25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Burnout Paradise: The Ultimate Box

Meseország versenyzőinek legújabb kihívása.

Írta: Peac

A Need For Speed sorozat mintha letérni készülne az arcade-osodásról. Éppen ezért a csupán törni-zúzni vágyó játékosokat manapság Paradise City, vagyis a Burnout Paradise várja. Ez a program azonban gyakorlatilag egy ügyességi játék, amelyben autókkal, motorokkal száguldozhatunk. Magához az autózáshoz, motorozáshoz, és mindezek valóságához szinte semmi köze sincs, de az ifjú titánok bizonyára pompás élménnyel lesznek gazdagabbak, hiszen a játék szép is, pörgős is, tereptárgyakat és versenytársakat aprítani meg aztán nemcsak lehetséges, hanem kötelező is.

A játékost a játékban a már említett Paradise City városa várja. Ehhez a Guns 'N Roses egykori — azonos című — slágere adja meg az alaphangulatot, rögtön a betöltés után. A városban minden megvan, ami egy ilyen helyen autós-motoros szempontból érdekes lehet. Azaz mindenhová elmehetünk, ahova befér a meglovagolt jármű. Minden tereptárgy törik, szakad, hajlik, reccsen, olyannyira, hogy majdnem 50 reklámtábla átszakítását is kinevezték küldetésnek. E mellett persze helyet kaptak a megszokott versenyek is. Időfutamok például szó szerint minden sarkon várnak ránk, hiszen az egyes útszakaszokon fennálló rekordokat döntögethetjük a 20 másodperces résztől az 5 percesekig. A régi vágású versenyek a lámpás kereszteződésekben várnak ránk. Ezeknél a fő fegyverünk igazából nem is a tehetség vagy a vezetési tudás, de természetesen az is elengedhetetlen, hogy nagyjából tisztában legyünk vele, mikor érdemes fékezni, gázt adni, nitrózni, de nem kell Schumachernek lennünk a győzelemhez. Elég, ha a versenytársakat a megfelelő pillanatban trancsírozzuk szét a falon. Persze amikor mi vagyunk az üldözöttek, eléggé megkeseríti az életünket ez a versenyzési stílus. A fejlesztőknek hála, azért kárpótol minket egy-egy nagyszerű látványt nyújtó animáció, ha totálkárra törjük a kocsinkat. A motoros taknyolások már sajnos nem sikerültek ilyen nagyszerűen, cserébe viszont a motorok hangja lett telitalálat.

Alapvetően az egész játék elsősorban a külsőségekre épít. Szép is, jól is szól és nagyon pörgős. A biztos kezű szimulátorbajnokoknak kétlem, hogy nagy élményt nyújtana, főleg hogy kormánnyal gyakorlatilag játszhatatlan, így marad a billentyűzet vagy a gamepad, hogy a lehető leggyorsabban zúzzuk össze Paradise City minden alkatrészét. Maga a város pedig már az első perctől bebarangolható. Sőt, a versenyek sem kijelölt pályákon haladnak, csak a kezdőpont és a cél adott, az útvonalat mi magunk tervezhetjük meg. Annyi segítséget azért kapunk, hogy nem muszáj végig fél szemmel a térképre guvadni. A legrövidebb útról úgy kapunk információt, hogy azoknál a kereszteződéseknél, ahol irányt kell váltanunk, a megfelelő irányba bekapcsol járművünk indexe. Na persze így is meglehetősen könnyű elvéteni egyik-másik elágazást. Arról nem is szólva, hogy természetesen mindig a lehető legrosszabbkor keveredünk tisztázatlan forgalmi szituációkba a szembejövőkkel, például távolsági busszal, amivel a karambol kimenetele nem lehet vitás. Totálkárhoz persze nem muszáj busznak jönnie. Bőven elég egy megfelelően rossz helyen lévő tereptárgy is. Karambol nélkül viszont megéri látványosan vezetni. Minden, ami a normális közlekedésen túlmutat, a nitró töltődését eredményezi, amire viszont mindig nagy szükségünk van.

A versenyek között érdemes lezúzni néhány kóborló versenyautót, így megkapjuk a jogot azok használatára is — ezeket a roncstelepen vehetjük át. Ezen kívül nem sok érdemleges helyszín van a pályán. Mindössze néhány benzinkút, szerviz és autófényező. Való igaz, másra nincs is szükség. Különösen a benzinkutak tehetnek nagy szolgálatot, mert a fogyóban lévő nitrópalackjainkat akár verseny közben is egy benzinkúton átszáguldással visszatölthetjük.

Minél több versenyt teljesítünk eredményesen, a jogosítványunk úgy fejlődik a döbbenetesen hosszú játékmenet során. Ez főleg a szimulátorrajongó játékosoknak nem lesz éppen egy örömhír, aról nem is szólva, hogy igazából karrier módról semmilyen körülmények között nem beszélhetünk. További hiányérzetet okoz, hogy sem sebességmérő, sem fordulatszámmérő nincs a szemünk előtt (máshol se), és még a sebességi fokozatot sem látjuk. Így sajnos csak érzésre tudunk autózni/motorozni, amivel nem lenne baj, csak mondjuk a város trükkös kanyarjait nem tudjuk megfelelően begyakorolni, leginkább lutri, hogy be tudunk-e venni egy kanyart. Persze az arcade rajongó játékosokat ért élvezeti szinten ez mit sem változtat. A grafika nagyon szép, bár az éjszakai száguldozásban gyakorlatilag semmit sem látni, cserébe a hangok akkor is sokmindenért kárpótolnak, főleg, ha motorral szaggatjuk szét Paradise City utcáit.

Az online mód (amit a játék eleve a végletekig erőltet) talán hosszabb időre lefoglalhatja a botcsinálta versenyzőket. Élő emberek ellen versenyezni vagy éppen bénázni bizonyára sokkal izgalmasabb, mint a gépi ellenfelek ellen, habár való igaz, hogy a mesterséges intelligencia ebben a játékban egész élethűre sikerült, legalábbis ha éppen arról van szó, hogy le kell minket szorítani az útról. Az internetes játékban minden versenyszám megtalálható, ami az egyéni játékban szerepel.

Mindenestül nem nagyon lehet belekötni a Burnout Paradise-ba, ha azt nézzük, hogy az arcade piacon mostanában nem voltunk túlzottan elkényeztetve megfelelően kidolgozott játékokkal. De a szimulátorosok bizonyára kivárják, míg újra egy komoly autóversenyt jelentet meg valamelyik mamutcég. 2009 második fele pedig ígér néhány igazi gyöngyszemet.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

75%
grafika
8
hangok
9
játszhatóság
5
hangulat
7
Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Élethű hanghatások
  • Pörgős játékmenet
Negatívumok
  • A fizikai modellezés elég gyengére sikerült
  • Éjszakai száguldozásban bekötött szemmel is több esélyünk lenne

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!