25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert

Hogyan védhetjük gépünket áramkimaradás ellen?

Írta: Dino 4 hozzászólás

Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert

Nemrégiben írtunk magazinunkban a túlfeszültség elleni védelem hasznáról és jelentőségéről, most egy lépéssel továbbmegyünk, és megnézzük, mi nyújt eggyel nagyobb szintű védelmet számítógépünknek. Ugyanis hiába óvjuk a gépet egy-egy hirtelen áramlökettel szemben, ha pont az ellenkezője történik: teljesen elmegy egy pillanatra, vagy akár hosszabb időre az áram. Mindkét esetben akár súlyos adatvesztéssel is számolhatunk, ami ellen akár néhány tízezer forintos beruházással is védekezhetünk. A megoldást szünetmentes tápegységnek (UPS, uninterruptible power supply) hívják.

Kezdjük egy rövid technikai áttekintéssel! A szünetmentes tápok egy akkumulátorból és a hozzá kapcsolt megfelelő elektronikából állnak. Az utóbbi felel azért, hogy ha a szabványos – azaz Európában 230 voltos – feszültség meghatározott mértékben lecsökken vagy megnő, a UPS-re kötött elektromos berendezés továbbra is ugyanakkora feszültséget kapjon. A csökkenés extrém esete az áramkimaradás, ilyenkor aktiválódik az akku, és annak feszültségét inverterrel feltranszformálva és váltóárammá alakítva biztosít elegendő áramot a UPS a számítógépnek. A szünetmentes tápegységek védenek egyben a túlfeszültség ellen is, és közülük sok típus akár telefoncsatlakozásunk vagy számítógépes hálózatunk túlfeszültség-védelmére is használható. A UPS-ek legegyszerűbb kivitele (ún. offline vagy standby UPS) csak az áramkimaradás esetén végzi a dolgát, nem kompenzálja a nagyobb vagy alacsonyabb feszültséget. A következő szintet a line-interaktív UPS-ek képviselik, amelyek tulajdonképpen szintén offline üzemmódban dolgoznak, azonban bizonyos mértékű feszültségkorrekcióra is képesek már. A legmagasabb szintet az online, vagy kettős konverziós UPS-ek jelentik, melyekben a váltóáramot első lépésben egyenárammá konvertálják (ezzel egyúttal az akkut is töltik), majd inverter segítségével állítanak elő ismét váltóáramot. Így ezek stabil feszültséggel és frekvenciával, a hálózati zavaroktól teljesen megszűrt áramot biztosítanak a rákötött eszközöknek. Tesztünkben elsősorban "line-interactive" típusok szerepelnek, melyek nagyjából konstans feszültséget adnak a rájuk kötött eszközöknek.

A szünetmentes tápok talán legfőbb paramétere a teljesítményük, melyet VA-ben tüntetnek fel rajtuk. Ez határozza meg ugyanis, hogy mekkora teljesítményű fogyasztót képes a UPS táplálni. Másik fontos paraméter az áthidalási idő, ami a beépített akkumulátor-kapacitással van összefüggésben, és azt jelenti, hogy egy adott fogyasztású eszközt mennyi ideig képes árammal ellátni. Átlagos, otthoni felhasználás mellett jellemzően megelégszünk azzal, ha áramszünet esetén 5-10 percig még kap áramot a gép, hiszen ez alatt elmenthetjük játékállásunkat, dokumentumainkat, és biztonságosan kikapcsolhatjuk a számítógépet. Mindezt azonban akár rábízhatjuk a UPS-hez kapott szoftverre is. A legtöbb szünetmentes táphoz ugyanis jár egy felügyeleti program, mely USB vagy soros csatlakozáson keresztül folyamatosan figyeli a szünetmentes táp státuszát, és ha bármi rendkívüli esemény történik, automatikusan a beállított műveleteket elvégzi. Ez jellemzően az aktív programok bezárását és a gép lekapcsolását jelenti, de egyes szoftverek még e-mailben vagy SMS-ben tájékoztatást is küldhetnek nekünk a problémáról. Általában az is megadható, hogy hány perces áramkimaradás után kezdjen a kikapcsolási műveletbe a program, vagy mindezt megfordítva az akkumulátor maradék kapacitásának függvényében állíthatjuk be, hogy például 5 perccel a teljes kimerülés előtt kezdeményezze a lezárást.

