, mely a prémium kategóriájú kompakt gépek egyik friss képviselője. A gép egyhetes vendégszereplése után röviden megosztanám olvasóinkkal is tapasztalataimat.

Az IXUS sorozat tagjainak talán legfőbb közös jellemzője a designos megjelenés. Nincs ez másként a 980 IS esetében se: a tervezők ismét egy igen tetszetős külsejű gépet álmodtak meg. A szálcsiszolt alumínium váz ívelt formái egy szép, elegáns fényképezőgépet eredményeztek. Amúgy egy ezüstszínű gép járt nálunk, de létezik fekete változata is, sőt, a Canon százmilliomodik digitális kompakt fényképezőgépe eladásának alkalmából limitált mennyiségben piros verziót is készített belőle. Tömegét tekintve a benne lévő akkuval együtt 200 gramm alatt van.

A gép tetején egy bekapcsoló gomb található, mellette pedig az exponáló gomb, melyet a zoom gyűrűje vesz körül. A hátoldal nagy részét a 2,5 hüvelykes (6,35 cm) képátlójú LCD kijelző foglalja el, mellette kaptak helyet a kezelőszervek: egy üzemmódváltó kapcsoló, négy gomb, valamint egy görgővel és OK gombbal kombinált négyirányú vezérlő. A választható üzemmódok: automata, program mód/manuális beállítás, gyorsfelvétel (ilyenkor az LCD-n csak információk jelennek meg, a képet az átnézeti keresőn komponálhatjuk), felvételi témák (portré, esti fotózás, hó, tengerpart stb.), videófelvétel. A négy gomb funkciója: nyomtatás (ez a menüben átprogramozható), lejátszásra váltás, kijelző állítása valamint a menü elérése. (A menü nyelvét amúgy 26 közül választhatjuk ki, köztük megtaláljuk a magyart is.) A négyirányú tárcsa már összetettebb: amellett, hogy ez szolgál a menüben való navigációra, mindegyik irány más és más jelentéssel bír (vaku ki/bekapcsolás, sorozatképre ill. időzített fotózásra váltás, fókusz – normál, tájkép, makró vagy manuális –, ISO érzékenység). Az ezt körülvevő forgatható gyűrű szintén alkalmas például visszanézéskor a fotók között váltásra, vagy például manuális módban a rekeszidő állítására. A gép egyik oldalán kis fedél alatt találjuk az USB/video kimenetet, alul pedig egy állványcsatlakozást (majdnem pont az optika tengelye alatt), valamint az akkut és memóriakártyát rejtő fedelet. Tetszett, hogy amellett, hogy a gép alján találunk négy apró lábat az asztalra helyezéshez, az egyik rövidebb oldalára is kerültek ilyen kitüremkedések, így függőleges fotózáshoz is letehetjük a fényképezőgépet vízszintes felületre.

De nézzünk a belsejébe is az új IXUS-nak! Egy 14,7 megapixeles CCD érzékelőt szereltek bele, mely több mint elég egy ilyen kis gépbe. Igazából manapság inkább nevezhető parasztvakításnak a minél nagyobb képméret: ha az optika nem tudja rendesen kiszolgálni, hiába minden, no meg hacsak nem akarunk óriási posztereket gyártani, nincs is szükség erre. Akkor jöhet esetleg mégis jól a nagyfelbontású kép, ha utólag rájövünk, hogy a képnek egy kis részlete is elég nekünk, és akkor még kivágva is megfelelő méretű fotót kapunk. A 3,7-szeres optikai zoom kisfilmes értékre átszámítva 36-133 mm-esnek felel meg. Hiányzik belőle a széles látószög, de ezt leszámítva általános célra teljesen jól használható. Az objektívet optikai képstabilizáló teszi igazán teljessé, ez segít a bemozdulás csökkentésében.

A 960 IS utódjaként megjelent 980 IS elsőként kínál az IXUS sorozatban manuális beállítási lehetőségeket. Igaz, korlátozottan, mivel ilyenkor a blendenyílást az aktuális zoomhoz tartozó legnagyobb és legkisebb közül választhatjuk csak ki (pl. 2.8 és 8.0), köztes állapotok nincsenek. Mindenesetre alkalmas lehet ez a funkció arra, ha kísérletezni szeretnénk a géppel, például extrém megvilágítás mellett fotóznánk, vagy mondjuk hosszú záridővel szeretnénk látványos esti képeket lőni. De ha nem a teljesen manuális módot használjuk, akkor is rengeteg beállítási lehetőségünk van, az érzékenységtől a fénymérés módján és a fehéregyensúlyon keresztül a színek változtatásáig. Különleges képességként arcérzékelőt is beépítettek a képfeldolgozó DIGIC 4 processzorba, így az autofókuszt választhatjuk úgy is, hogy az arcnak vélt helyre élesítsen a gép. Az arcfelismerés egy érdekes felhasználása még az időzítővel történő csoportképkészítés: a gép a gomb lenyomása után figyeli, hogy mikor kerül egy új arc a látótérbe, és ezt követően exponál.

