Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Canon LEGRIA FS-20 videokamera

Kipróbáltuk az apró, flash memóriába rögzítő kamerát.

2009.08.08. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A digitális fényképezőgépek mellett a videokamerák is folyamatos fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években. Így míg 20 évvel ezelőtt egy oldaltáskában cipelhettük magunkkal a nagyméretű kamerához kapcsolódó VHS videofelvevőt, ma már egy tenyérnyi készülékkel rögzíthetünk akár HD felbontású filmet is. A magazinunkban megjelenő videókat egy miniDV kazettára rögzítő Panasonic kamera segítségével készítjük, ami pár éve még a legjobb megoldásnak számított, mára azonban inkább a flash memóriába vagy winchesterre rögzítő változatok vannak a csúcson. Kíváncsi voltam, mennyivel más egy ilyennel dolgozni, ezért kipróbáltam a Canon tavasszal megjelent LEGRIA FS20-as kameráját.

Canon LEGRIA FS-20 videokamera

A LEGRIA FS20 – akárcsak a széria többi tagja, az FS21 és FS22 – egy standard felbontású digitális kamera, mely belső memóriájába vagy SDHC kártyára rögzíti a felvételeket. Az FS20-ban 8 GB memória található, az FS21 és FS22 16 ill. 32 GB-ot kapott. Egy 1 megapixeles CCD érzékelő került a gépbe, ez rögzíti a videót, és valamilyen szinten fotózásra is alkalmassá teszi a berendezést.

A kamera oldaláról hajtható ki a 16:9 oldalarányú LCD kijelző, amely mellett egy mini joyt, balra egy funkciógombot, alatta pedig négy további gombot találunk. Ez utóbbiak közül az első három felvétel módban start/stop illetve zoomolás funkcióval rendelkezik, míg lejátszáskor play/pause, stop és playlist. A negyedik gomb a felvétel és visszajátszás mód között vált. A joystick segítségével gyorsan hozzáférhetünk pár fontosabb funkcióhoz, például a világítás (a kamera elején elhelyezkedő LED lámpa) vagy a Pre-REC mód bekapcsolásához. A többi opciót a FUNC gomb megnyomásakor feljövő menüben állíthatjuk be.

Canon LEGRIA FS-20 videokamera

A 37-szeres optikai zoom a megfelelő menüpont választásával kibővíthető 45-szörösre, mely nem megy a minőség romlására, ugyanis tekintve, hogy az 1 megapixeles érzékelőnek egy része kell csak a normál felbontású filmhez, gyakorlatilag képkivágásos megoldással nő meg a zoom mértéke. Ezen felül bekapcsolható még a digitális zoom is, de ezt igazából nem ajánlom senkinek, mert már hamar zavaróan rossz minőségűre változik a kép. A maximális 2000-szeres zoom pedig inkább marketingszöveg, erőteljes használatakor pár homályos színes foltnál több már nem igazán látható a kijelzőn.

Háromféle minőség közül választhatunk: az XP 9, az SP 6, míg az LP 3 Mbit/sec-es adattömörítést jelent. A legjobb minőséggel a 8 giga memóriába közel 2 órányi felvétel fér el, míg LP módban 6 óra. A file-ok MPEG-2 tömörítéssel kerülnek az adattárolóra (tehát a miniDV esetében megszokott tömörítetlen AVI formátumot felejtsük el), MOD kiterjesztéssel, a lejátszásukkal nem volt semmi gond és a Studio 11 is remekül kezelte (esetleg egy codec telepítése lehet szükséges). A hagyományos 4:3-as oldalarány mellett 16:9-es képet is rögzíthetünk, ami valamivel nagyobb látószögre ad lehetőséget, és a mai tévéképernyőkhöz is alkalmasabb.