A választásnál sokféle szempontot lehet figyelembe venni. Mint Kósa Attilától, az Emerson Liebert magyarországi képviseletének munkatársától megtudtuk, alap célra elég lehet akár a legegyszerűbb offline típus is, de például ha drágább alkatrészek vannak gépünkben, érdemesebb egy line-interactive vagy egy kettős konverziós modellt venni, annak komplexebb védelme miatt. A teljesítmény kiválasztásánál ha biztosra akarunk menni, különböző matematikai számításokat végezhetünk el, illetve lemérhetjük gépünk fogyasztását. Egy átlagos – irodai felhasználású – számítógép 100-150 wattot fogyaszt, egy monitor 80 W körül, azonban ha több winchester van a gépben, és a videokártyánk is egy nagyfogyasztású csúcsmodell, ez az érték jóval nagyobb is lehet. A UPS-re ráírt VA érték nem egyezik meg a W értékkel, a hasznos, "kivehető" teljesítmény ennek mindössze 60-80 százaléka, de esetenként (mint például a lentebb bemutatásra kerülő Emerson Liebert PSI 2200-asnál), akár 90 százaléka is lehet. A megfelelő szünetmentes táp kiválasztásánál (komolyabb/drágább védendő eszközök/rendszerek esetén) ez is egy fontos szempont. A nagyobb százalékot a komolyabb szünetmentesek biztosítják, a kisebb modelleknél az eszközben lévő többi alkatrész miatt kisebb ez az arány (tehát az offline típusúak inkább csak 60% körüliek), de egy átlagos számítógép tápja úgyse használ ki sokkal többet. Tehát ha például egy 450 VA-es offline modellt nézünk, az kb. 270 wattos teljesítményt ad le akkus üzemben. A pontos áthidalási idő aztán még sok más paramétertől függ, például az akku típusától és életkorától is, de elmondható, hogy jellemzően 5-20 perc közötti időtartamban biztosítják a gép számára az áramot, ha a fogyasztás nem több a gyártó által megadott paramétereknél. Például a gyártók előszeretettel adnak meg 50-80%-os terhelésre vonatkozó adatokat a katalógusban. A kiválasztásnál arra is érdemes még figyelnünk, hogy a gyártók által feltüntetett áthidalási idők a UPS által leadott maximális hatásos teljesítményre vonatkoznak. Ebből az következik, hogy egy nagyobb W-os/hatásos (nem VA-es) teljesítményre képes UPS adott maximális VA-es/névleges teljesítmény és feltüntetett azonos áthidalási idő mellett tovább tartja a berendezésünket életben, mivel nagyobb kapacitású akkumulátorral kell rendelkeznie a nagyobb hatásos teljesítmény biztosításához. A UPS-ekkel használat során igazából sok gond nincs, az akku az egyetlen olyan része, ami időnként cserére szorul, mivel az évek során csökken a kisülési ideje. Jellemzően 3-5 évente célszerű kicserélni a UPS-ben lévő akkut. Ez bizonyos modelleknél csak szervizben lehetséges, de vannak már otthon is cserélhető típusok – a használt akkut pedig természetesen nem szabad egyszerűen szemétbe dobni, hiszen veszélyes hulladéknak minősül.

Most pedig nézzük a nálunk járt modelleket!

