Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Trust Predator Laser Gamer Mouse Elite GM-4800

Meglepően jó gamer egér érkezett tesztelésre.

2009.01.16. 00:00 | szerző: Phoenix | Kütyü+hardver

Egy ilyen, összes klisét elsütő terméknév láttán az ember általában rögtön gyanakodni kezd. Ezen nem sokat enyhít egy olyan feature sem, mint a behelyezhető súlyok, hiszen azt már láthattuk egy jó párszor, és ráadásul elsőre sem volt túl nagy poén. Aztán amikor az egeret a dobozából kihámozva azt kellett látnom, hogy a csúszótalpakat elengedte a ragasztó, már semmi jóra nem számítottam...

Trust Predator Laser Gamer Mouse Elite GM-4800

Pedig olyan pofás kis szerkentyű a Trust egere. Kicsit ugyan merész a metál-bordó burkolatával, de nemhogy könnyen megszokható, hanem kifejezetten kellemes összhatást nyújt a matt fekete alkatrészekkel, az oldalán a gumírozással és az elegáns vonalaival.

Na de lapozzunk, egy egérnek nem az az elsődleges funkciója, hogy jól nézzen ki, lássuk inkább, hogy mit tud! Az aranyozott USB csatlakozót bedugom a helyére, indítom a gépet, és rátenyerelek az egérre. És itt jött az első kellemes csalódás: ez az egér ergonómiailag – jól figyeljetek, mert ilyet egérről ritkán mondok – csillagos ötös! Remekül idomul az ember tenyeréhez, a felső matt fekete borításnak nagyon kellemes a tapintása. A két fő gomb tetején lévő enyhe bemélyítések a helyükön tartják a mutató- és gyűrűsujjakat. A hüvelykujjnál és kisujjnál lévő tapadós gumírozás önmagában elég lenne, hogy ne csússzon ki az ember kezéből az egér emelgetésnél, de itt pont jó méretű peremeket is találunk, és az oldalsó gombok is megfelelő helyen vannak. A gombok működése határozott, és a dönthető görgőgomb is meglepően jól működik. Kicsit kemény minden irányban, de még mindig az egyik legjobb azok közül, amelyekkel eddig találkoztam. Maga az egér teljesen masszív, nem nyikorog, nem lötyög rajta semmi, "üresen" elég könnyű, de akit ez zavar, a behelyezhető súlyokkal könnyedén orvosolhatja a dolgot. Az alul található tartó fedele egy egyszerű csavarintással levehető, a henger alakú pici súlyokat egy gumi foglalatba lehet behelyezni, könnyedén, de stabilan. Egy hasonló gumifoglalatos tokot is kapunk a 7 db egyforma méretű súlyhoz.

Trust Predator Laser Gamer Mouse Elite GM-4800

Kényelmi szempontból tehát hibátlan az egér, de most nézzük az ennél sokkal fontosabb technikai paramétereket: a lézeres érzékelő felbontása 400 és 3200 dpi között állítható, 1,15 m/s-es mozgást tud követni, a beépített memóriában eltárolhatjuk a beállításainkat, és egy gomb segítségével válthatunk az öt előre beállított felbontás között. A drivert két részletben kell telepíteni, az első menet után hiába keresgéltem a makró-beállításokat, csak a szokásos Windowsos egérbeállításoknál találtam egy plusz fület, ami az oldalirányú scroll paramétereire vonatkozik. A második részlet feltelepítése után azonban máris megtalálhatunk mindent, ami manapság egy egértől elvárható. Nem lehet ugyan minden gombot átkonfigurálni, csak az oldalsó kettőt, valamint a görgő oldalra döntéséhez tartozó funkciókat, de ha jobban belegondolunk, a két fő egérgombot nem is igazán szokás átállítani. A makrófelvétel és a különféle funkciók gombokhoz rendelése eléggé szokatlan módon történik, de hamar rá lehet jönni a megoldásra. A szenzor érzékenységének négy fokozatát külön-külön beállíthatjuk, akár tengelyenként is. A felbontásváltásokat az áttetsző görgő megvilágításának színével jelzi vissza az egér. Első fokozaton fehér, aztán zöld, kék és végül vörös színek jelennek meg. A beállított makrókat és dpi-ket aztán profilokba menthetjük, amiből hármat el is tárolhatunk az egér belső memóriájában. A profilok váltása is egy külön gombbal történik, amely szintén színekkel jelzi vissza az aktuális beállítást. Az egér hátán található Trust logó is háttérvilágítást kapott, ugyancsak színeset, ráadásul a piros-zöld-kék színek között váltakozót, amitől viszont a Fanatec Heäd$h0t tesztelése óta rémálmaim vannak. Lehet, hogy csak én nem voltam elég kitartó, de ezt sajnos nem találtam meg, hogy hol lehet kikapcsolni a driverben.

A Trust GM-4800 az abszolút ellenkezőjére változtatta az első benyomások alapján kialakult negatív véleményemet. Egy nagyon kellemes használatú, kényelmes és precíz eszközről van szó. A 13000 Ft körüli ára kicsit soknak tűnhet, de a tapasztalataim alapján személy szerint teljesen reálisnak tartom.

Trust Predator Laser Gamer Mouse Elite GM-4800

U.i.: A csúszótalpak köszönik szépen, jól vannak, használat közben eszük ágában sem volt a helyükről elmozdulni. :-) ■

Trust Predator Laser Gamer Mouse Elite GM-4800

hozzászólások (5)

Myrddraal
Myrddraal 2009.01.16. 18:44
Hát nem tom, 13-ból én már inkább egy Deathadder vagy egy G5-öt vennék, azok bizonyítottan kiváló és bevált gamer egerek. Mondjuk én a Krait-emmel is megvok elégedve, ami kb. feleannyibe kerül :) Az új Razer Mamba-ra vok majd kiváncsi, remélem arról is lesz majd teszt.
freef
freef 2009.01.16. 19:02
ez a cyber snipa stingerről lett lekoppintva hajszál pontosan!!!!! a felirat más egyedül...X-(X-(
Lacee86
Lacee86 2009.01.16. 20:23
Nekem egy 1500 Ft-os Trust egerem van már egy jó ideje. Szürke-metál színű, és rohad róla a festék, de így ahogy mondom; meglátszanak az ujjaim és tenyerem nyomai. Szóval nemtom h hosszú távon ez milyen minőségű lehet...
Phoenix
Phoenix 2009.01.17. 12:36
Lacee86: ezen ugyebár sehol nincs festék, ahol fogod, felül matt műanyag, oldalt gumírozás. De a festett felületek kifejezetten jó minőségűnek látszanak, gondolom nem is ugyanazzal a technikával/anyaggal festik, mint az olcsó egereiket.

Myrddraal: én magam is Logitech hívő vagyok, én Mx518-at fogok venni következőnek, ha az 510-es megadja magát. De ha valakinek nincsenek ilyen feltételei, akkor ezt megveheti nyugodtan, megéri az árát.

freef: a cyber snipa stinger-t nem láttam még közelről, de utánanézek.
iha
iha 2010.12.17. 08:23
freef:
Komolyan gondoltad azt a koppintás dolgot?
Mi oka lett volna a Trust-nek lekoppintani más egerét?
Simán rendelt a gyárból magának is...
Egyébként nekem bevált a Trust.
ajánlott olvasnivaló