Canon LEGRIA FS-20 videokamera

A kamera érdekes funkciói között található a Pre-REC, melyet aktiválva a kamera folyamatosan a memóriába rögzíti a "látott" képet, és a felvétel gomb megnyomásakor az utolsó 3 másodpercet is kiírja a tárolóra. Ennek köszönhetően, ha például arra várunk, hogy mikor történik egy eseményen valami érdekes, de nem filmezünk folyamatosan, mégse maradunk le a hirtelen történő dolgokról. Persze ha a föld felé tartjuk a kamera lencséjét, akkor ebben a 3 másodperc a talaj látható, de ha tudatosan használjuk, okos segítség lehet ez a funkció. A kijelző kihajtásával válik elérhetővé a "Video pillanatfelvétel" mód gombja, melyet aktiválva négy másodperces kis klipeket rögzíthetünk, melyek lejátszási sorrendjét aztán már a kamerában meghatározhatjuk, és így készíthetünk pergő beszámolót például egy-egy családi eseményről. Néhány különleges effekt is a kamerába került, mint például a kép fekete-fehér ill. szépia színekben történő vagy mozaikos megjelenítése, vagy az előtűnés (fade-in).

A LEGRIA FS-20-on mikrofon és fülhallgató csatlakozás is található egy-egy 3,5-es jack formájában. Az utóbbi egyben a video kimenet is, a szükséges funkciót a menüből választhatjuk ki. Alul találjuk az akkutartó fedelét, mely egyben a microSD kártya helyét is takarja. A saját akkumulátor amúgy kb. 3 órányi működést biztosít teljes feltöltés után.

Canon LEGRIA FS-20 videokamera

Ahogy manapság egy fényképezőgéppel is lehet filmezni, úgy a mai digitális videokamerák is adnak lehetőséget fotók készítésére. Viszont őszintén szólva – egy-egy csúcskategóriás eszköz kivételével – célszerű megmaradni mindig az elsődleges funkciónál. A LEGRIA FS-20 ugyanis képes fényképezésre, azonban ezt inkább csak vészhelyzetben érdemes használni, a fotók minősége igen sok kívánnivalót hagy maga után. A fényképezéshez amúgy az üzemmódváltó tárcsát kell másik állásba pozícionálnunk, és utána már lőhetjük is a fotókat, illetve van egy harmadik mód, melyben akár filmezés közben is készíthetünk állóképeket. (Tesztfotók a kapcsolódó galériában.)

A kamera kis tömege azzal is jár, hogy kezünkben bizony óhatatlanul is remeg felvétel közben. Ezt a beépített képstabilizáló megoldás egész jól kompenzálja, legalábbis egy bizonyos zoomtartományon belül. A képminőséggel elégedett voltam, igaz, kevés fény esetén már szemcsésedés jelent meg. Érdekes volt, hogy a kamerának gyakorlatilag nulla a minimális fókusztávolsága, azaz ha valamit közvetlenül a kamera orra elé tartottam (és volt elég fény, tehát mondjuk egy lapot világítottam meg hátulról), akkor is be tudott rá élesíteni. Persze mivel a lencsék kicsit hátrébb helyezkednek el, ez ténylegesen nem nulla távolság, de akkor is váratlan meglepetés volt. Egyetlen furcsaságot tapasztaltam még, de az inkább csak technikai dolog: a memóriakártyán tárolt képek megmagyarázhatatlan okokból hexadecimális számozást kaptak, azaz 0009 után 000A, 000B stb. következik, és 000F után vált 0010-ra. Emiatt aztán ha például Windows Intézőben nézzük abc sorrendbe rakva a file-okat, akkor azok nem a készítés sorrendjében jelennek meg.

Canon LEGRIA FS-20 videokamera

A Canon LEGRIA FS-20 egy kicsi, könnyű, jól kezelhető belépő szintű kamera, melyet akár még zsebre is vághatunk használaton kívül. A beépített memória normál esetben bőven elegendő, de ha mégse, egy memóriakártyával pillanatok alatt megnövelhetjük a felvehető filmhosszt. Ha az állóképek helyett a filmek világa vonz valakit, kezdésnek jó választás lehet a 100 ezer forintba kerülő FS-20.

Minimum 9-es Flash Player szükséges!


Nézd meg tesztvideónkat (a képminőség a tömörítés miatt nem tükrözi teljesen a kamera felvételének minőségét).

Canon LEGRIA FS-20 videokameraCanon LEGRIA FS-20 videokameraCanon LEGRIA FS-20 videokamera

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Játék nagy képernyőn – hogyan válasszunk projektort? Játék nagy képernyőn – hogyan válasszunk projektort?