Emerson Liebert PowerSure Personal XT 450 VA USB (270 W)
Az ívelt oldalú, első részén is görbe vonalú designnal tervezett offline UPS volt a legkisebb méretű az összes közül. Beüzemelése egyszerű, a számítógép tápjából kihúzott csatlakozót kell a szünetmentes tápból egy rövid vezetéken kilógó csatlakozóval összekapcsolni, így kötve rá azt az elektromos hálózatra, majd a dobozban található 2 vezeték egyikével köthetjük össze a UPS hátát a számítógéppel. Egyszerre összesen három eszközt köthetünk rá az Emerson Liebert UPS-ére. A tesztelt típuson RS-232 soros és USB csatlakozást is találtunk. A mellékelt CD-n a MultiLink szoftvert találjuk (de szükség esetén a Liebert weboldaláról is letölthetjük), melynek segítségével számítógépünket képessé tehetjük a UPS-szel való kommunikálásra, folyamatosan információt kaphatunk szünetmentes tápunk állapotáról. Ha megszűnik az áramellátás, akkor a MultiLink a paraméterezésnek megfelelően automatikusan kiad egy parancsot a futó alkalmazások mentésére és lekapcsolásra. A UPS hátán a telefonvonal vagy UTP hálózatunk túlfeszültség elleni védelmére szolgáló csatlakozókat is kapunk. Az előlapon két LED foglal helyet: az egyik normál állapotban folyamatosan ég, áramkimaradás esetén pedig villog, miközben a gép sípolásokkal jelzi, hogy baj van, az alsó pedig a túlterhelt állapot illetve egyéb hiba esetén villog vagy ég. A csipogások sűrűsége egyben a hiba jellegét is jelzi, akkus üzem esetén például kezdetben 4 másodpercenként hallunk sípolást, majd ez sűrűsödik, ahogy fogy az akku tartaléka. A termékre 2+1 év garancia van, az akkumulátor meghibásodásakor a gyártó az egész készüléket cseréli, a garanciális időn túl pedig elég egyszerűen, otthon is cserélhető az akku. Az Emerson Liebert PSP-XT családjába amúgy 450-1250 VA közötti készülékek tartoznak, áruk körülbelül 23-56 ezer Ft között mozog.

APC Back-UPS RS 500
Az APC inkább a klasszikus gépházakhoz igazította ezen UPS-ének designját: szögletes, fehéres színű műanyag dobozt kapunk. A használatba vétel előtt a benne rejlő akkura rá kell kötnünk az egyik csatlakozót – biztonsági okokból inkább így szállítják és tárolják az el nem adott készülékeket. (Egyúttal azt is jelzi ez a megoldás, hogy az akkuja akár házilag is cserélhető, nem szükséges szervizbe vinnünk a UPS-t.) Ezt követően az összeszerelés gyakorlatilag ugyanúgy zajlik, mint az Emerson Liebert modelljénél, különbség csak annyi van, hogy itt a bemeneti áramcsatlakozót a dobozba építették, nem egy rövid kábel lóg ki belőle, ami egy kicsivel talán szimpatikusabb megoldás. Pluszként kapunk egy zölden megjelölt csatlakozót is a hátlapon, mely nincs rákötve az akkura, de túlfeszültség ellen védi a rákötött berendezést, így összesen négy áramkimenetet találunk a hátoldalon. A két extra csatlakozással telefonvonalunk védelméről gondoskodhatunk – helyi hálózatunkat azonban ezzel nem tudjuk védeni, mivel csak egyetlen érpáros az érintkező. Az USB kábelnek a UPS oldalán hálózati/telefon csatlakozáshoz hasonló, szögletes aljzata van, de természetesen kapunk hozzá megfelelő kábelt is. A berendezés előlapján a bekapcsoló gomb fölött négy státusz-LED jelzi az alábbiakat: van áram, akkuról megy az üzem, túlterheltük a UPS-t, illetve az akku cserére szorul. Ez az eszköz is hangosan sípol, ha áramkimaradás van, de ha ez zavar, a szoftverének segítségével kikapcsolhatjuk.
Szoftverként a PowerChute Personal Editiont kapjuk az APC szünetmentese mellé, melyet akár magyar nyelven is telepíthetünk. Ez kijelzi, hogy az adott pillanatban mekkora terhelést kap a UPS, illetve becslése szerint hány percet tud áthidalni ekkora terhelés mellett. Beállíthatjuk, hogy mikor kapcsolja le a számítógépet (például 5 perc tápon töltött idő után, vagy ha már csak 3 perc van hátra az akkukapacitásból), illetve hogy a normál feszültségtől mekkora eltérés esetén váltson át a UPS-en keresztüli áramra. A teszt során a második monitorom bekapcsolásakor már jelezte a UPS, hogy nem lesz ez így jó, túl sokat fogyaszt a három berendezés együtt a megfelelő üzemhez, így azt inkább leválasztottam róla. Így a maximális terhelés kétharmadáig futott a státuszoldalon lévő csík, és alatta felirat is figyelmeztetett, hogy nem célszerű több eszközt rákötni. Az APC Back-UPS RS-ből 500-1500 VA közötti modellek kaphatók, 34-35 ezer forintnál kezdődő kiskereskedelmi áron.