Sajnos a teszthez nem sikerült a legjobb időszakot kiválasztani, az időjárás nem igazán kedvezett annak, hogy mintegy turista módjára mászkálva fotózgassak. Ennek ellenére az elkészült képekre úgy érzem, nem lehet panasz, színek tekintetében rendben vannak, részletességük is jó, egyedül a magas ISO esetén a szemcséssé válás okozott látható gondot. Beltérben a vaku nagy segítséget nyújtott, családi események fotózásánál is megfelelő kis gép volt az IXUS 980 IS, leszámítva, hogy néha erősen megfigyelhető volt a vörösszem-effektus. Illetve emellett az is zavaró lehet néha, hogy a villanófény körbe terjedése miatt a sarkokban vinyettálás tapasztalható. A használat során két problémásabb dolgot tapasztaltam. Az egyik, hogy a zoom gyűrűjén egy igen apró bütyök segíti csak az elfordítást, ráadásul elég nagy fokozatokban mozgatta a motor az objektívet, így nem lehetett túl finoman állítani a nagyítást. A másik pedig, hogy az összezsúfolt kezelőszervek miatt néhány funkció használata igen körülményes volt – például a manuális rekesz/záridő állítás elérése.

Fényképezőgépeknél igazából sose tudtam megérteni, miért erőltetik a gyártók a filmezési üzemmódot, de mostanra már sikerült olyan minőséget elérniük, hogy végülis nem baj, ha ez is megtalálható a gépben, főleg ha egy ilyen kicsikéről van szó. Így ugyanis ha ez az egyetlen képrögzítő eszköz van nálunk, akkor is tudunk egy-egy jópofa videófelvételt csinálni, ha olyan helyzet adódik. Az IXUS 980 IS 30 fps-sel 640*480-as felbontású filmrögzítésre képes, MOV formátumban. A maximális hossz egy óra vagy 4 GB. Minőségét tekintve teljesen megfelelő volt a felvétel, amit a gép rögzített, egy hirtelen ötlettől vezérelve például megörökítettem az autómosóban zajló folyamatokat. :-)

A Canon Digital IXUS 980 IS nem egy olcsó gép, de akinek fontos a design is, az nem árt, ha ezt is megnézi. Funkcióit tekintve mindent biztosít, amit egy kompakt géptől elvárhatunk, mindezt a Canontól megszokott kiváló minőségben, gyors működéssel. A kezelőszerveit talán kicsit túlzottan agyonzsúfolták funkciókkal, de ha megszokjuk, már nem okozhat ez se gondot. Kis mérete miatt pedig mindig magunknál tarthatjuk, és zsebünkből elővéve bármikor gyorsan elkaphatunk egy-egy pillanatot. Bruttó 85 ezer forint körüli áron, 1 év garanciával vásárolható meg, ezüst vagy fekete színben.

További tesztfotókhoz kattints ide!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Canon Digital IXUS 980 IS
  • Canon Digital IXUS 980 IS
  • Canon Digital IXUS 980 IS
  • Canon Digital IXUS 980 IS
  • Canon Digital IXUS 980 IS
  • Canon Digital IXUS 980 IS
  • Canon Digital IXUS 980 IS
  • Canon Digital IXUS 980 IS
  • Canon Digital IXUS 980 IS
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dino
Dino [5991]
Hofi: Sajnos ahogy írtam, nem voltak optimálisak a körülmények, meg időben se álltam a legjobban, elismerem, hogy kapkodva készültek a képek, így igazából nem annyira hasznosak, mint a tesztképeknek kéne lenniük... (Plusz a képstabilizátor bekapcsolását is késve tettem meg.) Ennek ellenére akartam fotókat a cikk mellé rakni, így ezekre esett jobb híján a választás. :-) Egy esetleges későbbi hasonló esetnél mindenképpen körültekintőbb leszek, hogy használhatóbb tesztképek szülessenek, ne a hidegben vacogva fotózgasson az ember. :)
Hofi
Hofi [1575]
Kicsit gyengék a tesztfotók. Kicsit remegett a kéz :-) A macskás még elmegy, meg az István királyos...szódával.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)