Belkin Line Interactive UPS 600 VA
A Belkintől eddig csak két játékvezérlő járt nálunk tesztelésen (legutóbb az n52te SpeedPad), de a kaliforniai székhelyű cég egy sor egyéb terméket is gyárt, köztük UPS-ek is megtalálhatóak a kínálatukban. A tesztelt termék külseje az APC CS sorozatához hasonlít talán leginkább, azonban fekete színű, csatlakozása pedig a fenti Emerson Liebertére hajaz: itt is kilóg egy rövidke kábel, amelyre a számítógép kábelét köthetjük. A hátoldalon három tápcsatlakozást találunk, melyek mindegyike az akkura is rá van kötve. Telefonvonalunkat a fenti APC modellhez hasonló csatlakozókkal védhetjük, a számítógéppel való kapcsolattartáshoz pedig USB aljzat került rá. A dobozban egy hálózati kábelt kapunk, mellyel a UPS-t a számítógép tápjával kapcsolhatjuk össze, és nem maradt ki az USB vezeték se. A mellékelt CD-n található Winpower Manager szoftver az általános funkciók mellett akár e-mail értesítés küldésére is beállítható. A Belkin line-interactive szünetmentes tápja 600 és 800 VA-es változatban vásárolható meg, 20-30 ezer forint körüli áron.

APC Back-UPS ES 550
Az APC ES sorozatú szünetmentes tápjai túllépnek az előző három bemutatott példányon, ugyanis nem csak olyan eszközökhöz használhatjuk, melyeknek a számítógéphez hasonló háromtüskés csatlakozójuk van. Első ránézésre inkább hasonlít egy megtermett elosztóra, mint a fenti UPS-ekre. Az aktuális ES szérián két sorban 4-4 kerek, földelt csatlakozóaljzat található, ezek fele védi a rákötött berendezéseket az áramkimaradás ellen is, a másik fele csak túlfeszültség elleni védelmet biztosít. Összeszerelésről ez esetben nem beszélhetünk, ugyanúgy "helyezhetjük üzembe" a Back-UPS ES-t, mint egy hagyományos hosszabbítós elosztót (annyi a különbség, hogy itt is be kell kötnünk első használat előtt az akkut a rekeszében). A telefoncsatlakozás mellett ez már alkalmas hálózatunk védelmére is, mivel az UTP csatlakozónál minden "tüske" megvan. Szoftvernek az RS típusnál is bemutatott PowerChute Personal Edition jár ehhez is, ugyanazokkal a funkciókkal.
Egy extra személyes tapasztalatom is fűződik ehhez a típushoz (pontosabban egy korábbi ES széria egyik darabjához): nemrégiben egy egész órán át áramszünet volt, ennek kezdetét hangos sípolás jelezte. Kikapcsoltam a UPS-t, majd az áramszünet után vissza – azonban ekkor még rondább sípolásba kezdett, és egy piros LED jelezte, hogy bizony itt az ideje akkut cserélni (kb. négy évvel ezelőtt vettem a szünetmentes tápot). A csere pedig a vártnál is könnyebb volt: a táp fedelét lepattintva elérhetővé vált az akku, melyet a forgalmazónál ki is cseréltek egy újra, melyet hazaérés után pillanatok alatt ismét a helyére rakhattam a UPS-ben. Mindezt 10 ezer forint alatt meg lehet úszni, így gazdaságosabb megoldás, mintha új tápot kellene vennünk.
Praktikusság szempontjából mindenképpen jobban használhatónak bizonyult, hogy a Back-UPS ES hagyományos földelt aljzatokat tartalmaz. Ennek köszönhetően ugyanis ráköthetjük számítógépünk mellett például a DSL modemet és routerünket is, így pedig egy esetleges áramkimaradás esetén még a netkapcsolatunk se száll el. Egyetlen negatívumként talán csak kissé otromba mérete hozható fel, de jó esetben azért elfér az íróasztalunk alatt. 400, 550 és 700 VA-es verzióban kapható (a 400-ashoz az említett PowerChute szoftvert nem kapjuk meg), bruttó 25-35 ezer forint közötti áron.

Emerson Liebert PSI-XR 2200 VA (1980 W)
Ez a UPS kicsit kilógott a cikkünkben szereplő többi modell közül. Ami már megérkezésekor elsőre feltűnt, az az extrém tömege volt: a 35 kilós, nagyméretű monstrumot csak segítséggel tudtam kiemelni dobozából és behozni a szobába. De ez nem is csoda, hisz ezt a line-interaktív szünetmentes tápot nemcsak otthoni, magáncélú használatra tervezték, hanem hálózati szobák, kisebb adatközpontok számára is ajánlott. Ennek megfelelően amellett, hogy függőleges helyzetbe is állíthatjuk, vízszintesen rackszekrénybe is beépíthetjük, és ilyenkor pár mozdulattal kilencven fokkal elforgathatjuk a rajta lévő kijelzőt is. A dobozban a torony használathoz szükséges lábazat és a rackbe szereléshez szükséges sínek is megtalálhatók. Az eddig tesztelt termékek közül ennek volt a legnagyobb a hasznos „kivehető” teljesítménye (90%). Hátoldalán hat darab 10 A-es (a fogyasztók egyenkénti csatlakoztatásához) és 1 db 16 A-es (a nagyteljesítményű fogyasztókhoz, vagy elosztóhoz) IEC csatlakozó található. A tápcsatlakozója nem a megszokott 10 A-es, hanem a nagyobb kapacitás miatt egy masszívabb, szögletes csatlakozóvégű 16 A-es vezetéket kapunk mellé. Természetesen telefonos vagy helyi hálózatunk védelmére is használható a rajta lévő RJ11 csatlakozók segítségével. Soros vagy USB kábellel köthetjük a számítógéphez, de ezen felül extra lehetőség is van a felügyeletére. Ugyanis egy külön megvásárolható hálózati kártyát építhetünk bele, mely a bekonfigurálása után ráköthető saját hálózatunkra, és webszerverként üzemelve szolgáltat információt a UPS állapotáról SNMP, vagy webes formában IP hálózaton keresztül. A MultiLink szoftverrel ráadásul akár több UPS állapota is figyelhető egyetlen számítógépről. A termék áthidalási ideje jelentősen bővíthető a külön csatlakoztatható akkumulátor-kabinetek segítségével (összesen +6 kabinettel), így akár (100%-os terhelés mellett) 190 perc is lehet. A termék felhasználó által, működés közben is egyszerűen cserélhető akkumulátorral van ellátva. A garanciaidő 2 év, ami igény szerint 1 évvel bővíthető. A nagyobb teljesítménynek és funkcionalitásnak természetesen ára van, ez a UPS 200 ezer Ft körüli áron kapható, mely más gyártók hasonló teljesítményű termékeinél valamelyest kedvezőbb.

A kipróbált modellek közül legpraktikusabbnak az APC Back-UPS ES-t találtuk, mivel annak hagyományos csatlakozói rengeteg extra felhasználási módot tesznek lehetővé, és nincs szükség semmilyen extra kábelre. Akinél az olcsóság a legfőbb tényező, az Emerson Liebert offline UPS-ével, a PowerSure Personal XT-vel is beléphet az áramkimaradás ellen védettek táborába, ha valaki egy fokkal nagyobb védelemre vágyik az áramingadozás kiegyenlítésével, és ennek érdekében hajlandó kicsivel többet áldozni, az megfelelő ár-érték arányban juthat a Belkin Line Interactive UPS-éhez. Aki pedig drága szerveréhez, vagy kisebb gépparkjához keres megoldást az áramingadozásokkal szemben, annak az Emerson Liebert PSI-XR 2200 jelenthet választ.

Ahogy a fentiekből látható, elég széles a skála, ha valaki szünetmentes tápegységet szeretne magának vásárolni. Cikkünkben igyekeztünk egy kis áttekintést adni néhány megvásárolható típusról, reméljük, hasznos információkkal szolgálva azok részére, akik UPS beszerzés előtt állnak. Ha pedig valakinek kérdése lenne, a fórumban felteheti, és a hazai képviseletektől megpróbálunk még választ szerezni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
 • Szünetmentes tápegységek - APC, Belkin, Emerson Liebert
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

SargaRigo
SargaRigo [1]
Üdv!

Meg tudnátok mondani mi a különbség az APC 500 RS és az APC 500 CS között?

Krisz
Player47
Player47 [447]
Hmm...ilyen fehér UPS van a bankautomatákban is
Dark Archon
Dark Archon [11388]
"számítógéphez hasonló háromtüskés csatlakozó" = IEC 320 (hideghelyi) :)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)